Η πώληση του παλαιού αιγιαλού του Γαλησσά στο δημοτικό συμβούλιο

Από το ΤΑΙΠΕΔ στο Δήμο

Εκτός τόπου και χρόνου ήταν η πρόταση που κατέθεσε η παράταξη του Δημάρχου, Γιάννη Δεκαβάλλα και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, σχετικά με το μέγα θέμα που έχει προκύψει με την πώληση του παλαιού αιγιαλού από το ΤΑΙΠΕΔ σε ιδιώτες.

Το θέμα ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο με πρωτοβουλία της δημοτική συμβούλου, Μαρίας Καζαντζάκης, η οποία με την εισήγησή της στάθηκε κατά της οποιαδήποτε παραχώρησης του συγκεκριμένου χώρου στο ΤΑΙΠΕΔ.

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός, ότι από την τελική απόφαση απουσίαζε το το σημαντικότερο όλων, ότι δηλαδή πολλοί κάτοικοι του Γαλησσά με την μία ή την άλλη απόφαση, χάνουν τις περιουσίες τους.

Μία ιστορία που κρατά χρόνια

Η ιστορία για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ζώνης του παλαιού αιγιαλού κρατά χρόνια, θέτοντας σε απίστευτη δικαστική ταλαιπωρία 29 πολίτες.

Οι συγκεκριμένοι πολίτες βρίσκονται σε διαμάχη με το κράτος, παλεύοντας να αποδείξουν, παρ' όλο που έχουν όλα τα αποδεικτικά στοιχεία με το μέρος τους, όπως οι ίδιοι άλλωστε δηλώνουν, ότι ότι ο συγκεκριμένος χώρος ανήκει σε αυτούς και δεν είναι δημόσια περιουσία. Άλλωστε μέσα στα όρια του παλιού αιγιαλού, βρίσκονται περισσότερα οικήματα χτισμένα, όπως σπίτια και επιχειρήσεις, εδώ και δεκαετίες.

Το πιο παράλογο είναι ότι αυτοί οι ιδιοκτήτες για τους οποίους γίνεται ο λόγος και οι οποίοι χάνουν τις περιουσίες τους, από την Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία παραχωρούνται στο ΤΑΙΠΕΔ 28.000 τ.μ. με το πρόσχημα ότι είναι δημόσιο κτήμα, έχουν πληρώσει αδρά το κράτος είτε μέσω φορολογίας, είτε μέσω των μεταβιβάσεων.

Ζητούν τη μεταβίβαση της έκτασης

Να ζητηθεί από το ελληνικό δημόσιο να παραχωρήσει τα 28.000 τ.μ. στο Δήμο (προς χρήση) αντί για το ΤΑΙΠΕΔ και να γίνουν ήπιες παρεμβάσεις σε συνεννόηση και συνεργασία με τους κατοίκους της περιοχής, ήταν η πρόταση που κατέθεσε ο Δήμαρχος, Γιάννης Δεκαβάλλας, και η οποία υπερψηφίστηκε από την παράταξη της πλειοψηφίας, πλην της Σπεράντζας Δουράτσου, η οποία ψήφισε την πρόταση της κ. Καζαντζάκη.

Επίσης, μέσα στην πρόταση η οποία πέρασε ήταν και ότι σε περίπτωση που πωληθεί η έκταση σε επενδυτές, να μη γίνουν «βάρβαρες» επενδύσεις που θίγουν στο συμφέρον των τοπικών επαγγελματιών και της περιοχής, καθώς επίσης να επανεξεταστεί αν υπάρχει δυνατότητα επαναχάραξης του παλιού αιγιαλού και να ζητηθεί κάτι τέτοιο εφόσον νομικά επιτρέπεται.

Αρνητική τοποθέτηση στο δημοτικό συμβούλιο στο ζήτημα της παραχώρησης, κράτησαν ο Γιάννης Δεναξάς και ο Ανδρέας Τζίνης, ο οποίος όμως υπερψήφισε την εκ διαμέτρου αντίθετη θέση του δημάρχου. Ο αντιδήμαρχος Φώτης Ξαγοράρης, ο οποίος τοποθετήθηκε εκ μέρους της δημοτικής αρχής, υποστήριξε ότι το αίτημα για επαναχάραξη του αιγιαλού δεν πρόκειται να ευδοκιμήσει αν και υποσχέθηκε ότι η δημοτική αρχή θα το εξετάσει και θα δει τι δυνατότητες υφίστανται.

Υπέρ της πρότασης του Δημάρχου με τις τοποθετήσεις του ήταν ο εισηγητής της μείζονος μειοψηφίας, Βεντούρης Πρίντεζης. Ο Γιάννης Βρούτσης κατηγόρησε όσους ανακινούν το θέμα, μιλώντας μάλιστα και για πολιτικά παιχνίδια με στόχο την ψηφοθηρία. Σε παρόμοιο πλαίσιο κινήθηκε και η τοποθέτηση του, Κώστα Απέργη.

“Δεν φταίει ο Δήμος”

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος, τέθηκε επίσης και η επιτακτική ανάγκη, όπως ειπώθηκε από την κ. Καζαντζάκη ο Δήμος να είχε ενεργοποιηθεί καταθέτοντας μάλιστα και προσφυγή στο ΣτΕ, κατά του ΤΑΙΠΕΔ.

Ο Δήμαρχος υπερασπιζόμενος και πάλι την ολιγωρία της δημοτικής αρχής για αυτό το θέμα, υποστήριξε ότι δεν ευθύνεται ο Δήμος(;) που χάθηκε η προθεσμία μέσα στην οποία θα έπρεπε να κατατεθεί η προσφυγή.

Να σημειωθεί ότι εκ διαμέτρου αντίθεση στάση στην πώληση εκτάσεων από το ΤΑΙΠΕΔ σε ιδιώτες, έχουν κρατήσει άλλοι Δήμοι, όπως οι Δήμοι της Θάσου και του Ναυπλίου.

Ετικέτες: 

Σχόλια

ΜΑΡΑΓΚΟΣ ΔΟΜΕΝΙΚΟΣ Τετ, 24 Ιουλ. 2013 - 18:22

IQ -100 οι άνθρωποι δηλώνουν πως χάνουν τις περιούσιες τους και ο δήμος λέει αντί το ΤΑΙΠΕΔ να τα πάρει ο δήμος. Ποια η διαφορά δήμαρχε? Τα βγάζετε από την μια τσέπη και τα βάζετε στην άλλη δηλαδή η μήπως θα επιστρέψετε στους ιδιοκτήτες τα κομμάτια τους? Στουρθοκαμιλίζετε πολύ και να προσέχετε που θα βγάλετε το κεφάλι σας γιατί γίνονται και ασφαλτοστρώσεις.