Κλείνουν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου στις 15 Νοεμβρίου αν δεν υλοποιηθεί η κυβερνητική δέσμευση περί επαρκούς στελέχωσης

Η δραματική υποστελέχωση βάζει “λουκέτο”

Ομόφωνη απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου και σχετική παρέμβαση από τον Σύλλογο των Εργαζομένων του παραρτήματος των Κυκλάδων

Στο κλείσιμο των υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου θα προχωρήσει το πολιτικό προσωπικό, καθώς και οι υπάλληλοί της, στις 15 Νοεμβρίου, μετά από ομόφωνη απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου, οπότε και διατυπώθηκε με ξεκάθαρο τρόπο – εκ νέου – η δραματική κατάσταση υποστελέχωσης που πλήττει σοβαρά τη λειτουργία της.

Πρόκειται για μία απόφαση που θα υλοποιηθεί κατόπιν της μη ικανοποίησης των δίκαιων αιτημάτων περί στελέχωσης των υπηρεσιών που βρίσκονται στον πιο ιδιαίτερο γεωγραφικό χώρο, με το Νότιο Αιγαίο σήμερα, Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, να επιχειρεί να καλύπτει τις ανάγκες των νησιωτών με 460 άτομα που αποτελούν το προσωπικό της Περιφέρειας.

Όπως διαπιστώνεται, την παρούσα περίοδο, η κατάσταση έχει διαμορφωθεί εκρηκτική, με τους εργαζόμενους να δηλώνουν την αδυναμία κάλυψης του συνόλου των υποχρεώσεων και των καθηκόντων τους, καθώς όμως και την Περιφερειακή Αρχή να τονίζει τα σοβαρά οργανωτικά ζητήματα που έχουν ανακύψει.

Παρά τα συνεχή διαβήματα στα αρμόδια Υπουργεία και σε κεντρικό επίπεδο εκ μέρους του Συλλόγου Εργαζομένων και της πολιτικής ηγεσίας της ΠΝΑι, καθώς όμως και προς τον σημερινό Υπουργό Εσωτερικών, Παναγιώτη Κουρουμπλή με τον οποίο είχε συνάντηση προσφάτως ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει έμπρακτη ανταπόκριση, με τις δεσμεύσεις του Υπουργού σχετικά με την προτεραιότητα που θα δοθεί σε επίπεδο κάλυψης θέσεων στο νησιώτικο χώρο, να παραμένουν στο προσκήνιο έως και την κρίσιμη ημερομηνία της 15ης Νοεμβρίου.

Θα αποτελούσε παράλειψη να μην αναφερθεί πως, για πρώτη φορά, το περιφερειακό συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα την πρόταση του Περιφερειάρχη, να προχωρήσουν σε κλείσιμο των υπηρεσιών, τόσο το πολιτικό προσωπικό, όσο και οι υπάλληλοι, προκειμένου να στείλουν ένα ενιαίο και ισχυρότατο μήνυμα προς την κεντρική διοίκηση της χώρας.

Επιπλέον, πρέπει να υπογραμμισθεί πως, τα οξυμένα προβλήματα των υπαλλήλων της ΠΝΑι είχε αιτηθεί να συμπεριληφθούν ως θέμα συζήτησης στην ημερήσια διάταξη, η παράταξη της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, με τους περιφερειακούς συμβούλους που την εκπροσωπούν, να προβαίνουν στην πολιτική τοποθέτησή τους ενάντια στην πολιτική που γεννά τα εν λόγω προβλήματα, αλλά να στηρίζουν την πρόταση της κινητοποίησης.

Σε αναμονή για κάλυψη 250 θέσεων, διαφορετικά σταματούν τη λειτουργία τους

Το θέμα συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης, την περασμένη Παρασκευή, στη Σύρο, με τον γραμματέα του Συλλόγου Εργαζομένων του παραρτήματος των Κυκλάδων, Θανάση Δρόσο να εκθέτει αναλυτικά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υπάλληλοι στην πιο δύσκολη Περιφέρεια της χώρας – από γεωγραφικής άποψης –, βιώνοντας καθημερινά δε, τον εφιάλτη της υποστελέχωσης. Εκτός του συγκεκριμένου εξαιρετικά σοβαρού ζητήματος, στην εισήγηση του κ. Δρόσου, όσο όμως και στο σχέδιο του ψηφίσματος που προτάθηκε στο περιφερειακό προς έγκριση από την πλευρά του Συλλόγου, γίνεται αναφορά και στην απαίτηση μη μεταφοράς περισσότερων αρμοδιοτήτων στις υπηρεσίες της ΠΝΑι, καθώς επίσης σε ζητήματα νομικής κάλυψης των υπαλλήλων, αλλά κι επέκτασης των κινήτρων στήριξης σε επίπεδο στέγασης και σίτισης, καθώς και του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, στις ειδικότητες που προβλέπεται.

