Καταφύγιο σκαφών στον Φοίνικα της Σύρου

Καλοκαίρι με θετικό πρόσημο

Ο Ν. Χαλαβαζής μιλά στην “Κοινή Γνώμη” για την επισκεψιμότητα σκαφών και ιστιοπλοϊκών

Άξια λόγου αποδεικνύεται η αναφορά στη λειτουργία του καταφυγίου σκαφών στο Φοίνικα της Σύρου αφού από τον Ιούνιο έως και σήμερα έχουν πλησιάσει και έχουν προσδέσει σχεδόν 800 σκάφη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπεύθυνου του χώρου, Νίκου Χαλαβαζή.

Στις δηλώσεις που παραχώρησε στην “Κοινή Γνώμη”, ο ίδιος αναφέρθηκε στην επισκεψιμότητα των σκαφών καθώς και στην ανάγκη να υπάρξει ουσιαστική μέριμνα για το καταφύγιο, το οποίο μπορεί να είναι αλιευτικό, ωστόσο τους θερινούς μήνες υποδέχτηκε αρκετά ιστιοπλοϊκά με επισκέπτες που πραγματοποίησαν τις καλοκαιρινές διακοπές τους ενώ άφησαν και το στίγμα τους στις επιχειρήσεις της περιοχής.

Αξίζει να αναφερθεί πως, σήμερα το Λιμενικό Ταμείο Σύρου προχωρά στη δημοπράτηση ενός έργου προκειμένου να ενισχύσει τη λειτουργία του προβλήτα, με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των σκαφών που επιλέγουν να προσεγγίσουν την περιοχή.

Σταθερή επιλογή ο Φοίνικας

Αρχικά, ο υπεύθυνος του καταφυγίου, διευκρίνισε πως το εσωτερικό τμήμα αποτελεί αλιευτικό καταφύγιο ενώ το εξωτερικό λειτουργεί σαν καταφύγιο τουριστικών σκαφών. Προχωρώντας σε μία γενική εκτίμηση σχετικά με την τουριστική κίνηση του καλοκαιριού, ο κ. Χαλαβαζής επεσήμανε ότι “Σχετικά διαμορφώθηκε πολύ καλή εικόνα. Αν εξαιρέσουμε κάποιες ημέρες του Ιουλίου και Αυγούστου όπου εξαιτίας των ισχυρών ανέμων δεν προσέγγιζαν πολλά σκάφη, τα στοιχεία δείχνουν ότι λειτούργησε καλά”.

Ο ίδιος, εξήγησε μάλιστα πως παρούσας της κρίσης, “οδηγηθήκαμε στο σημείο να θεωρούμε ότι είναι φθηνότερες οι διακοπές με σκάφος ή ιστιοπλοϊκό” αφού όπως πρόσθεσε ότι, “Είδαμε ανθρώπους σε σκάφη που έφταναν τους οκτώ και σκεφθείτε ότι μοιράζονται τα έξοδα και έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν σε περισσότερα νησιά. Αν κάποιος συγκρίνει τις τιμές για τα εισιτήρια, τη διαμονή και τη μετακίνηση στο νησί, κατανοεί ότι το κόστος είναι λιγότερο”. Συμπληρωματικά με τα προαναφερθέντα, τόνισε πως “τα σκάφη που πέρασαν από τον Ιούνιο έως και σήμερα ίσως είναι 800” πολλά εκ των οποίων όπως ανέφερε “είναι ιδιωτικά καθώς υπάρχουν άνθρωποι που επιλέγουν συνέχεια το μέρος αλλά φυσικά ήρθαν κι άνθρωποι για πρώτη φορά που νοικιάζουν σκάφη και ταξιδεύουν για μία εβδομάδα ή δέκα ημέρες”. Επεσήμανε δε, πως τους θερινούς μήνες στο καταφύγιο “υπήρχε καθημερινά και λιμενικός, στον οποίο καταβάλλονται τα λιμενικά τέλη”.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Χαλαβαζή, ο οποίος απάντησε σε σχετική ερώτηση, στο εξωτερικό μέρος του προβλήτα μπορούν – ανάλογα το μέγεθος – να φιλοξενηθούν 28 – 30 σκάφη και κάποια ακόμη από την εσωτερική πλευρά, σημείο στο οποίο κατά κύριο λόγο, “παραμένουν σταθερά καθ' όλη τη διάρκεια του έτους τα σκάφη που ανήκουν σε κατοίκους του νησιού”.

