Απολογισμός πεπραγμένων του Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης στο Νότιο Αιγαίο, Φίλιππου Τριομμάτη

Ρόλος “κλειδί” σε υποθέσεις πολιτών κι επιχειρηματιών

Βασικός σκοπός η λύση προβλημάτων και η βελτίωση της λειτουργίας των υπηρεσιών της ΠΝΑΙ

Τις ιδιαίτερες ανάγκες των νησιωτών του Νοτίου Αιγαίου σε επίπεδο εξυπηρέτησης υποθέσεων που συνδέονται κι εξαρτώνται από τη λειτουργία των υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου έρχεται να προωθήσει ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης όπως υπαγορεύει ο ρόλος του, σύμφωνα με όσα ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου ο αρμόδιος για Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, Φίλιππος Τριομμάτης.

Ο ίδιος, μετέβη στην έδρα της Περιφέρειας, τη Σύρο, χθες το πρωί, οπότε και προέβη στην παρουσίαση των βασικών σημείων της ετήσιας έκθεσης των πεπραγμένων του για το 2015 προκειμένου να ενημερωθούν έτι περαιτέρω για τον ρόλο του οι νησιώτες στο Νότιο Αιγαίο και να απευθύνονται σε εκείνον και τα συνεργαζόμενα γραφεία της Περιφέρειας για την εξεύρεση εξωδικαστικής λύσης σε υποθέσεις που τους απασχολούν ως πολίτες ή ως επιχειρηματίες.

Ακριβώς λόγω του διαμεσολαβητικού ρόλου του, ο κ. Τριομμάτης κατέστησε σαφές πως κατά τους πρώτους μήνες λειτουργίας του νέου θεσμού στο Νότιο Αιγαίο, έχουν επιλυθεί υποθέσεις σε ποσοστό περισσότερο των 2/3, για τις οποίες δικαιώθηκαν όσοι προσέτρεξαν στον Συμπαραστάτη, ενώ σε μικρότερο ποσοστό του 1/3 των υποθέσεων που έχουν καταγγελθεί, απεδείχθη πως οι υπηρεσίες είχαν πραγματοποιήσει τα προβλεπόμενα με τους νόμους και τη δεοντολογία.

Θα πρέπει να τονισθεί, πως κατά τη διάρκεια της σύντομης παραμονής του στο νησί, ο Φίλιππος Τριομμάτης είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργο Λεονταρίτη καθώς επίσης με τον δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργο Μαραγκό και τους δύο Επισκόπους της Ορθόδοξης και της Καθολικής Εκκλησίας, κκ. Δωρόθεο Β΄και Σεβ. π. Πέτρο Στεφάνου αλλά και τον Δημοτικό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης στη Σύρο, Νικήτα Γρυπάρη.

Σκοπός η εξωδικαστική επίλυση προβλημάτων

Πιο συγκεκριμένα, μέγιστος σκοπός του ίδιου είναι ο εν λόγω θεσμός να καταστεί ευρέως γνωστός σε κάθε νησί ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα κι ως εκ τούτου, σε κάθε νησιώτη προκειμένου να αναφέρονται – καταγγέλλονται όσες υποθέσεις επιθυμούν οι πολίτες και οι επιχειρηματίες, οι οποίες πρέπει να διευθετηθούν με ομαλό τρόπο και συνδέονται για τη διεκπεραίωσή τους με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Όπως εξήγησε αρχικά ο κ. Τριομμάτης λειτουργούν δύο γραφεία σε Σύρο και Ρόδο ενώ καταγγελίες μπορούν να δέχονται και τα επαρχεία μετά από συνεννόηση του ίδιου με τους επάρχους, αφού σκοπός είναι αυτή η “δομή” του Συμπαραστάτη να βρίσκεται και να λειτουργεί όσο το δυνατόν πιο κοντά στον πολίτη. Στον συγκεκριμένο θεσμό, βάσει του “Καλλικράτη” μπορεί να προσφεύγει κάθε άμεσα θιγόμενος πολίτης ή επιχείρηση για ζητήματα κακοδιοίκησης, με τον Συμπαραστάτη κι εν προκειμένω τον κ. Τριομμάτη να είναι επιφορτισμένος μεταξύ άλλων με την επίλυση των υποθέσεων που αναφέρονται σε εκείνον και την αποσυμφόρηση των αρμόδιων αιρετών οργάνων από τη συσσώρευση αιτημάτων και παραπόνων πολιτών. Πρέπει να υπογραμμισθεί πως, μέσω του Συμπαραστάτη ξεκάθαρος στόχος είναι να αποτρέπονται πρόσθετες διαδικασίες για την επίλυση προβλημάτων, όπως ενδεικτικά προσφυγές σε ελεγκτικούς μηχανισμούς και στη δικαιοσύνη προς όφελος και των δύο πλευρών και κυρίως των πολιτών, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση πόρων, χρόνου, χρημάτων και ταλαιπωρίας.

