Παραλαβή της προμελέτης για το σημαντικό έργο από τη διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου

Επέκταση του καταφυγίου σκαφών στον Φοίνικα

Εντός του επόμενου διμήνου η διαβούλευση και η παρουσίαση των τεσσάρων προτάσεων για το χωριό του Φοίνικα

Στην αναβάθμιση της λειτουργίας του καταφυγίου τουριστικών και αλιευτικών σκαφών του Φοίνικα προσανατολίζεται επίσημα το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείου Σύρου, μετά από την παραλαβή της προμελέτης που αφορά στην επέκταση της υπάρχουσας υποδομής, με σκοπό να υποδέχεται με ασφάλεια πολύ μεγαλύτερο αριθμό σκαφών συγκριτικά με σήμερα.

H ήδη αυξημένη προσέγγιση μικρών και μεγάλων σκαφών και ιστιοπλοϊκών στο λιμανάκι του Φοίνικα “πυροδότησε” την ανάγκη μέριμνας για βελτίωση της υφιστάμενης υποδομής, που για ακόμη μία χρονιά εξυπηρέτησε μεγάλο αριθμό σκαφών.

Προς αυτήν την κατεύθυνση πορεύθηκε η διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, εγκρίνοντας χθες στη συνεδρίασή της, την παραλαβή της “Μελέτης Επέκτασης Καταφυγίου Σκαφών Φοίνικα ν. Σύρου”, στο περιεχόμενο της οποίας αποτυπώνονται τέσσερις προτάσεις περαιτέρω ανάπτυξης της λιμενικής υποδομής στη συγκεκριμένη θέση.

Σύμφωνα με όσα εξήγησε και ο αρμόδιος υπάλληλος της Τεχνικής Υπηρεσίας, Ρένος Ζερβός, η εν λόγω μελέτη συνολικά θα τεθεί σε διαβούλευση το προσεχές διάστημα, προκειμένου να επιλεγεί η καταλληλότερη πρόταση για την ανάπτυξη του μικρού καταφυγίου.

Τέσσερις προτάσεις για την επέκταση του μώλου πρόσδεσης

Επισήμως άνοιξε χθες η πρώτη συζήτηση για την αναβάθμιση του καταφυγίου στην περιοχή του Φοίνικα, με τα μέλη της διοίκησης του Λιμενικού Ταμείου Σύρου να προχωρούν στην παραλαβή της προμελέτης, που περιλαμβάνει τις τέσσερις προτάσεις υλοποίησης ενός σημαντικού έργου, όπως αναγνώρισε ο πρόεδρός του, Δημήτρης Κοσμάς.

“Θα γίνει επίσημη παρουσίαση” διευκρίνισε αρχικά, εξηγώντας πως οι λεπτομέρειες της κάθε παρέμβασης που προτείνεται, θα αναλυθούν από τον αρμόδιο μελετητή.

“Θα υπάρξει διαβούλευση γιατί είναι τέσσερις προτάσεις και οι τέσσερις αξιόλογες” πρόσθεσε ο ίδιος, ο οποίος ανέφερε πως, όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές “θα εξετάσουμε τί μας ταιριάζει καλύτερα για να δούμε πως θα προχωρήσει αυτό το έργο, το οποίο είναι σημαντικό και για την περιοχή του Φοίνικα και των γύρω χωριών, αλλά και συνολικά της Σύρου”.

Εξηγώντας τον κύριο λόγο της εκπόνησης αυτής της μελέτης, ο κ. Κοσμάς ανέδειξε το γεγονός της προτίμησης των πληρωμάτων των σκαφών και των ιστιοπλοϊκών να επιλέγουν το λιμανάκι του Φοίνικα, όπου και μπορούν να έχουν ασφαλή παραμονή και άριστη εξυπηρέτηση.

“Έχει τεράστια ζήτηση το λιμανάκι του Φοίνικα, έχει αυξημένη κίνηση και επειδή πιστεύουμε στον συγκεκριμένο χώρο ότι μπορεί να αναπτυχθεί είναι ένα ακόμη σημείο του νησιού, το νότιο τμήμα, το οποίο μπορεί να εκτιναχθεί” σχολίασε σχετικά, υποστηρίζοντας πως, “σε συνάρτηση και με τη διαμόρφωση της πλατείας, μπορεί να παρατηρήσει ο κάθε ένας πως υπάρχει ανάπτυξη στο συγκεκριμένο τμήμα”.

Υποδοχή 100 ή και περισσότερων σκαφών

Σύμφωνα με τη βασική σκέψη που διατρέχει και τις τέσσερις προτάσεις της προμελέτης, σκοπός είναι η ανάπτυξη της δυνατότητας υποδοχής μεγάλου αριθμού σκαφών, ο οποίος μπορεί να ξεπερνά ακόμη και τα 100.

Ερωτηθείς ο πρόεδρος να γνωστοποιήσει τις σημερινές δυνατότητες του καταφυγίου σε επίπεδο ελλιμενισμού σκαφών και ιστιοπλοϊκών, ανέφερε πως, “Σήμερα μπορούν να δέσουν περίπου στα 45 σκάφη στον Φοίνικα”, διευκρινίζοντας πως, αν επιλεγεί μία από τις προτάσεις και προωθηθεί προς υλοποίησης, τότε, “μιλάμε για επέκταση του μώλου και ανάλογα με το τί θα επιλέξουμε, μπορούμε να φθάσουμε και τα 100 σκάφη και πλέον”.

Σύμφωνα με όσα σχολίασε δε, θα είναι μία παρέμβαση που θα βελτιώσει τη σημερινή εικόνα του Φοίνικα και από άποψη εσόδων που φέρνει η διαδικασία του ελλιμενισμού σκαφών, αλλά όπως επανέλαβε, θα πρέπει να εξετασθεί ποια πρόταση θα επιλεγεί.

Διαβούλευση για κατάθεση απόψεων πριν τα Χριστούγεννα

Δεδομένης της επέκτασης που προβλέπεται για αρκετά μέτρα στο λιμανάκι του Φοίνικα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ακούσθηκαν αρκετές παρατηρήσεις σχετικά με το ότι θα πρέπει να εξετασθεί διεξοδικά κάθε πρόταση, αφού σίγουρα προβλέπεται μία σοβαρή παρέμβαση, η οποία μπορεί να τύχει ακόμη κι έντονου σχολιασμού.

Ενδεικτικά, αναφέρθηκε από τον πρόεδρο πως δεν αποκλείεται κάποιος να κάνει λόγο για “τσιμεντοποίηση” του καταφυγίου και να διαφωνήσει ή άλλος να υποστηρίξει την πρόταση που προβλέπει τη φιλοξενία του μεγαλύτερου αριθμού σκαφών. Ωστόσο, επαναλαμβάνοντας πως τις λεπτομέρειες των προτεινόμενων έργων θα τις κάνει ο μελετητής, αρκέστηκε στο να σημειώσει πως, “Αναλυτικά η παρουσίαση θα ακολουθήσει προς ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενης πλευράς όταν θα είναι και ο μελετητής εδώ”, εκτιμώντας πως, “η παρουσίαση νομίζω θα γίνει πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων”.

Περισσότερο απασχολούν οι αδειοδοτήσεις, παρά οι χρηματοδοτήσεις”

Ερωτηθείς ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου σχετικά με το επόμενο βήμα που αφορά στη χρηματοδότηση του έργου, ο ίδιος παρουσιάστηκε καθησυχαστικός καθώς όπως υποστήριξε, περισσότερος “πονοκέφαλος” προκύπτει για τη διαδικασία των αδειοδοτήσεων, παρά για την προσπάθεια εξεύρεσης των χρημάτων για την απαιτούμενη δαπάνη.

Στην ερώτηση αν το κόστος που θα προκύψει δύναται να το “σηκώσει” το Λιμενικό Ταμείο από δικούς του πόρους, υπήρξε αρνητικός, εξηγώντας όμως πως είναι ένα θέμα που θα εξετασθεί.

“Θα το δούμε. Θεωρώ πως περισσότερο θα μας απασχολεί το θέμα των αδειοδοτήσεων, οι χρόνοι που χρειάζονται για τις εγκρίσεις των έργων, παρά η εξεύρεση των χρημάτων” σημείωσε, τονίζοντας πως, “Νομίζω πως αν υπάρχουν ώριμες μελέτες κανένα Υπουργείο και καμία κυβέρνηση δεν είναι αρνητική”. Ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του, υποστηρίζοντας τέλος πως, “Από τη στιγμή που υπάρχουν ώριμες μελέτες όλοι θέλουν να γίνει κάτι καλό”.