Ακυρώθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου περί τροποποίησης της μελέτης του κόμβου Ποσειδωνίας

Επισημάνσεις που δεν εισακούσθηκαν

Δικαιώθηκε η προσφυγή της παράταξης του Ανδρέα Γιαλόγλου με φόντο παρατηρήσεις που απέρριψε η δημοτική πλειοψηφία στη σχετική συνεδρίαση

Μία ακόμη απορριπτική απόφαση εκ μέρους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου έρχεται στο προσκήνιο για τον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης, μετά από την προσφυγή της παράταξης “Σύρος, ένα βήμα μπροστά” σχετικά την “παράτυπη” τροποποίηση της μελέτης κατασκευής του κόμβου της Ποσειδωνίας, η οποία υπερψηφίστηκε από τη Δημοτική Αρχή, χωρίς η ίδια να έχει αιτηθεί την έγκριση του αρμόδιου τεχνικού συμβουλίου δημοσίων έργων.

Η εξέταση της προσφυγής, η οποία κατατέθηκε προς το αρμόδιο όργανο στις 27 Αυγούστου του 2015, αφού δεν ελήφθησαν υπόψιν από τη δημοτική πλειοψηφία οι ορθές παρατηρήσεις του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Ανδρέα Γιαλόγλου στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου κατά το τέλος Ιουλίου, εξετάσθηκε κατόπιν αρκετών καθυστερήσεων στις 16 Φεβρουαρίου του 2016, οπότε και η Επιτροπή του άρθρου 152 την έκανε στο σύνολό της δεκτή.

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως, η εν λόγω μελέτη αφορούσε στην πραγματοποίηση έργων που θα διευκόλυναν την κυκλοφορία στο κέντρο της Ποσειδωνίας, στο ύψος της Λέσχης, πλησίον της έπαυλης Τσιροπινά, καθώς πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα που απασχολεί την Τοπική Κοινότητα και τους κατοίκους της περιοχής εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Σημειώνεται πως η εν λόγω απόφαση της Αποκεντρωμένης μπορεί να αναζητηθεί μέσω της ιστοσελίδας της Διαύγειας (ΑΔΑ:Ω1ΤΞΟΡ1Ι-ΑΟΖ).

Τοπικοί Σύμβουλοι Ποσειδωνίας: Τη θεωρούσαν ανεφάρμοστη

Ειδικότερα, επί του περιεχομένου της μελέτης, τα μέλη της Τοπικής Κοινότητας Ποσειδωνίας στη συνεδρίαση του οργάνου το περασμένο καλοκαίρι είχαν επισημάνει μία σειρά από αλλαγές που εκτιμούσαν ότι έπρεπε να πραγματοποιηθούν, χαρακτηρίζοντας ουσιαστικά ανεφάρμοστη την υλοποίηση των όσων προέβλεπε. Ως εκ τούτου, είχαν γνωμοδοτήσει θετικά για την τροποποίησή της προς το δημοτικό συμβούλιο. Μέσω του προέδρου της Κοινότητας δε, Δημήτρη Νταλαχάνη, ο οποίος είχε παρευρεθεί στο δημοτικό συμβούλιο, είχε υποστηριχθεί μεταξύ άλλων, πως, η δημιουργία ενός κόμβου στο “επίμαχο” σημείο της ένωσης τριών οδών, θα προκαλούσε προβλήματα στα διερχόμενα οχήματα, ενώ δεν αποκλειόταν το ενδεχόμενο πρόκλησης ατυχήματος, ή ακόμη και η μη δυνατότητα διέλευσης μεγάλου οχήματος ή λεωφορείου εξαιτίας του περιορισμένου πλάτους του δρόμου. Συγκεκριμένα, στην απόφασή τους τα μέλη της Κοινότητας είχαν αιτηθεί τα παρακάτω: “α. Να μη γίνει η διαπλάτυνση του δρόμου προς Μέγα Γιαλό, δίπλα από τη Λέσχη Ποσειδωνίας, β. Να μην κατασκευαστεί το πεζοδρόμιο μπροστά και δίπλα από το περίπτερο όπως αυτό φαίνεται στη μελέτη του έργου, αλλά να κατασκευαστεί μικρό πεζοδρόμιο μπροστά από το περίπτερο, πλάτους 1 μέτρου. γ. Να μην κατασκευαστεί η νησίδα από κράσπεδα και μαρμάρινη πλακόστρωση με την κατακόρυφη σήμανση πάνω σε αυτήν και αντί αυτής, να κατασκευαστεί – σχεδιαστεί μία νησίδα μόνο με χρώμα διαγράμμισης. δ. Να απομακρυνθεί η υπάρχουσα πινακίδα STOP που βρίσκεται στο στύλο του ΟΤΕ και να τοποθετηθεί μαζί με την πινακίδα στη διάβαση πεζών. ε. Να τοποθετηθεί πινακίδα αναγγελίας κινδύνου Κ15 στη δεξιά λωρίδα του δρόμου προς Άγιο Ιωάννη (πριν ή μετά της επιχείρησης που βρίσκεται πλησίον της Εκκλησίας) και στ. Να μην τοποθετηθεί η σήμανση που αφορούσε στην νησίδα”.

Ακολούθησαν “παράνομη” πορεία έχοντας μόνο τη γνωμοδότηση της Κοινότητας

Τις εν λόγω αλλαγές επί του περιεχομένου της μελέτης έκαναν αποδεκτές τα μέλη της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου, παρά το γεγονός πως, η μείζον αντιπολίτευση είχε προβεί σε κρίσιμες επισημάνσεις, οι οποίες και απεδείχθησαν ορθές, όπως άλλωστε επιβεβαιώνει σήμερα και η σχετική απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου. Μεταξύ άλλων, ο κ. Γιαλόγλου εστιάζοντας στο τυπικό κομμάτι της απόφασης, προκειμένου αυτή να μην απορριπτόταν, χαρακτηρίζοντας “παράνομη” την πορεία των ενεργειών της Δημοτικής Αρχής, είχε τονίσει πως, από την εισήγηση απουσίαζε συνοδευτικό έγγραφο της Τεχνικής Υπηρεσίας, ενώ δεν είχε ληφθεί η γνώμη του αρμόδιου τεχνικού συμβουλίου που αποφαίνεται για όλα τα δημόσια έργα. Εκ μέρους του δε, στηλιτεύθηκε έντονα, το γεγονός πως, η δημοτική πλειοψηφία επιχείρησε την τροποποίηση στηριζόμενη μόνον στην απόφαση ενός παντελώς αναρμόδιου οργάνου, όπως η Τοπική Κοινότητα Ποσειδωνίας ενώ στην ίδια συνεδρίαση μάλιστα ο κ. Γιαλόγλου, είχε υποστηρίξει πως, “ερχόμαστε να εφαρμόσουμε μία άλλη μελέτη”, κάτι που κατά την εξέταση της προσφυγής, από την πλευρά του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και ειδικότερα της Δημοτικής Αρχής, επιχειρήθηκε να απαντηθεί μέσω του πληρεξουσίου δικηγόρου της, ο οποίος ανέφερε πως, “ναι μεν πρόκειται για τροποποίηση μελέτης, που αφορά όμως σε κυκλοφορικές ρυθμίσεις και όχι σε κατασκευή δημοσίου έργου”.

Ανδρέας Γιαλόγλου: Αν διαφωνούσαν, να μη δημοπρατούσαν το έργο

Κατόπιν της σχετικής απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου που δικαιώνει την προσφυγή για τους λόγους που ανέφερε η αντιπολίτευση, κληθείς να αναφερθεί επί της σημερινής εξέλιξης, ο επικεφαλής της παράταξης “Σύρος, ένα βήμα μπροστά”, τόνισε προς την εφημερίδα πως, η απόφασή τους (μέλη Δημοτικής Αρχής), “Αφορούσε σε μία παράτυπη τροποποίηση μελέτης. Στην ουσία είχαν τροποποιήσει τη μελέτη του δημοπρατημένου έργου του κόμβου της Ποσειδωνίας, χωρίς να έχουν ακολουθήσει όσα προβλέπει ο νόμος. Ο νόμος προβλέπει ότι η τροποποίηση της μελέτης γίνεται αφού προηγηθεί η γνώμη του αρμόδιου τεχνικού συμβουλίου δημοσίων έργων, ώστε μετά να έρθει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο”. Επαναλαμβάνοντας πως, αυτά τα τυπικά βήματα, δεν ακολουθήθηκαν από τους αρμοδίους της δημοτικής πλειοψηφίας, παρά τις συνεχείς έγκαιρες επισημάνσεις της μειοψηφίας, η παράταξή του οδηγήθηκε στην κατάθεση προσφυγής. “Αντί να προβούν στις διορθώσεις, εκείνοι επέμειναν και προχώρησαν έχοντας την γνώμη του τοπικού συμβουλίου της Κοινότητας της Ποσειδωνίας, κάτι που είναι παράνομο. Το επεσήμανα, δεν το πήραν πίσω κι αναγκαστήκαμε να προσφύγουμε. Βγήκε η απόφαση του άρθρου 152 και μας δικαιώνει κατά 100%” δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος, διευκρινίζοντας τέλος, πως, αν δεν θεωρούσαν λειτουργικό το έργο, “δε θα έπρεπε να το έχουν δημοπρατήσει. Το έργο ήταν συγκεκριμένο”.