Συνέντευξη του αντιπροέδρου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων Γ. Μαραγκού

Ένα βήμα πριν την υποψηφιότητα

Τις θέσεις και τις απόψεις του για το μέλλον και την ανάπτυξη, της Σύρου, ανέπτυξε ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων Γιώργος Μαραγκός, ο οποίος κοιτά ευθέως προς τον Δημαρχιακό θώκο, καθώς δεν κρύβει την πρόθεση του να κατέλθει ως διεκδικητής του στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Χωρίς να κρύβει την πρόθεση του να ασχοληθεί με τα κοινά και να διεκδικήσει την Δημαρχία της Σύρου, μιλά για τις προοπτικές του νησιού και πως αυτές θα επιτευχθούν, ασκώντας παράλληλα κριτική στην ασκούμενη πολιτική εκ μέρους της παρούσας Δημοτικής αρχής.

Η έκπτωση των πολιτικών θεσμών, συμπαρασύρει και την αυτοδιοίκηση, η οποία βάλλεται πανταχώθεν, οδεύοντας προς πλήρη κατεδάφιση, άρα γεννάται το ερώτημα κατά πόσον κάποιος έχει τη δυνατότητα και με ποιο τρόπο να υπερασπιστεί αυτόν τον θεσμό, ευελπιστώντας σε ανάταξη του;

O θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης, βάλλεται συστηματικά τα τελευταία χρόνια αφενός με την εφαρμογή του Καλλικράτη, ο οποίος σχεδιάστηκε στο πόδι, μη λαμβάνοντας υπόψη το μείζον θέμα της νησιωτικότητας και της πολυδιάσπασης του χώρου και αφετέρου εξαιτίας της ραγδαίας περικοπής των πόρων από το κεντρικό κράτος.

Επιπρόσθετα, η αδυναμία τοπικών μηχανισμών να υποστηρίξουν τις σχεδιαζόμενες αλλαγές και η έλλειψη κουλτούρας και γνώσεων εκ μέρους τόσο των αιρετών όσο και υπηρεσιακών παραγόντων των ΟΤΑ, δυσχεραίνουν την κατάσταση.

Ένας σύγχρονος δήμος πρέπει να στελεχώνεται από ανθρώπους με όραμα, πολιτική βούληση, γνώση, εμπειρία και όρεξη για δουλειά. Οι στόχοι θα πρέπει να εστιάζονται στην ανάπτυξη για παραγωγή και διανομή πλούτου, την κοινωνική πρόοδο με ισότιμη συμμετοχή όλων στη διανομή του παραγόμενου πλούτου και την απασχόληση με τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη δημιουργία νέων.

Φυσικά, ιδιαίτερη μέριμνα, θα πρέπει να δοθεί στην κοινωνική πολιτική και στην παροχή αξιόπιστων κοινωνικών υπηρεσιών προς τους δημότες.

Εάν διαλυθεί ο κοινωνικός ιστός, εάν καταρρεύσει η κοινωνική συνοχή στις τοπικές κοινωνίες, τότε επουδενί δεν μπορούμε να μιλάμε για κοινωνική πρόοδο, οικονομική ανάπτυξη και ευημερία.

Η κατάρρευση δομών και η διακοπή ακόμα και των στοιχειωδών παροχών προς τους πολίτες γίνεται ολοένα και πιο εμφανής.

Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε μια αποδόμηση της αυτοδιοίκησης, η οποία αδυνατεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

Τα παραπάνω είναι περισσότερο από εμφανή και στον Δήμο μας, με αποτελέσματα να τα βιώνουμε στην καθημερινότητα μας. Κατακόρυφη πτώση τουριστικών και οικονομικών μεγεθών, ανεργία, ανυπαρξία αναπτυξιακής στρατηγικής, δυσκολίες στην υλοποίηση έργων υποδομών και απορρόφησης κοινοτικών πόρων κλπ.

Αυτό το οποίο θα πρέπει να αντιληφθούμε, το ταχύτερο δυνατό, είναι ότι θα πρέπει να στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις και όχι σε ένα κεντρικό κράτος το οποίο παραπαίει διαρκώς και η κατάσταση θα χειροτερεύει με την πάροδο του χρόνου.

Ο Δήμος, θα πρέπει να στραφεί σε μοντέλα δημιουργίας πλούτου αλλά και δίκαιης διανομής του προς τους δημότες.

Η παθητική στάση, οι παρακλητικές λογικές και τα ψηφίσματα προς το κεντρικό κράτος ούτε έφεραν ούτε θα φέρουν αποτέλεσμα. Αυτό το βιώσαμε στο πετσί μας με τον πλέον επώδυνο τρόπο τα τελευταία χρόνια.

Ο δήμος θα πρέπει να είναι περισσότερο διεκδικητικός προς το κεντρικό κράτος, να αφουγκράζεται τις ανάγκες των πολιτών και μαζί με αυτούς να λειτουργεί, ως πυρήνας αντίστασης και ανάχωμα προς πολιτικές οι οποίες έχουν ως στόχο να πλήξουν τις τοπικές κοινωνίες.

Οι αιρετοί παλαιάς κοπής που έκαναν την πολιτική και την αυτοδιοίκηση επάγγελμα, είδαμε που κατάντησαν τον τόπο μας. Σήμερα από αρχόντισσα καταντήσαμε δυστυχώς ουραγός και φτωχός συγγενής του αρχιπελάγους.

Η σημερινή δημοτική αρχή που γαλουχήθηκε τις εποχές των παχιών αγελάδων, όπου μοιραζόταν αφειδώς πακτωλός χρημάτων από το κεντρικό κράτος, έμαθε να λειτουργεί ως τροχονόμος δημόσιου χρήματος.

Οι εποχές άλλαξαν και ορισμένοι όχι μόνο αδυνατούν να αλλάξουν νοοτροπία αλλά και να το αντιληφθούν.

Αλλαγή νοοτροπίας μόνο σε επίπεδο διοικούντων ή αλλαγή νοοτροπίας και των πολιτών;

Φέτος βάσει επίσημων στοιχείων υπήρξαν νησιά δίπλα μας, μικρότερα από τα νησιά πρώτης ταχύτητας, που παρουσίασαν πολύ σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης καταγράφοντας αύξηση τουρισμού, αύξηση της απασχόλησης, είχαν δηλαδή αύξηση του δημιουργούμενου πλούτου. Δυστυχώς η Σύρος, όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία, ήταν το μόνο νησί των Κυκλάδων φέτος που παρουσίασε πτώση όλων των μεγεθών.

Δεν μπορούμε να τα ρίχνουμε όλα στην οικονομική κρίση, δεν μπορεί για την κακοδαιμονία μας να φταίνε πάντα οι άλλοι και θα πρέπει επιτέλους να κάνουμε την αυτοκριτική μας και βέβαια εννοώ όλους μας. Δεν θα πρέπει να ασκούμε κριτική εκ του ασφαλούς, καθώς ο ωχαδερφισμός και η ανέξοδη κριτική είναι κάτι που αρέσει στον Έλληνα, όμως το να καθόμαστε στον καναπέ και να δείχνουμε τον Δήμαρχο και να τον καθιστούμε υπεύθυνο για όλα τα δεινά μας, αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε καταλάβει που βρισκόμαστε.

Βεβαίως και υπάρχουν τεράστιες ευθύνες από την Δημοτική αρχή, αλλά από εκεί και πέρα όλοι πρέπει να αναλάβουμε το μερίδιο που μας αναλογεί, είτε είμαστε συλλογικοί φορείς είτε δημότες. Εφόσον το αντιληφθούμε αυτό και γίνουμε όλοι συμμέτοχοι στην προσπάθεια, τότε θα έχουμε κάνει το πρώτο βήμα για να ξεκολλήσουμε από το τέλμα και να χαράξουμε μια αναπτυξιακή στρατηγική.

Κατά πόσον λοιπόν λαμβάνεται υπόψη το τοπικό επιχειρηματικό δυναμικό, που στο νησί παρουσιάζει δύο όψεις. Από τη μία η άνοδος και η πτώση της αυτοκρατορίας που λέγεται Νεώριο και από την άλλη σημαντικές επιχειρηματικές παρουσίες με αξιοπρεπή εικόνα όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο που όμως δεν εκτιμώνται, παρά του ότι προσφέρουν σημαντικά στην οικονομία του νησιού;

Το Νεώριο αποτελεί την ναυαρχίδα των επιχειρήσεων στη Σύρο και ειδικότερα στον δευτερογενή τομέα δημιουργεί την όποια προοπτική για την περεταίρω εξειδίκευση, ενασχόληση και παραγωγή πλούτου.

Άλλωστε η ναυτική παράδοση και η ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα είναι στην κουλτούρα του Συριανού. Όμως να μην ξεχνάμε ότι το Νεώριο αποτελεί μία ιδιωτική επιχείρηση οπότε η ίδια καθορίζει την στρατηγική της. Εγώ ως τρίτος δεν θα μου ήταν εύκολο να υποδείξω στην ιδιοκτησία το πως θα πρέπει να κινηθεί, παρ’ όλο που λόγω μεγέθους και δραστηριότητας επηρεάζει όλα τα μεγέθη του νησιού.

Παρακολουθώντας την πορεία του Νεωρίου κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις λειτούργησε και ως επιτομή της κρατικοδίαιτης επιχείρησης, δεδομένου ότι πάρα πολλές αναθέσεις και εργασιακό αντικείμενο που κλήθηκε να υλοποιήσει προήλθαν από το κράτος.

Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι το Νεώριο έχει μέλλον, μπορεί να συνυπάρξει με έναν αναπτυξιακό σχεδιασμό για τη Σύρο, ώστε να αποτελέσει τον πυλώνα της αναπτυξιακής δραστηριότητας στο νησί.

Υπάρχει έλλειψη αντανακλαστικών στο να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, διότι θα μπορούσε, με την τεχνογνωσία του προσωπικού, την εξειδίκευση, τον εξοπλισμό και τις υποδομές που διαθέτει, να προσαρμοστεί και σε νέες δραστηριότητες με ηπιότερη λειτουργίας επηρεασμού του νησιού.

Πάντως το επιχειρηματικό πλάνο του Νεωρίου, εκ του αποτελέσματος, φαίνεται να μην αποδίδει.

Ο επιχειρηματικός πυρήνας του νησιού, το οποίο ανέκαθεν υπήρξε εμπορικό κέντρο, καλείται να ανταπεξέλθει σε ένα περιβάλλον που βάλλεται από την οικονομική κρίση, οπότε με ποιο τρόπο μπορεί να κρατήσει τις στοιχειώδεις επιχειρηματικές ισορροπίες;

Υπάρχουν επιχειρήσεις που λειτουργούν ως φάροι ελπίδας αναφορικά με τις προοπτικές ανάκαμψης του τόπου, οι οποίες θα πρέπει να αποτελέσουν την κύρια μάζα που με την έμπρακτη υποστήριξη των αρμόδιων φορέων όπως ο Δήμος ή το Επιμελητήριο, να αλλάξουν τα δεδομένα στο νησί.

Το ταχύτερο δυνατό, στο αμέσως επόμενο διάστημα, θα πρέπει να εστιάσουμε στο είδος της ανάπτυξης την οποία θέλουμε στη Σύρο με όλους τους αρμόδιους φορείς να συμμετέχουν, με πρώτο το Δήμο, το Επιμελητήριο, τον Εμπορικό Σύλλογο, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο.

Κυρίαρχο ζητούμενο για την επόμενη προγραμματική περίοδο είναι το νησί να αναδείξει τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα και βάσει αυτών να επιλέξουμε τους οικονομικούς κλάδους στους οποίους πρέπει να δώσουμε έμφαση.

Στη στήριξη της επιχειρηματικότητας και ο Δήμος πρέπει να συμβάλλει, παρά του ότι πολλοί συγχέουν την λειτουργία του Δήμου με άλλες αρμοδιότητες, όμως κατ’ εμέ ο Δήμος και η επιχειρηματικότητα θα πρέπει να λειτουργούν αλληλοσυμπληρούμενοι.

Ποιοί είναι αυτοί οι τομείς στους οποίους πρέπει να επικεντρωθεί το ενδιαφέρον και ποιές πρωτοβουλίες πρέπει να αναληφθούν για να μπορεί η Σύρος να μιλά για ανάπτυξη;

Η οικονομική ανάκαμψη για την Σύρο, προϋποθέτει την άμεση ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για την στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, την ενίσχυση στρατηγικών οικονομικών κλάδων και την προσέλκυση επενδύσεων.

Για τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας να πούμε ότι η λειτουργία υγιών επιχειρήσεων στη Σύρο, μεταφράζεται σε αύξηση της απασχόλησης, μεγαλύτερη κυκλοφορία του χρήματος στο νησί, περισσότερες και καλύτερες επιλογές για όλους, διατήρηση του παραγόμενου εισοδήματος εντός της Σύρου και ελαχιστοποίηση των αγορών από άλλες περιοχές.

Για την ενίσχυση στρατηγικών οικονομικών κλάδων θα πρέπει να υπάρξει σαφής, τεκμηριωμένη και συνειδητή επιλογή σχετικά με το είδος της οικονομικής ανάπτυξης που θέλουμε στο νησί για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Οι κλάδοι στους οποίους το νησί μας μπορεί και πρέπει να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα είναι, ο τουρισμός, η ενέργεια - περιβάλλον και ο πρωτογενής τομέας.

Τέλος όσον αφορά στην προσέλκυση επενδύσεων και εξασφάλιση νέων θέσεων απασχόλησης θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, για την υλοποίηση στρατηγικών επενδύσεων οι οποίες αφενός θα συμβάλλουν στην αναπτυξιακή διαδικασία και αφετέρου στην δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη σύσταση ειδικής Επιτροπής Ωρίμανσης Στρατηγικών Επενδύσεων, με τη συμμετοχή τοπικών παραγόντων, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και εξειδικευμένων επιστημόνων από διάφορα επιχειρηματικά πεδία.

Επίσης με την αξιοποίηση των «Φίλων της Σύρου» από όλο τον κόσμο όπου ζουν και δραστηριοποιούνται χιλιάδες άνθρωποι που αγαπούν το νησί και είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν στην ανάπτυξή του.

Την αξιοποίηση σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων όπως οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, που μπορούν να αξιοποιήσουν οι δήμοι για να ξεκινήσουν την αναπτυξιακή διαδικασία στις περιοχές τους. Ο δήμος Σύρου, μέχρι σήμερα ούτε καν παρακολουθεί τις εξελίξεις αυτές, ούτε φυσικά και τις αξιοποιεί.

Η προώθηση του τουριστικού προϊόντος της Σύρου, πως μπορεί να επιτευχθεί με το χαμηλότερο δυνατό κόστος ώστε να είναι αποδοτική, με δεδομένη την ανυπαρξία των ανάλογων υποδομών;

Η ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, θα συμβάλλει αποφασιστικά στην οικονομική ανάπτυξη της Σύρου. Οι πρωτοβουλίες πρέπει να στοχεύουν στην διαφοροποίηση και αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και των υπηρεσιών, με σκοπό την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την αύξηση της ημερήσιας κατά κεφαλήν τουριστικής δαπάνης. Στοχεύουμε δηλαδή σε τουρισμό υψηλής εισοδηματικής στάθμης.

Η τουριστική ανάπτυξη της Σύρου πρέπει να συμβαδίζει με τις δυνατότητες της. Η ένταση του τουρισμού, σε συνδυασμό με τη φέρουσα ικανότητα τουριστικής ανάπτυξης του νησιού, θα πρέπει να μην διαταράσσει την ισορροπία στο ανθρωπογενές και το φυσικό περιβάλλον.

Η Σύρος πρέπει να σταματήσει να είναι ουραγός όσον αφορά στην ένταξη έργων και απορρόφησης κοινοτικών πόρων, διότι λείπουν τα σχέδια, οι προτάσεις, το όραμα και ο υποστηρικτικός μηχανισμός που θα τρέξει την υλοποίηση των έργων.

Υπάρχει το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό που θα μπορέσει να υποστηρίξει με την ανάλογη γνώση και εμπειρία την όποια αναπτυξιακή προσπάθεια;

Χωρίς να έχω την παραμικρή πρόθεση μηδενισμού του έργου των αιρετών που σήμερα διοικούν το νησί, οι άνθρωποι αυτοί προσέφεραν κατά την πορεία των χρόνων, όμως σήμερα στερούνται ιδεών, πρωτοβουλιών και οράματος. Η σημερινή Δημοτική αρχή δεν μπορεί αν δώσει λύσεις στα προβλήματα του τόπου. Όπως διαπιστώνεται από όλους, δεν βουλιάζουμε απλώς, έχουμε ήδη βουλιάξει.

Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι που έχουν μάθει να λειτουργούν με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο, με μια κρατικοδίαιτη, παλιομοδίτική και παλαιοκομματική λογική δεν μπορούν να προσφέρουν καμία λύση στο νησί.

Το νησί χρειάζεται ανθρώπους με όραμα, πολιτική βούληση, εμπειρία, γνώσεις και διάθεση για δουλειά.

Νομίζω ότι οι υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας, έχουν ξεκινήσει ζυμώσεις ώστε να δώσουν στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές μία αξιόπιστη και αποτελεσματική λύση για τους πολίτες.

Έχουμε πιάσει πάτο. Ο Συριανός έχει φιλότιμο και αγαπάει τον τόπο του. Πονάει να βλέπει την κατάντια του νησιού του.

Το επόμενο διάστημα της κοινωνίας και της αγοράς θα συστρατευθούν και στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα αναλάβουν τις τύχες του τόπου στα χέρια τους.