Περιοδεία κλιμακίου της ΝΔ στη Σύρο

Θυμός και οργή

-Συνάντηση με Σωματεία και Συλλόγους -Γιάννης Χαρίτος και Γιώργος Μηλιός εξοργισμένοι μετέφεραν τη δύσκολη πραγματικότητα που βιώνουν οι συνταξιούχοι

Της ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΣΥΛΙΒΑΝΗ

Συνάντηση με Συλλόγους και Σωματεία της Σύρου, προκειμένου να καταγραφούν τα προβλήματα του νησιού, πραγματοποίησε χθες το βράδυ κλιμάκιο της ΝΔ, με επικεφαλής το βουλευτή Βοιωτίας, Ιωάννη Καράμπελα.

Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο του προσυνεδρίου του κόμματος, που θα διεξαχθεί αυτό το Σαββατοκύριακο στη Ρόδο, κατά την οποία ο κ. Καράμπελας θα καταθέσει τα προβλήματα όχι μόνο του νησιού, αλλά και των Κυκλάδων.

Στη συνάντηση αυτή, εκτός από τους Συλλόγους και τα Σωματεία, συμμετείχαν και μέλη του κόμματος, αλλά και οι πολιτευτές των Κυκλάδων Κατερίνα Μονογυιού και Γιώργος Βακόνδιος.

“Ψηφίσαμε δύσκολα μέτρα για τη σωτηρία της χώρας”

Ο κ. Καράμπελας, μίλησε για την εκστρατεία που κάνουν οι νέοι βουλευτές του κόμματος στην ελληνική περιφέρεια, προκειμένου – όπως είπε – να έρθουν σε επαφή με τους πολίτες, ενώ στη συνέχεια χρησιμοποιώντας την ίδια “διάλεκτο” που χρησιμοποιούν οι πολιτικοί της συγκυβέρνησης, είπε ότι ψήφισαν δύσκολα μέτρα για τη σωτηρία της χώρας, αλλά και ότι σιγά σιγά αυξάνεται η αξιοπιστία της Ελλάδας. “Η Ελλάδα σώθηκε από το θάνατο. Δε μπορώ να υποσχεθώ ότι στο άμεσο μέλλον θα δώσουμε αυξήσεις ας πούμε στους συνταξιούχους. Είναι ανηφορικός ο δρόμος και δύσκολος. Όμως μπορούμε κάθε φορά να βάζουμε ένα λιθαράκι και να λύνουμε ένα ένα τα προβλήματα”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της ΝΔ.

Έντονη η αγανάκτηση

Όμως άκρως ενδιαφέρουσες ήταν οι τοποθετήσεις των προέδρων των συνταξιούχων ΝΑΤ και ΙΚΑ, αντίστοιχα, Γιώργος Μηλιός και Γιάννης Χαρίτος, όπου μετέφεραν με αγανάκτηση τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι απόμαχοι της ζωής, που βάλλονται καθημερινά από τα μέτρα της λιτότητας.

Ο κ. Μηλιός μίλησε για την κατάρρευση του ταμείου των ναυτικών από “τις λαμογιές που έγιναν τα περασμένα χρόνια”, όπως είπε, αλλά και για τις κουτσουρεμένες συντάξεις που δεν αντιπροσωπεύουν τα χρόνια που έχουν ξοδέψει στη θάλασσα. “Για την κατάσταση αυτή δεν φταίνε οι πολίτες. Ξέρουμε ποιοι φταίνε και το ΝΑΤ το διέλυσαν οι πολιτικές που ασκήθηκαν. Έχουμε χάσει την εμπιστοσύνη μας. Ο κόσμος είναι αγανακτισμένος”, επισήμανε.

Την ίδια αγανάκτηση εξέφρασε και ο κ. Χαρίτος, ο οποίος τόνισε ότι “φταίνε και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Μας έχουν καταστρέψει. Δε στηρίζουμε κανένα κόμμα. Οι κόποι μιας ζωής καθημερινά χάνονται”. Ο πρόεδρος των Συνταξιούχων του ΙΚΑ σκιαγράφησε και τα προβλήματα που βιώνουν καθημερινά με το θέμα των παροχών υγείας. Μάλιστα χρησιμοποιώντας άρθρα της “Κοινής Γνώμης”, παρουσίασε το πρόβλημα της υποστελέχωσης που παρουσιάζεται στο ΙΚΑ Σύρου που βάζει και σε απίστευτη ταλαιπωρία τους ασφαλισμένους και σε επιπλέον έξοδα τους συνταξιούχους. Μίλησε για τα 1.200 φάρμακα που ενώ ήταν δωρεάν τώρα καλούνται να τα πληρώνουν με την πενιχρή σύνταξη που παίρνουν, ενώ θεώρησε απαράδεκτο το εισιτήριο των 5 ευρώ που καλούνται να πληρώνουν στο νοσοκομείο, διερωτώμενος για ποιο σύστημα υγείας μιλάμε.

Ακτοπλοΐα και φορολογία, ο “βραχνάς” των επιχειρηματιών

Στο ανοιχτό τραπέζι της συζήτησης, τοποθετήθηκε και ο Γιάννης Κουζούπης, εκπροσωπώντας τον κλάδο της εστίασης.

Ο κ. Κουζούπης μίλησε για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην ακτοπλοΐα στα νησιά, αλλά και με την προβληματική σύνδεση με τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας, καυτηριάζοντας το γεγονός ότι η Σύρος δεν έχει καθόλου σύνδεση με το δεύτερο λιμάνι που συνδέει τη νησιωτική χώρα με το κέντρο.

Επίσης, εστίασε και στο γεγονός της μη έγκαιρης ανακοίνωσης των δρομολογίων, ενώ επισήμανε ότι έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, η κατάρρευση έστω και μία ακτοπλοϊκής εταιρίας θα καταστρέψει εκατοντάδες επιχειρήσεις του κλάδου. “Πρώτη προτεραιότητά σας θα πρέπει να είναι η ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών”, τόνισε, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε και στο φορολογικό σύστημα, το οποίο χαρακτήρισε άδικο για τους επιχειρηματίες. “Πρέπει να υπάρξει δίκαιη φορολόγηση με συντελεστές που θα μπορούν να αντέξουν οι επιχειρήσεις, εάν θέλει ο πρωθυπουργός να συνεχίσει να υπάρχει η επιχειρηματικότητα”.