Προβληματική λειτουργία της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου

Απουσία προγραμματισμού κι ελλιπής ενημέρωση

Έντονες αντιπαραθέσεις καταγράφηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, με αφορμή την για ακόμα μία φορά καθυστέρηση στην αποστολή των εισηγήσεων που περιλαμβάνουν τα στοιχεία των προς ψήφιση θεμάτων, αλλά και την γενικότερη απουσία συγκεκριμένου προγραμματισμού για την εύρυθμη λειτουργία της Επιτροπής.

Με συγκεκριμένες τοποθετήσεις τα μέλη της Επιτροπής της μείζονος και ελάσσονος περιφερειακής μειοψηφίας, εντόπισαν τα τρωτά σημεία στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η Περιφερειακή Αρχή το συγκεκριμένο Περιφερειακό όργανο, με την πλευρά της πλειοψηφίας, τόσο δια του προέδρου της Επιτροπής όσο και μελών της, να διαστρεβλώνουν τις παρατηρήσεις τις σχετικές με την ευθύνη προγραμματισμού που βαρύνει το προεδρείο, μεταστρέφοντας το θέμα ως ευθύνη των υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας.

Καλούνται να ψηφίσουν χωρίς ενημέρωση

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της μείζονος και ελάσσονος μειοψηφίας, που μετέχουν στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας, εμφανίστηκαν καταγγελτικοί έναντι της πάγιας τακτικής της Περιφερειακής Αρχής, σχετικά με την μη έγκαιρη αποστολή των εισηγήσεων των οικονομικών θεμάτων, επί των οποίων, χωρίς να έχουν λάβει την απαιτούμενη ενημέρωση, καλούνται να ψηφίσουν.

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, της μείζονος μειοψηφίας, Τζώρτζης Μακρυωνίτης, και της ελάσσονος μειοψηφίας, Άννα Μαυρουδή, έθιξαν από ενάρξεως της συνεδρίασης την απουσία των ενημερωτικών εισηγήσεων για πολλά από τα θέματα που θα απασχολούσαν τη συνεδρίαση του Περιφερειακού οργάνου.

Επ’ αυτού ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, Φιλήμονας Ζαννετίδης, ψέλλισε, αντί οποιασδήποτε ουσιαστικής απάντησης, δικαιολογίες περί προβλημάτων στους υπολογιστές και τους εκτυπωτές, της αρμόδιας υπηρεσίας στη Ρόδο, τα οποία όμως αποκαταστάθηκαν, με αποτέλεσμα να επιχειρούν να ενημερωθούν τα μέλη της Επιτροπής κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Αυτή η τακτική που επισταμένως ακολουθεί η Περιφερειακή Αρχή αποτέλεσε την αιτία ώστε η κ. Μαυρουδή να μην ψηφίσει τα θέματα για τα οποία δεν είχε ενημερωθεί, καθώς αυτά τους γνωστοποιήθηκαν λίγη ώρα πριν τη συνεδρίαση, και όπως η ίδια παρατήρησε είναι περισσότερα από 10, όπως αναλόγως δεν ψήφισε και όλα τα θέματα που τέθηκαν εκτός ημερήσιας διάταξης, σημειώνοντας ότι «Η ανοχή έχει εξαντληθεί».

Αναλύοντας δε τη θέση της ανέφερε ότι «Θεωρώ ότι πέραν της τήρησης της ουσίας του νομοθέτη υπάρχει και η τήρηση του τυπικού. Πέραν από τα εκτός ημερησίας (θέματα), το 50% των θεμάτων μας ήρθαν καθυστερημένα, κατά παράβαση των κείμενων διατάξεων. Έχουμε λοιπόν διαμορφώσει μία λειτουργία Οικονομικής Επιτροπής η οποία πραγματικά δεν βοηθάει τα μέλη να λάβουν αποφάσεις εμπεριστατωμένα, τεκμηριωμένα και με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, που είναι αυτό που κάνει η Οικονομική Επιτροπή».

Χαρακτηριστικό δε το ερώτημα που έθεσε προς τον πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής «Δεν ξέρω εάν εσείς προλάβατε να διαβάσετε αυτά που ήρθαν πριν από 1 ώρα. Τα διαβάσατε;», λαμβάνοντας αντί της όποιας τεκμηριωμένης απάντησης, την απαξιωτική κρίση του κ. Ζαννετίδη «προφανώς είστε εκτός τόπου και χρόνου», περικλείοντας σε αυτή την απάντηση όλη τη φιλοσοφία, στον τρόπο άσκησης της διοίκησης και αντιμετώπισης των Περιφερειακών οργάνων, της Περιφερειακής Αρχής.

Μετάθεση ευθυνών στις υπηρεσίες

Πέραν της εν λόγω πρακτικής της Περιφερειακής Αρχής, η οποία κατ’ εξακολούθηση εφαρμόζεται, στηλιτεύτηκε, από την Άννα Μαυρουδή, το πρόβλημα που αφορά συνολικά στη λειτουργία της Οικονομικής Επιτροπής.

Απευθυνόμενη προς τον πρόεδρο της Επιτροπής, παρατήρησε ότι «έχει διαμορφωθεί μία πάγια τακτική, την οποία δυστυχώς ακολουθείτε με ευλάβεια», με χαρακτηριστικό της «τη μη προγραμματισμένη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής σε τακτές ημερομηνίες έτσι ώστε να διευκολύνονται τόσο τα μέλη για να διαβάζουν και να μελετούν πραγματικά, επί της ουσίας, τα θέματα και οι ίδιοι οι υπάλληλοι, οι οποίοι διαχειρίζονται τον τεράστιο αυτό όγκο της Οικονομικής Επιτροπής. Γνωρίζω και δεν αποτελεί άλλοθι, η υποστελέχωση της Περιφέρειας.

Κύριο στοιχείο το οποίο παρατήρησε η κ. Μαυρουδή είναι αυτό της απουσίας προγραμματισμού στη λειτουργία της Επιτροπής, λέγοντας προς τον πρόεδρο ότι «Το έλλειμμα προγραμματισμού βαρύνει αποκλειστικά τον δικό σας ρόλο. Δηλαδή εάν πούμε ότι κάνουμε κάθε 15 (ημέρες) τακτικές συνεδριάσεις σε συγκεκριμένο χρόνο, έτσι ώστε να μπορούμε να τακτοποιούμε όλοι το πρόγραμμα μας, δεν θα έχουμε ούτε το 1/3 των συνεδριάσεων του έτους να είναι έκτακτες, εκτός από όταν πραγματικά είναι έκτακτες, και θα έχουμε και μία ροή, θα ξέρουν δηλαδή οι υπηρεσίες ότι 1η και 15 έχουμε Οικονομική Επιτροπή. Αυτό δεν είναι δύσκολο να γίνει, είναι όμως δείγμα της αδιαφορίας το πως γίνεται».

Απαντώντας σχετικά ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Ζαννετίδης, επιβεβαίωσε με τα λεγόμενα του την απουσία σαφούς προγραμματισμού με την οριοθέτηση συγκεκριμένου κύκλου ημερών των συνεδριάσεων, όπως προαναφέρθηκε, καθώς είπε ότι «ενημερώνονται τα μέλη, ενημερώνονται οι υπηρεσίες για το πότε θα συνεδριάσει η Οικονομική Επιτροπή» και «ενημερώνεστε ώστε να γνωρίζεται ποια μέρα θα συνεδριάσει η Επιτροπή».

Επιχείρησε δε να μεταστρέψει τα λεγόμενα της κ. Μαυρουδή, ότι με αυτά που παρατήρησε για την έλλειψη προγραμματισμού αφορούσαν τους υπαλλήλους της Περιφέρειας, καθώς ο κ. Ζαννετίδης υποστήριξε ότι «πρέπει να είμαστε λίγο ανεκτικοί σε αυτό, προκειμένου να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες τους (υπηρεσίες)», ενώ έθεσε και θέμα υποστελέχωσης των υπηρεσιών.

Έκανε δε μία ασύνδετη ταύτιση του θέματος με τα προβλήματα που προκαλεί η νησιωτικότητα λέγοντας «σε πολλές των περιπτώσεων αυτό είναι η νησιωτικότητα», ενώ στην τελική αποδοχή για ενημέρωση της τελευταίας στιγμής σχολίασε ότι «υπάρχουν βέβαια και κάποια (θέματα) που μπορεί να έρχονται την τελευταία στιγμή. Αυτή είναι η Περιφέρεια, αυτές είναι οι υπηρεσίες μας, έτσι δουλεύουν», αποποιούμενος κάθε ευθύνη για την απουσία προγραμματισμού και έγκαιρης ενημέρωσης και παρουσιάζοντας έτσι ως υπαίτιες τις υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Απόλυτα σύμφωνος με την τοποθέτηση της κ. Μαυρουδή εμφανίστηκε και ο Τζώρτζης Μακρυωνίτης, ο οποίος μετά τα όσα ανέφερε ο κ. Ζαννετίδης υποχρεώθηκε να επισημάνει ότι η συνάδελφος του σε καμία περίπτωση δεν είναι «εκτός τόπου και χρόνου», κρίνοντας πως αυτό «είναι προκλητικό» και ζητώντας από τον πρόεδρο της Επιτροπής να το ανακαλέσει.

Απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της Επιτροπής σχολίασε ότι «επαναλαμβάνετε την προσφιλή προκλητική σας στάση να επιρρίπτετε ευθύνες σε μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, όταν ίχνος ευθύνης δεν έχουν, γιατί καθυστέρησαν», ενώ αναγνώρισε την δεινή θέση στην οποία βρίσκεται λέγοντας συγκεκριμένα «δέχομαι ότι είστε σε μία δύσκολη θέση, δέχομαι ότι οι υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες, όχι όμως να ρίχνετε ευθύνη σε ανθρώπους οι οποίοι κάθε άλλο παρά φταίνε».

Με την επιμονή δε των μελών της Περιφερειακής Αρχής να παραποιείται η τοποθέτηση των 2 μελών ως μομφή προς τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας, ο κ. Μακρυωνίτης παρατήρησε έντονα ότι «είναι ανήθικο να μεταβιβάζετε ευθύνες στις υπηρεσίες, ευθύνες που αφορούν μόνο εσάς».