Με συνέντευξη Τύπου ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτης λειτούργησε καθησυχαστικά με φόντο το αίτημα εργαζομένων της ΠΝΑΙ στα Δωδεκάνησα για μεταφορά της έδρας στη Ρόδο

“Η Περιφέρεια ενιαία και η έδρα στη Σύρο”

Τζ. Μακρυωνίτης, Γ. Δεκαβάλλας και Γ. Μαραγκός καλούν τον Περιφερειάρχη να μιλήσει “για την ταμπακιέρα”

Αν και οι δημόσιες δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργου Λεονταρίτη σχετικά με τη διατήρηση της έδρας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη Σύρο λειτούργησαν καθησυχαστικά με φόντο το αίτημα εργαζομένων της ΠΝΑΙ από τη Ρόδο για τη μεταφορά της στα Δωδεκάνησα, ωστόσο η δημόσια δήλωση του Περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου που δεν περιείχε “τίποτα για την ταμπακιέρα” φαίνεται πως δίνει συνέχεια στο δημόσιο διάλογο.

Το υπόμνημα της πλευράς των εργαζομένων του παραρτήματος των Δωδεκανήσων που απεστάλη προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Παναγιώτη Κουρουμπλή καθώς και η δημοσιοποίησή του πρωτίστως από δωδεκανησιακά μέσα ενημέρωσης, έφερε στο προσκήνιο ένα άκρως σοβαρό ζήτημα, το οποίο προκάλεσε μάλιστα και τη συνάντηση εκπροσώπων φορέων καθώς και του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης με τον κ. Λεονταρίτη στο γραφείο του το πρωί της Τρίτης, απουσία όμως των τοπικών μέσων, τα οποία – αρχικώς - είχαν προσκληθεί για να την παρακολουθήσουν.

Κατόπιν αυτής, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων παραχώρησε συνέντευξη Τύπου προκειμένου να ενημερώσει τους νησιώτες σχετικά με το εν λόγω υπόμνημα, δηλώνοντας κατηγορηματικά πως, αυτό επ΄ουδενί δεν συνιστά περιεχόμενο πολιτικού αιτήματος της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, αλλά ένα “συνδικαλιστικό αίτημα, συντεχνιακών συμφερόντων”.

Δεδομένης της έκτασης που πήρε το ζήτημα σε τοπικό αλλά και περιφερειακό επίπεδο λόγω της σχετικής ενημέρωσης του δημάρχου, Γιώργου Μαραγκού προς το σώμα του δημοτικού συμβουλίου το απόγευμα της Δευτέρας, στο πλαίσιο της οποίας κατέστη σαφές πως, το σύνολο των δημοτικών παρατάξεων αντιτίθεται σε ένα τέτοιο σενάριο, ακολούθησε η γραπτή δημόσια δήλωση του Περιφερειάρχη, ο οποίος έσπευσε να απαντήσει ευθέως στον Δήμαρχο, χωρίς να τοποθετείται για το ζήτημα που έφερε στην επιφάνεια η συνδικαλιστική πλευρά των εργαζομένων της Δωδεκανήσου.

Η συγκεκριμένη στάση του, “γέννησε” μοιραία την αντίθεση περιφερειακών συμβούλων της μείζονος αντιπολίτευσης όπως του Γιάννη Δεκαβάλλα και του Τζώρτζη Μακρυωνίτη (συμμετείχε στη συνάντηση στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη), οι οποίοι καλούν τον κ. Χατζημάρκο να πάρει – επί της ουσίας - δημόσια θέση προκειμένου να βάλει τέλος σε αυτή τη συζήτηση.

Στο πλαίσιο της φιλοξενίας του συνόλου των απόψεων ζητήθηκε και η δήλωση του κ. Μαραγκού στον οποίο και απευθύνεται αποκλειστικά ο Περιφερειάρχης.

 

Γ. Λεονταρίτης: Συνδικαλιστές ανακίνησαν το θέμα από ιδιοτελείς σκοπούς

Σαφής ως προς το ότι η πρόσφατη ανακίνηση του θέματος της έδρας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου προέρχεται από συνδικαλιστικούς κύκλους της Δωδεκανησιακής πλευράς που προσδοκούν όφελος σε προσωπικό επίπεδο υπήρξε ο Γιώργος Λεονταρίτης κατά την έναρξη της δήλωσής του στη συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας μάλιστα, πως αυτό το αίτημα δεν συνιστά πολιτική θέση και άρα, δεν τίθεται επί τάπητος προς συζήτηση. “Θέλω να πω ότι είναι ένα θέμα ανύπαρκτο. Αυτοί που το ανακίνησαν, το ανακίνησαν σύμφωνα με την προσωπική μου εκτίμηση από προσωπικούς ιδιοτελείς σκοπούς. Δεν υπηρετεί τα αναπτυξιακά συμφέροντα της Περιφέρειας, τα συμφέροντα των πολιτών του Νοτίου Αιγαίου και γι αυτό κι εμείς ως υπεύθυνη Περιφερειακή Αρχή με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους κατοίκους του Νοτίου Αιγαίου το προσπερνάμε και συνεχίζουμε το έργο μας, το οποίο ξεκινήσαμε προ 18 μηνών. Ένα έργο πολύ εποικοδομητικό επειδή είναι αποτέλεσμα της άριστης συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ όλων των περιφερειακών παρατάξεων, του ζήλου και της εργατικότητας που επιδεικνύει ο Περιφερειάρχης, οι αντιπεριφερειάρχες και όλοι όσοι έχουν ευθύνη διοίκησης και παραγωγής πολιτικού έργου” σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λεονταρίτης υποστηρίζοντας παράλληλα πως, “τέτοιου είδους παρεμβάσεις και τέτοιου είδους δημοσιεύματα δεν πρέπει να μας απασχολούν στο ελάχιστο διότι είναι και επικίνδυνα και αναξιόπιστα. Και επαναλαμβάνω, ότι είναι δημοσιεύματα με ιδιοτελείς σκοπούς, τους οποίους δεν θέλει να υπηρετήσει κανένας από το πολιτικό προσωπικό του Νοτίου Αιγαίου. Η Περιφέρεια είναι ενιαία, η έδρα είναι στη Σύρο. Ουδέποτε έχει αμφισβητηθεί και δεν αμφισβητείται”.

 

Καμία βαρύτητα το αίτημα. Πρόκληση για τους εργαζομένους σε Κυκλάδες

O ίδιος δε, κληθείς μέσω δημοσιογραφικής ερώτησης να διευκρινίσει ποια θα είναι η θέση του αν το ζήτημα ενδεχομένως προσεχώς “ανοίξει” στην ουσία του, αφού τόνισε πρωτίστως πως, πρόκειται για ένα θεωρητικό ερώτημα, γνωστοποίησε εν συνεχεία ότι, “το συγκεκριμένο υπόμνημα δεν έχει υποβληθεί ή κοινοποιηθεί στα αρμόδια πρόσωπα της Περιφέρειας και απ΄ ό,τι γνωρίζω είναι ένα υπόμνημα που είχαν ετοιμάσει οι εργαζόμενοι της Ρόδου για να το παραδώσουν στον Υπ. Εσωτερικών, ως είθισται όταν επισκέπτεται ένας Υπουργός μία περιοχή”. Συμπλήρωσε μάλιστα σε κατηγορηματικό τόνο πως, “Είναι η προσωπική θέση και εκτίμηση κάποιων εργαζομένων στην Περιφέρεια, οι οποίοι βεβαίως δεν έχουν κανέναν καθοριστικό ρόλο για την πολιτική οντότητα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου” λέγοντας ακόμη πως, “Η θέση η δική μου είναι η θέση που έχει το σύνολο της Περιφερειακής πλειοψηφίας και Περιφερειακής Αρχής: Ότι δεν τίθεται θέμα ούτε υπάρχει λόγος να ξεκινήσει μία συζήτηση, μία διαβούλευση για την έδρα της Περιφέρειας. Η Περιφέρεια είναι στη Σύρο και η διάσταση που πήρε το θέμα είναι αναιτιολόγητη”.

Κλείνοντας μάλιστα το εν λόγω κομμάτι της τοποθέτησής του, αναφορικά με το περιεχόμενο του υπομνήματος θέλησε να επαναλάβει πως, “οι θέσεις είναι πολύ πρόχειρες και συντεχνιακές”, προσθέτοντας δε, ότι “η φρασεολογία που χρησιμοποιούν” οι συντάκτες του, “είναι προσβλητική απέναντι σε συναδέλφους τους στις Κυκλάδες”.

 

Περί απαξίωσης της έδρας και σχόλιο για τη στάση του δημάρχου

Με αφορμή τις δημοσιογραφικές ερωτήσεις που τέθηκαν προς τον Αντιπεριφερειάρχη ακολούθως, ο ίδιος απάντησε σχετικά με τη στάση της δημοτικής πλευράς όσον αφορά στην “ενασχόλησή” της με το θέμα, ενώ εξέθεσε και την άποψή του σχετικά με το αν έχει απαξιωθεί στην ουσία της η έδρα μέσω μεταφοράς υπηρεσιών ή διευθύνσεων στη Ρόδο.

