Τάσσεται αντίθετος ο Π. Μώτος με την πιθανή κατάργηση των υπηρεσιών καθαριότητας στους ΟΤΑ

Υπεραμύνεται ενάντια στην ιδιωτικοποίηση

- Νέες ανθρώπινες περικοπές για την επίτευξη του στόχου της διαθεσιμότητας(;)- “Θα καταθέσω ακόμη και την παραίτησή μου” δηλώνει ο αντιδήμαρχος

Έντονη είναι η φημολογία το τελευταίο διάστημα που σχετίζεται με την πιθανή κατάργηση των υπηρεσιών καθαριότητας στους ΟΤΑ, είδηση που εντάσσεται σε θεωρητικό επίπεδο μέχρι στιγμής, στις προθέσεις της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της “ελάφρυνσης” του δημόσιου τομέα.

Μία τέτοια απόφαση θα είχε ως άμεση και αναγκαία συνέπεια την ανάληψη της συγκεκριμένης αρμοδιότητας από ιδιωτικές εταιρείες, με προφανές κόστος - σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο αντιδήμαρχος του δήμου Σύρου – Ερμούπολης, που προΐσταται των υπηρεσιών καθαριότητας, Πέτρος Μώτος -, την πρόκληση μίας αρνητικής κατάστασης πρωτίστως για τους δημότες αλλά και για τους ίδιους τους εργαζομένους, οι οποίοι θα μείνουν άνεργοι.

Στις δηλώσεις του, αντίθετα με το σενάριο που υπάρχει στην κυβερνητική και τροϊκανική ατζέντα, ο ίδιος τονίζει κατηγορηματικά ότι αν αποφασισθεί να εφαρμοστεί αυτό το μέτρο, ως ένδειξη διαμαρτυρίας “θα κατέθετε ακόμη και την παραίτησή του”, επικαλούμενος ως παράδειγμα άλλα μέρη, για τα οποία επισημαίνει ότι “η κατάσταση είναι απερίγραπτη”.

Κληρώνει και κλειδώνει στους ΟΤΑ(;)

Σύμφωνα με όσα αιωρούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα και συνδέονται άμεσα με τη γενικότερη αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, στη λίστα με τους 12.500 υπαλλήλους που θα έρθουν αντιμέτωποι με τη διαθεσιμότητα, ενδεχομένως να συμπεριληφθούν και οι υπάλληλοι της καθαριότητας στους δήμους. Αυτό θα προκύψει αν συνυπολογίσει κανείς πως η κυβέρνηση έχει ζητήσει παράταση από τα μέλη της τρόικας έως το τέλος του τρέχοντος έτους προκειμένου να συμπληρώσει τον αριθμό που ζητείται ώστε να πιάσει το όριο της διαθεσιμότητας που έχει τεθεί επί τάπητος. Ωστόσο, με δεδομένη την έλλειψη του αριθμού των διοικητικών υπαλλήλων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΑΕΙ και ΤΕΙ) που απαιτείται για να “κλειδώσει” ο αριθμός των 12.500 υπαλλήλων και το γεγονός πως στα ονόματα συμπεριλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι καθαριότητας του υπουργείου Οικονομικών, αν δε γίνει δεκτό το αίτημα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για παράταση, τότε όλα “ανοίγουν” το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση.

Φουλ της ιδιωτικοποίησης

Η επιχειρηματολογία που συνοδεύει το συγκεκριμένο σενάριο αφορά άμεσα τον “απαξιωμένο ρόλο” που παρουσιάζεται έντεχνα να έχει ο τομέας της καθαριότητας, οι εργαζόμενοι του οποίου ουκ ολίγες φορές διαμαρτύρονται και προχωρούν σε απεργίες, κυρίως σε μεγάλα αστικά κέντρα, προκαλώντας την ένταση στο κοινωνικό σύνολο με δεδομένη τη χαοτική κατάσταση που προκαλείται με τα απορρίμματα να καταλαμβάνουν κεντρική θέση στους δρόμους.

Στην περίπτωση που η απόφαση αποκτήσει χαρακτήρα σίγουρο και προωθηθεί ως ένα απαραίτητο μέτρο προκειμένου να κατοχυρώνεται ο δανεισμός της χώρας, τότε η καθαριότητα θα περάσει σε χέρια ιδιωτών που θα εκμεταλλευθούν τη συγκεκριμένη δραστηριότητα ενώ το νέο κύμα ανέργων θα κάνει την εμφάνισή του, προσθέτοντας ήδη μία σημαντική μερίδα ανθρώπων στο βωμό της ανεργίας, με πολλές συνέπειες για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Π. Μώτος: Έως και παραίτηση

Σαφής στις δηλώσεις του, όσον αφορά στη νέα “καυτή πατάτα” που φαίνεται να πέφτει στην πλάτη της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, παρουσιάζεται ο αντιδήμαρχος Πέτρος Μώτος, εκφράζοντας την κάθετη αντίθεσή του με μία τέτοια απόφαση. “Μέχρι και την παραίτησή μου θα κατέθετα αν αποφασιζόταν κάτι τέτοιο. Είμαι αντίθετος με την κατάργηση των υπηρεσιών καθαριότητας στους δήμους και διαφωνώ με την πιθανότητα να αναλάβει αυτόν τον τομέα εργολάβος ή ιδιώτης” σημειώνει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι “Θα επιμείνω στην άποψή μου με όποιους τρόπους μπορώ.”

Μάλιστα ο ίδιος, στηρίζει τη θέση του, λέγοντας ότι “Στα νησιά και μάλιστα τους τουριστικούς προορισμούς, πιστεύω ότι αυτή η αλλαγή θα οδηγήσει σε άθλιο σημείο και θα γεμίσουν σκουπίδια οι δρόμοι”. Για τον κ. Μώτο αυτόματα η “εισβολή” ιδιωτικών εταιρειών στο εν λόγω πεδίο, θα σημάνει μία “κατάσταση που οι κάτοικοι δεν έχουν αντικρίσει μέχρι στιγμής” αφού όπως εξηγεί παρακάτω, ο όγκος των απορριμάτων είναι τέτοιος που απαιτεί πολύωρη ίσως και υπερωριακή εργασία καθημερινά. Χαρακτηριστικά υπογραμμίζει ότι, “Οι εργαζόμενοι της υπηρεσίας δουλεύουν για να καλύψουν τις ανάγκες του νησιού σε επίπεδο καθαριότητας ακόμη και τα Σαββατοκύριακα προκειμένου να διατηρούν την πόλη καθαρή” και “κυρίως τους θερινούς μήνες η μη καθημερινή και συστηματική παρουσία θα προκαλέσει μία άσχημη εικόνα για τον τόπο, παρουσία των επισκεπτών”.

Τονωτικές ενέσεις

Πριν ολοκληρώσει τις δηλώσεις του, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος τονίζει ότι στον αντίποδα με όσα προαναφέρθηκαν και όσα κυκλοφορούν ως φήμες, οι υπηρεσίες καθαριότητας πρέπει να γίνει αντιληπτό πως απαιτείται να ενδυναμωθούν λόγω του σημαντικού έργου που εκπληρώνουν και όχι να καταργηθούν. “Οι εργαζόμενοι έχουν ένα δύσκολο έργο”, για το οποίο όπως σημειώνει ο κ. Μώτος “καταβάλλουν υπερπροσπάθεια και το κάνουν για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες της πόλης”. Αποτέλεσμα αυτής της εργασίας είναι “μία πόλη και ένα νησί καθαρό, σε αντίθεση με άλλες περιοχές”, που όπως σχολιάζει “η καθαριότητα βρίσκεται στα χέρια ιδιώτη και οι πόλεις κυριολεκτικά είναι βρώμικες”. Καταλήγοντας, επαναλαμβάνει πως “πρέπει πάση θυσία να παραμείνουν οι υπηρεσίες” υπό την ομπρέλα των δήμων.

Ετικέτες: