Συνάντηση των εκτάκτων εργαζομένων του Νεωρίου στο Εργατικό Κέντρο

Θυμός και απόγνωση

Καθολική η απαίτηση για την καταβολή των 1.000 ευρώ

Κατακραυγή για το ρόλο που διαδραματίζουν το Εργατικό Κέντρο και το Εργοστασιακό Σωματείο

Η οργή, ο θυμός αλλά και η απόγνωση “ξεχείλισε” από τα πρόσωπα και τα λόγια των εκτάκτων του ΝΕΩΡΙΟΥ, που συναντήθηκαν χθες, με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου. Περίπου 60 εργαζόμενοι έθεσαν επιτακτικά στον Θοδωρή Μήτσκα να δώσει απαντήσεις για ποιο λόγο καταβλήθηκε το βοήθημα των χιλίων ευρώ μόνο στο μόνιμο προσωπικό. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο πλευρές αντάλλαξαν βαριές κουβέντες, ενώ για άλλη μία φορά εμποδίστηκε το έργο των δημοσιογράφων της “Κοινής Γνώμης”.

“Η διοίκηση του ΝΕΩΡΙΟΥ και όχι εμείς”

Ο κ. Μήτσκας στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα δηλαδή γιατί τα 1.000 ευρώ καταβλήθηκαν μόνο στο μόνιμο προσωπικό, είπε ότι τη λίστα του προσωπικού την απέστειλε η διοίκηση του ναυπηγείου στον υπουργό Οικονομικών: “Μας ζητήθηκε σαν Εργαστασιακό Σωματείο να αποστείλουμε στο υπουργείο Οικονομικών τη λίστα με τα ονόματα του μόνιμου προσωπικού. Εμείς επειδή δε θέλαμε να κατηγοριοποιήσουμε το προσωπικό σε δύο ομάδες, δεν αποστείλαμε τα στοιχεία. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μπλοκαριστεί για τρεις ημέρες η διαδικασία και να δεχόμαστε πιέσεις από τους εργαζομένους της Ελευσίνας, οι οποίοι κι αυτοί περίμεναν το βοήθημα των 1.000 ευρώ. Στη συνέχεια, το υπουργείο επικοινώνησε με τη διοίκηση του ΝΕΩΡΙΟΥ, όπου έφυγε άτομο από τα γραφεία και με στικάκι πήγε τα ονόματα του μόνιμου προσωπικού στην Αθήνα”.

Στο άκουσμα της τοποθέτησης του κ. Μήτσκα, οι εργαζόμενοι εξαγριώθηκαν ακόμη περισσότερο, φωνάζοντας ότι, δόθηκαν τα χρήματα ουσιαστικά από το υπουργείο, στον κ. Ταβουλάρη.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, ο κ. Μήτσκας θέλοντας να ρίξει τους τόνους, είπε στους εργαζόμενους ότι το Εργατικό Κέντρο θα μπει μπροστάρης στη διεκδίκηση του συγκεκριμένου χρηματικού βοηθήματος και για το έκτακτο προσωπικό του ΝΕΩΡΙΟΥ.

Έτσι, από την Τρίτη, οι έκτακτοι θα μπορούν να προσέρχονται στο Εργατικό Κέντρο και να δίνουν τα στοιχεία τους προκειμένου να συγκεντρωθούν όλα τα ονόματα των εργαζομένων αυτής της κατηγορίας και να αποσταλούν στους αρμόδιους, για να τους καταβληθεί το οικονομικό βοήθημα.

Εξαθλιωμένοι

Όμως αυτή η συνάντηση έφερε στην επιφάνεια κι άλλη μια σημαντική παράμετρο. Η οικονομική κατάσταση των εκτάκτων είναι περισσότερο από τραγική. Πολλοί, όπως δήλωσαν, συντηρούνται με συσσίτια ή από την οικονομική βοήθεια συγγενικών προσώπων. Ενδεικτικά, εργαζόμενος με μεγάλα προβλήματα υγείας, κυριολεκτικά ζητιανεύει από τη διοίκηση του ΝΕΩΡΙΟΥ τα 2.500 ευρώ που εκείνη του οφείλει από το 2011. “Πεινάμε. Το μόνο που θέλουμε είναι να εργαστούμε. Μας οφείλουν λεφτά και καθημερινά μας κοροϊδεύουν. Απευθυνόμαστε στον πρόεδρο του Εργοστασιακού και μας λέει ότι δεν μπορεί να μας εκπροσωπήσει διότι δεν ανήκουμε στο Σωματείο. Υπάρχουν ακόμη και τώρα στο ΝΕΩΡΙΟ και δουλεύουν αλλοδαποί ανασφάλιστοι κι εμείς καθόμαστε και ζητιανεύουμε” ανέφερε.