Στις αρμοδιότητες που αναλαμβάνει η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου βάσει “Κλεισθένη” συνδράμει ουσιαστικά ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης

Αμεσότητα για τον καθαρισμό ρεμάτων

Με ίδια μέσα η Δημοτική Αρχή προχωρά ήδη στον καθαρισμό ρεμάτων στη Σύρο, μέχρι να “τρέξουν” οι διαδικασίες από την Πολιτική Προστασία της ΠΝΑι

Από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας αναπτύσσει εργασίες καθαρισμού των ρεμάτων στη Σύρο ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, εν αναμονή των ενεργειών – μέσω της Πολιτικής Προστασίας – από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, στην οποία και μεταφέρθηκε η αρμοδιότητα από το τέλος Αυγούστου, βάσει του “Κλεισθένη Ι”.

Αν και μέχρι πρότινος την υποχρέωση της φροντίδας των ρεμάτων είχαν οι Δήμοι σε πανελλαδικό επίπεδο, μετά την ψήφιση του “Κλεισθένη Ι”, τις σχετικές υποχρεώσεις καλούνται να σηκώνουν οι Περιφέρειες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις κινήσεις τους, δεδομένης της φθινοπωρινής περιόδου, οπότε και αρχίζουν να κάνουν εμφάνιση σταδιακά οι έντονες ή και ακραίες καιρικές συνθήκες.

Δεδομένου ότι στις Κυκλάδες, η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου – όπως ανέλυσε ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης στην πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής – αδυνατεί να “τρέξει” διαγωνιστικές διαδικασίες για τις απαραίτητες εργολαβίες, αφού θα απαιτηθεί πολύμηνο διάστημα ως τη δυνατότητα έναρξης αυτών, ενώ ο χειμώνας πλησιάζει, ανέλαβε σχετικές παρεμβάσεις ο Δήμος.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη” ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, Μάριος Βουτσίνος, ο Δήμος αν και πλέον δεν έχει σχετική υποχρέωση, ωστόσο, θα καλύψει βασικές ανάγκες, όπου όμως, μπορεί να επέμβει με ίδια μέσα, έως ότου, η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου δρομολογήσει τις δικές της κινήσεις, ώστε να υπάρξει εγκαίρως πρόληψη.

Από την πλευρά της Περιφερειακής Αρχής στην ίδια συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την περασμένη Τετάρτη, κατέστη σαφές πως θα ακολουθήσουν οι όποιες απαραίτητες κινήσεις, μέσω των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας, ώστε να είναι όσο το δυνατόν αμεσότερες οι παρεμβάσεις της. Ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης μίλησε δε για όλα τα νησιά των Κυκλάδων, για τα οποία ο καθαρισμός ρεμάτων συνάντησε μεγαλύτερα εμπόδια, σε σύγκριση με τις ανάγκες της Δωδεκανήσου που δρομολογούνται ήδη οι εργολαβίες, μετά από αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής της ΠΝΑι.

Μ. Βουτσίνος: Η Περιφέρεια ενδεχομένως να χρειαστεί χρόνο για να αντεπεξέλθει

Σχετικά με τη θετική πρόθεση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης να προβεί σε καθαρισμούς ρεμάτων παρά τη μη αρμοδιότητά του πλέον, κλήθηκε να τοποθετηθεί ο κ. Βουτσίνος.

“Η Περιφέρεια ζήτησε με έγγραφό της από τον Δήμο μία κατάσταση με τα ρέματα γιατί τα καθάριζε ο Δήμος μέχρι και πέρυσι, δηλαδή να πούμε πόσα ρέματα είναι, που βρίσκονται και σε ποια κατάσταση'” ανέφερε ο Αντιδήμαρχος, προσθέτοντας μάλιστα πως, “Δώσαμε τα στοιχεία και θα πρέπει εκείνοι να κάνουν εργολαβία για τον καθαρισμό των ρεμάτων”.

Ωστόσο, δεδομένου ότι ήδη η Δημοτική Αρχή κάνει καθαρισμούς, ο ίδιος διευκρίνισε πως, “επειδή δεν μπορώ να ξέρω τι θα κάνει η Περιφέρεια και πότε θα το κάνει και στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας που πρέπει να έχουμε και των αντανακλαστικών που πρέπει να έχουμε ως Πολιτική Προστασία του Δήμου, με τα δικά μας μέσα (μηχανήματα) προτιθέμεθα να καθαρίσουμε κάποια ρέματα για να διευκολύνουμε”. Συμπλήρωσε μάλιστα πως, “Θα καθαρίσουμε κάποια ρέματα που τα καθαρίζουμε κάθε χρόνο με δικά μας μέσα αφού ο Δήμος φέτος δεν θα βγάλει εργολαβία”, υπενθυμίζοντας μάλιστα τον τρόπο που μέχρι σήμερα ενεργούσε ο Δήμος για τον καθαρισμό ρεμάτων στο νησί.

“Τα ρέματα καθαρίζονταν σε δύο φάσεις: Η πρώτη ήταν με τα μηχανήματα του Δήμου και η δεύτερη φάση, όπου δεν μπορούσε να έχει πρόσβαση το μηχάνημα του Δήμου, με άλλα μέσα, πιο εξειδικευμένα και πιο ειδικά, με εργολαβίες. Τέτοιους καθαρισμούς δεν θα κάνει φέτος ο Δήμος, γιατί μεταφέρθηκε η αρμοδιότητα. Τους απλούς καθαρισμούς όμως θα συνεχίσουμε να τους κάνουμε παρότι δεν είναι αρμοδιότητά μας”.

