Πριν την έναρξη του καλοκαιριού θα έχουν υλοποιηθούν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις στην πλατφόρμα της παραλίας του Φοίνικα για την ασφάλεια των λουομένων

Δρομολογήθηκε η αποκατάσταση με απευθείας ανάθεση

Αυξήθηκε κατά 8 χιλ. ευρώ ο προϋπολογισμός του μικρού έργου με φόντο σύνθετες εργασίες, όπως αιτιολόγησε ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου

Στο ποσό των 20 χιλ. ευρώ που αποτελεί και το όριο της δυνατότητας απευθείας ανάθεσης ανήλθε τελικά ο προϋπολογισμός του έργου αποκατάστασης της πλατφόρμας στην παραλία του Φοίνικα, το οποίο και θα διαθέσει το Λιμενικό Ταμείο Σύρου για να υλοποιηθεί η απαιτούμενη παρέμβαση πριν από την έναρξη της φετινής καλοκαιρινής περιόδου.

Οι σοβαρές φθορές που διακρίνονται στην επιφάνεια αλλά και περιμετρικά της πλατφόρμας που βρίσκεται μέσα στη θαλάσσια περιοχή της παραλίας του χωριού και που κατά καιρούς έχουν αποτελέσει αιτία πρόκλησης κι έκφρασης παραπόνων κι έντονης ανησυχίας εκ μέρους των λουομένων - με δεδομένο τον αυξημένο βαθμό επικινδυνότητας του σημείου -, αναμένεται σύντομα να αποτελέσουν παρελθόν, με τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Δημήτρη Κοσμά να έχει υπογράψει από τις 20 Δεκεμβρίου του 2017 την απόφαση απευθείας ανάθεσης του έργου, η οποία κι έχει αναρτηθεί στη “Διαύγεια”.

Με φόντο τις προ τετραμήνου δημόσιες δηλώσεις του κ. Κοσμά σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου σχετικά με την προσπάθεια αποκατάστασης της εν λόγω πλατφόρμας, στο πλαίσιο των οποίων είχε τονίσει ξεκάθαρα πως το αρχικό κόστος του μικρού - πλην όμως σημαντικού - έργου προϋπολογιζόταν στο ποσό των 12 χιλ. ευρώ, ο ίδιος ρωτήθηκε για την αύξησή του κατά 8 χιλ. ευρώ, υποστηρίζοντας πως βάσει μελέτης και με δεδομένες τις σύνθετες εργασίες που θα απαιτηθούν για την ασφάλεια των λουομένων, προέκυψε η παραπάνω αλλαγή.

Πέραν των ανωτέρω, ο Δημήτρης Κοσμάς πραγματοποιώντας μία σύντομη αναφορά και στην πρόταση της Τοπικής Κοινότητας του Φοίνικα για τη διατήρηση και αποκατάσταση της πλατφόρμας έναντι της απομάκρυνσής της, προέβη σε μία αναλυτικότερη ενημέρωση για την παρέμβαση, η οποία τουλάχιστον στο συγκεκριμένο χωριό έρχεται μετά από την ήδη δρομολογημένη και σε εξέλιξη υλοποίηση του έργου της ανάπλασης της μικρής πλατείας.

Απομάκρυνση προβληματικών τμημάτων και αποκατάσταση

Σύμφωνα με την ενημέρωση στην οποία είχε προχωρήσει ο Δημήτρης Κοσμάς σχετικά με την απαίτηση δρομολόγησης λύσης στην υπόθεση της επικίνδυνης πλατφόρμας, της οποίας έκαναν χρήση λουόμενοι καθώς όμως και μικρά παιδιά, είχε διευκρινίσει πως από την πλευρά του Λιμενικού Ταμείου Σύρου είχε υπάρξει η απαραίτητη προειδοποίηση προς το επισκέψιμο κοινό της παραλίας.

“Είχε τοποθετηθεί ενημερωτική ταμπέλα σχετικά με την επικινδυνότητα. Είχαμε πάρει όλα τα μέτρα ασφαλείας, αυτά που πρέπει” υπενθύμισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας όμως πως το αίτημα της Τοπικής Κοινότητας του Φοίνικα όπως και συνολικά των κατοίκων αφορούσε στην υλοποίηση παρέμβασης για να αρθεί η επικινδυνότητα του σημείου.

Πλέον και με δεδομένη την απόφαση της διοίκησης του Ταμείου να δρομολογήσει το έργο, ο κ. Κοσμάς διευκρίνισε πως, “Καλώς εχόντων των πραγμάτων μέχρι το καλοκαίρι για να μην πω μέχρι το Πάσχα θα έχει λυθεί και αυτό το θέμα της πλατφόρμας”. Σε επίπεδο τεχνικών παρεμβάσεων κι εργασιών μάλιστα, τις οποίες και υποδεικνύει η μελέτη που έχει εκπονήσει το Λιμενικό Ταμείο Σύρου, ο ίδιος πρόσθεσε πως, “Ουσιαστικά θα απομακρυνθούν τα σαθρά σημεία που έχουν αποκοπεί από το μέγεθος της πλατφόρμας, θα τετραγωνιστεί με σκυρόδεμα και θα γίνει επίστρωση με υλικό που θα προσπαθήσουμε να είναι αντιολισθητικό, οπότε να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα”.

Τόνισε μάλιστα πως, “Αυτή θα είναι επί της ουσίας η παρέμβαση και σίγουρα πριν από το καλοκαίρι θα είναι έτοιμο το έργο” εκφράζοντας παράλληλα και την αισιοδοξία σχετικά με το ότι δεν αποκλείεται η υλοποίησή του να σημειωθεί και πριν την πασχαλινή περίοδο. “Πιθανολογώ βέβαια ότι μπορεί να είναι έτοιμο το έργο και πριν το Πάσχα. Σίγουρα όμως πριν το καλοκαίρι” επανέλαβε, αναφέροντας πως, για την έναρξη της υλοποίησης των απαραίτητων εργασιών, πρέπει να ευνοήσουν και οι καιρικές συνθήκες.

“Πιστεύω ότι σε έναν μήνα θα είναι έτοιμο το έργο. Μέσα σε ένα μήνα δηλαδή θα έχουν τακτοποιηθεί όλες οι εργασίες. Εξαρτάται όμως και από τις καιρικές συνθήκες που πρέπει να είναι κατάλληλες” πρόσθεσε ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, υπενθυμίζοντας παρακάτω και τους λόγους της απόφασης προώθησης της λύσης αποκατάστασης κι όχι απομάκρυνσής της.

 

Απορρίφθηκε η συνολική καθαίρεση με φόντο την ένταση του χειμέριου κύματος

Δεδομένου ότι ως εναλλακτικό σενάριο είχε τεθεί επί τάπητος η συνολική καθαίρεση της επικίνδυνης πλατφόρμας, ο κ. Κοσμάς επεσήμανε του φόβους έντασης του χειμέριου κύματος σε ενδεχόμενη προώθηση αυτής της σκέψης σε πρακτικό επίπεδο.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε μάλιστα “Είχαμε κάνει ερώτηση στην Τοπική Κοινότητα του Φοίνικα αν θέλει την απομάκρυνσή της ή όχι και είχαν ζητήσει με έγγραφό τους να παραμείνει η συγκεκριμένη πλατφόρμα. Βάσει αυτής της απόφασης ξεκινήσαμε τις διαδικασίες των σχετικών εγκρίσεων για να αποκατασταθεί”.

Πρόσθεσε δε πως, “Δεν είναι μεγάλη μελέτη” ωστόσο στο πλαίσιο των ενεργειών της αρμόδιας Υπηρεσίας του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, εξήγησε πως, “Είδαμε (σσ. εξετάσαμε) την ανθεκτικότητα που έχει ήδη το κομμάτι που διατηρείται και αποφασίστηκε να απομακρυνθούν όλα αυτά που έχουν αποκολληθεί κι έχουν σπάσει από τον κυματισμό, να ενισχυθεί περιμετρικά με ανάλογο σκυρόδεμα και να επιστρωθεί με υλικό το οποίο υπάρχει ένας ειδικός τρόπος που κολλάται”.

Υπογράμμισε κατηγορηματικά δε πως, “Θέλουμε να μπορέσει να αντέξει για τα επόμενα χρόνια”, εξηγώντας παράλληλα πως, “Επειδή μέχρι σήμερα έχει δημιουργηθεί το γνωστό πρόβλημα στην παραλία του Φοίνικα με το χειμέριο κύμα, εάν τυχόν την απομακρύναμε πιθανότατα να συμπεριφερόταν διαφορετικά η θάλασσα. Δηλαδή να υπήρχε πιο έντονος ακόμη κυματισμός και πιθανότατα να χάναμε και αμμουδιά”. Προσθέτοντας μάλιστα πως, τα παραπάνω συνθέτουν εύλογα προβληματισμούς και ανησυχία, προτιμήθηκε η επιλογή της αποκατάστασης. “Αυτά με πάσα επιφύλαξη, απλώς θελήσαμε κι εμείς να διατηρήσουμε τη σημερινή κατάσταση, οπότε να μην έχουμε άλλε απρόσμενες εξελίξεις που πιθανώς να ήταν δυσάρεστες” δήλωσε σχετικά.