Στο πλαίσιο της γενικότερης αναφοράς του για την ενημέρωση των πολιτών προκειμένου να απευθύνονται και να αξιοποιούν τη δυνατότητα που τους προσφέρεται, ο κ. Τριομμάτης επεσήμανε πως, πρόθεσή του είναι να συνεχισθεί αυτή η ενημέρωση εντός του 2016 σε όσα επαρχεία της Περιφέρειας δεν έχει επισκεφθεί καθώς σε αρκετά μικρά νησιά που οι δομές τους εξυπηρετούνται από την Περιφέρεια, ενώ θα αναπτύξει συναντήσεις και με Εργατικά Κέντα, Ενώσεις Ξενοδόχων, Επιμελητήρια κλπ, ώστε ο κάθε πολίτης και η κάθε μία επιχείρηση να γνωρίζει ότι μπορεί να προστρέξει στη δομή του Συμπαραστάτη για την επίλυση μίας υπόθεσης που τον καθιστά “αντιμέτωπο” με την ΠΝΑΙ.

Σχετικός σύνδεσμος στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας

Προς επίτευξη του μέγιστου σκοπού της εξωδικαστικής επίλυσης των υποθέσεων που αναφέρουν οι πολίτες ή οι επιχειρήσεις και οι οποίες προκύπτουν κατά κύριο λόγο από τις δυσκολίες που θέτει η γραφειοκρατία και η πολυνησία (γεωγραφική διάσπαση του χώρου του Νοτίου Αιγαίου), θα πρέπει να τονισθεί, πως ο κ. Τριομμάτης κατέστησε σαφές πως αξιοποιούνται στο μέγιστο δυνατό βαθμό εργαλεία σε τεχνολογικό επίπεδο ώστε να έχει τη δυνατότητα εξυπηρέτησης κάθε πολίτης. Ειδικότερα, έκανε μνεία στον ιστότοπο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου όπου και υπάρχει σχετικός σύνδεσμος για τον Περιφερειακό Συμπαραστάτη. Όπως σημείωσε, “σε αυτόν ο πολίτης μπορεί άμεσα και σύντομα να ενημερωθεί για τις δυνατότητες και τις αρμοδιότητες του Συμπαραστάτη, αλλά κυρίως μέσα από έντυπες φόρμες καταγγελίας – αναφοράς να υποβάλει την καταγγελία του και διαδικτυακά με e-mail”. Επιπλέον, καταγγελία μπορεί να γίνει και με κάθε δυνατό τρόπο μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, fax ή ακόμη και μέσω φυσικής παρουσίας ενός πολίτη στα γραφεία, ενώ διευκρινίζεται ότι, η καταγγελία πρέπει να είναι επώνυμη και σχετικά με αυτήν να μην έχει γίνει προσφυγή, αφού αυτή η ενέργεια θα αναιρούσε τις αρμοδιότητες άλλων ελεγκτικών οργάνων.

