Αίτημα της περιφερειακής παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση” προκειμένου να συζητηθούν ουσιαστικά τα ζητήματα των υπαλλήλων της ΠΝΑΙ με αφορμή το θέμα της έδρας

“Υπαρκτά προβλήματα κι ευθύνες της Περιφερειακής Αρχής”

Σχετικές δηλώσεις της επικεφαλής της παράταξης στο Ν. Αιγαίο, Μ. Χατζηγιάννη

Την “εκμετάλλευση” των σοβαρών προβλημάτων που βιώνουν οι υπάλληλοι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου από ορισμένες πλευρές που διατηρούν σκοπιμότητες με φόντο το ζήτημα της έδρας, καταγγέλλει σε έντονο τόνο η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης, ζητώντας από το προεδρείο το εν λόγω θέμα να τεθεί επί τάπητος σε επόμενη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.

Ο πρόσφατος ντόρος που ξέσπασε με αφορμή το αίτημα υπαλλήλων της Δωδεκανησιακής πλευράς σχετικά με την “απαίτηση” μεταφοράς της έδρας από τη Σύρο στη Ρόδο για μία σειρά λόγων που απαριθμούσαν οι συνυπογράφοντες σε έγγραφό τους προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Παναγιώτη Κουρουμπλή, δεν έμεινε απαρατήρητος από την πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης, τα μέλη της οποίας αφενός στηλιτεύουν δημοσίως την όποια εκμετάλλευση προέκυψε από την πλευρά Αρχών της Αυτοδιοίκησης κι αφετέρου ζητούν να “ανοίξει” το θέμα των προβλημάτων στην ουσία του.

Ειδικότερα, το αίτημα της επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, Μαρίας Χατζηγιάννη καθώς επίσης και του περιφερειακού συμβούλου, Βαγγέλη Σιγάλα προς τον πρόεδρο, Θωμά Σωτρίλλη απεστάλη με σχετικό έγγραφο, το οποίο και δόθηκε ακολούθως στη δημοσιότητα.

 

Η έδρα αφορμή για εξυπηρέτηση πάγιων επιδιώξεων και σκοπιμοτήτων”

Συγκεκριμένα, η Λαϊκή Συσπείρωση υπεραμύνεται της άποψης πως, το σενάριο μεταφοράς της έδρας που τέθηκε στο προσκήνιο, δεν σχετίζεται επ΄ ουδενί με τους σοβαρούς λόγους και τα μεγάλα προβλήματα που βιώνουν οι υπάλληλοι σε ολόκληρο το Νότιο Αιγαίο, καθώς όπως σημειώνουν με σαφήνεια, καμία αλλαγή έδρας δεν θα αποτελούσε λύση στα ζητήματά τους. Αυτούσιο το περιεχόμενο του αιτήματος των δύο αιρετών προσώπων, τα οποία μεταξύ άλλων στηλιτεύουν ενέργειες “αποπροσανατολισμού” και “πολιτικής εκμετάλλευσης” των εν λόγω προβλημάτων, έχει ως εξής: ““Με αφορμή το από 16/07/2016 υπόμνημα του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Π.Ε. Δωδεκανήσου (Σ.Υ.Π.Ν.Α.Π.Ε.Δ.) προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Κουρουπλή και την από 21/07/2016 ανακοίνωση του Συλλόγου υπαλλήλων Π.Ε. Κυκλάδων, θεωρούμε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη συζήτησης στην επόμενη συνεδρίαση του Π.Σ. των ιδιαίτερα οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι της Περιφέρειας. Επιπλέον λόγος συζήτησης του υπομνήματος αυτού είναι και ο αποπροσανατολισμός που ακολούθησε με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα που ήταν άσχετα με τις πραγματικές αιτίες που ώθησαν τους εργαζόμενους στο διάβημά τους.

Η επιλεκτική ανάδειξη μιας άποψης για το ζήτημα της πρωτεύουσας της Περιφέρειας και μόνο, απ’ όλα τα στελέχη της Διοίκησης της Περιφέρειας, που τοποθετήθηκαν δημόσια, αλλά και από το Δήμο Σύρου, ενώ για την ουσία των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι δεν γίνεται νύξη, αποδεικνύει ότι το υπόμνημα έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης για να έρθουν στο προσκήνιο πάγιες επιδιώξεις των αρχών της Τοπικής Διοίκησης, μέσω των οποίων εξυπηρετούνται άλλες σκοπιμότητες και επιδιώξεις , άσχετες με τα συμφέροντα των εργαζομένων και των κατοίκων στα νησιά.

Η απαξίωση που έφερε ο Καλλικράτης στις δημόσιες υπηρεσίες μέσα από συγχωνεύσεις υπηρεσιών και υποβάθμιση άλλων, προκειμένου οι Περιφέρειες και οι Δήμοι να παίζουν επιτελικό ρόλο στην προώθηση της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής, έχουν οδηγήσει σε απόγνωση τους υπαλλήλους όλης της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.

Τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην Περιφέρεια και αφορούν στην υποστελέχωση, στις υποχρεωτικές εκτός έδρας μετακινήσεις τους, το κόστος των οποίων καλούνται να καλύψουν με εισόδημα που έχει υποστεί μείωση τα τελευταία χρόνια έως και 50%, καθώς και στο ζήτημα της  μεταφοράς αστικής ευθύνης σε υπαλλήλους των οικονομικών υπηρεσιών, πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνουν αντικείμενο συζήτησης του Π.Σ. και να ληφθεί σχετική απόφαση”.

 

Μ. Χατζηγιάννη: “Η αλλαγή έδρας δε θα έλυνε τα προβλήματα”

Αν και παρήλθε σημαντικό χρονικό διάστημα από το χρονικό σημείο της θερινής περιόδου κατά το οποίο ήρθε στην επιφάνεια το “σενάριο” της μεταφοράς της έδρας της ΠΝΑΙ από τη Σύρο στη Ρόδο με αφορμή το πολυσυζητημένο έγγραφο “συνδικαλιστών” της Δωδεκανησιακής πλευράς, το οποίο και παραδόθηκε στον Παναγιώτη Κουρουμπλή, ωστόσο, όπως εξηγεί η κ. Χατζηγιάννη, η παρέμβαση της Λαϊκής Συσπείρωσης έρχεται σήμερα στην πρώτη γραμμή με φόντο την προσεχή συνεδρίαση του συλλογικού οργάνου στην Αστυπάλαια στις 26 Αυγούστου, οπότε και η παράταξή της ζήτησε να “ανοίξει” το συγκεκριμένο θέμα.

“Στείλαμε το αίτημα από τις αρχές Αυγούστου, όταν προέκυψε το ζήτημα με την έδρα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου προκειμένου να συζητηθεί τις επόμενες ημέρες που θα γίνει η συνεδρίαση” διευκρινίζει πρωτίστως, εξηγώντας πως η αντίδραση της Λαϊκής Συσπείρωσης υπήρξε άμεση, με σκοπό να “φωτίσει” την ουσία του θέματος και όχι τις όποιες σκοπιμότητες συνδέονται με αυτό. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, “H αναφορά των προβλημάτων των υπαλλήλων πραγματοποιήθηκε σχετικά με ένα θέμα (σσ. μεταφορά έδρας) που δεν θα έλυνε το πρόβλημα στην ουσία του”. Σύμφωνα με όσα σχολίασε μάλιστα, “Η έδρα της Περιφέρειας είτε στη Λέρο να ήταν, είτε στη Ρόδο, είτε σε άλλο νησί δε θα έλυνε τα προβλήματα”, αναφέροντας ενδεικτικά το σοβαρότερο εξ αυτών που είναι η υποστελέχωση. “Είναι θέμα “Καλλικράτη” και είναι ζήτημα κεντρικής πολιτικής σκηνής” συμπλήρωσε η ίδια, τονίζοντας πως, “Τα προβλήματα είναι υπαρκτά” και μεταφράζονται πέραν της υποστελέχωσης και σε μεταφορά πάρα πολλών αρμοδιοτήτων, σε μειωμένες δυνάμεις, σε κόστος μετακινήσεων κι επιπλέον, σε ευθύνες όπως τον οικονομικό έλεγχο ενταλμάτων”.

“Εκεί να σταθούμε και να δούμε πώς θα βοηθηθούν οι υπάλληλοι. Όλα τα υπόλοιπα πιστεύω ότι δεν είναι επί του παρόντος και δεν θεωρώ ότι μπορούν να λύσουν τα προβλήματα” σχολίασε κατηγορηματικά .

 

Πότε καταδίκασε η Περιφερειακή Αρχή τις πολιτικές που “γεννούν” τα προβλήματα;”

Εμμένοντας στη θέση πως το περιφερειακό συμβούλιο οφείλει να συζητήσει σοβαρά για τα πλείστα ζητήματα που ταλαιπωρούν την πλευρά των υπαλλήλων και τα οποία επ΄ ουδενί δεν σχετίζονται με τη θέση της έδρας της ΠΝΑΙ, η κ. Χατζηγιάννη κλήθηκε να απαντήσει αν η Αυτοδιοίκηση δύναται να καταπιαστεί και να προκαλέσει αλλαγές σε ένα ζήτημα που άπτεται των αποφάσεων του κεντρικού κράτους και αφορά στη λειτουργία της Περιφέρειας. “Έχει πολιτική ευθύνη η Περιφέρεια καθώς υπερασπίζεται αυτές τις πολιτικές. Για παράδειγμα, κάνει προτάσεις για μεγαλύτερη αυτονομία και αυτοτέλεια. Όταν έχουν ανεχτεί τόσα χρόνια την απαγόρευση των προσλήψεων, δεν έχουν ευθύνη; Τί κάνουν γι αυτό; Μόνο ένα υπόμνημα; Περιορίζονται σε μία αποστολή εγγράφου;” σημείωσε κατηγορηματικά η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, θέτοντας στο προσκήνιο το ερώτημα, αν “η Περιφερειακή Αρχή καταδίκασε ποτέ αυτήν την πολιτική που δημιουργεί την απαγόρευση προσλήψεων και άρα αρκετά προβλήματα;”.

Από την πλευρά της παράταξής της δε, τόνισε πως, τα μέλη της Περιφερειακής πλειοψηφίας στηρίζουν γενικότερα τις αποφάσεις του κράτους που γεννούν και εντείνουν τα προβλήματα στον πιο δύσκολο γεωγραφικό χώρο της Ελλάδος. “Στηρίζουν όλες τις πολιτικές να προχωρήσει η αξιολόγηση και να προχωρήσουν όλα αυτά που προϋποθέτουν μεγαλύτερη μείωση προσωπικού, μείωση χρηματοδότησης, μισθών κλπ;”. “Αυτή η στάση τους, λύνει τα προβλήματα;” συμπλήρωσε παρακάτω η ίδια, καταλήγοντας πως, “δεν αρκεί ως αντίλογο να λένε ότι είναι πολιτικά τα ζητήματα” αφού όπως τόνισε κλείνοντας, “Σαφώς και είναι και οι ίδιοι έχουν ευθύνες σε επίπεδο στήριξης της ίδιας πολιτικής”.