Πρώτιστο μέλημα η ασφάλεια των παιδιών κι ενηλίκων. Αφαίρεση σκιάστρου και νέα όψη

Μέλημα του Λιμενικού Ταμείου Σύρου αποτελεί η εν λόγω παρέμβαση να σημάνει τη δυνατότητα χρήσης της πλατφόρμας με ασφάλεια από την πλευρά των λουομένων κι ως εκ τούτου, όπως συμπλήρωσε, κατά τη διάρκεια της παρέμβασης όπως οφείλει άλλωστε να πράττει η κάθε διοίκηση, θα υπάρχει επίβλεψη των εργασιών.

“Όλα τα επιβλέπουν οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης ή η Τεχνική Υπηρεσία η δική μας. Ορίζεται πάντα υπεύθυνος επίβλεψης κάποιος πολιτικός μηχανικός, αναλόγως της περίπτωσης του έργου” ανέφερε, εξηγώντας ταυτόχρονα πως, η πλατφόρμα μετά τις προβλεπόμενες εργασίες, θα αποκτήσει νέα όψη.

“Αυτά τα σκίαστρα που υπάρχουν τώρα, θα αφαιρεθούν” διευκρίνισε επιπλέον ο κ. Κοσμάς, εξηγώντας πως θα τοποθετηθεί νέος εξοπλισμός. “Άποψή μου είναι να τοποθετηθούν ομπρέλες, όσες περισσότερες μπορούμε να βάλουμε, για να εξυπηρετούνται οι λουόμενοι και να υπάρχει σχετικά και μία ομοιόμορφη εικόνα, όπως σε όλες τις παραλίες, έτσι και στην παραλία του Φοίνικα”. Σύμφωνα με όσα δήλωσε επί του θέματος, “Οπότε, δεν θα κατασκευαστεί νέο σκίαστρο, αλλά θα τοποθετήσουμε ομπρέλες”.

 

Θέλουμε ποιοτικό έργο. Γι αυτό και η απευθείας ανάθεση”

Πέραν της αναφοράς - στην απόφαση του Λιμενικού Ταμείου σχετικά με την απευθείας ανάθεση που υπάρχει στη “Διαύγεια” - της εξέτασης προσφορών από Επιτροπή αξιολόγησης, ο Δημήτρης Κοσμάς κληθείς να αιτιολογήσει την εν λόγω επιλογή του, εξήγησε πως, η διοίκηση θέλει να εξασφαλίσει ένα ποιοτικό έργο αντοχής.

“Το ποσό των 20 χιλ. ευρώ θα είναι από πόρους του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου” ανέφερε αρχικά, προσθέτοντας πως, “Ήταν δική μου επιλογή να τελειώσει αυτό το έργο η συγκεκριμένη εταιρεία”.

Όπως θέλησε να σημειώσει μάλιστα η αύξηση του προϋπολογισμού του κόστους από 12 χιλ. ευρώ σε 20 χιλ. ευρώ προέκυψε βάσει του προγραμματισμού. “Σύμφωνα με τη μελέτη ανέβηκαν τα κόστη. Ήταν μία προεκτίμηση στην αρχή και με την εξέλιξη της μελέτης είδαμε τί θα γίνει” πρόσθεσε κατηγορηματικά, επαναλαμβάνοντας πως, “είναι κοστοβόρα η παρέμβαση και είναι σύμφωνα με την μελέτη την τεχνική και την οικονομική”, αφού σύμφωνα με όσα συμπλήρωσε “Θέλουμε ένα ποιοτικό έργο για την ασφάλεια των λουομένων. Δεν θέλουμε μέσα στα επόμενα δύο χρόνια να έχουμε τα ίδια προβλήματα. Και με τον κυματισμό εκεί, υπάρχουν ήδη διάφορα προβλήματα”.

Με δεδομένη την ανάληψη του έργου από εταιρεία που έχει έδρα τη Σύρο, ο κ. Κοσμάς πρόσθεσε ακόμη πως, “Τα χρήματα του Τεχνικού Προγράμματος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, γενικότερα “πέφτουν” στην τοπική αγορά”.

Ιεράρχηση αναγκών και παρεμβάσεις βάσει προγραμματισμού

Μιλώντας συνολικότερα για το παραγόμενο έργο από τη σημερινή διοίκηση, ο Δημήτρης Κοσμάς υπογράμμισε πως όλες οι παρεμβάσεις προωθούνται με άξονα τις ανάγκες του τόπου.

“Είναι γνωστό πως έχουμε προτεραιότητες στο θέμα των παρεμβάσεων. Και όταν είμαστε έτοιμοι οικονομικά και τεχνικά (πχ. Μελέτες κλπ) προχωράμε το κάθε έργο. Είναι θέμα προτεραιοτήτων” σχολίασε σχετικά, γνωστοποιώντας γενικόλογα προς το παρόν πως, “Το βασικό είναι πως θα ακολουθήσουν κι άλλα μεγάλα έργα που πιθανότατα θα μας απορροφήσουν. Αν πάνε όλα καλά και ξεκινήσει και το μεγάλο έργο του εμπορικού κρηπιδώματος, θα είναι ένα πολύ μεγάλο έργο που θα θέλει και καθημερινή επίβλεψη και χρόνο”.

Από την πλευρά του, υποστήριξε μάλιστα πως, “Πιστεύω ότι έχουμε ένα καλούπι οργάνωσης για το πότε θα γίνει το κάθε έργο” κάνοντας αναφορά όμως και σε παρεμβάσεις καθημερινότητας που οφείλει να δρομολογεί αποτελεσματικά η διοίκηση.

“Έχουμε και την καθημερινότητα να αντιμετωπίσουμε. Μερικές φορές αναγκαζόμαστε να καθυστερήσουμε άλλα έργα είτε μικρής, είτε μεγάλης εμβέλειας όμως η καθημερινότητα είναι αυτή που μας τρώει πολύ χρόνο και είμαστε και υποχρεωμένοι να την αντιμετωπίσουμε”.

Συμπλήρωσε όμως, πως, “Θεωρώ ότι πάει αρκετά καλά σε θέμα έργων συγκεκριμένα το Λιμενικό Ταμείο Σύρου και ο Δήμος γενικότερα κι έχουν γίνει έργα από πλευράς μας κι ευελπιστώ ότι θα γίνουν και τα επόμενα δύο χρόνια που διαρκεί η θητεία μας. Θέλω να έχουμε κι άλλες εξελίξεις”.

Ο ίδιος, γνωστοποίησε μάλιστα πως, ήδη “κάποιες μελέτες “τρέχουν” και υπάρχει έντονο το ενδιαφέρον της δημιουργίας και της αποκατάστασης διαφόρων πραγμάτων”.

Προτού κλείσει τις δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου θέλησε να υποστηρίξει μάλιστα, πως ο Δήμος προχωρά τα έργα με κριτήριο το όφελος και την πρόοδο του τόπου.

Ως εκ τούτου, υπογράμμισε πως, “Αυτό που ζητάω από τον κόσμο είναι να έχει υπομονή κι εμπιστοσύνη στη Δημοτική ομάδα που ασχολείται με τον τόπο μας”. Ως απόδειξη των προσπαθειών μάλιστα, θέλησε να προσθέσει πως, “Αν και έχουμε αυτήν την κρίση, το Λιμενικό Ταμείο Σύρου έχει ετησίως Τεχνικό Πρόγραμμα ύψους 800 χιλ. ευρώ για όλα τα νησιά αρμοδιότητας κι ευθύνης του”. Ωστόσο, με σαφήνεια κατέστησε γνωστό πως, “το μεγάλο πακέτο πηγαίνει στις ανάγκες της Σύρου” διευκρινίζοντας πως, στο παραπάνω ποσό, “δεν συμπεριλαμβάνω τα επιδοτούμενα έργα”.

Ολοκλήρωσε την ενημέρωσή του, εξηγώντας τέλος, πως, “Το θέμα είναι να έχουμε συμμέτοχο τον κόσμο σε όσα κάνουμε αφού ο Δήμος δεν απαρτίζεται μόνον από τους 28 δημοτικούς συμβούλους, αλλά από όλους τους δημότες. Πρέπει να προασπίζουμε όλοι τα έργα”.