Ενημέρωση των περιφερειακών συμβούλων για τις εξελίξεις στο ναυπηγείο με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη παρουσία εργαζομένων και του προέδρου της διοίκησης, Κ. Κοκκάλα

Δεδομένη η στήριξη στο Νεώριο, αν προκύψει ένα “μίνιμουμ συμφωνίας”

Υπό την προϋπόθεση πως θα επιτευχθεί ένα “μίνιμουμ συμφωνίας” ανάμεσα σε διοίκηση και εργαζόμενους του Νεωρίου αναφορικά με τη λειτουργία του ναυπηγείου και των σοβαρών οικονομικών θεμάτων – εκκρεμοτήτων που απασχολούν έντονα τους τελευταίους μήνες και τις δύο πλευρές, δεσμεύθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης πως θα είναι εφικτή η προώθηση της εν λόγω υπόθεσης εκ μέρους της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου σε κυβερνητικό επίπεδο.

Τα προβλήματα που έχουν “στοιχειώσει” τη λειτουργία της επιχείρησης και οι μεγάλες οφειλές σε επίπεδο δεδουλευμένων προς τους εργαζόμενους απασχόλησαν με τη μορφή ενημέρωσης το περιφερειακό συμβούλιο, σήμερα, στη συνεδρίαση του οποίου κλήθηκαν και παρέστησαν εκπρόσωποι των εργαζομένων (ΔΣ Εργοστασιακού) καθώς και ο πρόεδρος της διοίκησης, Κωνσταντίνος Κοκκάλας.

Το θέμα εισήχθη με πρωτοβουλία του Γιώργου Λεονταρίτη μετά από τις τελευταίες εξελίξεις που έχουν πρωταγωνιστήσει στην πρόσφατη τοπική ειδησεογραφία και σχετίζονται με το ναυπηγείο, κατόπιν του σταθερού αιτήματος των εργαζομένων να στηριχθούν οι ίδιοι και να μη χάσουν τις θέσεις εργασίας τους.

Από την πλευρά του κ. Κοκκάλα ζητήθηκε η συνδρομή της Περιφέρειας προκειμένου να λάβει η επιχείρηση από τα αρμόδια Υπουργεία το περιθώριο μη καταβολής των οφειλών της προς το Δημόσιο για ένα έτος, με σκοπό την καταβολή δεδουλευμένων προς τους εργαζόμενους.

Των τοποθετήσεων και των δύο πλευρών, προηγήθηκε η εκτενής αναφορά του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων στη συγκεκριμένη υπόθεση, με τον ίδιο να παραθέτει και ορισμένα στοιχεία που τεκμηριώνουν τον ισχυρισμό του, πως δηλαδή, η λειτουργία του ναυπηγείου κρίνεται επιβεβλημένη για την τοπική οικονομία ενώ απαιτείται παράλληλα κι εθνικό σχέδιο στήριξης του εν λόγω κλάδου προς όφελος της ελληνικής οικονομίας εν γένει.

Αμέσως μετά, ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των περιφερειακών παρατάξεων ενώ κλείνοντας το θέμα, σε μία μεστή τοποθέτησή του, ο Περιφερειάρχης επεσήμανε πως, είναι δεδομένη η στήριξη της Περιφέρειας υπό την προϋπόθεση της ικανοποίησης της προαναφερθείσας πρότασης της Περιφερειακής Αρχής για διατύπωση ενός “μίνιμουμ συμφωνίας”.

Ο κ. Χατζημάρκος κατέστησε σαφές πως, μόνον υπό τη διαμόρφωση αυτών των συνθηκών, δύναται η ΠΝΑΙ να αιτηθεί την πραγματοποίηση μίας κυβερνητικής διάσκεψης με θέμα τη στήριξη του Νεωρίου.

Πρέπει να σημειωθεί πως, υπήρξαν και σχόλια περιφερειακών συμβούλων, σχετικά με το ότι τα προβλήματα των εργαζομένων δεν πρέπει να αποτελέσουν την “ασπίδα” της διοίκησης για εξυπηρέτηση του δικού της μόνον οφέλους.