“Νομίζω ότι κάποιοι βιάστηκαν να δημοσιοποιήσουν το θέμα προτού έρθουν σε επικοινωνία με τα αρμόδια όργανα της Περιφέρειας, τον Περιφερειάρχη, τον Αντιπεριφερειάρχη για να ενημερωθούν” σημείωσε κατηγορηματικά, τονίζοντας πως, “Προτού υπάρξει ενημέρωση από τη δική μας πλευρά, τοποθετήθηκαν δημόσια κι αυτό νομίζω ήταν σφάλμα”.

Αναφορικά δε με το δεύτερο ερώτημα, ο κ. Λεονταρίτης υπήρξε λακωνικός, υπογραμμίζοντας πως, “Από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων από τον κ. Χατζημάρκο δεν έχει φύγει ούτε μία υπηρεσία, ούτε μία Διεύθυνση από τη Σύρο. Ό,τι μετακινήθηκε από την έδρα της Περιφέρειας προς τα Δωδεκάνησα έγινε τα προηγούμενα χρόνια. Άρα γι αυτό θα πρέπει άλλοι να τοποθετηθούν όταν επί δικής τους πολιτικής διοίκησης έγινε σχεδιασμός κι έφυγαν από τη Σύρο οι Διευθύνσεις”.

 

Γ. Χατζημάρκος: Όσοι μιλούν για υποκινούμενες ενέργειες να κοιτάξουν τα του οίκου τους

Ευθέως προς τη στάση που διατήρησε ο Γιώργος Μαραγκός σχετικά με την ενημέρωσή του για το θέμα τοποθετήθηκε ο Περιφερειάρχης, κάνοντας λόγο για “πολιτική εκμετάλλευση” ενός άκρως σοβαρού ζητήματος, χωρίς όμως να θίγει ούτε κατ΄ ελάχιστο την ουσία του. Συγκεκριμένα, μέσω δελτίου Τύπου που εξέδωσε κι απέστειλε στα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης, υποστήριξε τα εξής: “Το θέμα της έδρας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου δεν προσφέρεται για πολιτική εκμετάλλευση. Ζούμε σε δημοκρατική χώρα και η κατάθεση απόψεων δεν έχει ακόμη απαγορευτεί. Σε λογοκρισία απόψεων δεν πρόκειται να επιδοθούμε. Οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε τεράστιες, για να έχουμε την “πολυτέλεια” της τεχνητής διόγκωσης σοβαρών ζητημάτων, για εσωτερική και μόνο κατανάλωση. Οι αιρετοί, όλο το πολιτικό προσωπικό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, έχει επιτύχει πολύ υψηλό επίπεδο συνεννόησης και τα θετικά αποτελέσματα αυτής της αγαστής συνεργασίας είναι ορατά στο σύνολο των νησιών των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, παρά τις δυσκολίες της χρονικής συγκυρίας. Σεβόμαστε την λειτουργία των συνδικαλιστικών οργάνων των εργαζομένων της Περιφέρειας. Θα θέλαμε να δούμε και τους δύο συνδικαλιστικούς Συλλόγους, Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, να επιτυγχάνουν το ίδιο επίπεδο συνεννόησης και συνεργασίας που έχει επιτύχει το πολιτικό προσωπικό, προς όφελος των νησιών μας. Όσοι μιλούν για υποκινούμενες ενέργειες, να κοιτάξουν τα του οίκου τους και να αναζητήσουν εκεί τις απαντήσεις στην αγωνία τους”.

 

Γ. Μαραγκός: Ο Περιφερειάρχης για την ταμπακιέρα τίποτα

 

