Συνέντευξη Τύπου του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη με φόντο την απόφαση αναστολής λειτουργίας των υπηρεσιών της Περιφέρειας εξαιτίας της υποστελέχωσης

Πολιτική “απεργία” με ανοικτές υπηρεσίες

Εξέφρασε την αισιοδοξία του σχετικά με την υλοποίηση των υπουργικών δεσμεύσεων για την κατ΄ εξαίρεση στελέχωση της νησιώτικης Περιφέρειας

Τον συμβολισμό της πολιτικής απόφασης του περιφερειακού συμβουλίου περί αναστολής της λειτουργίας των υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, χθες, μετά από ομόφωνη έγκριση των περιφερειακών παρατάξεων στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου, ανέδειξε ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε προς ενημέρωση των νησιωτών για το σοβαρό πρόβλημα της υποστελέχωσης.

Δεδομένου ότι παρέμειναν ανοικτές εν τέλει οι υπηρεσίες προς εξυπηρέτηση των έκτακτων αναγκών και σοβαρών περιπτώσεων, ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης προχώρησε σε διευκρινίσεις αναφορικά με τον χαρακτήρα εφαρμογής της εν λόγω πολιτικής απόφασης σε πρακτικό επίπεδο, καθιστώντας σαφές, πως, στόχος της Περιφερειακής Αρχής δεν ήταν η μη εξυπηρέτηση του κοινού και των αναγκών των πολιτών, αντιθέτως, η ηχηρή ανάδειξη – ακόμη και σε επικοινωνιακό επίπεδο - του μείζονος προβλήματος που βιώνει η κατακερματισμένη γεωγραφικά Περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου.

Μεταξύ των όσων ανέφερε ο κ. Λεονταρίτης, υπενθύμισε και τις δεσμεύσεις που απέσπασε η Περιφερειακή Αρχή και ειδικότερα ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος από τον πρώην Υπουργό Εσωτερικών, Παναγιώτη Κουρουμπλή σχετικά με την κατ΄ εξαίρεση στελέχωση των υπηρεσιών, με φόντο τις οποίες και παρουσιάστηκε αισιόδοξος για την προώθηση των σοβαρών αιτημάτων.

Μάλιστα, λόγω των σχετικών δηλώσεών του, κλήθηκε να απαντήσει στον αντίλογο που θέλει τη χθεσινή μορφή διαμαρτυρίας του πολιτικού προσωπικού της ΠΝΑι να έγινε ενδεχομένως για αντιπολιτευτικούς λόγους. Πέραν αυτού, θα πρέπει να συμπληρωθεί πως, η περιφερειακή παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης – αν και είχε υπερψηφίσει την απόφαση στο περιφερειακό συμβούλιο – ωστόσο, με ανακοίνωσή της, χθες, έκανε λόγο για διαμαρτυρία κι απόφαση “φιάσκο”, αφού οι υπηρεσίες λειτούργησαν κανονικά.

Λανθασμένη η οριζόντια αντίληψη για τον Δημόσιο τομέα”

Ειδικότερα, ο “εφιάλτης” της υποστελέχωσης που αποτελεί ένα εκ των σοβαρότερων προβλημάτων της Περιφέρειας, αποτυπώθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του περιφερειακού συλλογικού οργάνου, οπότε και αναφέρθηκε πως, μεταφράζεται σε 250 κενές βασικές θέσεις, με τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα να καλύπτονται – παρά το ότι αποτελούν νησιώτικο χώρο – με 460 άτομα συνολικά.

Οι αριθμοί λένε την αλήθεια. Η υποστελέχωση είναι περίπου στο 50% αν ανατρέξει κάποιος στο οργανόγραμμα, σε μία εποχή που μεταφέρονται συνεχώς αρμοδιότητες και αποχωρούν ή συνταξιοδοτούνται υπάλληλοι, με αποτέλεσμα συνεχώς να μένουν λιγότεροι” σχολίασε από την πλευρά του ο κ. Λεονταρίτης, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως, ο Δημόσιος τομέας δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ενιαία, καθώς όλες οι υπηρεσίες του, δεν είναι υποστελεχωμένες ή στελεχωμένες στον ίδιο βαθμό.

