Τροπολογία κατακυρώνει τη σύμβαση για τις δεξαμενές

Ανάσα για το Νεώριο

Τον δρόμο προς το ναυπηγείο του Νεωρίου φαίνεται να παίρνουν οι πολυπόθητες δεξαμενές του Πολεμικού Ναυτικού, που επί μακρόν αποτελούσαν το ζητούμενο για την επιχείρηση, καθώς πολλές ελπίδες είχε εναποθέσει σε αυτές τις επισκευές.

Κατόπιν πολλών διακυμάνσεων, ενστάσεων, ακυρώσεων και εμπλοκών, τελικά με μία «φωτογραφική» τροπολογία, που κατέθεσε ο βουλευτής Κυκλάδων, κ. Παναγιώτης Ρήγας, η οποία περιελήφθη στο νομοσχέδιο που αφορούσε στην παραχώρηση των κρατικών λαχείων, μπορεί το Νεώριο να πάρει το έργο της επισκευής των δεξαμενών, ξεπερνώντας το «μπλοκάρισμα» που είχε προκαλέσει το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Με την υπερψήφιση της τροπολογίας κυρώθηκε η σύμβαση μεταξύ Πολεμικού Ναυτικού και Νεωρίου για την επισκευή των 2 πλωτών δεξαμενών, με τη Βουλή να πατά επάνω στα γνωστά της ίχνη και να λειτουργεί υπέρ των συμφερόντων Ταβουλάρη.

Ναι μεν πρόκειται για μία οικονομική ανάσα για το Νεώριο η εξέλιξη αυτή, όμως γεννώνται ερωτήματα στο κατά πόσον νομιμοποιείται η πολιτική ηγεσία να αποδίδει κρατικές δουλειές σε έναν μεγαλοοφειλέτη του Δημοσίου, όταν έχει υπάρξει δέσμευση περιουσιακών στοιχείων από το ΙΚΑ εξαιτίας των οφειλών.

Η ελπίδα παραμένει ζωντανή ότι με αυτή την εξέλιξη οι εργαζόμενοι του Νεωρίου θα εισπράξουν τα δεδουλευμένα τους και δεν θα ακολουθήσει ο κ. Ταβουλάρης και πάλι την τακτική που ακολούθησε και στην περίπτωση του έργου που καρπώθηκε η Ελευσίνα χωρίς να αποδώσει στο Νεώριο αυτά που δικαιούται και τα οποία θα έλυναν το πρόβλημα των οφειλών του.

Η τροπολογία

Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας του κ. Ρήγα, αξιοσημείωτη είναι η επαναλαμβανόμενη και με κάθε τρόπο χρήση της λέξης «αναγκαιότητα» και συγκεκριμένα αναφέρονται τα εξής «Με την παρούσα διάταξη σε συνέχεια αντίστοιχων ευρύτερων εξαιρέσεων, που λαμβάνουν υπόψη τοπικές και θεματικές ιδιαιτερότητες και αναγκαιότητες, διαμορφώνεται το αναγκαίο θεσμικό πλαίσιο για την πραγματοποίηση αναγκαίων εργασιών συντήρησης και υποδομών, που συντελούνται από τη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία, δίνεται προοπτική και λειτουργική συνέχεια στις ναυπηγοεπισκευαστικές δομές της χώρας, διασφαλίζονται θέσεις εργασίας και κατοχυρώνεται το λειτουργικό προηγούμενο για περεταίρω διεκδίκηση σημαντικών εργασιών και παραγγελιών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μεσοπρόθεσμα. Οι σχετικές προβλέψεις λαμβάνουν χώρα κατ’ απόλυτη επιταγή και συμμόρφωση με τη διάκριση εξουσιών και τη διασφάλιση των όρων της νομιμότητας, χωρίς ακραίες και κοινωνικά ανεπίκαιρες εκφάνσεις, με ρητά προσδιοριζόμενους κατ’ εξαίρεση όρους, που αποτρέπουν καταχρηστικές εφαρμογές και εγγυώνται τον υγιή και αποδοτικό ανταγωνισμό».

Το άρθρο δε που συνάντησε την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς μέσω αυτού γίνεται προσπάθεια υποκατάστασης της δικαστικής εξουσίας από την πολιτική, αναφέρει «Συμβάσεις ανάθεσης δημοσίων έργων και υπηρεσιών, που συνάπτονται συνεπεία διεθνούς ανοικτού διαγωνισμού και αφορούν την ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία, θεωρούνται ότι συνάπτονται νόμιμα ακόμη και όταν ο έλεγχος νομιμότητας του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποβαίνει αρνητικός α) για την υπέρβαση του ύψους του προϋπολογισθέντος τιμήματος και αοριστία της σύμβασης, εφόσον οι εργασίες που θα παρασχεθούν και με τις οποίες θα υλοποιηθεί το έργο σύμφωνα με τις διαγωνιστικές προδιαγραφές δεν υπερβαίνουν σε αξία το προϋπολογισθέν τίμημα, β) για μη παράθεση συγκριτικών στοιχείων που βεβαιώνουν το συμφέρον της προσφοράς του αναδόχου και γ) για μη ταύτιση του σχεδίου της σύμβασης, που περιλαμβάνονταν στην προκήρυξη, με το υποβληθέν για έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο, εφόσον κατά την αιτιολογημένη γνώμη της αναθέτουσας αρχής, δεν επέρχεται βλάβη για το δημόσιο συμφέρον. Η παρούσα διάταξη είναι ειδική και κατισχύει κάθε αντίθετης. Ισχύει από τη δημοσίευση της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και εφαρμόζεται και σε σχέδια συμβάσεων που έχουν ελεχθεί από το 2012 έως και τη δημοσίευση της».

Πολιτικές αντιδράσεις

Η παρούσα τροπολογία υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της Ν.Δ. του ΠΑΣΟΚ και των ΑΝ. ΕΛΛ., οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜ.ΑΡ. ψήφισαν παρών και του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής όχι, ενώ θετικά ψήφισαν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Γ. Κασαπίδης και Π. Μουτσινάς.

Συγκεκριμένα από του 91 μετέχοντες στο θερινό τμήμα της Βουλής η τροπολογία έλαβε 58 ψήφους υπέρ, 10 ψήφους κατά και 23 «παρών».

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ, υπήρχε ήδη έτοιμη τροπολογία για το Νεώριο, την οποία όμως δεν πρόλαβαν οι βουλευτές του να καταθέσουν εξαιτίας του επείγοντος του νομοσχεδίου και την οποία ανέπτυξε κατά τη συζήτηση στη Βουλή ο βουλευτής κ. Θ. Δρίτσας. Στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται λόγος για «σεβασμό στα πορίσματα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αρμονική ένταξη της προτεινόμενης λύσης στο Δημόσιο Δίκαιο Προμηθειών και διασφάλιση της καταβολής οφειλόμενων αποδοχών από την εταιρεία «Ναυπηγικές και Βιομηχανικές Επιχειρήσεις Σύρου ΑΕ» προς τους εργαζόμενους με ταυτόχρονη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Σημειώνεται δε ότι «Για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και την έκδοση κατακυρωτικής απόφασης από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων». Συμπληρώνεται ότι για την άσκηση προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο θα εφαρμόζονται όσα ο σχετικός νόμος ορίζει και «Η υπογραφή της σύμβασης τελεί υπό τον όρο της κατά προτεραιότητα εξόφλησης των οφειλών προς τους εργαζόμενους των ναυπηγικών μονάδων και της δέσμευσης του αναδόχου για διατήρηση των θέσεων εργασίας και σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων».

Θα πληρώσουν τις οφειλές

Ο κ. Ρήγας που κατέθεσε την τροπολογία, δήλωσε ότι τώρα το Νεώριο «θα πάρει μια βαθιά οικονομική ανάσα» καθώς προηγήθηκαν «πολλές περιπέτειες και ζημιογόνες καθυστερήσεις που επιδείνωσαν την οικονομική κατάσταση του «Νεωρίου» και έθεσαν σε κίνδυνο την λειτουργία του». Σημειώνει δε ότι με την εξέλιξη αυτή «Δίνεται η δυνατότητα στη δύσκολη περίοδο της κρίσης, να πληρωθούν τα δεδουλευμένα των εργαζομένων και να εξοφληθούν οφειλές της επιχείρησης προς ασφαλιστικά ταμεία και ΔΕΗ». Στηλιτεύοντας τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης ενάντια στη «λυτρωτική» όπως τη χαρακτήρισε για το Νεώριο απόφαση, ανέφερε ότι «Τελικά η υποκρισία ορισμένων πολιτικών κομμάτων δεν έχει όρια. Ενώ χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την απελπιστική κατάσταση που έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι του «Νεωρίου», όταν ήρθε η ώρα της κρίσιμης απόφασης απέδειξαν ότι το τελευταίο που τους ενδιαφέρει είναι η λύση του προβλήματος».

Με κοινωνικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα

Ο Μητροπολίτης Σύρου κ.κ. Δωρόθεος σε δηλώσεις του για την εξέλιξη αυτή αναφέρει ότι παρακολουθεί την υπόθεση της επισκευής των δύο Δεξαμενώ «με ανύστακτο ενδιαφέρον» και εκφράζει την ικανοποίηση και τη χαρά του, «διότι με την τροπολογία αυτή, δίνεται μία λύση στην αγωνία των συμπολιτών μας, αλλά και μία ανάσα στην τοπική κοινωνία της Σύρου και την τοπική αγορά και ασφαλώς και στο Νεώριο, που είναι ένας από τους πνεύμονες της ζωής του τόπου». Θεωρεί χρέος του δε να ευχαριστήσει «έστω και αν ορισμένοι το παρεξηγήσουν, τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, τους Βουλευτές των Κομμάτων, που ψήφισαν την τροπολογία, διότι-δυστυχώς- ενώ θα έπρεπε να ψηφιστεί ομόφωνα, λόγω του κοινωνικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα της, πέρασε κατά πλειοψηφία, καθώς και το Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης για τη σημαντική συμβολή του».


Σχόλια

nn.hatzi Σάβ, 31 Αυγ. 2013 - 9:10

Τελικά, μετά την ανάθεση της επισκευής των δεξαμενών στο Νεώρειο, η Σύρος καθόρισε το μέλλον της : θα παραμένει τουριστικά εσαεί στα αζήτητα. Ειλικρινά κρίμα! Πείτε τις ευχαριστίες σας όλοι μαζί στο κ. Ρήγα και την κυβέρνηση. Καληνύχτα.......