Η συνάντηση των έκτακτων εργαζομένων του Νεωρίου, έφεραν στο προσκήνιο νέες σοβαρές καταγγελίες

“Ανασφάλιστη εργασία και τρομοκρατία”

“Αλλοδαποί εργάζονται στις τσιμπίδες ανασφάλιστοι”

“Εργαζόμαστε στην αμμοβολή χωρίς γάντια και φόρμες και όταν αντιδράσουμε, μας απολύουν. Ο εργολάβος μας οφείλει ένσημα”

Νέες σοβαρές καταγγελίες έφερε στο φως,η προχθεσινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό ΚέντροΚυκλάδων, ανάμεσα στους έκτακτους
εργαζομένους του Νεωρίου και του Θεόδωρου Μήτσκα.

Οι καταγγελίες έγιναν από τους ίδιους τους εργαζόμενους και όχι από τον πρόεδρο των Αμμοβολιστών, Γιάννη Μπάιλα, τον οποίο είχε χαρακτηρίσει τόσο η διοίκηση του Νεωρίου, όσο και του Εργοστασιακού, κακόβουλο και ότι επιθυμούσε να κάνει κακό στο ναυπηγείο. Μάλιστα, η διοίκηση τόσο σε εκείνον, όσο και στο Σωματείο είχε αποστείλει εξώδικα, θέμα που είχε δημοσιεύσει η “Κοινή Γνώμη”. Οι καταγγελίες είναι τόσο σοβαρές, που και εάν αυτή τη φορά δεν επέμβουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δημοσίου, θα θεωρηθεί μέγα σκάνδαλο.

Φυσικά, ούτε κατά διάνοια δεν αναμένουμε την παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου και του Εργοστασιακού Σωματίου, διότι αυτό έχουν δείξει οι πράξεις τους, σε παρόμοιες καταγγελίες που έχουν γίνει. Το μόνο που έκαναν ήταν να κακοχαρακτηρίζουν όσους τολμούσαν να αντιδράσουν.

Τριτοκοσμικές καταστάσεις

Η ατμόσφαιρα στη συνάντηση, την οποία παραβρέθηκε η “Κοινή Γνώμη” ήταν άκρως φορτισμένη, με την αγανάκτηση να κυριαρχεί. 60 περίπου έκτακτοι εργαζόμενοι από πολλά τμήματα του Νεωρίου όπως στην αμμοβολή και στις τσιμπίδες, ξεπάρασαν το φόβο τους και είπαν το τι πραγματικά συμβαίνει. Και για να μη κατηγορηθεί η εφημερίδα ότι “γράφει με σκοπό μόνο και μόνο για να κλείσει το Νεώριο”, όπως έχουν πει πολλοί, π.χ Θεόδωρος Μήτσκας, να επισημάνουμε ότι στη συνάντηση εκτός από τον συγκεκριμένο, ήταν ο αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Γιώργος Βάλβης, ο αναπληρωτής Γραμματέας, Βαγγέλης Γεράρδης και ο Ταμίας, Στράτος Σιμιτζής, οι οποίοι κυριολεκτικά έμειναν άναυδοι. Να σημειωθεί, ότι με πρόταση του Βαγγέλη Γεράρδη, ανέλαβε το Εργατικό Κέντρο να διεκδικήσει και για αυτή την κατηγορία των εργαζομένων του ναυπηγείου, το βοήθημα των 1000 ευρώ, θέμα που παρουσιάστηκε χθες από την “Κοινή Γνώμη”.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι αυτή την περίοδο εργάζονται στο Νεώριο, ανασφάλιστοι Ρουμάνοι στο τμήμα της ηλεκτροσυγκόλλησης, ενώ υπάρχουν Συριανοί τεχνίτες που δε προσλαβάνονται.

Όμως οι καταγγελίες δε σταμάτησαν εκεί και προχώρησαν και στο καθεστώς που ισχύει με τον εργολάβο στην αμμοβολή. Δήλωσαν ότι δουλεύουν χωρίς φόρμες και γάντια, με αποτέλεσμα να έχουν πάθει εγκαύματα, ενώ αν τολμήσουν να τα ζητήσουν, τότε απολύονται χωρίς δεύτερη κουβέντα. Επίσης, είπαν ότι ο εργολάβος δεν τους έχει βάλει και τα απαιτούμενα ένσημα για τις ημέρες που είχαν δουλέψει.

Ποιος είναι ο ρόλος του Εργατικού Κέντρου;

Οι καταγγελίες αυτές δείχνουν ότι πραγματικά μέσα στο χώρο του Νεωρίου επικρατούν συνθήκες τρικοσμικές. Ανασφάλιστοι εργαζόμενοι, αλλοδαποί και ντόπιοι, κάτω από βλέμμα της αδιαφορίας του Εργοστασιακού Σωματείου και του Εργατικού Κέντρου. Ο Θεόδωρος Μήτσκας και ο Γιώργος Πολυδούλης έβγαιναν στις τοπικές εφημερίδες και στα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια και σαν “Ρομπέν των Δασών”, κόπτονταν για τους ανασφάλιστους εργαζόμενους στα καταστήματα εστίασης. Αυτοί τώρα, σύμφωνα με τις καταγγελίες των εργαζομένων, κλείνουν τα μάτια στις παρανομίες είτε της εργοδοσίας, είτε του εργολάβου, ξεχνώντας πραγματικά ποιος είναι ο ρόλος τους.