Μικρή οργανωμένη περιοχή

Στη συνέχεια, μιλώντας για τις κινήσεις των πληρωμάτων και για το αν οι επισκέπτες προχωρούν σε αγορές ή επισκέπτονται τις επιχειρήσεις της περιοχής, ο κ. Χαλαβαζής επιβεβαίωσε την εικόνα που μετέφεραν τους θερινούς μήνες κάποιοι από τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον Φοίνικα. “Είναι αλήθεια πως ο Φοίνικας είναι οργανωμένο χωριό. Και ως μέλος του Συλλόγου που ιδρύσαμε μπορώ να πω ότι στόχος μας είναι ό,τι αποφασίζουμε, πρώτα το κάνουμε για τον τόπο μας και μετά για την τσέπη μας. Φροντίζουμε λοιπόν να προσέχουμε όσους έρχονται γιατί με τη σειρά τους θα μας επιλέξουν, όπως και το έκαναν”. Κάνοντας λόγο για τα πλεονεκτήματα της περιοχής, ο κ. Χαλαβαζής ανάφερε πως “Τα έχουμε όλα. Λειτουργούν καφετέριες, εστιατόρια, μπαρ, φούρνος, κρεοπωλείο, σούπερ μάρκετ, εμπορικό κέντρο, φαρμακείο, βενζινάδικο” σημειώνοντας ταυτόχρονα πως “αυτό που λείπει είναι ένα ΑΤΜ, μηχάνημα ανάληψης χρημάτων, το οποίο όπως εξήγησε “το ζητούν οι τουρίστες”.

“Να διορθώσουμε την εικόνα μας”

Ο κ. Χαλαβαζής, ο οποίος ως υπεύθυνος έχει διαμορφώσει σαφή εικόνα για τις ανάγκες των επισκεπτών, αφού εργάζεται καθημερινά από τις 8 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 3 και μισή έως αργά το βράδυ, τόνισε ότι “Σημασία έχει να διορθώσουμε την εικόνα μας ως νησί. Δε μας έχει μείνει τίποτε άλλο” διευκρινίζοντας πως “Με τα δεδομένα που έχουμε – τουλάχιστον - είναι σημαντικό να παρέχουμε σωστές υπηρεσίες”. Απαριθμώντας τί προσφέρει το καταφύγιο του Φοίνικα στους επισκέπτες, ανέφερε, “υπάρχουν δύο τουαλέτες και δύο ντους τα οποία φροντίζω σε καθημερινή βάση, παρέχεται ρεύμα και νερό καθώς και σήμα για ελεύθερη πρόσβαση στο Internet”.

Γ. Βελισσαρίου: Στόχος η μικτή χρήση

Τη θέση του για την εικόνα που παρουσίασε ο Φοίνικας το καλοκαίρι, παραχώρησε και ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Γιώργος Βελισσαρίου. Αφού μίλησε για τη δημοπράτηση του έργου “Επισκευή ανωδομής προβλήτα καταφυγίου αλιευτικών σκαφών”, που όπως υποστήριξε “θα βελτιώσει τον προβλήτα”, υποστήριξε παράλληλα πως, “Η προσπάθειά μας εστιάζεται στο να προσφέρουμε τις υπηρεσίες που πρέπει. Είναι καταφύγιο και όχι μαρίνα αλλά σκοπός είναι να μεριμνήσουμε γιατί οι άνθρωποι αφήνουν κάποια χρήματα στο νησί και την περιοχή. Θέλουμε σύμφωνα με όσα μας επιτρέπει ο νόμος να βοηθήσουμε όσους δένουν στον Φοίνικα. Φέτος είχαμε μία σημαντική κίνηση και σκοπός μας είναι να λειτουργεί ομαλά ο προβλήτας”.

Στην ερώτηση αν θα μπορούσε με κατάλληλες παρεμβάσεις και ενέργειες να υλοποιηθεί ένα συνολικότερο έργο ώστε να μετατραπεί και να λειτουργεί ως κανονική μαρίνα, ο κ. Βελισσαρίου διευκρίνισε, “Με την ανανέωση περιβαλλοντικών όρων που θα κάνουμε, θα ζητήσουμε να τροποποιήσουμε τη χρήση – όχι φυσικά να γίνει όλο το τμήμα μαρίνα, αφού έχει χρηματοδοτηθεί για αλιευτικό καταφύγιο – αλλά να υπάρχει η δυνατότητα μικτής χρήσης προκειμένου να χρησιμοποιείται τόσο σαν τουριστικό, όσο και σαν αλιευτικό καταφύγιο”. Ο ίδιος, λέγοντας πως ως νησί “έχουμε έλλειψη από μαρίνες και τουριστικά καταφύγια”, πρόσθεσε καταλήγοντας πως “από την πλευρά μας, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο για το Φοίνικα”.

Ολοκληρώνοντας μάλιστα τις δηλώσεις του, επεσήμανε πως “από συζητήσεις με επιχειρηματίες του Φοίνικα” γίνεται αντιληπτό πως “έχει έσοδα η περιοχή από τα σκάφη και αυτό πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψιν μας”.