Συνεδρίαση περιφερειακού συμβουλίου στη Σύρο

Άμεση στελέχωση ή "κατεβάζουν ρολά" στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου

Την απαίτηση ικανοποίησης του “δίκαιου αιτήματος” περί στελέχωσης της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και συγκεκριμένα των υπηρεσιών της, διατύπωσε με σαφήνεια η πλευρά των αιρετών προσώπων και των υπαλλήλων στη σημερινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, με τον Περιφερειάρχη, Γιώργο Χατζημάρκο να σημειώνει πως, σε αντίθετη περίπτωση, στις 15 Νοεμβρίου η Περιφέρεια προχωρά σε κινητοποίηση και “κατεβάζει ρολά”.

Το σοβαρότατο θέμα της υποστελέχωσης καθώς και αρκετών θεμάτων που απασχολούν τους υπαλλήλους σε επίπεδο καθημερινής εργασίας στον ιδιαίτερο νησιώτικο χώρο παρουσιάστηκε προς το σώμα από τον γραμματέα του Συλλόγου Εργαζομένων του παραρτήματος των Κυκλάδων, Θανάση Δρόσο, προκειμένου το πολιτικό προσωπικό της Περιφέρειας να συνταχθεί με τον αγώνα και τις διεκδικήσεις των υπαλλήλων.

Κατόπιν της παρουσίασης των θέσεων και του ψηφίσματος από τον κ. Δρόσο, το σύνολο των εκπροσώπων των παρατάξεων εξέφρασε τη στήριξή του στο μείζονος σημασίας ζήτημα της ανάγκης στελέχωσης, διατυπώνοντας κάποιες ήπιες παρατηρήσεις αναφορικά με το περιεχόμενό του, ενώ ομόφωνα στηρίχθηκε η πρόταση της Περιφερειακής Αρχής να υπάρξει ενιαία αντίδραση στις 15 Νοεμβρίου, στην περίπτωση που το Υπουργείο Εσωτερικών δεν ανταποκριθεί στα σημαντικά αιτήματα.

Αξίζει να τονισθεί πως, μετά από έκκληση του Περιφερειάρχη προς όλες τις παρατάξεις, συντάχθηκε με την απόφαση της κινητοποίησης και η Λαϊκή Συσπείρωση, η εκπρόσωπος της οποίας, ζήτησε παράλληλα και την στήριξη του συνόλου των αιτημάτων των εργαζομένων, όπως αυτά διατυπώθηκαν στην τοποθέτηση του κ. Δρόσου.

Υπενθυμίζεται πως, για το εν λόγω θέμα ο κ. Χατζημάρκος έχει πραγματοποιήσει πολλές συναντήσεις με τον αρμόδιο Υπουργό, Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Ακολουθεί το σχέδιο του ψηφίσματος που κατέθεσε η πλευρά του Συλλόγου Εργαζομένων

«Είναι γενικά παραδεκτό από όλες τις πλευρές ότι, η πολυνησιωτική Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δεν έχει ούτε την ελάχιστη απαιτούμενη στελέχωση για να λειτουργήσουν ικανοποιητικά οι υπηρεσίες της σε όλα τα νησιά. Το γεγονός αυτό καταγράφηκε μεταξύ άλλων σε παλαιότερα έγγραφα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου προς το Υπουργείο Εσωτερικών αλλά και στην πρόσφατη συνάντηση του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου με τον Αναπληρωτή Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπου και εκφράστηκε η δέσμευσή του για την κατά προτεραιότητα άμεση στελέχωση των υπηρεσιών της

Το γεγονός αυτό της υποστελέχωσης, σε συνδυασμό με τον κατακερματισμό των υπηρεσιών, εξ αιτίας του έντονου νησιωτικού χαρακτήρα της, έχει παγιώσει ως κανόνα την ενασχόληση των λιγοστών της υπαλλήλων με πλείστα αντικείμενα (και επικαλυπτόμενα, ταυτόχρονα και με την άσκηση παράλληλων καθηκόντων σε δύο Διευθύνσεις ή Τμήματα) και την σχεδόν καθημερινή πέραν του ωραρίου -πολλές φορές και Σαββατοκύριακα- απασχόλησή τους, προκειμένου να διεκπεραιωθεί εντός προθεσμίας ο όγκος εργασίας που τους ανατίθεται και η οποία ενασχόληση δεν αποζημιώνεται. Σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας έρχεται να προστεθεί και η μεταφορά αρμοδιοτήτων των Υ.Δ.Ε. (Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου) στις Οικονομικές Υπηρεσίες των Περιφερειών, σύμφωνα με τον ν. 4337/2015 και των Αποφάσεων, που έχουν ακολουθήσει.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αναγνωρίζοντας τα συνεχώς αυξανόμενα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Υπάλληλοι της Περιφέρειας και την έντονη και αυξάνουσα υποστελέχωση, με τον παρόν ψήφισμα αποδέχεται το δίκαιο των αιτημάτων τους όπως τέθηκαν και στη συνεδρίαση της 14-10-2016 και

α) Ζητά την επαρκή στελέχωση όλων των υπηρεσιών της Περιφέρειας με μόνιμο προσωπικό, λαμβάνοντας υπόψη τα άρθρα 101 και 106 του συντάγματος για την ειδική πρόνοια και μέριμνα για νησιωτικές περιοχές.

β) Ζητά την ανάκληση της μεταφοράς αρμοδιοτήτων των Υ.Δ.Ε. (Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου) στις Οικονομικές Υπηρεσίες των Περιφερειών, σύμφωνα με τον ν. 4337/2015 και τις Αποφάσεις, που έχουν ακολουθήσει. καθώς επίσης να μην υπάρξει καμία κατάργηση υφιστάμενων Δομών (όπως π.χ. Δ/νσεων Οικονομικών Υπηρεσιών).

γ) Ζητά να σταματήσει κάθε σχέδιο για περικοπή του «επιδόματος παραμεθορίων και προβληματικών περιοχών», που θα είναι ένα ακόμα χτύπημα του εισοδήματος επιβίωσης των εργαζομένων στις παραμεθόριες περιοχές και σε ολόκληρη την Περιφέρειά μας προφανώς και να προχωρήσει στην διεύρυνσή του.

δ) Θεωρεί ότι νομική στήριξη των υπαλλήλων της Περιφέρειας πρέπει να επεκταθεί και να αφορά εκτός από τα ποινικά και τα αστικά δικαστήρια για υποθέσεις κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

ε) Δηλώνει αντίθετο στην υποχρεωτική ανάθεση καθηκόντων και σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες, εκτός από αυτή που έχει τοποθετηθεί ο υπάλληλος, χωρίς την σύμφωνη γνώμη του. Άλλωστε και με παλαιότερες αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου η κινητικότητα θα πρέπει να είναι εθελοντική.

στ) Ζητά την επέκταση της χορήγησης του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας και στους υπαλλήλους των Περιφερειών στις αντίστοιχες ειδικότητες που προβλέπεται για τους υπαλλήλους των Ο.Τ.Α. α' βαθμού (κτηνίατροι, επόπτες υγείας, περιβαλλοντολόγοι, γεωτεχνικοί, τεχνικοί κλπ ειδικότητες που εμπλέκονται στη διαδικασία ελέγχων χώρων ΧΥΤΑ, Σφαγείων, ΧΑΔΑ, ΒΙΟΚΑ, Εγκαταστάσεις SEVESO κλπ χώρων μεγάλης επικινδυνότητας) χωρίς κανένα περιοριστικό όρο όσον αφορά την τοποθέτηση του εργαζόμενου.

ζ) Ζητά η χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.) που προβλέπονται από την Κ.Υ.Α. 53361/2006 Κ.Υ.Α. (Β’ 1503), να επεκταθεί και στους υπαλλήλους των Περιφερειών στις αντίστοιχες ειδικότητες που προβλέπεται για τους υπαλλήλους των Ο.Τ.Α. α' βαθμού και σύμφωνα με τις παραπάνω προϋποθέσεις.

η) Ζητά την επέκταση της δυνατότητας «παροχής κινήτρων» για την σίτιση και τη διαμονή τους σε παραμεθόριες και νησιωτικές περιοχές και στους υπαλλήλους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, σαν μορφή κινήτρων για την παραμονή τους στις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες της πολυνησιωτικής περιοχής μας. Επίσης για λόγους ισονομίας θα πρέπει να επεκταθεί η πρόνοια βαθμολογικής εξέλιξης και στους ήδη υπηρετούντες υπαλλήλους και όχι μόνο στους μετατασσόμενους. (Νόμος για την κινητικότητα άρθρο 8).

θ) Ζητά την τροποποίηση των άρθρων 10 και 11 του ν. 4336/2015, που αφορά τις μετακινήσεις εκτός έδρας θεωρώντας ότι κάθε μετακίνηση πρέπει να αποσυνδεθεί από όριο αποστάσεων και από νησί σε νησί και να λογίζεται ως εκτός έδρας με ολόκληρη αποζημίωση ακόμη και οι αυθημερόν και να μην υπάρχει περιορισμός στο βαθμό και στην ειδικότητα του υπαλλήλου που μετακινείται. Επίσης να αυξηθεί το όριο των ημερών εκτός έδρας τουλάχιστον στις 80 ημέρες, λαμβάνοντας υπόψη τη νησιωτικότητα που είναι κατοχυρωμένη και από το άρθρο του 106 §1 του Συντάγματος.

ι) Ζητά να δημιουργηθεί Δημόσια Αρχή, για τον έλεγχο των δαπανών, ανεξάρτητης από τους ελεγχόμενους. Να καθιερωθεί καθολικός, ουσιαστικός και πλήρης έλεγχος όλων των δαπανών και να παραμείνει ο προσυμβατικός και προληπτικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου ζητά την επαρκή στελέχωση των υπηρεσιών της Περιφέρειας, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα ένα αποτελεσματικό, ουσιαστικό και αποδοτικό δημόσιο τομέα που θα μπορεί να προσφέρει στην ανάπτυξη της περιφέρειας για το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον της κοινωνίας και των πολιτών».