Το σύνολο των αιτημάτων μετουσιώθηκε στο ψήφισμα που ακολουθεί αυτούσιο παρακάτω, προς ενημέρωση των νησιωτών, για τα σοβαρά θέματα που αντιμετωπίζουν οι υπάλληλοι.

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως, η υποστελέχωση των υπηρεσιών συνολικά αποτυπώνεται στην ανάγκη κάλυψης 250 κενών θέσεων, αίτημα που αν ικανοποιηθεί έως τις 15 Νοεμβρίου, τότε μόνον οι υπηρεσίες δεν θα κλείσουν.

Το ψήφισμα – πρόταση των υπαλλήλων

Το σύνολο των αιτημάτων, όπως αυτό γνωστοποιήθηκε από τους υπαλλήλους, ακολουθεί στο περιεχόμενο του σχεδίου του ψηφίσματος που προωθήθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο. “Είναι γενικά παραδεκτό από όλες τις πλευρές ότι, η πολυνησιωτική Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δεν έχει ούτε την ελάχιστη απαιτούμενη στελέχωση για να λειτουργήσουν ικανοποιητικά οι υπηρεσίες της σε όλα τα νησιά. Το γεγονός αυτό καταγράφηκε μεταξύ άλλων σε παλαιότερα έγγραφα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου προς το Υπουργείο Εσωτερικών αλλά και στην πρόσφατη συνάντηση του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου με τον Αναπληρωτή Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπου και εκφράστηκε η δέσμευσή του για την κατά προτεραιότητα άμεση στελέχωση των υπηρεσιών της.

Το γεγονός αυτό της υποστελέχωσης, σε συνδυασμό με τον κατακερματισμό των υπηρεσιών, εξ αιτίας του έντονου νησιωτικού χαρακτήρα της, έχει παγιώσει ως κανόνα την ενασχόληση των λιγοστών της υπαλλήλων με πλείστα αντικείμενα (και επικαλυπτόμενα, ταυτόχρονα και με την άσκηση παράλληλων καθηκόντων σε δύο Διευθύνσεις ή Τμήματα) και την σχεδόν καθημερινή πέραν του ωραρίου -πολλές φορές και Σαββατοκύριακα- απασχόλησή τους, προκειμένου να διεκπεραιωθεί εντός προθεσμίας ο όγκος εργασίας που τους ανατίθεται και η οποία ενασχόληση δεν αποζημιώνεται. Σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας έρχεται να προστεθεί και η μεταφορά αρμοδιοτήτων των Υ.Δ.Ε. (Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου) στις Οικονομικές Υπηρεσίες των Περιφερειών, σύμφωνα με τον ν. 4337/2015 και των Αποφάσεων, που έχουν ακολουθήσει.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αναγνωρίζοντας τα συνεχώς αυξανόμενα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Υπάλληλοι της Περιφέρειας και την έντονη και αυξάνουσα υποστελέχωση, με τον παρόν ψήφισμα αποδέχεται το δίκαιο των αιτημάτων τους όπως τέθηκαν και στη συνεδρίαση της 14-10-2016 και

α) Ζητά την επαρκή στελέχωση όλων των υπηρεσιών της Περιφέρειας με μόνιμο προσωπικό, λαμβάνοντας υπόψη τα άρθρα 101 και 106 του συντάγματος για την ειδική πρόνοια και μέριμνα για νησιωτικές περιοχές.

β) Ζητά την ανάκληση της μεταφοράς αρμοδιοτήτων των Υ.Δ.Ε. (Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου) στις Οικονομικές Υπηρεσίες των Περιφερειών, σύμφωνα με τον ν. 4337/2015 και τις Αποφάσεις, που έχουν ακολουθήσει. καθώς επίσης να μην υπάρξει καμία κατάργηση υφιστάμενων Δομών (όπως π.χ. Δ/νσεων Οικονομικών Υπηρεσιών).

γ) Ζητά να σταματήσει κάθε σχέδιο για περικοπή του «επιδόματος παραμεθορίων και προβληματικών περιοχών», που θα είναι ένα ακόμα χτύπημα του εισοδήματος επιβίωσης των εργαζομένων στις παραμεθόριες περιοχές και σε ολόκληρη την Περιφέρειά μας προφανώς και να προχωρήσει στην διεύρυνσή του.

δ) Θεωρεί ότι νομική στήριξη των υπαλλήλων της Περιφέρειας πρέπει να επεκταθεί και να αφορά εκτός από τα ποινικά και τα αστικά δικαστήρια για υποθέσεις κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

ε) Δηλώνει αντίθετο στην υποχρεωτική ανάθεση καθηκόντων και σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες, εκτός από αυτή που έχει τοποθετηθεί ο υπάλληλος, χωρίς την σύμφωνη γνώμη του. Άλλωστε και με παλαιότερες αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου η κινητικότητα θα πρέπει να είναι εθελοντική.

στ) Ζητά την επέκταση της χορήγησης του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας και στους υπαλλήλους των Περιφερειών στις αντίστοιχες ειδικότητες που προβλέπεται για τους υπαλλήλους των Ο.Τ.Α. α' βαθμού (κτηνίατροι, επόπτες υγείας, περιβαλλοντολόγοι, γεωτεχνικοί, τεχνικοί κλπ ειδικότητες που εμπλέκονται στη διαδικασία ελέγχων χώρων ΧΥΤΑ, Σφαγείων, ΧΑΔΑ, ΒΙΟΚΑ, Εγκαταστάσεις SEVESO κλπ χώρων μεγάλης επικινδυνότητας) χωρίς κανένα περιοριστικό όρο όσον αφορά την τοποθέτηση του εργαζόμενου.

ζ) Ζητά η χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.) που προβλέπονται από την Κ.Υ.Α. 53361/2006 Κ.Υ.Α. (Β’ 1503), να επεκταθεί και στους υπαλλήλους των Περιφερειών στις αντίστοιχες ειδικότητες που προβλέπεται για τους υπαλλήλους των Ο.Τ.Α. α' βαθμού και σύμφωνα με τις παραπάνω προϋποθέσεις.

η) Ζητά την επέκταση της δυνατότητας «παροχής κινήτρων» για την σίτιση και τη διαμονή τους σε παραμεθόριες και νησιωτικές περιοχές και στους υπαλλήλους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, σαν μορφή κινήτρων για την παραμονή τους στις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες της πολυνησιωτικής περιοχής μας. Επίσης για λόγους ισονομίας θα πρέπει να επεκταθεί η πρόνοια βαθμολογικής εξέλιξης και στους ήδη υπηρετούντες υπαλλήλους και όχι μόνο στους μετατασσόμενους. (Νόμος για την κινητικότητα άρθρο 8).

θ) Ζητά την τροποποίηση των άρθρων 10 και 11 του ν. 4336/2015, που αφορά τις μετακινήσεις εκτός έδρας θεωρώντας ότι κάθε μετακίνηση πρέπει να αποσυνδεθεί από όριο αποστάσεων και από νησί σε νησί και να λογίζεται ως εκτός έδρας με ολόκληρη αποζημίωση ακόμη και οι αυθημερόν και να μην υπάρχει περιορισμός στο βαθμό και στην ειδικότητα του υπαλλήλου που μετακινείται. Επίσης να αυξηθεί το όριο των ημερών εκτός έδρας τουλάχιστον στις 80 ημέρες, λαμβάνοντας υπόψη τη νησιωτικότητα που είναι κατοχυρωμένη και από το άρθρο του 106 §1 του Συντάγματος.

ι) Ζητά να δημιουργηθεί Δημόσια Αρχή, για τον έλεγχο των δαπανών, ανεξάρτητης από τους ελεγχόμενους. Να καθιερωθεί καθολικός, ουσιαστικός και πλήρης έλεγχος όλων των δαπανών και να παραμείνει ο προσυμβατικός και προληπτικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου ζητά την επαρκή στελέχωση των υπηρεσιών της Περιφέρειας, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα ένα αποτελεσματικό, ουσιαστικό και αποδοτικό δημόσιο τομέα που θα μπορεί να προσφέρει στην ανάπτυξη της περιφέρειας για το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον της κοινωνίας και των πολιτών”.

Γ. Χατζημάρκος: Αδιανόητες οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν στο Ν. Αιγαίο

Κατηγορηματικός ως προς την αναγκαιότητα έκδοσης μίας ομόφωνης απόφασης εμφανίστηκε ο Γιώργος Χατζημάρκος στην τοποθέτησή του στο περιφερειακό συμβούλιο, κάνοντας έκκληση και στη Λαϊκή Συσπείρωση να ταχθεί υπέρ της απόφασης κλεισίματος των υπηρεσιών της ΠΝΑι στις 15 Νοεμβρίου, παρά τις – πολιτικού χαρακτήρα – διαφωνίες της, σε επίπεδο αντιμετώπισης του προβλήματος. Αναφερόμενος μεταξύ άλλων και στο περιεχόμενο των συναντήσεων που έχει πραγματοποιήσει με τους αρμόδιους Υπουργούς (Κουρουμπλή και Βερναρδάκη) για το θέμα της υποστελέχωσης, ο Περιφερειάρχης, σημείωσε πως, έχει γνωστοποιήσει προ μηνών την πρόθεση πραγματοποίησης κινητοποίησης, καθώς όπως χαρακτηριστικά τόνισε στη συνεδρίαση, οι σημερινές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, “είναι αδιανόητες”. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε παρακάτω, μέλημα της Περιφερειακής Αρχής είναι η εν λόγω κινητοποίηση, καθώς και η όποια αντίδραση και διεκδίκηση να μη γυρίσει ενάντια στα νησιά και την ίδια την οικονομία τους. “Είπα στους Υπουργούς, εμείς δεν θα πάμε να χτυπήσουμε την Περιφέρεια που ζει από τον τουρισμό όταν τα νησιά είναι γεμάτα με κόσμο γιατί το να κλείσεις την Περιφέρεια είναι πρωτοφανές. Την έχουμε εξαγγείλει την αγωνιστική κινητοποίηση” σχολίασε ο Περιφερειάρχης, λέγοντας μάλιστα πως, η ημερομηνία έχει προσδιοριστεί στις 15 Νοεμβρίου, στην περίπτωση που δεν προκύψουν προσλήψεις – κατά προτεραιότητα – για το Νότιο Αιγαίο. “Το έχω οριοθετήσει, στις 15 Νοεμβρίου κλείνουμε την Περιφέρεια. Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, θα το κάνει αυτό, το πολιτικό προσωπικό διότι δεν μπορούμε πια να προσφέρουμε τις υπηρεσίες τις οποίες υποχρεούμαστε να προσφέρουμε” πρόσθεσε ο Γιώργος Χατζημάρκος, επαναλαμβάνοντας πως, οι ίδιοι οι υπάλληλοι εργάζονται σε “αδιανόητες συνθήκες”, αλλά και συμπληρώνοντας ότι, “η κατάσταση αυτή έχει ως συνέπεια σοβαρές οργανωτικές και λειτουργικές δυσχέρειες και αδυναμίες, που καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολο το έργο των υπηρεσιών”.

Στήριξη από τις περιφερειακές παρατάξεις

Στη συνέχεια της συνεδρίασης, των θέσεων και της αναφοράς του κ. Χατζημάρκου υπεραμύνθηκε η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, με τον επικεφαλής, Γιάννη Μαχαιρίδη, να επισημαίνει την ανάγκη διαμόρφωσης ενός ισχυρού διεκδικητικού πλαισίου, προς όφελος συνολικά της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου. “Στηρίζοντας τους εργαζόμενους που έχουν δίκαιο στα αιτήματά τους, στηρίζουν κι εκείνοι εμάς” σημείωσε, λέγοντας ταυτόχρονα πως, “Συμφωνούμε απόλυτα στις 15 Νοεμβρίου να κλείσει η Περιφέρεια αν μέχρι τότε, δεν ανταποκριθούν στις υποσχέσεις που έδωσαν οι δύο Υπουργοί”. Ο κ. Μαχαιρίδης, δεν παρέλειψε όμως, να τονίσει την αναγκαιότητα στήριξης των εργαζομένων και στο σύνολο των αιτημάτων τους. Θετικός υπήρξε και ο επικεφαλής της Νησιωτικής Ανατροπής, Μπενέτος Σπύρου υποστηρίζοντας όμως πως, ζητήματα αναγνώρισης και στήριξης της νησιωτικότητας στην πράξη, θα πρέπει να ενώσουν σε ένα μέτωπο το σύνολο των νησιωτικών Περιφερειών που βάλλονται συστηματικά. “Το θέμα της νησιωτικότητας να διεκδικηθεί και με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και με την Περιφέρεια των Ιονίων Νήσων για να αναδειχθεί. Η νησιωτικότητα δέχεται το ένα χτύπημα μετά το άλλο. Δεν ξέρω που θα πάει αυτή η ιστορία” σχολίασε, υπογραμμίζοντας πως, “Πρέπει πάση θυσία να βρούμε έναν τρόπο συνεννόησης με την Α΄ Βαθμια Αυτοδιοίκηση για να πάρει έναν μαζικό χαρακτήρα αυτή η κινητοποίηση σχετικά με το τί ζητά ο νησιώτικος χώρος”. Τέλος, η Λαϊκή Συσπείρωση, αφού άσκησε την κριτική της σε επίπεδο πολιτικό, με την επικεφαλής, Μαρία Χατζηγιάννη να θέτει χαρακτηριστικά το ερώτημα, “ποιά είναι η πολιτική που γεννά αυτά τα προβλήματα;”, εξέφρασε τη στήριξή της στην κινητοποίηση, καταλήγοντας πως, “Υπάρχει τραγική έλλειψη προσωπικού και πάνω σε αυτό πρέπει να υπάρχει ένας σχεδιασμός και να γίνουν αγώνες μέχρις ότου ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα”. Τέλος, υποστήριξε πως πρέπει να προωθηθούν καταλλήλως και όλες οι θέσεις (αιτήματα) των εργαζομένων.