Την ικανοποίησή του για τις δηλώσεις του κ. Λεονταρίτη εξέφρασε ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει και την τοποθέτηση του κ. Χατζημάρκου που τον αφορά άμεσα, υπήρξε συγκεκριμένος, λέγοντας πως δεν μένει στους υπαινιγμούς, αλλά εστιάζοντας στην ουσία διακρίνει διάσταση στην δημόσια στάση του, συγκριτικά με εκείνη του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων. “Διάβασα τις δηλώσεις τόσο του κ. Περιφερειάρχη όσο και του κ. Αντιπεριφερειάρχη για το θέμα. Θέλω να πω ότι αντιπαρέρχομαι των υπαινιγμών και των αναφορών του Περιφερειάρχη προς το πρόσωπό μου γιατί δεν εξυπηρετούν καθόλου την οικονομία της συζήτησης για ένα τόσο πολύ σοβαρό ζήτημα. Και όπως λέει ο θυμόσοφος λαός μας, αναφορικά με τις δηλώσεις του κ. Περιφερειάρχη, για την ταμπακιέρα ουδέν. Προσωπικά θέλω να πω ότι οι δηλώσεις του κ. Αντιπεριφερειάρχη με κάλυψαν απόλυτα αλλά προφανώς με βάση το περιεχόμενο και των δύο δηλώσεων εύλογα μπορεί να αντιληφθεί ο οποιοσδήποτε ότι ενώ τύποις θα έπρεπε να απευθύνονται στο ίδιο κοινό, κατ΄ ουσίαν έτσι όπως είναι διατυπωμένες φαίνεται σαν να απευθύνονται σε διαφορετικό κοινό”.

 

Γ. Δεκαβάλλας: Όταν ο Περιφερειάρχης βγάζει δελτία Τύπου για την επίσκεψή του στην έδρα, αναμενόμενη η έκδοση τέτοιων αιτημάτων

Με σύντομη, πλην όμως περιεκτική αναδρομή στο ζήτημα της απόφασης καθορισμού ως έδρας της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, την Ερμούπολη Σύρου ξεκίνησε τη δήλωσή του ο περιφερειακός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιάννης Δεκαβάλλας καλώντας τέλος τον Περιφερειάρχη να θέσει - “ως οφείλει” - τέλος στη συγκεκριμένη συζήτηση. “Νοιώσαμε μεγάλη έκπληξη από την ανακοίνωση του συλλόγου των εργαζομένων της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης στα Δωδεκάνησα, οι οποίοι μεταξύ των άλλων ζητούν να μεταφερθεί η έδρα της Περιφέρειας από τη Σύρο στη Ρόδο. Κι αυτό γιατί, από τη θεσμοθέτηση της αιρετής περιφερειακής αρχής και μετά, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει μια διαφορετική διοικητική δομή σε σχέση με τις λοιπές Περιφέρειες της χώρας, καθώς οι γενικές διευθύνσεις της είναι μοιρασμένες μεταξύ της έδρας της Ερμούπολης και της Ρόδου. Επί πλέον στα πεντέμισι περίπου χρόνια λειτουργίας της αιρετής Περιφέρειας και με τη βοήθεια και τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας, κανένας απολύτως πολίτης δεν ταλαιπωρήθηκε και δεν υποχρεώθηκε να μετακινηθεί από τον ένα νομό στον άλλον, προκειμένου να διεκπεραιωθεί κάποια υπόθεσή του.

Το πρόβλημα που απασχολεί όλους μας είναι η εξεύρεση πόρων και η στελέχωση των υπηρεσιών. Ιδιαίτερα στον νησιωτικό χώρο το κυρίαρχο ζήτημα που θα έπρεπε να μας απασχολεί όλους είναι ο γενικότερος σχεδιασμός και ο προγραμματισμός της ανάπτυξης των νησιών μας.
Όμως όταν απουσιάζει από τις συζητήσεις η ουσία της πολιτικής δημιουργούνται όλες αυτές οι παρενέργειες. Επί πλέον όταν ο ίδιος ο Περιφερειάρχης περιθωριοποιεί την Ερμούπολη και αντιμετωπίζει την έδρα της Περιφέρειας ως ένα από τα απομακρυσμένα νησιά των Κυκλάδων, το οποίο έχει την υποχρέωση σε αραιά χρονικά διαστήματα να επισκέπτεται, εκδίδοντας μάλιστα και πανηγυρικού τύπου δελτία Τύπου, είναι λογικό και επόμενο να έρχονται στην επιφάνεια τέτοιου είδους ανακοινώσεις από τα Δωδεκάνησσα.