Περί τις 43 υποθέσεις που “γλίτωσαν” τη δικαστική διαμάχη με την Περιφέρεια

Εστιάζοντας την ενημέρωσή του στα απολογιστικά στοιχεία της δράσης του το πρώτο 11μηνο που λειτούργησε ο θεσμός που υπηρετεί, ο Φίλιππος Τριομμάτης γνωστοποίησε πως διαμεσολάβησε για περισσότερες από 43 υποθέσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούσαν και απασχόλησαν τη Ρόδο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπήρξαν παρεμβάσεις και άλλα νησιά όπως ενδεικτικά για το Κουφονήσι. “Οι υποθέσεις αφορούσαν σχεδόν όλες τις αρμοδιότητες της Περιφερειακής Διοίκησης, αλλά οι περισσότερες από αυτές, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, αφορούσαν υπηρεσίες με τις οποίες έρχεται ο πολίτης σε καθημερινή επαφή” τόνισε, αναφέροντας ενδεικτικά τη Διεύθυνση Μεταφορών, Επικοινωνιών, τη Διεύθυνση Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας αλλά και τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων. Προκειμένου να ερμηνευθεί ο ρόλος του Περιφερειακού Συμπαραστάτη, στην ετήσια απολογιστική έκθεσή του, ο κ. Τριομμάτης αναφέρει μεταξύ άλλων πως, ο ίδιος είχε διαμεσολαβητικό ρόλο σε υπόθεση ηλεκτροφωτισμού εθνικής οδού σε είσοδο τουριστικού συγκροτήματος κατοικιών στη Ρόδο, σε υπόθεση αφαίρεσης παράνομα τοποθετημένων στύλων του ΟΤΕ εντός ιδιοκτησίας στη Ρόδο, καθώς επίσης και σε υπόθεση αποκλεισμού κι ένστασης εταιρείας από διαγωνισμό για προμήθεια ηλεκτροπαραγωγικού ζεύγους και μονάδας αφαλάτωσης στο Κουφονήσι κ.α.. Ο ίδιος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί συγκεκριμένα και σε καταγγελίες που αφορούσαν το Τμήμα Μεταφορών κι Επικοινωνιών Δωδεκανήσου, όπου, όπως σημειώνει και στην έκθεσή του, αυτές απασχόλησαν έντονα και τα ΜΜΕ της Δωδεκανήσου.

Πέραν των ανωτέρω, αναφερόμενος αναλυτικότερα στα νησιά από τα οποία προέρχεται ο όγκος των καταγγελιών, πρόσθεσε πως, αυτός αγγίζει όλο το Νότιο Αιγαίο αλλά το κύριο βάρος “πέφτει” στη Ρόδο, δεδομένης και της πληθυσμιακής πυκνότητας. Εκτός από τις καταγγελίες που άπτονταν των αρμοδιοτήτων του Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης, καταγράφηκαν επίσης και καταγγελίες εκτός πεδίου αρμοδιοτήτων του, όπως ενδεικτικά ανέφερε τα αιτήματα διαμεσολάβησης για τραπεζικά θέματα, ασφαλιστικά ταμεία κλπ.. Αναφορικά με αυτές τις αρμοδιότητες που αγγίζουν τον Α΄ βαθμό της Αυτοδιοίκησης, ο κ. Τριομμάτης παρέπεμψε αρμοδίως τους πολίτες.

Δημοτικός Συμπαραστάτης μόνον στη Σύρο σε όλο το Ν. Αιγαίο

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Τριομμάτης και στο γεγονός πως, από το Νότιο Αιγαίο, ο μοναδικός Δήμος που κατάφερε να εκλέξει Δημοτικό Συμπαραστάτη ήταν ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης. Όπως εξήγησε, παρά το γεγονός πως σύμφωνα με τον “Καλλικράτη” προβλέπεται η ανάπτυξη γραφείου Συμπαραστάτη και για τους Δήμους της Κω και της Ρόδου με δεδομένα τα πληθυσμιακά στοιχεία (υπερβαίνουν τους 20.000 δημότες), ωστόσο δεν κατάφεραν να εγκρίνουν ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής. Κατά την παρουσία του στη Σύρο είχε τη δυνατότητα να συναντηθεί και με τον κ. Νικήτα Γρυπάρη, με τον οποίο όπως γνωστοποίησε, ανέπτυξε εποικοδομητική συνεργασία σχετικά με τη λειτουργία του θεσμού.

Επιπρόσθετα, ο κ. Τριομμάτης, εξήγησε πως, συναντήθηκε και με τον κ. Γιώργο Μαραγκό με τον οποίο συνομίλησε για τη λειτουργία του Συμπαραστάτη. Εκ μέρους του Δήμου, μεταξύ των όσων αναφέρθηκαν στην ανακοίνωση για την προαναφερθείσα συνάντηση, τονίσθηκε ιδιαίτερα πως, “Ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης, στοχεύοντας στη δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης, αμεσότητας και ειλικρίνειας με τους δημότες, είναι ο πρώτος και ο μοναδικός Δήμος στο Νότιο Αιγαίο που ενεργοποίησε τον συγκεκριμένο θεσμό, σε μια προσπάθεια να παρέχει τον εναλλακτικό μηχανισμό στους άμεσα ενδιαφερόμενους για την ικανοποίηση των δικαιωμάτων τους, με μια πιο ταχεία, διαφανή και δωρεάν παρεχόμενη υπηρεσία διαμεσολάβησης”.

Δικαίωμα... του κάθε νησιού να έχει Συμπαραστάτη

Σχετικά με τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες του κ. Τριομμάτη, κρίνεται αναγκαίο να αναφερθεί πως, ο ίδιος έχει εκλεγεί στην πενταμελή συντονιστική επιτροπή του Δικτύου Περιφερειακών Συμπαραστατών, που αποτελεί την Ένωση όλων των δυνάμεων των Συμπαραστατών από τον Α΄ και Β΄ Βαθμό της Αυτοδιοίκησης σε όλη τη χώρα.

Στο πλαίσιο των εργασιών του Δικτύου μεταξύ των θεμάτων που έχουν απασχολήσει, αποτελεί και το “άνοιγμα” της δυνατότητας απόκτησης υπηρεσιών του Συμπαραστάτη ακόμη και για το κάθε μικρό νησί που έχει λιγότερους από 20.000 κατοίκους, με τον ενδιαφερόμενο Δήμο να αξιοποιεί τη συνταγματική επιταγή προστασίας της νησιωτικότητας (άρθρο 101, παρ.4Σ.).

Επισημαίνοντας τη σπουδαιότητα του έργου των Συμπαραστατών προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων, ο κ. Τριμμάτης γνωστοποίησε επιπλέον ότι το Δίκτυο έχει επεξεργαστεί βελτιώσεις που θα πρέπει να επέλθουν στο σχετικό άρθρο του “Καλλικράτη”, εξηγώντας πως έχει υποβληθεί προς το Υπουργείο Εσωτερικών η προτεινόμενη συνολική αλλαγή/ τροποποίηση καθώς και η σχετική αιτιολογική έκθεση.

Καταλήγοντας στη συνέντευξη Τύπου, επεσήμανε πως, η παρούσα χρονική περίοδος για τη χώρα, με σοβαρά και ύψιστης σημασίας πράγματα να την απασχολούν είναι ιδιαίτερα σκληρή για τους πολίτες, οι οποίοι έχουν ανάγκη την αποτελεσματική δραστηριότητα όσων τους εκπροσωπούν σε κάθε επίπεδο και με κάθε τρόπο. “Δυστυχώς βιώνουμε καταστάσεις πρωτόγνωρες όπως το προσφυγικό/ μεταναστευτικό και αν θέλετε την άποψή μου ο κάθε ένας πρέπει να περνά τις στενές αρμοδιότητες που ο νομοθέτης του όρισε κάτω από άλλες καταστάσεις και να δίνει το σύνολο των δυνάμεών του, ούτως ώστε να ανακουφιστούν και οι πολίτες και οι επιχειρήσεις και όσοι προστρέχουν στον Συμπαραστάτη. Θα περάσουμε και τις αρμοδιότητες που ο νομοθέτης έχει ορίσει εάν αυτό ανακουφίσει συμπολίτες μας” δήλωσε κατηγορηματικά, ολοκληρώνοντας τη συνέντευξή του.