Ως εκ τούτου, επανέλαβε πως, “Σε όσα ρέματα έχει πρόσβαση ο Δήμος, θα συνεχίσει να τα καθαρίζει και στην πόλη και στα χωριά” ενώ γνωστοποίησε πως έχει έρθει σε συνεννόηση με τον αρμόδιο υπάλληλο της ΠNAι για την Πολιτική Προστασία, Θανάση Δρόσο.

“Έχω μιλήσει με τον αρμόδιο της Πολιτικής Προστασίας, κ. Δρόσο και μου ανέφερε ότι κάποια χρήματα θα τα δώσει. Απλώς, θα βοηθήσουμε σε μία προσπάθεια που έχει η Περιφέρεια πλέον και ενδεχομένως να χρειαστεί και χρόνο για να αντεπεξέλθει”.

Θέλησε να διευκρινίσει δε, πως, “Με αυτό το πνεύμα ενεργούμε και δεν καπελώνουμε την Περιφέρεια”, σημειώνοντας μάλιστα πως κατά το παρελθόν ο Δήμος είχε συστηματικό έλεγχο για τα ρέματα.

“Γενικά η κατάσταση των ρεμάτων είναι πάρα πολύ καλή, γιατί τα τελευταία τρία, τέσσερα χρόνια έπεσαν αρκετά χρήματα μέσω εργολαβιών και γενικώς ήμασταν ευαισθητοποιημένοι, οπότε το 80% των ρεμάτων είναι καθαρισμένα. Ακαθάριστα είναι τα ρέματα που δεν υπάρχει καθόλου πρόσβαση με μηχάνημα, όπως για παράδειγμα σε πλαγιές”.

Ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του, τονίζοντας τέλος πως, “Δεν θα έχουμε πρόβλημα πιστεύω φέτος, αλλά αν μείνουν ακαθάριστα για δύο, τρία χρόνια, θα επανέλθουν σε μία κατάσταση που δεν θα είναι καλή”.

Μέσω Πολιτικής Προστασίας

Σχετικά με το σύνολο των νησιών των Κυκλάδων, εκ μέρους του χωρικού Αντιπεριφερειάρχη, αναφέρθηκαν αρχικά οι χρονικές καθυστερήσεις που θα προέκυπταν, στην περίπτωση που έπρεπε να ακολουθηθεί η διαδικασία διαγωνισμών για τις προαναφερθείσες σημαντικές ανάγκες.

“Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, εάν θα μπαίναμε στη διαδικασία να πάμε σε δημοπράτηση του έργου συνολικά στις Κυκλάδες για φέτος τον χειμώνα δεν θα υπήρχε καμία δυνατότητα παρέμβασης σε κανένα νησί λόγω των χρονικών περιορισμών που υπάρχουν και των διαδικασιών, οι οποίες είναι πάρα πολύ χρονοβόρες” ανέφερε, ενώ ταυτόχρονα πρόσθεσε, “Το ίδιο θα συνέβαινε και με πρόχειρο διαγωνισμό. Πάλι θα είχαμε αποτέλεσμα τον Φεβρουάριο περίπου, οπότε αντιλαμβάνεστε από σήμερα που μπορεί να ξεκινήσουν τα καιρικά φαινόμενα που μπορεί να είναι και ακραία και μέχρι τον Φεβρουάριο – Μάρτιο δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε κανέναν καθαρισμό ρέματος”.

Αφού θέλησε να καυτηριάσει την απόφαση της κυβέρνησης για τη μεταφορά της αρμοδιότητας, χωρίς προετοιμασία, υποστηρίζοντας πως, “Ήταν ένα τραγικό λάθος της κυβέρνησης κι εφόσον ήθελε να το κάνει έπρεπε να το έχει κάνει πολύ νωρίτερα για να μπορέσουμε να προετοιμαστούμε”, τόνισε πως, “Δεδομένου ότι δεν έχουμε ούτε τους οικονομικούς πόρους, ούτε ανθρώπινο δυναμικό για να εκτελέσει τα συγκεκριμένα έργα, αλλά και για να κάνουμε τις μελέτες καθαρισμών ρεμάτων, πάλι δεν έχουμε το απαραίτητο προσωπικό στην Τεχνική Υπηρεσία για να πάει σε όλα τα νησιά και να κάνει αυτές τις διαδικασίες”, ο ίδιος ανέφερε παρακάτω πως οι ανοικτές ανάγκες για τα ρέματα, θα καλυφθούν μέσω της Πολιτικής Προστασίας.

“Αποφασίσαμε στις Κυκλάδες να κάνουμε παρεμβάσεις μέσω της Πολιτικής Προστασίας που εδώ οι διαδικασίες είναι πιο γρήγορες, ούτως ώστε να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα που θα προσπαθήσουμε να έχουμε σε όλα τα νησιά για φέτος” υποστήριξε, λέγοντας τέλος πως, “από του χρόνου μέσα από μελέτες και μία άλλη διαδικασία θα προβούμε στην ανάθεση για τον καθαρισμό των ρεμάτων”.