Παραιτήθηκε ο Μ. Παράβαλος από την τουριστική επιτροπή του δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Αντίθετη ρότα

- Στις “διαφορετικές φιλοσοφίες εντός της επιτροπής” οφείλεται η απόφασή του διευθυντή του ΕΟΤ Κυκλάδων - Δ. Ρούσσος: “Είναι ξεκάθαρη η άποψη του κ. Παράβαλου και είναι αλήθεια δεν έχουμε επιτύχει όλους τους στόχους”

Μία σημαντική απώλεια κατέγραψε η τουριστική επιτροπή του δήμου Σύρου – Ερμούπολης καθώς πριν από λίγες ημέρες παραιτήθηκε ο διευθυντής του ΕΟΤ Κυκλάδων, Μιχάλης Παράβαλος.

Όπως καθιστά γνωστό μέσα από την έγγραφη επιστολή που απέστειλε προς τον πρόεδρο και τα μέλη της τουριστικής επιτροπής, η απόφασή του, λήφθηκε καθώς υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα στον ίδιο και τα υπόλοιπα μέλη σχετικά με τη “φιλοσοφία” που ακολουθεί η επιτροπή.

Πρόκειται για μία αρνητική εξέλιξη που ως ένα βαθμό ήταν αναμενόμενη, αφού η λειτουργία της εν λόγω επιτροπής πρωταγωνιστεί έντονα εδώ και μήνες στην επικαιρότητα, με δεδομένη την υποτονική παρουσία της, η οποία στηλιτεύεται διαρκώς και από την πλευρά δημοτικών συμβούλων κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου.

Αναφορικά με όσα υποστηρίζει ο κ. Παράβαλος στην επιστολή του, απαντά στην “Κοινή Γνώμη”, ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος της τουριστικής επιτροπής, Δημήτρης Ρούσσος.

Ασαφής η ατζέντα της επιτροπής

Πρωτίστως, ο διευθυντής του ΕΟΤ στις Κυκλάδες, αναφέρει με σαφήνεια ότι ένας από τους στόχους που είχαν τεθεί και δεν επετεύχθη, ήταν η εύρεση μίας εταιρείας που θα αναλάμβανε τη διαμόρφωση τουριστικής ταυτότητας στο νησί και θα εξέταζε τρόπους προβολής της Σύρου, οργανωμένα, ώστε να υπάρχει στην πράξη θετικό αποτέλεσμα. Αυτό το γεγονός μάλιστα, όπως διευκρινίζει, έχει την αιτία του στη “διαφορετική φιλοσοφία” μεταξύ των μελών σχετικά με τη λειτουργία της επιτροπής και το αποτέλεσμά είναι να μην υπάρχει σχεδιασμός και συγκεκριμένος χαρακτήρας για την προώθηση της Σύρου. Αναγνωρίζει μάλιστα ο ίδιος, ως θετικά γεγονότα μόνο την άφιξη του κρουζιερόπλοιου Louis Majesty και τη συμμετοχή του νησιού στην διεθνή έκθεση στο Βερολίνο.

Από τη δική του πλευρά, ο Δημήτρης Ρούσσος, όσον αφορά στη συγκεκριμένη παρατήρηση του παραιτηθέντος, σχολιάζει, “Είναι ξεκάθαρη η άποψη του κ. Παράβαλου. Από την αρχή που συστάθηκε η επιτροπή, βάλαμε κάποιους στόχους. Άλλους τους πετύχαμε και άλλους όχι. Ένας στόχος που δεν επετεύχθη όπως ανέφερε ο ίδιος είναι η απόρριψη της πρότασης για μία εταιρεία που θα αναλάμβανε στο μέγιστο βαθμό την προβολή της Σύρου. Προφανώς απογοητεύτηκε ο κ. Παράβαλος και είναι κατανοητό ως ένα βαθμό αυτό”.

Φταίει και... δε φταίει ο “Καλλικράτης”

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα υπογραμμίζει στη συνέχεια ο κ. Ρούσσος, η οργάνωση στον τρόπο που προχωρά η τουριστική επιτροπή αποτελεί έναν σταθερό στόχο. “Η τουριστική επιτροπή όπως λειτουργεί υπό την ομπρέλα του “Καλλικράτη” δεν μπορεί να είναι ευέλικτη και να έχει κάποιο αποτέλεσμα”, τόνισε χαρακτηριστικά, απαντώντας στο ερώτημα που προκύπτει εύλογα, αν δηλαδή ο ίδιος, κρίνει ότι αναλογούν σημαντικές ευθύνες στην εν λόγω επιτροπή - και σε ποιο βαθμό -, σχετικά με την τουριστική “λακκούβα” μέσα στην οποία παραμένει το νησί. “Δεν λέω ότι φταίει ο “Καλλικράτης” μόνο. Επανειλημμένως έχουμε τονίσει όμως ότι οι ενέργειες της επιτροπής ελέγχονται από το υπουργείο Τουρισμού. Είναι μία διαδικασία που αν προγραμματίζεις δέκα πράγματα, στο τέλος κάνεις έξι”, σημειώνει συγκεκριμένα ο κ Ρούσσος, δηλώνοντας ταυτόχρονα πως, “Δε φταίει η τουριστική επιτροπή αν ερμηνεύετε εσείς ότι για το σημείο που έχει βρεθεί η Σύρος τουριστικά, ευθύνεται μόνο η επιτροπή.

Παράλληλα, διευκρινίζει ότι, “Ψάξαμε να βρούμε μία εταιρεία η οποία θα μας δίνει προτάσεις κι εμείς θα χαράζουμε μία τουριστική πολιτική που θα συμβαδίζει με εκείνη του υπουργείου για να έχουμε αποτέλεσμα. Δεν το πετύχαμε αλλά θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας”, δηλώνοντας ακόμη ότι παραμένει στόχος η ανάληψη των τουριστικών θεμάτων από μία εταιρεία. “Επειδή δεν ολοκληρώθηκε ένας διαγωνισμός, δε σημαίνει ότι εδώ τελειώσαμε. Υπήρξε μία πρόταση στο τραπέζι να δημιουργηθεί μία πιο ευέλικτη ανώνυμη εταιρεία με τη συμμετοχή φορέων. Αυτή την εβδομάδα θα εξετάσουμε πώς θα μπορούσε να συσταθεί αυτή η εταιρεία. Δεν είναι όμως εύκολη υπόθεση”.

Αντιδήμαρχος Τουρισμού

Η αντιμετώπιση του μείζονος σημασίας ζητήματος της τουριστικής ανάκαμψης της Σύρου, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο κ. Παράβαλος στην επιστολή του, χρήζει άμεσων παρεμβάσεων. Μία από αυτές θα ήταν να συσταθεί μία θέση αντιδημάρχου με αποκλειστικό αντικείμενο τον Τουρισμό. Άλλωστε, όπως προσθέτει, σε ανάλογες ενέργειες έχουν προβεί και τα υπόλοιπα κυκλαδονήσια. Κληθείς να παραχωρήσει τη θέση του, ο κ. Ρούσσος αλλά και να αξιολογήσει την ανωτέρω πρόταση, σημείωσε, “Είμαστε τέσσερις αντιδήμαρχοι στο δήμο. Αυτή τη στιγμή ένας από εμάς έχει τρία αντικείμενα και όλοι οι υπόλοιποι επτά. Συγγνώμη αλλά όπως αντιλαμβάνεστε κάτι τέτοιο δε θα ήταν εφικτό. Δε γνωρίζω τί κάνουν τα κυκλαδονήσια. Γνωρίζω μόνο πόσες υποχρεώσεις έχουμε όλοι εμείς”, υποστήριξε χαρακτηριστικά.

“Σφήνες” σε κάθε συνεδρίαση

Αναμφισβήτητα κανείς δεν μπορεί να μιλήσει πλέον με βεβαιότητα για την πορεία της τουριστικής επιτροπής του δήμου Σύρου – Ερμούπολης και φυσικά για την πορεία του νησιού, αν συνυπολογίσει δε, ότι στο παρελθόν, έχει παραιτηθεί από την προεδρία και ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Γαβιώτης. Μάλιστα, τα κάθε άλλο παρά καθησυχαστικά στοιχεία που δείχνουν – σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κυκλαδονήσια όπως είχε δηλώσει στην εφημερίδα και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σύρου, Ιάκωβος Αρβανίτης – την κατακόρυφη μείωση της πρόθεσης των επισκεπτών να επιλέξουν τη Σύρο ως προορισμό, μόνο εφησυχασμό δεν μπορούν να “εμπνέουν” στη δημοτική αρχή, τη στάση της οποίας στα ζητήματα Τουρισμού, έχουν “χτυπήσει” κατά καιρούς οι παρατάξεις της μειοψηφίας.

Ερωτηθείς ο αντιδήμαρχος, να δηλώσει τη θέση του, αναφορικά με τα παραπάνω αλλά και να μιλήσει για το γεγονός της αποστασιοποίησης ορισμένων μελών από τα τεκταινόμενα, κάτι που στηλίτευσε και ο κ. Παράβαλος στην επιστολή του, υποστηρίζοντας ότι οφείλουν πριν μιλήσουν κάποιοι αρνητικά, να συμμετέχουν πρώτα, ο κ. Ρούσσος είπε, “Όλοι γνωρίζουν να σχολιάζουν γιατί δεν έγινε το ένα ή το άλλο που είχαμε ως στόχο. Δυστυχώς δεν υπάρχει σύμπνοια ανάμεσα στα μέλη της τουριστικής επιτροπής”, σημειώνοντας εν κατακλείδι ότι, “Η μειοψηφία μην ξεχνάτε ότι έχει αρνηθεί τη συμμετοχή της. Κι αν σχολιάζει, επιστρέφουμε στην αρχή. Σχολιάζουν εκ του ασφαλούς. Εμένα αυτό δε με τρομάζει. Κακό στο νησί γίνεται”.