Αξιόλογες οι δράσεις του προγράμματος Συλλογής Όμβριων Υδάτων στη Σύρο

Αναβίωση της παραδοσιακής στέρνας

Με τους εκπροσώπους της Διεθνούς μη κερδοσκοπικής οργάνωσης, GWP-Med και της ιδιωτικής εταιρείας Coca Cola, συναντήθηκε χθες ο δήμαρχος, Γιάννης Δεκαβάλλας

Οι δράσεις του Προγράμματος Συλλογής Ομβρίων Υδάτων στη Σύρο, με στόχο την ορθολογική διαχείριση του νερού, αλλά και την άμβλυνση του φαινομένου της λειψυδρίας παρουσιάστηκαν χθες στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Σύρου – Ερμούπολης.

Στο πλαίσιο της συνάντησης του δημάρχου Γιάννη Δεκαβάλλα με τον πρόεδρο και τους συνεργάτες της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης “Μεσογειακό σκέλος της παγκόσμιας σύμπραξης για το νερό”, καθώς και τα επίσημα στελέχη της Ιδιωτικής εταιρείας Coca-Cola έγινε γνωστή η συμβολή του προγράμματος στην εξεύρεση πόρων για βιώσιμα έργα που εξασφαλίζουν βρόχινο νερό για μη πόσιμες χρήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Σύρος αποτέλεσε την αφετηρία των πρωτοποριακών και καινοτόμων δράσεων οι οποίες, μέχρι σήμερα έχουν επεκταθεί σε 19 νησιά των Κυκλάδων, μέσω του Περιβαλλοντικού Προγράμματος “Αποστολή Νερό”.

Σημαντικά έργα σε Βάρη, Φοίνικα και Τάλαντα

Η αρχή έγινε με την επισκευή κοινοτικής δεξαμενής και την εγκατάσταση συστήματος αντίστροφης ώσμωσης για μετατροπή του βρόχινου νερού σε πόσιμο στο Σχολείο της Βάρης. Το ίδιο έτος, πραγματοποιήθηκε επισκευή υδρορροής και στέρνας στο Νηπιαγωγείο του Φοίνικα, ενώ δύο χρόνια αργότερα, εγκαταστάθηκε στην Πλατεία Ταλάντων (Μεσσαρά) σύστημα συλλογής βρόχινου νερού με υπόγεια δεξαμενή χωρητικότητας 200 κυβικών μέτρων, αυτόματο πότισμα, φύτευση του πάρκου και παγκάκια.

Ταυτόχρονα, διεξήχθησαν εκπαιδευτικές παρεμβάσεις σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και ενημερώσεις εκπαιδευτικών, σχετικά με το βρόχινο νερό και την εξοικονόμηση του. Επίσης το 2009, υλοποιήθηκε σεμινάριο ενημέρωσης τεχνιτών και επαγγελματιών στα νέα μέσα και τεχνολογίες συλλογής βρόχινου νερού, ενώ το 2011 διεξήχθη Ημερίδα για το Νερό, σε συνεργασία με τους υπεύθυνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

“Το νερό είναι ένας πόρος, τον οποίο δεν μπορούμε να αγνοούμε, να σπαταλούμε και κυρίως να καταστρέφουμε ποιοτικά. Συνεπώς, στόχος μας είναι να δώσουμε ένα στίγμα στους κατοίκους και ειδικότερα στα παιδιά, για την επόμενη ημέρα”, σημείωσε ο επιστημονικός υπεύθυνος Προγράμματος και πρόεδρος του GWP-Med, Μιχάλης Σκουλλός.

Στους στόχους του “Αποστολή Νερό” της Coca Cola αναφέρθηκε η υπεύθυνη του προγράμματος Γεωργία Λασανιάνου, τονίζοντας ότι προσβλέπει στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των Ελλήνων για την ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων, την προστασία των υγροτόπων και των παράκτιων οικοσυστημάτων, καθώς και την άμβλυνση του φαινομένου της λειψυδρίας μέσα από την υλοποίηση κατασκευαστικών χώρων.

Τέλος, για την παγκόσμια δέσμευση της Coca-Cola να επιστρέψει μέχρι το 2020 ό,τι ποσότητα νερού χρησιμοποιεί για τα προϊόντα της, πίσω στη φύση, μίλησε η Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων της Εταιρείας στην Ελλάδα, Νεκταρία Μητράκου.

Εξοικονόμηση πόρων και ευαισθητοποίηση των πολιτών

Το “παρών” στη συνάντηση έδωσαν επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης περιβάλλοντος Ν. Αιγαίου, Τζώρτζης Μακρυωνίτης, οι αντιδήμαρχοι Φώτης Ξαγοράρης και Νίκος Αλμπανόπουλος και η υπεύθυνη υλοποίησης του προγράμματος στις σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, Ελπίδα Καμπέλλη. Από την πλευρά του, ο κ. Μακρυωνίτης εξέφρασε την αμέριστη ικανοποίησή του για την πραγματοποίηση των σημαντικών αυτών έργων που ξεκίνησαν στη Σύρο με τη σύμπραξη του πρώην δήμου Ποσειδωνίας, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στην εγκατάσταση μηχανημάτων παραγωγής και διάθεσης πόσιμου νερού στα περισσότερα νησιά της Περιφέρειας.

“Πρόκειται για μία πολυδιάστατη δράση που συμβάλλει στην εξοικονόμηση πόρων, στον περιορισμό των πλαστικών μπουκαλιών, του διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και στην ευαισθητοποίηση των πολιτών, χωρίς την οποία είναι αδύνατον να πετύχεις τους στόχους σου”, υπογράμμισε.

Κλείνοντας, η κ. Καμπέλη σημείωσε την τεράστια συμβολή του προγράμματος στην εκπαιδευτική κοινότητα διευκρινίζοντας ότι δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές να κατανοήσουν την ανάγκη για εξοικονόμηση των ομβρίων υδάτων η οποία κρίνεται απαραίτητη για την αναβίωση μιας παραδοσιακής τεχνικής χαμηλού κόστους, όπως είναι οι νησιωτικές στέρνες.