Διεγράφησαν μέλη της Περιφερειακής Αρχής χωρίς να προσκληθούν στην ενδοπαραταξιακή συνάντηση, ενώ τους δεν τους επετράπη ο λόγος εντός της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου Ν. Αιγαίου

“Η Περιφερειακή Αρχή διοικεί με καθεστωτικό τρόπο”

Αντίλογο και δημοκρατική φωνή απέναντι “στον καθεστωτικό και απολυταρχικό τρόπο διοίκησης της Περιφερειακής Αρχής” υψώνουν ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου, Χαράλαμπος Κόκκινος, οι παρατάξεις του συνόλου της αντιπολίτευσης, καθώς επίσης και ορισμένα αιρετά μέλη της Περιφερειακής Αρχής, με φόντο τη στάση του προέδρου του περιφερειακού συμβουλίου - μετά και από “παρότρυνση” του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου -, να μην επιτρέψει την τοποθέτηση πρώην μελών της Περιφερειακής πλειοψηφίας, αναφορικά με την διαγραφή τους από την παράταξη του Γιώργου Χατζημάρκου.

Ειδικότερα, αν και η πρόσφατη συνεδρίαση του περιφερειακού συλλογικού οργάνου περιελάμβανε κρίσιμης σημασίας θέματα για τα νησιά (προϋπολογισμός 2018 και ΦΠΑ), η Περιφερειακή Αρχή προ της έναρξης των δύο διαδοχικών συνεδριάσεων, γνωστοποίησε ενώπιον του σώματος την απόφαση της παράταξης “Μπροστά το Νότιο Αιγαίο” να διαγράψει τόσο τον κ. Κόκκινο, όσο και τα αιρετά μέλη Άγγελο Ανανία και Ηλία Ζωγραφίδη, χωρίς να επιτρέψει στους ίδιους να τοποθετηθούν.

Η κατηγορηματική άρνηση μάλιστα του προέδρου, Κώστα Μπιζά και του Περιφερειάρχη, στηρίχθηκε στο επιχείρημα πως δεν προβλέπεται σχετική δυνατότητα από τον κανονισμό που διέπει τη λειτουργία του οργάνου, παρά το γεγονός πως, τα μέλη που διαγράφηκαν, επεσήμαναν προ της συνεδρίασης και με σαφήνεια, πως η στάση της Περιφερειακής Αρχής, να προλογίσει την ανακοίνωσή της στο περιφερειακό συμβούλιο με έκδοση δελτίου Τύπου προς τα ΜΜΕ τα ξημερώματα της ίδιας ημέρας, περιελάμβανε βαρύτατους χαρακτηρισμούς που απαιτούν απάντηση από μέρους τους, προς ενημέρωση των συναδέλφων τους αιρετών, αλλά και των νησιωτών.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της Περιφερειακής Αρχής χρέωσε στους ίδιους “εξυπηρέτηση προσωπικής ατζέντας” αλλά και μη διατήρηση “αξιακού κώδικα”, αναφορές, απέναντι στις οποίες καθώς δεν επετράπη η δυνατότητα απάντησής τους από τους άμεσα θιγόμενους, προκάλεσαν όχι μόνον την αποχώρηση των ίδιων, αλλά και των δύο μεγαλύτερων παρατάξεων της μειοψηφίας καθώς και την κριτική της επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Λακωνική τοποθέτηση, μα και μεστή όμως από άποψη ουσίας, που στην ίδια συνεδρίαση ήρθε να εκθέσει τη συμπεριφορά της Περιφερειακής Αρχής όχι μόνον προς τα μέλη που διαγράφει, αλλά και στα αιρετά πρόσωπα που παραμένουν στην περιφερειακή ομάδα της, αποτέλεσε η αναφορά του κ. Μάκη Δαδάου, ο οποίος γνωστοποίησε πως για την ενδοπαραταξιακή συνεδρίαση, στην οποία δεν παραβρέθηκε, ενημερώθηκε τηλεφωνικώς, ωστόσο, δεν του γνωστοποιήθηκε από πριν, το θέμα της συζήτησης.

Δεδομένων των εξελίξεων η “Κοινή Γνώμη” φιλοξενεί τις θέσεις τόσο του κ. Κόκκινου, όσο και του κ. Ανανία (σσ. δεν κατέστη εφικτή η επικοινωνία με τον κ. Ζωγραφίδη), ενώ παρουσιάζει και την αντίδραση των υπόλοιπων παρατάξεων, που κατήγγειλαν δημοσίως την εκ νέου “αυταρχική στάση” της Περιφερειακής Αρχής.

Χαράλαμπος Κόκκινος: “Απουσία μας, αποφασίζουν να μας διαγράψουν. Ως τώρα δεν μου δόθηκαν πρακτικά”

Ειδικότερα, ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου σχετικά με την απόφαση διαγραφής του ίδιου και των δύο συναδέλφων του, υποστήριξε πως, “μάλλον έχει γυρίσει εναντίον του κ. Χατζημάρκου για μία ακόμη φορά” αφού όπως πρόσθεσε, “Πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος καθώς η κοινωνία γνωρίζει πολύ καλά ποιος είναι ο Χαράλαμπος Κόκκινος, ποιος είναι ο Άγγελος Ανανίας, ο Ηλίας Ζωγραφίδης, αλλά και ο Παναγιώτης Κουνάκης που πρόσφατα αποφάσισε να αποχωρήσει από τον συνδυασμό μετά από την απαράδεκτη συμπεριφορά προς το πρόσωπό του”.

Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε ο κ. Κόκκινος, ο Περιφερειάρχης “πιστός” στην απόλυτη και δημοκρατική... συμπεριφορά του, “την 3η Νοεμβρίου συγκάλεσε την παράταξη και απουσία τόσο εμένα και των άλλων δύο στελεχών, έβγαλε μία ανακοίνωση την οποία διένειμε αργά τη νύχτα και τα ξημερώματα την είδαμε λίγο πριν το περιφερειακό συμβούλιο, στην οποία απουσία μας επαναλαμβάνω, αναφέρουν πως αποφασίζουν να μας διαγράψουν”. Όπως παρατήρησε ο κ. Κόκκινος, αυτή η ανακοίνωση της παράταξης του Περιφερειάρχη που ακολούθησε της απόφασης διαγραφής, “είχε αόριστες και υβριστικές και για το πρόσωπό μου και για τους άλλους συναδέλφους αιτιάσεις”.

Ως εκ τούτου, κάνοντας λόγο για μία ακόμη απόφαση “αποκλεισμού του” αλλά και των συναδέλφων του, δήλωσε πως, “Λυπάμαι πραγματικά για την κατάντια της σημερινής Περιφερειακής Αρχής και του κ. Περιφερειάρχη” η οποία όπως συμπλήρωσε, “έχει ξεπεράσει πλέον κάθε προηγούμενο”.

Υπενθυμίζοντας μάλιστα, τον έντεχνο αποκλεισμό του από δύο συνεδριάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής, στις οποίες ως χωρικός Αντιπεριφερειάρχης όφειλε να συμμετέχει και δεν του επετράπη (όπως και για τον προϋπολογισμό του 2018), υποστήριξε σε καυστικό τόνο πως, τελικά, “Η περίπτωση της δικής μου διαγραφής μάλλον περιποιεί τιμή, αφού είναι θέμα το ποιός αποφασίζει να σε διαγράψει, όταν εσύ έχεις μία πορεία και μία ιστορία και μία συνεχή παρουσία στην πολιτική ζωή του τόπου”.

Ο ίδιος μάλιστα θέλησε να απαντήσει και για τον “ομόφωνο” χαρακτήρα της απόφασης διαγραφής, που αναφερόταν στην ανακοίνωση της περιφερειακής ομάδας του Περιφερειάρχη, τονίζοντας πως, δεν ισχύει, ενώ σημείωσε παράλληλα πως, όσοι εκ των συναδέλφων του στήριξαν την πρόταση διαγραφής στην ενδοπαραταξιακή συνάντηση, είναι πρόσωπα που “ψήφισαν και είναι αρκετοί σε έμμισθες θέσεις”.

“Όταν υπάρχουν άνθρωποι που δοκιμάζονται σε περίοδο κρίσης, ο κ. Χατζημάρκος έχει φροντίσει τη μεγαλύτερη ομάδα των περιφερειακών συμβούλων να την έχει τοποθετήσει σε θέσεις που είναι έμμισθες” υποστήριξε στις δηλώσεις του προς την εφημερίδα, απαντώντας και στο ερώτημα αν μία ημέρα μετά τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου του απεστάλησαν – όπως ζήτησε – τα πρακτικά της συνεδρίασης διαγραφής του ίδιου και των συναδέλφων του. “Μέχρι σήμερα, Κυριακή απόγευμα που μιλάμε δεν μου έχουν δοθεί εγγράφως τα έγγραφα που αφορούν την απόφαση αυτή για την περιβόητη διαγραφή. Θέλω να δω κατά πόσον είναι νόμιμη η διαδικασία, αφού δε με ενδιαφέρει να είμαι μέλος σε αυτήν την παράταξη. Εγώ υπηρετώ την κοινωνία και όχι παρατάξεις και τα συμφέροντα κάποιων ανθρώπων. Κι αυτό ενοχλεί”.

Δεν αποχωρώ από τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη”

Η κριτική του Χαράλαμπου Κόκκινου επεκτάθηκε και στη στάση του προέδρου στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου της 4ης Νοεμβρίου. “Θεωρώ απαράδεκτη τη στάση του κ. Μπιζά, του προέδρου του περιφερειακού συμβουλίου, ο οποίος με την παρότρυνση του κ. Χατζημάρκου, δεν έδωσε τον λόγο σε συναδέλφους περιφερειακούς συμβούλους” δήλωσε κατηγορηματικά ο ίδιος, εξηγώντας μάλιστα πως, ο Κώστας Μπιζάς, “δίνει επιλεκτικά το λόγο σε συναδέλφους και αφήνει τον Περιφερειάρχη να παρεμβαίνει ανά πάσα ώρα και στιγμή”. Τόνισε δε πως, “Καταλαβαίνω την υποχρέωση που έχει επειδή τον πρότεινε ο Περιφερειάρχης, αλλά δεν είναι σωστό αυτό”. Στην παρατήρηση γιατί και ο ίδιος δεν αποχώρησε, όπως έπραξαν τα άλλα δύο μέλη που δεν τους επετράπη να μιλήσουν και οι δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ο κ. Κόκκινος, υπογράμμισε πως, “Παρέμεινα στο περιφερειακό συμβούλιο επειδή τιμώ τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη, αν και σκέφτηκα κι εγώ να αποχωρήσω” προσθέτοντας μάλιστα πως με φόντο τις συζητήσεις για το σοβαρό θέμα του ΦΠΑ, “Η παρουσία μου εκεί, απέδειξε για ακόμη μία φορά τη “γύμνια” του κ. Χατζημάρκου σχετικά με την έκθεση ιδεών του”.

Πέραν των ανωτέρω, ο κ. Κόκκινος ερωτηθείς σχετικά με τη διαγραφή του αν θα σημάνει αποχώρηση από τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου υπήρξε σαφής. “Θα το ήθελε πολύ ο κ. Χατζημάρκος να αποχωρούσα και το ξέρω αυτό, για λόγους που στην παρούσα χρονική στιγμή θα μου επιτρέψετε να μην αναφέρω. Το σίγουρο είναι ότι εγώ παραμένω στη θέση μου και αυτό το κάνω διότι και θεσμικά δεν επηρεάζομαι με βάση το νόμο, αλλά και κυρίως επειδή οι φίλοι και οι συνεργάτες αλλά και η κοινωνία, με στηρίζει και μου ζητά να μείνω για να συνεχίσω να δίνω τη μάχη για διαφάνεια, εντιμότητα και δημιουργία σε μία Περιφερειακή Αρχή που διέπεται από αλαζονεία”.

