Το Λιμενικό Ταμείο Σύρου για τις συγχωνεύσεις – καταργήσεις που προωθεί το υπουργείο Ναυτιλίας

Γραμμή “άμυνας” και αναμονής

- Να λειτουργεί ένα Λιμενικό Ταμείο ανά δήμο στις Κυκλάδες, η απόφαση των μελών - Εκφράσθηκε η αγωνία για το μέλλον των υπαλλήλων

Απόφαση “άμυνας” πήραν τα μέλη του Λιμενικού Ταμείου Σύρου αναφορικά με το θέμα της “κατάργησης ή συγχώνευσης των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων” υποστηρίζοντας να εφαρμοσθούν πλήρως όσα ορίζει ο “Καλλικράτης” και να λειτουργεί ένα Λιμενικό Ταμείο ανά δήμο στις Κυκλάδες, τη στιγμή που η πραγματικότητα επιβεβαιώνει πως οι προθέσεις του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου κινούνται σε ολοκληρωτικά αντίθετη κατεύθυνση, μη επιτρέποντας οποιαδήποτε αισιόδοξη σκέψη.

Στη χθεσινή συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Λιμενικού Ταμείου Σύρου αν και ειπώθηκε πως ήδη αρκετά Λιμενικά Ταμεία έχουν προχωρήσει σε συγχωνεύσεις, το διοικητικό συμβούλιο υπερψήφισε κατά πλειοψηφία – μειοψηφούντος του Λιμενάρχη Νικόλαου Σκευοφύλακα – να δημιουργηθεί ένα Λιμενικό Ταμείο για τις υποθέσεις κάθε δήμου στις Κυκλάδες, αφού η νησιωτικότητα εμποδίζει την ομαλή λειτουργία των σημερινών διαδημοτικών Ταμείων, δεδομένης της δυσκολίας στις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις των μελών από το ένα νησί προς το άλλο.

Από την πλευρά του, ο κ. Σκευοφύλαξ τόνισε ότι προτιμότερη απόφαση θα ήταν να δημιουργηθεί μία Ανώνυμη Εταιρεία Ειδικού Σκοπού που θα περιλαμβάνει τα Λιμενικά Ταμεία του νομού και θα έχει μεγαλύτερη ευελιξία στις αποφάσεις που θα λαμβάνει, θέση που διατύπωσε εναλλακτικά ο πρόεδρος, Γιώργος Βελισσαρίου και υιοθέτησαν ως αντιπρόταση σε πιθανή απόρριψη της αρχικής απόφασης, τα μέλη.

Προωθούνται συγχωνεύσεις

Για το σημαντικό ζήτημα που αφορά επί της ουσίας στη διαχείριση των λιμένων, παραχώρησε ενημέρωση αναλυτικά ο κ. Βελισσαρίου προς τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, υπενθυμίζοντας αρχικά πως υπάρχουν ήδη δώδεκα Οργανισμοί, οι οποίοι πρόκειται να ανήκουν προσεχώς σε τέσσερα Δίκτυα πανελλαδικά και πρόθεση του υπουργείου είναι να προωθηθούν οι συγχωνεύσεις, ο τρόπος όμως με τον οποίο θα γίνουν αυτές, όπως χαρακτηριστικά ισχυρίστηκε παρακάτω ο ίδιος, δεν έχει διατυπωθεί ακόμη με σαφήνεια από τους αρμόδιους. “Ο νόμος καθορίζει ότι τα Λιμενικά Ταμεία θα συγχωνευθούν, όμως δεν αναφέρει πώς θα γίνει” τόνισε συγκεκριμένα, προσθέτοντας ότι αυτό κατά πάσα πιθανότητα θα επιτευχθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων (ΡΑΛ) που θα συσταθεί”.

Εισήγηση του κ. Βελισσαρίου υπήρξε η προαναφερθείσα θέση να λειτουργεί σε κάθε δήμο ένα Λιμενικό Ταμείο, πρόταση που υποστηρίχθηκε κατά πλειοψηφία, με την επισήμανση από τον δημοτικό σύμβουλο Ανδρέα Γιαλόγλου, ότι αντιλαμβάνονται όλοι πως πρόκειται για μία “γραμμή άμυνας” που θα ακολουθηθεί αρχικά, η οποία αναμφισβήτητα, θα χρειαστεί να εξετασθεί ξανά, δεδομένων των πολιτικών που προωθεί η κυβέρνηση.

Αντιπρόταση η σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας

Ο πρόεδρος στη συνέχεια, σημείωσε ότι το Λιμενικό Ταμείο Σύρου οφείλει να έχει μία αντιπρόταση να καταθέσει καθώς οι ενδείξεις θέλουν το υπουργείο Ναυτιλίας να μην “ακούει” τις φωνές και τις προτάσεις των Λιμενικών Ταμείων. Ωστόσο, ο ίδιος εξήγησε ότι καλό θα ήταν στην ''ατζέντα” τα μέλη του ΔΣ να έχουν ως θέση τη δημιουργία Ανώνυμης Εταιρείας Ειδικού Σκοπού για τις Κυκλάδες, προκειμένου να αποφευχθεί η υπαγωγή των λιμένων σε δίκτυα που θα “απέχουν” στη λογική διαχείρισης των λιμένων που βρίσκονται στον ευαίσθητο νησιώτικο χώρο από τα αντίστοιχα στον ηπειρωτικό χώρο. Ο πρόεδρος μάλιστα επανέλαβε την αρχική άποψή του, την οποία είχε εκφράσει σε παλαιότερη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος), επισημαίνοντας χαρακτηριστικά, πως στην Ανώνυμη Εταιρεία θα πρέπει να έχει την πλειοψηφία των μετοχών η Τοπική Αυτοδιοίκηση ώστε να διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στις αποφάσεις που θα λαμβάνονται για το μέλλον και την τύχη των λιμανιών, τα οποία “απειλούνται” ευθέως από την κυβέρνηση με κατάλληλη... αξιοποίηση – παραχώρηση στα “χέρια” ιδιωτικών συμφερόντων.

Απόφαση σύμφωνα με τη “γενική τάση”

Εξ αρχής διαφορετική θέση είχε ο Λιμενάρχης Σύρου, Νικόλαος Σκευοφύλαξ, ο οποίος δήλωσε “παρών” στην ψηφοφορία, υπογραμμίζοντας ότι θα έπρεπε να ψηφισθεί ως μόνη και κύρια πρόταση η δημιουργία Ανώνυμης Εταιρείας προκειμένου να μη χαθεί χρόνος, αναφέροντας παράλληλα ότι, η γενική κατεύθυνση που ακολουθεί η κυβέρνηση και τα υπουργεία σε κάθε επίπεδο είναι η τάση των συγχωνεύσεων. Επικαλούμενος μάλιστα ως παράδειγμα τον “Λιμενικό Καλλικράτη” οποίος θέλει άμεσα να γίνονται συγχωνεύσεις σε Λιμεναρχεία και να δημιουργούνται λιμενικοί σταθμοί στα νησιά, κατέληξε ότι θα έπρεπε ήδη να έχει καταγραφεί σαφής και ρεαλιστική θέση από την πλευρά των Λιμενικών Ταμείων.

Απειλή για τους υπαλλήλους

Παράμετρος που τέθηκε στο “τραπέζι” του διαλόγου των μελών του διοικητικού συμβουλίου του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, υπήρξε και το μέλλον των υπαλλήλων που εργάζονται σε αυτά. Ο κ. Βελισσαρίου τόνισε πως πρέπει με κάθε δυνατό τρόπο να μη θιγούν τα δικαιώματά τους και να διαφυλαχθούν οι θέσεις τους, λέγοντας πως η συγκεκριμένη θέση πρέπει να μετουσιωθεί σε επιχείρημα της πρώτης γραμμής.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως στη συνεδρίαση ήταν παρόντες δυο εκ των εργαζομένων, οι οποίοι υπεραμύνθηκαν της θέσης να παραμείνει ως έχει η δομή και η λειτουργία των Λιμενικών Ταμείων, αφού σε κάθε άλλο σενάριο, κινδυνεύουν.

Εν κατακλείδι, ο κ. Σκευοφύλαξ, συνηγόρησε στο ότι θα πρέπει να προασπιστούν οι εργαζόμενοι, λέγοντας όμως ότι πρέπει να είναι προετοιμασμένο το Λιμενικό Ταμείο Σύρου, καθώς σε κάθε περίπτωση οι υπάλληλοι θα έρθουν αντιμέτωποι με την αβεβαιότητα, αφού οι επιθυμίες του υπουργείου είναι γνωστές και από αντίστοιχες αποφάσεις σε άλλους κλάδους και πεδία.