Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Προσκλήσεις για δράσεις προστασίας και αξιοποίησης πολιτιστικής κληρονομιάς

  • Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου, 2016 - 10:11

Δύο ανοιχτές προσκλήσεις υποβολής προτάσεων για ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου 2014 – 2020, έργων που αφορούν σε δράσεις για την προστασία και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς των νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, απευθύνει ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος.

Οι προσκλήσεις απευθύνονται στο Υπουργείο Πολιτισμού, ως δυνητικό δικαιούχο, για την υποβολή προτάσεων έργων που αφορούν:

Η πρώτη πρόσκληση, στα νησιά Άνδρος, Θήρα, Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κως, Λέρος, Μήλος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Ρόδος, Σύρος και Τήνος.

Η δεύτερη πρόσκληση, στα νησιά Αγαθονήσι, Αμοργός, Ανάφη, Αντίπαρος, Αστυπάλαια, Θηρασιά, Ίος, Κάσος, Κέα, Κίμωλος, Κύθνος, Λειψοί, Μεγίστη, Δήλος, Δονούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσι, Σχοινούσα, Ψέριμος, Τέλενδος, Νίσυρος, Πάτμος, Σέριφος, Σίκινος, Σίφνος, Σύμη, Τήλος, Φολέγανδρος και Χάλκη, προκειμένου να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν το πλαίσιο των Αξόνων Προτεραιότητας 2 - «Αειφορική ανάπτυξη και διαχείριση των πόρων» και 5 «Ενίσχυση Περιφερειακής Συνοχής», οι οποίοι συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Οι δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν, αφορούν στην αποκατάσταση και ανάδειξη μνημείων και αρχαιολογικών χώρων που αποτελούν παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, σύμφωνα με την UNESCO, στην προστασία, διαχείριση, ανάδειξη και προβολή μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, επιλεγμένων με συγκεκριμένα κριτήρια και με έμφαση στις περιοχές που εντάσσονται στους θαλάσσιους δρόμους του τουρισμού της κρουαζιέρας και στην ενίσχυση μουσειακών υποδομών και μουσειακών συλλογών.

Η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη για τις προσκλήσεις αυτές ανέρχεται σε 3.500.000 € και 2.500.000 € αντίστοιχα και προέρχεται από πόρους του ΕΤΠΑ και του ελληνικού δημοσίου.

Η προθεσμία υποβολής των προτάσεων είναι από τις 1.3.2016 έως τις 30.6.2016. Ως ελάχιστος προϋπολογισμός (δημόσια δαπάνη) των προς ένταξη πράξεων ορίζεται το ποσό των 300.000 €.

Οι αναλυτικές προσκλήσεις και όλα τα συνοδευτικά έντυπα βρίσκονται αναρτημένα στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις www.pepna.gr και www.espa.gr.

 

 

Ετικέτες: