Δελτίο τύπου της παράταξης «Σύρος ένα βήμα μπροστά» για την πρόταση συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου στην Ποσειδωνία

“Η δημοτική αρχή «παίζει τα ρέστα της» επενδύοντας στο διχασμό”

  • Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2015 - 12:45

"Στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, για ακόμη μια αφορά δυστυχώς, γίναμε μάρτυρες μιας κακοστημένης παράστασης της δημοτικής αρχής με στόχο καταρχάς μεν την παράταξή μας, τελικώς όμως το διχασμό των πολιτών του νησιού. Αφορμή αποτέλεσε η συζήτηση του 15ου θέματος της ημερήσιας διάταξης σχετικά με τη λήψη απόφασης για την πραγματοποίηση της μεθεπόμενης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου στην Ποσειδωνία (αρχικά η εισήγηση, για λόγους που θα εξηγηθούν παρακάτω, αφορούσε την επόμενη συνεδρίαση). Ο νόμος του Καλλικράτη στην παράγραφο 10 του άρθρου 67 προβλέπει ότι: «Σε εξαιρετικές περιπτώσεις το δημοτικό συμβούλιο μπορεί να συνεδριάζει, εκτός της έδρας του, στις τοπικές και δημοτικές κοινότητες, ύστερα από απόφαση των τριών πέμπτων (3/5) του συνόλου των μελών του». Το ίδιο ακριβώς προβλέπεται και στον κανονισμό λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου του δήμου μας (άρθρο 4, παρ. 10 και άρθρο 5, παρ. 4).

Η εισήγηση της δημοτικής αρχής αφού αναφέρει την παραπάνω διάταξη επικαλείται κατά γράμμα την ακόλουθη επιχειρηματολογία προκειμένου να τεκμηριώσει την «εξαιρετική περίπτωση» που προβλέπει ο νομοθέτης: «Δεδομένου ότι, εγκαταστάσεις (μικρόφωνα, κατάλληλα διαμορφωμένος χώρος, καταγραφικό σύστημα κλπ) ικανές να φιλοξενήσουν μια συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου υφίστανται σήμερα στο γραφείο συνεδριάσεων του πρώην Δήμου Άνω Σύρου καθώς επίσης και στην Ποσειδωνία, στα γραφεία της Τοπικής Κοινότητας Ποσειδωνίας (έπαυλη Τσιροπινά), για τους λόγους αυτούς εισηγούμαι όπως εγκρίνετε την πραγματοποίηση της επόμενης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, εκτός Ερμούπολης και ειδικότερα στην Ποσειδωνία (έπαυλη Τσιροπινά)».

Νομίζουμε ότι είναι ξεκάθαρος σε κάθε καλόπιστο συμπολίτη μας ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει η δημοτική αρχή τη νοημοσύνη του. Αντί να μπει στον κόπο να τεκμηριώσει την εισήγησή της για την προγραμματιζόμενη συνεδρίαση, συμπεριλαμβάνοντας ένα (έστω) σημαντικό θέμα συζήτησης στην ημερήσια διάταξή της που να αφορά το δημοτικό διαμέρισμα της Ποσειδωνίας, προτίμησε να αδιαφορήσει πλήρως για τη νομοθεσία (όχι μόνο για το πνεύμα, αλλά και το γράμμα του νόμου) και να επικαλεστεί… την ύπαρξη μικροφωνικής εγκατάστασης στο πρώην δημαρχείο Ποσειδωνίας.

Αν πραγματικά την ενδιέφερε η πραγματοποίηση μιας ουσιαστικής συνεδρίασης και όχι η εθιμοτυπική και προσχηματική επίσκεψη στα χωριά του νησιού μας, θα μπορούσε κάλλιστα να έχει μεριμνήσει για την πραγματοποίηση της αμέσως προηγούμενης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου στην Ποσειδωνία, όπου μεταξύ των θεμάτων υπήρχε συζήτηση και λήψη απόφασης για το σημαντικό έργο του Δημοτικού Σχολείου της Βάρης, θέμα που αφενός θα αποτελούσε επαρκή τεκμηρίωση και αφετέρου θα προσέλκυε το ενδιαφέρον των κατοίκων.

Οι μάσκες όμως έπεσαν τελείως όταν κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος, η πρόεδρος τροποποίησε την ήδη κατατεθείσα εισήγηση καλώντας το σώμα να αποφασίσει για την πραγματοποίηση της μεθεπόμενης συνεδρίασης στην Ποσειδωνία (αντί για την επόμενη). Τότε η παράταξή μας, με τη σύμφωνη γνώμη και της ελάσσονος μειοψηφίας, πρότεινε εύλογα να τεκμηριώσουμε επαρκώς στην επόμενη συνεδρίαση (στην Ερμούπολη) την αναγκαιότητα για συνεδρίαση στην Ποσειδωνία, φροντίζοντας να συμπεριληφθεί στη θεματολογία έστω και ένα θέμα ενδιαφέροντος για την περιοχή. Η δημοτική αρχή απέρριψε την πρόταση εμμένοντας στην αρχική της αιτιολόγηση, κάνοντας φανερό ακόμα και στον πιο καλοπροαίρετο υποστηρικτή της ότι μοναδικός της στόχος ήταν εξαρχής ο διχασμός και όχι ο ορθός προγραμματισμός της εν λόγω συνεδρίασης. Γνωρίζοντας ότι για τη λήψη της απόφασης αυτής απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των 3/5 των μελών του δημοτικού συμβουλίου και μην έχοντας την πλειοψηφία αυτή, προτίμησε να οδηγήσει σε αποτυχία την όλη διαδικασία επιχειρώντας στη συνέχεια να χρεώσει στις παρατάξεις της μειοψηφίας ότι δήθεν αρνούνται να συνεδριάσουν εκτός Ερμούπολης.

Ακολούθως, το ίδιο κιόλας βράδυ, κατά την προσφιλή τακτική τους, τα στελέχη της δημοτικής αρχής ξεκίνησαν την επιχείρηση λασπολογίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χρεώνοντας στη μειοψηφία την αδυναμία λήψης έγκυρης συνεδρίασης στην Ποσειδωνία, τη στιγμή που ο πραγματικός λόγος (όπως εξηγήθηκε) που δεν λήφθηκε η ζητούμενη απόφαση είναι η μη επαρκής τεκμηρίωση της εισήγησης. Η παράταξή μας και στο παρελθόν έχει επισημάνει την αδύναμη τεκμηρίωση προηγούμενων αποφάσεων οι οποίες κατέληξαν να ακυρωθούν από το αρμόδιο όργανο, χωρίς να εισακουστεί από τη δημοτική αρχή. Άλλη μια λυπηρή περίπτωση λοιπόν, όπου ο δήμαρχος και η πλειοψηφία επιχειρούν να διαστρεβλώσουν τη θέση μας για ανάγκη επαρκούς τεκμηρίωσης (όχι με την… ύπαρξη μικροφωνικής), κατηγορώντας μας στα μάτια των πολιτών της Ποσειδωνίας ότι -δήθεν- δεν θέλουμε να γίνει εκεί συνεδρίαση (κάτι για το οποίο φυσικά δεν θα είχαμε κανένα λόγο να αρνηθούμε).

Αναρωτιόμαστε πόσο ακόμα η ευαγγελιζόμενη το «νέο» δημοτική αρχή θα εξακολουθήσει να χρησιμοποιεί τέτοιου είδους παλαιομοδίτικα τεχνάσματα. Αναρωτιόμαστε αν αυτό είναι που μας αξίζει ως πολίτες αυτού του νησιού: οι δολοπλοκίες, οι ίντριγκες και η καθημερινή διαστρέβλωση της πραγματικότητας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αν μας αξίζει πράγματι το κυνήγι μαγισσών και φαντασμάτων, η απαξίωση προσώπων και η διχαστική τακτική.

Καλούμε τη δημοτική αρχή για ακόμη μια φορά να επιτελέσει το έργο για το οποίο έχει επιλεγεί. Την καλούμε ακόμη να προγραμματίσει σειρά συνεδριάσεων και σε αυτό θα έχει την αμέριστη συνδρομή μας, τόσο στην Άνω Σύρο όσο και στην Ποσειδωνία με κατάλληλη θεματολογία που θα προσελκύει το ενδιαφέρον των εκεί κατοίκων και θα τους αντιμετωπίζει ως ισότιμους δημότες και όχι ως θεατές ενός περιφερόμενου θιάσου που δίνει παραστάσεις μια φορά το χρόνο στην περιοχή τους".