“Σας προσκαλέσαμε στην έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου προκειμένου μέσα από αυτήν την συνέντευξη Τύπου να αναδείξουμε για μία ακόμη φορά το τεράστιο θέμα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών μας. Βεβαίως ο πολίτης μπορεί να αναρωτηθεί γιατί γίνεται όλος αυτός ο θόρυβος και η κινητοποίηση δεδομένου ότι η εικόνα του Δημόσιου τομέα στην Ελλάδα δεν είναι και η καλύτερη” σχολίασε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας πως, “Βεβαίως είναι μεγάλο λάθος να αντιμετωπίζεται με μία οριζόντια αντίληψη η υπόθεση του Δημόσιου τομέα στην Ελλάδα” καθώς όπως πρόσθεσε, “γνωρίζουμε όλοι ότι οι κατανομές των δημοσίων υπαλλήλων, δεν είναι ίδιες”.

“Υπάρχουν υπηρεσίες στις οποίες ενδεχομένως ο πολίτης θα συναντήσει αρκετούς δημόσιους υπαλλήλους, υπάρχουν όμως κι άλλες υπηρεσίες και θεσμοί που παραμένουν υποστελεχωμένοι” συμπλήρωσε, λέγοντας πως, τέτοια περίπτωση αποτελεί και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

“Αυτή η μεγάλη υποστελέχωση συνδυασμένη με τις δυσκολίες του γεωγραφικού χώρου καθιστά πολύ δύσκολη την πρώτιστη ευθύνη και υποχρέωση που έχουμε απέναντι στους πολίτες. Δηλαδή την υπηρεσία και την εξυπηρέτησή τους σε όλα τα επίπεδα” δήλωσε ο Γιώργος Λεονταρίτης, εστιάζοντας παρακάτω στο σκεπτικό του τρόπου εφαρμογής της απόφασης του περιφερειακού συμβουλίου.

Το κράτος δεν βάζει λουκέτο. Πολιτικός συμβολισμός με επικοινωνιακά αποτελέσματα”

Όπως επεσήμανε ο ίδιος αναφορικά με τις υπουργικές δεσμεύσεις που έχει λάβει η Περιφερειακή Αρχή σχετικά με την αντιμετώπιση – μερικώς – του σοβαρού προβλήματος, “Υπήρχε η υπουργική δέσμευση εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα αντιμετωπισθεί με μία ιδιαίτερη μέριμνα και ότι θα υπήρχε η κατ΄ εξαίρεση δυνατότητα πρόσληψης στελεχιακού δυναμικού” ωστόσο σύμφωνα με όσα επεσήμανε, “Δυστυχώς έχει παρέλθει αρκετό χρονικό διάστημα και αυτή η εξαγγελία δεν έχει υλοποιηθεί”.

Βάσει της κοινής στάσης των περιφερειακών παρατάξεων στην τελευταία συνεδρίαση, οπότε και τέθηκε το ζήτημα της υποστελέχωσης, “Αποφασίσαμε λοιπόν, προκειμένου η πίεση να είναι ακόμη εντονότερη, με μία πολιτική απόφαση το κλείσιμο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου”. Ευθύς αμέσως δε, θέλησε να εξηγήσει πως, “Λέγοντας κλείσιμο της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου θα γνωρίζουν οι άνθρωποι που έχουν ενασχόληση με τα κοινά και με την πολιτική ότι δεν μπορεί να κλείσει μία δημόσια υπηρεσία όπως ενδεχομένως το έχει στο μυαλό του ο πολίτης ή και ο απλός υπάλληλος” καθώς όπως σημείωσε, “Το κράτος δεν βάζει λουκέτο, δεν κατεβάζει ρολά διότι έχει υποχρέωση να εξυπηρετεί τους πολίτες του”.

Υποστήριξε μάλιστα πως, το πρόβλημα της υποστελέχωσης, κατόπιν αυτής της απόφασης και της “επικοινωνιακής” προώθησής της, αναδείχθηκε με πολιτικό τρόπο.

“Αναδεικνύεται το πολιτικό ζήτημα με έναν ισχυρότατο πολιτικό συμβολισμό, ο οποίος βεβαίως για να γίνει ακόμη πιο ηχηρός χρησιμοποιήθηκε και μία ορολογία που θα μπορούσε να έχει επικοινωνιακά αποτελέσματα απέναντι στους πολίτες. Γι αυτό και μιλήσαμε για κλείσιμο της Περιφέρειας” τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, ερμηνεύοντας τη στάση της Περιφερειακής Αρχής και του γεγονότος πως, οι υπηρεσίες παρέμειναν ανοικτές.

“Βεβαίως εννοούσαμε ότι το πολιτικό προσωπικό της Περιφέρειας κρατά αυτή τη στάση απέναντι στην πολιτική ηγεσία, η οποία δεν έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις” επανέλαβε, επισημαίνοντας παράλληλα πως, “Το κεντρικό μήνυμα είναι ο τεράστιος πολιτικός συμβολισμός αυτής της απόφασης” καθώς “Δεν θέλουμε να καταφύγουμε σε άλλα μέτρα που δεν συνάδουν ούτε με τη θεσμική μας ιδιότητα, ούτε με τη δημοκρατική μας αντίληψη, η οποία αφορά στον σεβασμό στους νόμους και στο Σύνταγμα του κράτους”.

Νέα δέσμευση στο τακτικό συνέδριο της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου

Μάλιστα, ο κ. Λεονταρίτης γνωστοποίησε πως η πλευρά της Περιφέρειας έλαβε εκ νέου τη δέσμευση περί ενίσχυσης των υπηρεσιών της κατά τη διάρκεια της προ τεσσάρων ημερών συνεδρίασης της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, στην οποία και βρέθηκε ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής. “Ελπίζουμε ότι δε θα φτάσουμε σε άλλες κινητοποιήσεις στο άμεσο μέλλον διότι υπάρχει άλλη μία δέσμευση λίαν προσφάτως από τον τ. Υπουργό Εσωτερικών τον κ. Κουρουμπλή τον οποίο συναντήσαμε στα Δωδεκάνησα στη διάρκεια του τακτικού συνεδρίου της ΠΕΔ και ο οποίος μας ενημέρωσε για μία ακόμη φορά ότι οι διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί και ότι θα πραγματοποιηθούν τελικά αυτές οι προσλήψεις στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου” δήλωσε χαρακτηριστικά. Ανέφερε δε, πως, σκοπός της Περιφερειακής Αρχής είναι η ικανοποίηση συγκεκριμένων αιτημάτων, με σκοπό την ομαλή λειτουργία των Περιφερειών προς εξυπηρέτηση των νησιωτών, των επιχειρηματιών στο Νότιο Αιγαίο αλλά και προς κάλυψη των αναγκών και προώθησης των έργων και εφαρμογής της διεκδίκησης του ΕΣΠΑ.

“Δυστυχώς εδώ και πάρα πολλά χρόνια δεν έχουν γίνει προσλήψεις στην Περιφέρεια. Και όταν αναφέρω τον όρο προσλήψεις πάλι δεν το προσεγγίζω με μία οριζόντια λογική. Διότι αυτό το οποίο πρωτίστως χρειαζόμαστε σήμερα για να μπορέσουμε να τρέξουμε τις υποθέσεις και να επιτύχουμε την επιθυμητή ανάπτυξη είναι εξειδικευμένη προσέγγιση των ελλείψεων” δήλωσε κατηγορηματικά.

Αιτήματα στελέχωσης των Δήμων

Πέραν των ανωτέρω, ο κ. Λεονταρίτης γνωστοποίησε πως, στον άξονα της συνεργασίας των δύο βαθμών της Αυτοδιοίκησης για την πρόοδο του νησιώτικου χώρου, ζητήθηκε και η στελέχωση των Δήμων. “Για να υπάρξει η εύρυθμη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού σε επίπεδο Αυτοδιοίκησης δεν αρκεί να στελεχωθεί η Περιφέρεια αλλά να υπάρχει αντίστοιχη στελέχωση και των Δήμων προκειμένου να υπάρχει συνεργασία σε όλα τα επίπεδα” σχολίασε ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, λέγοντας πως, ο Περιφερειάρχης στις συναντήσεις του, “ζήτησε κι έχει πετύχει τη δέσμευση του Υπουργού Εσωτερικών για τη στελέχωση και των Δήμων του Νοτίου Αιγαίου, ιδιαίτερα των μικρών Δήμων που πραγματικά είναι υποστελεχωμένοι σε απίστευτο βαθμό”.

Κλείνοντας τη συγκεκριμένη αναφορά, τόνισε πως, “Ευελπιστούμε πως πέραν από τις προσλήψεις που θα έχουμε όποτε αυτές υπογραφούν στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, συγχρόνως θα έχουμε κι έναν ικανοποιητικό αριθμό εξειδικευμένων στελεχών με συγκεκριμένες ειδικότητες που θα στελεχώσουν και τους Δήμους του Νοτίου Αιγαίου ούτως ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε και τα έργα του ΕΣΠΑ” καθώς όπως ανέφερε, έχουν υπογραφεί περισσότερες από 200 προγραμματικές συμβάσεις.

Ομόφωνη απόφαση, μακριά από αντιπολιτευτική τακτική”

Συγκεκριμένος υπήρξε στην απάντησή του και ως προς το ερώτημα περί αντιπολιτευτικής τακτικής της Περιφέρειας με φόντο τις ήδη γνωστές δεσμεύσεις του πρώην Υπουργού Εσωτερικών, οι οποίες ακόμη κι αν δεν έχουν υλοποιηθεί, ωστόσο, όπως εκτιμά ο ίδιος αλλά και συνολικά η παράταξή του, θα ικανοποιηθούν. “Στη διάρκεια της δικής μας θητείας έχουμε αποδείξει όχι μόνον ότι δεν αντιπολιτευόμεθα την κυβέρνηση αλλά αντιθέτως έχουμε πάρει αποφάσεις και υλοποιούμε πολιτικές που έρχονται να ενισχύσουν το πολιτικό έργο. Να σας αναφέρω την απόφαση της επιδότησης των ιατρών που έρχονται στο Νότιο Αιγαίο με χρήματα από ίδιους πόρους της Περιφέρειας, να σας υπενθυμίσω το μεγάλο στόχο που έχουμε για την υλοποίηση των υδατοδρομίων για το Νότιο Αιγαίο που είναι ένα έργο όχι τοπικής εμβέλειας, αλλά εθνικής” ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Λεονταρίτης εστιάζοντας και στον χαρακτήρα της απόφασης υλοποίησης της αναστολής λειτουργίας των υπηρεσιών, που όπως υπενθύμισε γι ακόμη μία φορά υπήρξε ομόφωνος. “Εμείς λειτουργούμε με στόχο την υπηρεσία του πολίτη και την εύρυθμη λειτουργία του κράτους και δεν προσεγγίζουμε καθόλου τη λογική της συμπολίτευσης ή της αντιπολίτευσης. Εφαρμόζουμε τις Αυτοδιοικητικές πολιτικές για τις οποίες έχουμε εκλεγεί και δεσμευθεί απέναντι στους πολίτες. Άλλωστε η απόφαση για αυτήν την ανάδειξη σε αυτό το πολιτικό επίπεδο έγινε μετά από ομόφωνη απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου. Άρα, δεν είναι μόνον απόφαση της πλειοψηφίας του περιφερειακού συμβουλίου, την οποία κατά κάποιο τρόπο εκφράζουμε και περισσότερο. Είναι ομόφωνη απόφαση από όλες τις περιφερειακές παρατάξεις κι επίσης είναι κι ομόφωνη απόφαση των εργαζομένων του Συλλόγου στην Περιφέρεια”.

Έγγραφο στους υπαλλήλους, κινητοποίηση – φιάσκο”

Παρά την πολιτικού χαρακτήρα διαφωνία της σχετικά με την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος της υποστελέχωσης, η Λαϊκή Συσπείρωση στην κατεύθυνση του να μην διατηρήσει ξεχωριστή στάση, αλλά να ενισχύσει τη φωνή της προσπάθειας διεκδίκησης κάλυψης των κενών θέσεων, στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου υπερψήφισε την πρόταση. Ωστόσο, με φόντο τη μη ουσιαστική υλοποίησή της εν τέλει, εξέδωσε λιτή ανακοίνωση, στο περιεχόμενο της οποίας σημειώνει πως, με ευθύνη της Περιφερειακής πλειοψηφίας, η κινητοποίηση κατέληξε σε φιάσκο.

Αυτούσιο το περιεχόμενό της έχει ως ακολούθως: “Η πολυσυζητημένη τελικά κινητοποίηση για κλείσιμο της Περιφέρειας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υποστελέχωση και τα προβλήματα που προκύπτουν από την σοβαρή έλλειψη προσωπικού, κατέληξε σε φιάσκο με ευθύνη της Περιφερειακής Αρχής. Μία μέρα πριν , στις 14/11/2016, έστειλαν στους υπαλλήλους έγγραφο με το οποίο διευκρίνισαν ότι το περιεχόμενο της αναστολής λειτουργίας της Περιφέρειας είναι να βρίσκονται στην υπηρεσία τους και να εξυπηρετούν μόνο σοβαρές περιπτώσεις! Αποτέλεσμα, όλο το προσωπικό της Περιφέρειας να διεκπεραιώνει και σήμερα το πλήθος των υπηρεσιακών υποθέσεων που συσσωρεύονται καθημερινά λόγω έλλειψης προσωπικού. Σε μια προσπάθεια να κρατήσουν τα προσχήματα μπροστά στην τραγική κατάσταση που έχει περιέλθει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ώστε να μην μπορεί στοιχειωδώς να καλυφθούν οι ανάγκες της , προχώρησαν σε εξαγγελία κινητοποίησης που δεν είχαν τελικά καμιά διάθεση να υλοποιήσουν. Εξ άλλου το διεκδικητικό πλαίσιο, με το οποίο κινητοποιούνται, είναι το ίδιο με αυτό της ΕΝΠΕ, που ευθυγραμμίζεται με τις αντεργατικές πολιτικές της κυβέρνησης.

Η Λαϊκή Συσπείρωση και στο Περιφερειακό Συμβούλιο ανέφερε ότι η ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων προϋποθέτει σύγκρουση με αυτή τη πολιτική, πράγμα που θα διαπιστώσουν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στη πορεία. Μια σύγκρουση που δεν είναι διατεθειμένη να κάνει η Περιφερειακή Αρχή, αλλά αντίθετα κινείται στα ίδια πολιτικά πλαίσια, σαν κομμάτι του κρατικού μηχανισμού. Η ικανοποίηση των σημερινών αναγκών τόσο των υπαλλήλων όσο και των κατοίκων των νησιών , περνά μέσα από το δυνάμωμα της πάλης τους για κατάργηση όλων των αντεργατικών- αντιλαϊκών νόμων, την αναπλήρωση των τεράστιων απωλειών μέχρι σήμερα, την οριστική ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής”.