Έχουν παρέλθει 29 χρόνια από τότε που καθιερώθηκε η έδρα της Περιφέρειας στην Ερμούπολη. Ήταν μια σοφή απόφαση. Μπορεί η Ερμούπολη να υπολείπεται αισθητά της Ρόδου σε πληθυσμό, ωστόσο η Πολιτεία θεώρησε υποχρέωσή της να τιμήσει την ιστορία της και τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε στη διαμόρφωση της Ελλάδας, στην οποία ζούμε σήμερα. Οι μεγάλες επαναστάσεις που οδήγησαν στο ξεπέρασμα των μικρών και στενών γεωγραφικών ορίων της χώρας μας είχαν ως επίκεντρο και χρηματοδότη τη μεγάλη Ερμούπολη του 19ου αιώνα.
Στα πρώτα χρόνια είχαν υπάρξει μεγάλες διαμαρτυρίες από την πλευρά της Δωδεκανήσου. Δικαιολογημένες σε έναν βαθμό. Ωστόσο, η Ρόδος με τη μεγάλη σήμερα ανάπτυξη, τον πολιτισμό και την ιστορία της δεν είχε τίποτα να χάσει από αυτήν την απόφαση. Απαιτήθηκε πολύς χρόνος από τότε για να ξεπεραστούν τα προβλήματα, οι αμφισβητήσεις, να δημιουργηθεί ένας κώδικας επικοινωνίας και να κατακτηθεί η περιφερειακή συνείδηση από τους νησιώτες μας. Διασπαστικές ενέργειες σαν κι αυτήν μας γυρίζουν πολλά χρόνια πίσω και απειλούν να τινάξουν στον αέρα ό,τι με κόπο και μεγάλη προσπάθεια επιτεύχθηκε στην πορεία των χρόνων.

Καλώ τον Περιφερειάρχη να σβήσει άμεσα τη φωτιά που πάει να ανάψει. Οφείλει να προλάβει τα γεγονότα και να σταματήσει κάθε κίνηση που στηρίζεται στον τοπικισμό και στα μικρά και μίζερα πράγματα. Στη δήλωση που έδωσε στη δημοσιότητα δεν μιλάει για την ταμπακιέρα. Οφείλει να δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν τίθεται κανένα απολύτως θέμα με την έδρα της Περιφέρειας. Μόνο έτσι θα διασφαλιστεί η ενότητα του θεσμού και η κοινή μας πορεία, η οποία χρειάστηκε πολύς χρόνος και κόπος για να κατακτηθεί”.

Τζ. Μακρυωνίτης: Δύσκολο να φύγει η έδρα, όσο κι αν κάποιοι το μεθοδεύουν

Σε καυστικό τόνο κινήθηκε και ο περιφερειακός σύμβουλος, Τζώρζης Μακρυωνίτης ο οποίος συνηθίζει τις ήπιου χαρακτήρα παρεμβάσεις, με αφορμή ωστόσο το εξαιρετικά σημαντικό θέμα που ανέκυψε. Ο ίδιος, στηλιτεύοντας τη στάση του Περιφερειάρχη, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ουσία του θέματος πρέπει να επικεντρωθεί στην ομαλή λειτουργία της ιδιαίτερης γεωγραφικά Περιφέρειας Ν. Αιγαίου. “Θεωρώ ότι είναι δύσκολο και σχεδόν απίθανο να φύγει η έδρα από τη Σύρο όσο κι αν κάποιοι το θέλουν και το μεθοδεύουν. Θα σχολιάσω το γεγονός της προκλητικής απουσίας του Περιφερειάρχη από τη Σύρο. Όσο και να θέλει ο κ. Λεονταρίτης να το “στρογγυλέψει” το θέμα δεν στρογγυλεύεται. Δελτία Τύπου από πλευράς Περιφερειάρχη ότι ο ίδιος επισκέπτεται τη Σύρο λένε πολλά. Το ότι τον Εκτελεστικό Γραμματέα και τον Συνήγορο του Πολίτη δεν τον βλέπουμε στη Σύρο κι αυτό επίσης λέει πολλά.

Όσα χρόνια λειτουργεί η Περιφέρεια - που από τον “Καλλικράτη” έχει την ιδιαιτερότητα να είναι η μοναδική Περιφέρεια σε όλη την Ελλάδα που λειτουργούν τρεις Γενικές Διευθύνσεις στις Κυκλάδες και τρεις στα Δωδεκάνησα -, ποτέ δεν έχει δημιουργηθεί πρόβλημα στους πολίτες του Νότιου Αιγαίου, ώστε να πρέπει να επισκεφθούν οι Ροδίτες τη Σύρο για να λύσουν ένα πρόβλημά τους ή οι Συριανοί στη Ρόδο για κάτι αντίστοιχο. Σε αυτό πρέπει να παραμείνουμε, αυτό να συνεχιστεί και όσοι αναμοχλεύουν και θέτουν θέματα έδρας καλό είναι να σταματήσουν να το κάνουν. Υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα στην Περιφέρεια στα οποία θα πρέπει να στραφούμε και όχι να θέτουμε ζητήματα έδρας και να αποπροσανατολίζουμε τους πολίτες”.