Αντίστροφα μετράει η κλεψύδρα για τα τρία ακίνητα της Τοπικής Κοινότητας Ποσειδωνίας

Εν μέσω νομιμοποιήσεων

Τα νομοθετικά εμπόδια τα οποία κλήθηκε να ξεπεράσει ο δήμος Σύρου – Ερμούπολης για τη νομιμοποίηση των τριών ακινήτων της Τοπικής Κοινότητας Ποσειδωνίας ανέλυσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτρης Ρούσσος στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Μετά από σχετική ερώτηση της συμβούλου Αγγελικής Πρίντεζη, ο κ. Ρούσσος περιέγραψε την πορεία των τριών ακινήτων και στις εκκρεμότητες που υπάρχουν για την παραχώρησή τους.

Εκκρεμούν εγκρίσεις

Αναφερόμενος στο Δημοτικό Κατάστημα της Ποσειδωνίας σημείωσε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τη μίσθωση του ακινήτου είναι η έκδοση των πιστοποιητικών καταλληλότητας, ενεργειακής απόδοσης, και του περί μη αυθαιρέτου, η οποία για την ώρα είναι αδύνατη, καθώς το κτήριο δεν ανήκει στο δήμο, αλλά στην Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ).

Όπως εξήγησε, το Κατάστημα χτίστηκε τη δεκαετία του 1980 σε δημόσιο χώρο της απαλλοτριωμένης ζώνης με ειδική παραχώρηση για τη χρήση παιδικής χαράς. Τότε, η Κοινότητα της Ποσειδωνίας θέλησε να κατασκευάσει ένα μικρό κτήριο, χωρίς όμως τη σύμφωνη γνώμη της εταιρείας, στην οποία ανήκει ο χώρος, αλλά και την ενημέρωση του φακέλου.

Σήμερα, σύμφωνα με τους νόμους περί αυθαιρέτων, 4014/11 και 4178/13 κρίνεται επιβεβλημένη η έγκριση αδειών που αφορούν στην καταλληλότητα, την ενεργειακή απόδοση και το περί μη αυθαιρέτου. Ωστόσο εξήγησε, ότι κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο, από τη στιγμή που το κτήριο δεν βρίσκεται στην κατοχή του δήμου. Πρόσθεσε ακόμα ότι σε επίσκεψή του στην Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου ζήτησε τη σύμφωνη γνώμη για το αν θα πρέπει να νομιμοποιηθεί ένα μικρό καμαράκι που υπάρχει στο πλάι του κτηρίου, ώστε να εκδοθούν τα απαραίτητα πιστοποιητικά. Κατόπιν έρευνας του φακέλου, αποδείχθηκε ότι ο ίδιος δεν ήταν συμπληρωμένος, ενώ η εταιρία είχε άγνοια για την κατασκευή.

Συνεργασία Δήμου Σύρου - Ερμούπολης – ΕΤΑΔ. Α.Ε

Ως εκ τούτου, ο δήμος κλήθηκε να μεταφέρει το φάκελο στην ΕΤΑΔ Α.Ε, προκειμένου να το αναγνωρίσει, να το αποδεχθεί και στη συνέχεια να το παραχωρήσει στο δήμο, με το δικαίωμα να το δημοπρατήσει. Από την πλευρά του ο δήμος θα είναι υποχρεωμένος να αποδίδει ένα μέρος του μισθώματος, της τάξεως 20-30%, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις ξαπλώστρες στις παραλίες. Παρόλα αυτά, ο κ. Ρούσσος υπογράμμισε ότι η καθυστέρηση στις εγκρίσεις οφείλεται στο γεγονός ότι εκείνη την περίοδο η ΕΤΑΔ δεν είχε διοικητικό συμβούλιο για να προχωρήσει τις διαδικασίες. “Εμείς ωστόσο συνεχίσαμε την επικοινωνία μας με την υπηρεσία για τη μεταφορά των στοιχείων που μας ζητήθηκε και βρισκόμαστε εν αναμονή των εξελίξεων” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρούσσος, με την ελπίδα το θέμα να μπει σύντομα να σε μία σειρά, ούτως ώστε να διευθετηθεί η νομιμοποίηση του αυθαιρέτου, η αποδοχή του κτηρίου από την ΕΤΑΔ και η παραχώρησή του στο δήμο με το δικαίωμα δημοπράτησης.

Περίπτερο και δημοτικό αναψυκτήριο

Στη συνέχεια, ο κ. Ρούσσος αναφέρθηκε στο περίπτερο της Ποσειδωνίας, τονίζοντας ότι η Οικονομική Επιτροπή έχει ήδη καθορίσει τους όρους δημοπράτησης του, ενώ η Τεχνική Υπηρεσία ολοκληρώνει τη διαδικασία νομιμοποίησής του, καθώς δεν το ακίνητο δεν είχε ενταχθεί στα αναπηρικά.

Η ενημέρωση ολοκληρώθηκε με την κατάσταση του δημοτικού αναψυκτηρίου στην παραλία των Αγκαθωπών, το οποίο τα τελευταία δύο χρόνια παρέμεινε κλειστό. Ο κ. Ρούσσος δήλωσε, “βάσει του νόμου 4014/11 ξεκινήσαμε την αποψίλωση όλων των αυθαιρέτων της ζώνης αιγιαλού και παραλίας και μετά ήρθε ο άλλος συμπληρωματικός νόμος 4178/13 όπου μας καλεί να δώσουμε 1000 ευρώ ως παράβολο για τη νομιμοποίηση που ζητήσαμε με τον προηγούμενο νόμο”. Πρόσθεσε δε ότι σε αυτό υπήρξε μια καθυστέρηση, μία πράξη, μία αναμόρφωση του προϋπολογισμού και τέλος μία απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής τόσο για τη νομιμοποίηση όσο και για την δέσμευση του ποσού για την καταβολή του παραβόλου. Η δέσμευση αυτή αναμένεται να γίνει μέσα στις προσεχείς ημέρες ως υποχρεωτική δαπάνη, δεδομένου ότι δεν έχει ψηφιστεί ο προϋπολογισμός για το 2014.

Έκδοση νέου τοπογραφικού

Μετά την καταβολή του ποσού, η πολεοδομία θα αναγνωρίσει ότι τα παράνομα αποψιλώθηκαν και τα υπόλοιπα νομιμοποιήθηκαν και θα εκδώσει το νέο τοπογραφικό το οποίο θα συμπεριλαμβάνει τα επιπλέον τετραγωνικά που νομιμοποιήθηκαν και δεν είναι αυτά που ήταν στην πρώτη δημοπράτηση. Με το τοπογραφικό αυτό, ο δήμος θα καλέσει τον νέο μισθωτή που προέκυψε και θα του παραδώσει τον πλήρη φάκελο του ακινήτου, ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει την έκδοση των απαραιτήτων αδειών.

Σε δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη”, ο κ. Ρούσσος εκτιμά ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να ολοκληρωθούν σύντομα οι διαδικασίες, με στόχο την επαναλειτουργία του αναψυκτηρίου αν όχι μέχρι το Πάσχα, εντός της καλοκαιρινής περιόδου.

Ετικέτες: 

Σχόλια

ΜΑΡΑΓΚΟΣ ΔΟΜΕΝΙΚΟΣ Σάβ, 25 Ιαν. 2014 - 15:21

ΟΤΑΝ ΗΤΑΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΗΤΑΝ ΝΟΜΙΜΟ…ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟ… ΑΝΤΕ ΒΓΑΛΕ ΑΚΡΗ ΜΕ ΔΑΥΤΟΥΣ!!!