Προτού κλείσει τη συγκεκριμένη κριτική του όσον αφορά στη συμπεριφορά της Περιφερειακής Αρχής απέναντι και στους επικεφαλής και στα μέλη της αντιπολίτευσης, θέλησε να υπενθυμίσει πως η στάση του κ. Χατζημάρκου “είναι απαξιωτική προς ανθρώπους που έχουν υπηρετήσει χρόνια την Αυτοδιοίκηση όπως ο κ. Μαχαιρίδης και ο κ. Μπενέτος”.

Κάνοντας λόγο περί συνολικής απαξίωσης εν τέλει, του περιφερειακού οργάνου, τόνισε πως, “όταν οι δύο μεγάλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης φεύγουν και αποχωρούν και άλλοι σύμβουλοι, καταλαβαίνει κανείς πόσο αδειάζει το περιφερειακό συμβούλιο”.

Επί θητείας Χατζημάρκου χάθηκε ο ΦΠΑ και δεν άνοιξε “ρουθούνι””

Κληθείς να τεκμηριώσει πιο συγκεκριμένα τον ισχυρισμό του, πως αποτελεί τελικά τιμή να τον διαγράφει ο νυν Περιφερειάρχης, ο κ. Κόκκινος υποστήριξε κατηγορηματικά, πως, πλέον μιλούν τα έργα και όχι τα λόγια. “Από διαγραφές καλά πάμε, αλλά από έργο τίποτα. Επί θητείας κ. Χατζημάρκου μας πήραν τους συντελεστές ΦΠΑ και δεν έχει ανοίξει ρουθούνι, δεν έχει ακουσθεί μία ουσιαστική διαμαρτυρία και μία οργανωμένη μάχη. Χάθηκε η Πανεπιστημιακή Σχολή Τουρισμού για την περιοχή μας και πήγε στο Βόρειο Αιγαίο” σημείωσε, ρωτώντας ρητορικά “τί θα γίνει με τα τέλη που θα μπουν στις διανυκτερεύσεις για τα ξενοδοχεία αλλά και με τη αύξηση των φόρων σε όλα τα επίπεδα;”.

Κλείνοντας τις δηλώσεις του, ο ίδιος θέλησε να επισημάνει πως, μετά τα ανωτέρω, “τα συμπεράσματα για τη λειτουργία και την παραγωγικότητα της Περιφερειακής Αρχής αφήνονται στους νησιώτες”.

Άγγελος Ανανίας: “Η διαγραφή μας έγινε για να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη”

Σε παρόμοιο τόνο με τον Αντιπεριφερειάρχη, ο Άγγελος Ανανίας δήλωσε κατηγορηματικά πως, “στην ενδοπαραταξιακή συνεδρίαση για τη διαγραφή, δεν κληθήκαμε ποτέ να παραστούμε”, γνωστοποιώντας μάλιστα πως, ακόμη και τα μέλη που κλήθηκαν “δεν γνώριζαν πως επρόκειτο να συζητηθεί εκεί η διαγραφή μας”.

Δεδομένου ότι οι τελευταίες αντιπαραθέσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές μάλιστα, μετρούν έναν σημαντικό χρόνο στο πρόσφατο παρελθόν και δεν οδήγησαν άμεσα στη διαγραφή τους από την Περιφερειακή Αρχή, ο κ. Ανανίας κληθείς να ερμηνεύσει τη στάση του Περιφερειάρχη και τον χρόνο υλοποίησης της πρόθεσης διαγραφής, υπήρξε συγκεκριμένος: “Η διαγραφή μας έγινε πολύ καιρό μετά από τα τελευταία γεγονότα της διαφωνίας που είχαν παρουσιαστεί ανάμεσά μας, κάτι που δείχνει ότι έγινε καθαρά για λόγους εντυπωσιασμού επειδή χθες (σσ. προχθές) ήταν η συζήτηση του περιφερειακού συμβουλίου στην οποία συζητήθηκαν θέματα πολύ σοβαρά όπως ο προϋπολογισμός, η στάση που είχε κρατήσει η Περιφερειακή Αρχή απέναντι στη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, η γέφυρα της Κρεμαστής, θέμα που “οπισθοχωρεί” κι άλλα σημαντικά θέματα”. Αναλύοντας περισσότερο τη θέση του, ο ίδιος πρόσθεσε πως, “έντεχνα αποπροσανατολίστηκε πάλι η κοινή γνώμη από τα πραγματικά θέματα που αφορούν το περιφερειακό συμβούλιο κι επικράτησε η εντύπωση της διαγραφής μας, αν και σαν περιφερειακοί σύμβουλοι κι όχι ως μέλη της παράταξης θεωρούμε ότι είχαμε δικαίωμα να πάρουμε από ένα λεπτό για να δώσουμε την δική μας άποψη για τα γεγονότα” υποστηρίζοντας εν συνεχεία, πως άλλωστε “ο τακτικισμός μέσω των δελτίων Τύπου είναι σταθερή πολιτική της Περιφερειακής Αρχής”.

Από την πλευρά του, διευκρινίζοντας τους λόγους που αιτήθηκε από κοινού με τον κ. Ζωγραφίδη να τοποθετηθεί εντός της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου, ο Άγγελος Ανανίας με φόντο τα όσα αναφέρονται περί ηθικής στο δελτίο Τύπου της Περιφερειακής παράταξης “Μπροστά το Νότιο Αιγαίο”, τόνισε πως, “Η ηθική καθενός από εμάς κρίνεται καθημερινά από την κοινωνία που μας γνωρίζει και παρακολουθεί τις εξελίξεις”, ενώ σχετικά με το θέμα της εξυπηρέτησης της προσωπικής ατζέντας που “χρεώθηκε” και ο ίδιος, υποστήριξε κατηγορηματικά πως, “Οι προσωπικές ατζέντες που επικρατούν δεν είναι καμία άλλη παρά μόνο του Περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου. Η μόνη προσωπική ατζέντα που υπηρετείται με συνέπεια τα τελευταία χρόνια είναι η δική του”.

Λοιδορείται όποιος έχει αντίθετη άποψη από τον Περιφερειάρχη”

Ερωτηθείς να σχολιάσει την αντίδραση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, που υπερασπίστηκαν το δικαίωμά τους να τοποθετηθούν, ο κ. Ανανίας θέλησε δημοσίως να αναγνωρίσει τη στάση τους. “Εκτιμώ πολύ τη στάση των άλλων παρατάξεων και νιώθω πραγματικά ότι αξίζει τον κόπο να συνεχίσουμε να ασχολούμαστε αφού άνθρωποι με την εμπειρία των αρχηγών των άλλων παρατάξεων που δεν μπορείς να πεις ότι μπορείς εύκολα να τους επηρεάσεις ή να τους οργίσεις για να κάνουν μία τέτοια κίνηση, αποφάσισαν μόνοι τους κι ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλον, να προτείνουν στις παρατάξεις τους να αποχωρήσουν”. Υπογραμμίζοντας μάλιστα πως και οι ίδιοι “βλέπουν χρόνια τώρα τον καθεστωτικό τρόπο που διοικεί η Περιφερειακή Αρχή”, ο κ. Ανανίας γνωστοποίησε πως ως περιφερειακός σύμβουλος παραμένει στο προσκήνιο της πολιτικής ζωής με προτάσεις για τον νησιώτικο χώρο του Ν. Αιγαίου.

Σχολιάζοντας πρωτίστως πως, για τον Περιφερειάρχη “κανένας δεν μπορεί να έχει διαφορετική άποψη από τον ίδιο” και αν αυτό συμβαίνει, “τότε υβρίζεται, λοιδορείται, συκοφαντείται και στο περιφερειακό συμβούλιο και στα μέσα ενημέρωσης με τα δελτία”, θέλησε να τονίσει πως, “Εμείς παραμένουμε στις θέσεις μας, στα έδρανα του περιφερειακού συμβουλίου κι ελπίζουμε να μας δοθεί η δυνατότητα να βοηθήσουμε με προτάσεις πάνω στα προβλήματα τα πραγματικά”.

Τεκμηριώνοντας μάλιστα τη θέση του πως λειτουργεί παραγωγικά προς όφελος του Ν. Αιγαίου, υπενθύμισε τα υπομνήματα με τις προτάσεις που κατέθεσε από κοινού με τους κκ. Ζωγραφίδη και Κουνάκη για τα αντίμετρα του ΦΠΑ και την αναμόρφωση του “Καλλικράτη”.

Μάκης Δαδάος: “Δεν ήμουν παρών και διαφωνώ”

Την κατηγορηματική διαφωνία του με τον τρόπο που ενήργησε η Περιφερειακή Αρχή ανέδειξε ο σύμβουλος, Μάκης Δαδάος, γνωστοποιώντας επιπλέον, πως, λανθασμένα η παράταξή του, έκανε λόγο για “ομόφωνη απόφαση” σχετικά με την πρόταση διαγραφής στη σχετική ανακοίνωση.

“Κλήθηκα για να γίνει μία συνάντηση χωρίς να μου πουν τον λόγο για τον οποίο θα γινόταν αυτή. Μου είπαν την Παρασκευή αν θέλετε, μπορείτε να παρευρεθείτε, να κανονίστε τα εισιτήριά σας για να έρθετε που θα υπάρχει παραταξιακή, χωρίς να ειπωθεί ο λόγος” ανέφερε στην τοποθέτησή του ο κ. Δαδάος, αναφέροντας ακολούθως πως στην εν λόγω συνάντηση των μελών της παράταξης του, “Ούτε “παρών” ήμουν, ούτε προφορικά συμφώνησα για κάτι, ούτε υπέγραψα”. Διευκρίνισε μάλιστα τη διαφωνία του δημοσίως, εξηγώντας πως, ο ίδιος διατηρεί άλλη οπτική γωνία απέναντι στη λειτουργία της παράταξης. “Εγώ είμαι υπέρ της συναίνεσης κι όχι υπέρ της κατάτμησης” δήλωσε σχετικά, ολοκληρώνοντας τη δική του τοποθέτηση.

Αποχώρηση παρατάξεων

Σε ένδειξη αντίθεσης με την “αντιδημοκρατική στάση” της Περιφερειακής Αρχής, οι παρατάξεις των Γιάννη Μαχαιρίδη και Μπενέτου Σπύρου εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, σε σύντομο χρόνο μετά την αποχώρησή τους, ενημερώνοντας τους νησιώτες για την απόφασή τους.

Μεταξύ άλλων, κάνοντας λόγο για “κατάλυση κάθε έννοια δημοκρατικής λειτουργίας αυτού του κυρίαρχου συλλογικού οργάνου, του Περιφερειακού Συμβουλίου”, υπεραμύνθηκαν του αιτήματος των μελών που διαγράφηκαν, να μιλήσουν εντός της συνεδρίασης, σημειώνοντας στη συνέχεια πως, η Περιφερειακή Αρχή με την αρνητική στάση της “συνεχίζει την αντιδημοκρατική  και προκλητική της συμπεριφορά, τόσο απέναντι στους συναδέλφους όσο και στη γενικότερη λειτουργία του Π.Σ”. Επισημαίνοντας μάλιστα πως, “Αυτά είναι πρωτοφανή στο χώρο της αυτοδιοίκησης” αλλά κι εκφράζοντας την ανησυχία τους “για την κακή λειτουργία του περιφερειακού συμβουλίου”, έκλεισαν την ανακοίνωσή τους, λέγοντας πως, “Εγκαλούμε την περιφερειακή αρχή και τον περιφερειάρχη Ν.Αιγαίου, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που περνάμε να διασφαλίσουν πάνω απ’ όλα την ομαλή δημοκρατική λειτουργία του οργάνου και τη συνοχή των μελών της γιατί μιλάμε για μια νησιωτική περιφέρεια που βάλλεται ποικιλοτρόπως”.

Στο ίδιο μήκος κύματος με το επιχείρημά τους μάλιστα πως, “Μαθαίνεις τη δημοκρατία, όταν την ασκείς” και η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Μαρία Χατζηγιάννη αναγνώρισε “αυταρχική στάση του προεδρείου και του Περιφερειάρχη”.