Εγκρίθηκε η σύμβαση ανάμεσα σε Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για την εκπόνηση μελέτης στατικής επάρκειας της Κλειστής Αίθουσας Α΄ του ΑΚΔΕ

Δρομολογούνται οι τεράστιες ανάγκες

Γ. Πρίντεζης: “Θετική εξέλιξη. Θα γίνουν όλα όπως επιβάλλεται με πρώτη τη μελέτη”

Ένα βήμα μπροστά για την ανακούφιση των τεράστιων προβλημάτων που απασχολούν τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και κυρίως τους αθλητές σχετικά με την Κλειστή Αίθουσα Α΄ του Αθλητικού Κέντρου “Δημήτριος Βικέλας” προχώρησε το περιφερειακό συμβούλιο υπερψηφίζοντας τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα σε Περιφέρεια και Δήμο, προκειμένου να εκπονηθεί η μελέτη στατικής επάρκειας.

Τα πλείστα και σοβαρά προβλήματα που έχουν στοιχειώσει τη συγκεκριμένη αθλητική αίθουσα και γίνονται αντιληπτά δια γυμνού οφθαλμού αφού αποτυπώνονται σε κάθε σημείο της, εσωτερικά αλλά κι εξωτερικά, έχουν περιγραφεί γλαφυρά σε πολλά αθλητικά ρεπορτάζ της εφημερίδας, με την εξέλιξη στο θέμα στης σύναψης σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου να αξιολογείται ιδιαιτέρως θετικά από τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο, Γουλιέλμο Πρίντεζη σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα.

Η χθεσινή έγκριση που εισηγήθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης περιελάμβανε αναλυτικά την προγραμματική σύμβαση κι ως εκ τούτου, το σύνολο των μελετών που κρίνονται απαραίτητες για τον έλεγχο της στατικής επάρκειας της Κλειστής Αίθουσας Α΄ στο ΑΚΔΕ. Η ισχύς της σύμβασης προβλέπεται για δύο έτη, ωστόσο, έχει επισημανθεί πολλάκις η ανάγκη να προχωρήσουν οι διαδικασίες όσο το δυνατόν συντομότερα.

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως, υπάρχει συνεργασία ήδη και για την Κλειστή Αίθουσα Β΄.

Σε τέσσερις φάσεις ο έλεγχος της στατικής επάρκειας

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εισήγηση, ο Προϋπολογισμός για την εκπόνηση της μελέτης ανέρχεται στο ποσό των 50.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και η Περιφέρεια θα χρηματοδοτήσει κατά το ήμισυ την εκπόνηση της εν λόγω μελέτης (ήτοι 25.000 ευρώ). Σημειώνεται πως, η δαπάνη θα καλυφθεί από ιδίους πόρους ενώ από την πλευρά του, ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης αναλαμβάνει τη διαδικασία δημοπράτησης της μελέτης σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, τη διαδικασία έγκρισης της Μελέτης από το Αρμόδιο Όργανο, καθώς και την χρηματοδότηση κατά το ήμισυ, (ήτοι 25.000 ευρώ).

Το ακριβές αντικείμενο της εν λόγω σύμβασης είναι “η σύνταξη όλων των απαιτούμενων μελετών για τον έλεγχο της Στατικής Επάρκειας της Κλειστής Αίθουσας Α΄ του Αθλητικού Κέντρου”.

Στο περιεχόμενό της περιγράφονται με σαφήνεια και οι τέσσερις φάσεις, οι οποίες έχουν ως ακολούθως: Φάση Α (Προμελέτη): Αποτύπωση φέροντα οργανισμού από οπλισμένο σκυρόδεμα και δομικό χάλυβα (στέγη) και καταγραφή βλαβών. Περιλαμβάνει μετρήσεις αντοχής υλικών (κρουσίμετρο, υπερήχους, εξόλκευση ήλου, ενανθράκωση σκυροδέματος, λήψη δοκιμίων και αποκατάσταση κτλ) αποτύπωση οπλισμών με μαγνητικές μεθόδους, ακτινογράφηση κτλ. εργασίες αποκάλυψης πεδίλων, δείγματα και όσους ελέγχους απαιτηθούν για την πλήρη σύνταξη σχεδίων ξυλοτύπων ανωδομής και θεμελίωσης του κτηρίου. Φάση Β (Οριστική μελέτη): Μελέτη Στατικής Επάρκειας του υφιστάμενου φέροντος οργανισμού, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της προηγούμενης φάσης, την κείμενη νομοθεσία και τους ισχύοντες κανονισμούς σε επίπεδο Οριστικής Μελέτης συνοδευόμενη από Δήλωση Μηχανικών για την επάρκεια ή μη του κτηρίου και την απαίτηση ή όχι ενισχύσεων. Φάση Γ (μελέτη εφαρμογής): Στατική Μελέτη Ενισχύσεων με πλήρη σχέδια ξυλοτύπων ενισχύσεων, εφόσον απαιτηθεί από την προηγούμενη φάση μελέτης σε επίπεδο μελέτης εφαρμογής ή μελέτη εφαρμογής για την αποκατάσταση βλαβών που τυχόν εντοπισθούν, ακόμα και αν το κτίριο προκύψει ως στατικά επαρκές. Φάση Δ: Σύνταξη Τευχών Δημοπράτησης για την εφαρμογή της μελέτης.

Γ. Πρίντεζης: “Μας απασχόλησε εξ αρχής η κατάσταση”

Αναφορικά με τα σοβαρά προβλήματα, σε δηλώσεις του ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για τα αθλητικά ζητήματα, Γουλιέλμος Πρίντεζης, σημείωσε πως, “το πρόβλημα είναι γνωστό σε εμάς, αλλά πολύ περισσότερο στις ομάδες και τους αθλητές που κάνουν χρήση του χώρου”. Δεδομένου όπως ανέφερε πως, “μας απασχόλησε εξ αρχής η κατάσταση του Αθλητικού Κέντρου και μάλιστα των αιθουσών που υπάρχει μεγάλη ανάγκη”, πρόσθεσε παράλληλα, σχετικά με την έγκριση της σύναψης σύμβασης της Περιφέρειας με τη δημοτική πλευρά, ότι, “Υπάρχει μία καλή συνεργασία ανάμεσα στην Περιφέρεια και τον Δήμο για να προχωρήσει η μελέτη και να δοθεί σε ανάθεση μετά. Πρώτα θα εξετάσουμε τη στατική επάρκεια του κτιρίου με τις μελέτες από τις δικές μας τεχνικές υπηρεσίες, θέμα στο οποίο μας βοηθά και η Περιφέρεια” και ακολούθως σύμφωνα με όσα συμπλήρωσε, “θα προχωρήσουμε στην ανάθεση”.

Μάλιστα ο κ. Πρίντεζης, σχολίασε πως, “Για πρώτη φορά γίνονται όλα όσα πρέπει να γίνουν” γνωστοποιώντας δε, πως, “ο Δήμος έστειλε σκυρόδεμα σε κατάλληλα γραφεία ώστε να διαπιστωθεί αν κρίνεται κατάλληλο”.

“Δεν είχε γίνει ποτέ μελέτη” υπογράμμισε στη συνέχεια, τονίζοντας μάλιστα πως, τα βασικά προβλήματα αφορούν “στην οροφή, για την οποία παρατηρείται εισροή υδάτων τα τελευταία χρόνια, καθώς έχει καεί το μονωτικό υλικό που έφερε στην επιφάνειά της, αλλά και στη στατική επάρκεια του κτιρίου”.

Σχετικά με το θέμα της χρηματοδότησης που θα απαιτηθεί προκειμένου να προχωρήσουν μελλοντικά οι απαιτούμενες εργασίες, ο κ. Πρίντεζης, σημείωσε μεταξύ άλλων πως, “Μας προβλημάτισε εξ αρχής και το οικονομικό και γι αυτό θα επικοινωνήσουμε και με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ώστε να αναζητήσουμε κάποιο κονδύλι καθώς η εκτίμησή μας είναι ότι θα προκύψει υψηλό κόστος”.

Ετικέτες: