Ο αντιδήμαρχος Δ. Ρούσσος για την πορεία των ανείσπρακτων ποσών στο δήμο Σύρου – Ερμούπολης

“Γίνονται τα υπηρεσιακά βήματα”

“Άγγιζαν” τα 2 εκατομμύρια ευρώ οι οφειλές

Σύμφωνα με το “γράμμα” του νόμου πορεύεται ο δήμος Σύρου – Ερμούπολης, όπως ισχυρίζεται ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Ρούσσος, όσον αφορά στη διεκδίκηση των ανείσπρακτων ποσών, τα οποία μέχρι πριν λίγους μήνες πλησίαζαν τα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Το θέμα έχει απασχολήσει ουκ ολίγες φορές το σώμα του δημοτικού συμβουλίου με αποσπασματικές κυρίως παρεμβάσεις αιρετών, οι οποίοι ζητούν να ενημερωθούν για τις διαδικασίες είσπραξης των χρημάτων, που – οσονούπω - μπορεί να κριθούν αναγκαία εξαιτίας των αλλεπάλληλων περικοπών που καταγράφονται προς τους ΟΤΑ.

Μετά από επικοινωνία με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, αν και δεν αναφέρθηκε το ακριβές ποσό στο οποίο κυμαίνονται οι οφειλές των δημοτών πλέον, διευκρινίστηκε ότι η δημοτική Αρχή με την Οικονομική Υπηρεσία της, “πιέζει” προς την επιθυμητή κατεύθυνση, θεωρώντας “λόγια παραπλάνησης” όσα ακούγονται από την πλευρά των αντιπολιτευόμενων, περί απάθειας στο πλαίσιο ψηφοθηρικής τακτικής.

“Δεν αδρανούμε”

Πρωτίστως, ο κ. Ρούσσος σημείωσε ότι “Η διαδικασία η οποία είχαμε ξεκινήσει και με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής και μέσω της αρμοδιότητας που έχει ο ταμίας του δήμου Σύρου – Ερμούπολης βάσει νόμου, προχωρά. Βεβαιώνονται οφειλές και ζητούνται τα ανείσπρακτα από τους οφειλέτες με τον τρόπο που πρέπει”, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι, παρατηρείται αδυναμία αποπληρωμής αλλά και καθυστέρηση, καθώς εκτός από την οικονομική κρίση που θέτει εύλογα εμπόδια σε επιχειρηματίες, υπάρχουν και ορισμένοι που ακολουθούν τη δικαστική οδό με τη σκέψη να επιτύχουν μείωση των ποσών που χρωστούν. “Υπάρχουν περιπτώσεις που προσφεύγουν και έτσι καθυστερεί η καταβολή των οφειλών. Βέβαια, αυτό είναι κάτι νόμιμο και δεν μπορούμε να παρέμβουμε”, εξηγεί, λέγοντας επίσης ότι, “υπάρχουν περιπτώσεις που δεν πληρώνουν”.

Από την πλευρά του δήμου, “Ο ταμίας, οι υπηρεσίες και η Οικονομική Επιτροπή δεν αδρανούν. Διεκδικούν τα έσοδα του δήμου κανονικά από όπου κι αν προέρχονται αυτά. Είτε είναι μισθώματα, είτε κλήσεις τροχαίας, είτε τέλη παρεπιδημούντων. Από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο”, υπογραμμίζει, απαντώντας σε σχετική παρατήρηση που θέλει αυτού του είδους τα χρήματα, λαμβάνοντας υπόψιν πως κλείνει ολοένα και περισσότερο η “στρόφιγγα” των προς διάθεση πόρων, σύντομα να είναι απαραίτητα για το δήμο. “Σας υπενθυμίζω μόνο ότι η Οικονομική Επιτροπή έχει πάρει απόφαση για εξώσεις”, επεσήμανε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι “αυτές γίνονται”.

“Όσα λέγονται, παραπλάνηση”

Εν συνεχεία, ο αντιδήμαρχος εμφανίστηκε κατηγορηματικός στις δηλώσεις του, σχετικά με τα επιχειρήματα των αιρετών της μειοψηφίας, οι οποίοι κάνουν λόγο σε συνεδριάσεις όχι μόνο για αδράνεια σε ζητήματα είσπραξης, αλλά για συνειδητή τακτική που ακολουθεί ο δήμος προκειμένου να “εξαργυρώσει” το κέρδος σε επίπεδο ψήφων και δη προεκλογικά, αποφεύγοντας να πιέσει τους οφειλέτες. “Δεν έχει κανένας αυτή τη δυνατότητα να μη διεκδικήσει τα ανείσπρακτα χρήματα. Ούτε το ίδιο το δημοτικό συμβούλιο. Τα βεβαιωμένα έσοδα πρέπει να πληρωθούν. Μπορεί κάποιος να προχωρήσει σε ρυθμίσεις, αλλά αν δεν τηρήσει όσα πρέπει, επανέρχονται τα πρόστιμα ακόμη και οι εξώσεις. Ακολουθούμε το νόμο”, υποστήριξε χαρακτηριστικά, τονίζοντας τέλος πως, “Ό,τι και να λέγεται είναι παραπλάνηση. Γίνονται όλα τα υπηρεσιακά βήματα γιατί διατηρούμε ίσες αποστάσεις απέναντι σε όλους τους πολίτες”.

Ετικέτες: