Αντιπαραθέσεις προκάλεσε η απόφαση της Επιτροπής για τα δημοτικά τέλη

Βολές και ευθύνες

Δημόσιες αντιπαραθέσεις, τοποθετήσεις και ανταπαντήσεις, σχολιασμοί και αιχμές, απειλητική διάθεση και αποποίηση ευθυνών, είναι τα κύρια στοιχεία που συνθέτουν το σκηνικό που δημιουργήθηκε κατόπιν της απόφασης της Επιτροπής του άρθρου 152 για τα δημοτικά τέλη.

Η απόφαση που δικαίωσε το μέρος της προσφυγής της Δημοτικής Συμβούλου, Μαρίας Καζαντζάκη, που αφορούσε στα δημοτικά τέλη και η μη απόφαση λόγω αναρμοδιότητας της Επιτροπής για τα άλλα μέρη της προσφυγής, αποτέλεσαν τους κύριους λόγους έκδοσης σχετικής ανακοίνωσης από πλευράς του Δημάρχου, στην οποία παρουσιάζει το θέμα πλήρως ανεστραμμένο.

Με βολές κατά των Μέσων Ενημέρωσης, αλλά και με έμμεσες απειλές, , ο Δήμαρχος, Γ. Δεκαβάλλας, καθώς βρέθηκε να εγκλωβίζεται με την ακύρωση των αποφάσεων περί των δημοτικών τελών, επιχειρεί με μετάφραση κατά το δοκούν της απόφασης, να αναστρέψει την αρνητική γι’ αυτόν εικόνα.

Αυτό γίνεται εμφανές από την σαφή απόφαση της επιτροπής ότι όσον αφορά στα δημοτικά τέλη η σχετική απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου ακυρώνεται, ενώ ο Δήμαρχος παρουσιάζοντας ακριβώς το αντίθετο, αναφέρει πως «όλα τα δημοτικά τέλη που έχουν επιβληθεί σε όλες τις κατηγορίες κρίθηκαν απόλυτα νόμιμα από την Επιτροπή του άρθρου 152 και εξακολουθούν να ισχύουν».

Όμως ο Δήμαρχος δεν αρκείται στην διαφοροποιημένη ανάγνωση της απόφασης αλλά στρέφεται και κατά του τοπικού τύπου, τον οποίο εμπλέκει σε σχέσεις με πολιτικά πρόσωπα και τον παρουσιάζει ως υποκινούμενο, γεγονός ανεπίτρεπτο τουλάχιστον για το ποιόν και το ήθος που θα έπρεπε να επιδεικνύει λόγω του θεσμικού του ρόλου.

Συγκεκριμένα αναφέρεται σε υιοθέτηση εκ μέρους του τύπου, των ισχυρισμών της προσφεύγουσας Δημοτικής Συμβούλου, περί αλλοίωσης των οικονομικών στοιχείων του Δήμου, όσον αφορά στα δημοτικά τέλη.

Επειδή η «Κοινή Γνώμη» ήταν αυτή η οποία αναφέρθηκε επανειλημμένως στις οικονομικές αποκλίσεις του προϋπολογισμού και ειδικά όσον αφορά στην ασυμφωνία των ποσών που αφορούν στα δημοτικά τέλη, είναι εμφανές εναντίον ποίου στρέφονται οι Δημαρχιακές βολές.

Επ’ αυτού ο κ. Δήμαρχος θα πρέπει να ενημερωθεί πως τα σχετικά δημοσιεύματα προηγήθηκαν χρονικά των τοποθετήσεων και των προσφυγών της Δημοτικής Συμβούλου, γεγονός που θα έπρεπε να είχε ελέγξει πριν προβεί σε ανάλογους συνειρμούς.

Όπως η πορεία έχει αποδείξει, δεν είναι στην τακτική της εφημερίδας και των συντακτών της να εξυπηρετούν, να υποστηρίζουν ή να υιοθετούν συγκεκριμένες πολιτικές θέσεις, πέραν αυτών που οι ίδιοι πρεσβεύουν ως αληθείς, αντικειμενικές και αμερόληπτες.

Άλλωστε για όλα τα σχετικά δημοσιεύματα που αφορούν στα οικονομικά στοιχεία του προϋπολογισμού είχαν τεθεί επανειλημμένως σχετικά ερωτήματα προς τον κ. Δήμαρχο, τα οποία όμως μέχρι στιγμής δεν έχει ακόμα αποσαφηνίσει, πέραν των αίολων και γενικόλογων απαντήσεων που έχει δημοσιοποιήσει.

Η τοποθέτηση του Δημάρχου

Το πλήρες κείμενο της απάντησης του Δημάρχου, Γιάννη Δεκαβάλλα, αναφέρει:

«Πριν από μερικούς μήνες μερίδα του τοπικού τύπου παρουσίαζε την προσφυγή της δημοτικής συμβούλου κ. Μαρίας Καζαντζάκη, που αφορά στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη μείωση των δημοτικών τελών για το οικονομικό έτος 2014, και υιοθετούσε πλήρως τους ισχυρισμούς της περί δήθεν αλλοίωσης των οικονομικών στοιχείων του Δήμου, προκειμένου να γίνει μικρότερη μείωση στα δημοτικά τέλη από αυτήν που έπρεπε κανονικά να γίνει.

Αφού διαμορφώθηκε σε μεγάλο τμήμα της κοινής γνώμης η άποψη ότι πράγματι αλλοιώθηκαν οικονομικά στοιχεία για να γίνει μικρότερη μείωση, η Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης απέρριψε την προσφυγή – έστω και για όχι ουσιαστικούς λόγους.

Κατά της απόφασης αυτής της Γραμματέως της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η κ. Καζαντζάκη προσέφυγε ενώπιον της επιτροπής του άρθρου 152 του Ν. 3463/2006 προβάλλοντας μια σειρά από λόγους και αιτιάσεις, με σκοπό να γίνει δεκτή η προσφυγή της να ακυρωθεί η απόφαση της Γραμματέως.

Η απόφαση της Επιτροπής δημοσιεύθηκε μόλις προχθές 8 Ιουλίου 2014, (παρότι φέρει ημερομηνία 20 Ιουνίου 2014).

Απορρίπτει το μεγάλο μέρος της προσφυγής και τα μόνα που κάνει αποδεκτά είναι:

1) η μείωση των δημοτικών τελών στον Οικισμό της Άνω Σύρου (κατά 50% περίπου σε σχέση με τα ισχύοντα τέλη στις άλλες περιοχές της Σύρου). Δηλαδή η απόφαση κρίνει ως ανεπαρκή την αιτιολόγηση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη μείωση των τελών αυτών και

2) Η αύξηση κατά 7% του τέλους για τα επαγγελματικά καταστήματα της Ποσειδωνίας, για τα οποία το Δημοτικό Συμβούλιο είχε κρίνει ότι πρέπει να συγκλίνουν με τα αυξημένα τέλη τα οποία καταβάλλουν οι καταστηματάρχες της υπόλοιπης Σύρου. Δηλαδή και γι αυτή την περίπτωση η Επιτροπή έκρινε ότι πρέπει να ακυρωθεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ελλείψει επαρκούς αιτιολογίας.

Το εκπληκτικό όμως στην όλη υπόθεση είναι ότι πολλές ημέρες πριν δημοσιευθεί η απόφαση της Επιτροπής, η οποία όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων απέρριψε το συντριπτικά μεγάλο μέρος της προσφυγής, βγήκαν αρκετά μέσα μαζικής ενημέρωσης του νησιού και διατυμπάνιζαν ότι έγινε καθ' ολοκληρίαν δεκτή η προσφυγή και μάλιστα σε μια στιγμή που δεν είχε κληθεί καν ο Δήμος ενώπιον της Επιτροπής για να εκφράσει τις απόψεις του.

Τα ερωτήματα βέβαια που δημιουργούνται είναι πολλά και αναπάντητα.

- Ποιοι είναι αυτοί προανήγγειλαν μια απόφαση θεσμικού οργάνου χωρίς αυτή να έχει εκδοθεί ποτέ;

- Από ποίον ή από ποιους τα ΜΜΕ δέχτηκαν την πληροφόρηση περί δήθεν αποδοχής της προσφυγής από την Επιτροπή;

- Πώς αποδέχτηκαν να δημοσιεύσουν μια απόφαση ενός οργάνου, ιδιαίτερα σημαντικού για το θεσμό της Αυτοδιοίκησης, χωρίς να υπάρχει δημοσίευση στο “Διαύγεια” της υποτιθέμενης αυτής απόφασης;

- Δεν αναρωτήθηκαν πως είναι δυνατόν να εκδοθεί απόφαση στο πλαίσιο λειτουργίας μιας ευνομούμενης Πολιτείας, χωρίς να έχει προσκληθεί και χωρίς να έχει ακουστεί καν ο αρμόδιος φορέας του οποίου η Διοικητική πράξη προσβάλλεται;

Τέλος, για να επανέλθουμε στην ουσία του θέματος: όλα τα δημοτικά τέλη που έχουν επιβληθεί σε όλες τις κατηγορίες κρίθηκαν απόλυτα νόμιμα από την Επιτροπή του άρθρου 152 και εξακολουθούν να ισχύουν.

Το σκέλος της απόφασης που αφορά στη μείωση των δημοτικών τελών της Άνω Σύρου και της αύξησης (7%) για τα καταστήματα του Δήμου Ποσειδωνίας δεν ισχύει αυτή τη στιγμή, και για το μέλλον. Ωστόσο έχει τη δυνατότητα το Δημοτικό Συμβούλιο να επανέλθει και να τεκμηριώσει ακόμη περισσότερο την αιτιολογία του και γι’ αυτές τις κατηγορίες, έτσι ώστε να επανέλθουν και αυτές οι διατάξεις της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, πάλι σε ισχύ».

"Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη"

Η Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Σύρου- Ερμούπολης, Μαρία Καζαντζάκη, ως η άμεσα εμπλεκόμενη στην υπόθεση, καθώς αυτή προσέφυγε κατά της απόφασης για τα δημοτικά τέλη, απαντά στα όσα υποστηρίζει ο κ. Δεκαβάλλας, αναφέροντας:

«Με έκπληξη διάβασα το δελτίο τύπου του κου Δεκαβάλλα, ο οποίος αναφέρεται στην απόφαση της Επιτροπής του άρθρου 152, η οποία έκανε εν μέρει δεκτή την προσφυγή μου για τα δημοτικά τέλη που επιβλήθηκαν στους Συριανούς Δημότες και λυπάμαι ιδιαίτερα που ο κος Δήμαρχος, στο τέλος της Δημαρχιακής του θητείας και μετά το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών, αποφάσισε να στραφεί κατά πάντων με επιχειρήματα σαθρά, κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια.

Συγκεκριμένα, στο δελτίο τύπου του, σε μια προσπάθεια διασκέδασης των εντυπώσεων, αποτυχημένη ασφαλώς, αναφέρει ότι η Επιτροπή τάχα απέρριψε επί της ουσίας κάποιους λόγους της προσφυγής μου. Θα έπρεπε όμως να έχει την πολιτική εντιμότητα, αφού τη νομική γνώση έχει σίγουρα και μπορεί να κατανοήσει τη διαφορά ανάμεσα στο απορρίπτω επί της ουσίας και στο απορρίπτω λόγω αναρμοδιότητας, να πει στο κόσμο την αλήθεια! Στην πραγματικότητα η επιτροπή, έκρινε τον εαυτό της αναρμόδιο και δεν εξέτασε καν, κάποιους λόγους της προσφυγής μου, ενώ όσους εξέτασε τους έκανε δεκτούς!

Και ερωτώ,

• είναι δυνατόν να θεωρεί ο κος Δεκαβάλλας ότι η Δημοτική Αρχή δικαιώθηκε, ενώ η απόφαση κάνει δεκτή την προσφυγή μου;

• είναι δυνατόν να θριαμβολογεί ο κος Δεκαβάλλας, επειδή τελικά σύμφωνα με την απόφαση της επιτροπής, η Δημοτική Αρχή αποδείχτηκε παράτυπη εν μέρει και όχι εν όλω;

• είναι δυνατόν ο κος Δεκαβάλλας να αναρωτιέται, ποιοι ήταν αυτοί που διέδωσαν την αποδοχή της προσφυγής μου στα ΜΜΕ πριν την έκδοση της αποφάσεως, όταν ο ίδιος, με περισσό θράσος, κατά το παρελθόν, δήλωσε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 10/6/2013 ότι γνώριζε, πριν την έκδοση της απόφασης επί άλλης προσφυγής μου, το αποτέλεσμα της απόφασης; Αν δεν θυμάται ο κος Δεκαβάλλας τις δηλώσεις του, τον παραπέμπω στο σχετικό βίντεο της συνεδρίασης. Ας σταματήσει λοιπόν να κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια και πάντως είναι υποκριτικό να κατακρίνει πρακτικές, τις οποίες άλλοτε ο ίδιος υιοθέτησε και βάσει των οποίων λειτουργούσε.

• είναι δυνατόν, να αναφέρει στο δελτίο του ο κος Δεκαβάλλας ότι, δήθεν ο Δήμος δεν προσκλήθηκε κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, όταν η συζήτηση της προσφυγής μου αναβλήθηκε, μόνο και μόνο για να κληθεί ο Δήμος, ο οποίος εκπροσωπήθηκε κατά τη τελική συνεδρίαση από το Νομικό του παραστάτη, τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών και την Προϊσταμένη της Οικονομικής Υπηρεσίας και όταν μέλος της Επιτροπής είναι ο κος Αλμπανόπουλος ο οποίος γνώριζε το πότε θα λάβει χώρα η συνεδρίαση; Μήπως όλοι οι ανωτέρω δεν τον πληροφόρησαν ότι παραστάθηκαν κατά τη συζήτηση της προσφυγής μου ή παραλείπει να το αναφέρει, κατά την πάγια τακτική του για τη δημιουργία εντυπώσεων;

Ας αφήσει λοιπόν ο κος Δεκαβάλλας τις βαρύγδουπες εκφράσεις, τις έμμεσες απειλές κατά πάντων και τις απέλπιδες προσπάθειες να δώσει την εντύπωση στο Συριανό λαό ότι η προσφυγή μου απερρίφθη δήθεν και ότι η Δημοτική Αρχή δεν υπήρξε στο θέμα αυτό παράτυπη.

Τον προκαλούμε, εφόσον ο ίδιος αναφέρει ότι ανά πάσα στιγμή η Δημοτική Αρχή είναι σε θέση να συγκαλέσει Δημοτικό Συμβούλιο και να διορθώσει τις παρατυπίες της στο θέμα των Δημοτικών τελών, να το πράξει άμεσα, στα πλαίσια της “δυναμικής” πολιτικής, την οποία φαίνεται να πλασάρει τον τελευταίο καιρό, μετά τη σαφή αποδοκιμασία που έλαβαν οι “γλυκανάλατες” πολιτικές του, κατά τις πρόσφατες εκλογές».

Άμεση αποκατάσταση όλων των παρατυπιών και παραλείψεων

Με αφορμή τις τοποθετήσεις του κ. Δεκαβάλλα επί του θέματος, αλλά και εξαιτίας της επικρατούσας κατάστασης στα οικονομικά του Δήμου, η παράταξη «Η Σύρος που αξίζουμε», η οποία και θα αναλάβει την Δημαρχία από την 1η Σεπτεμβρίου ζητά από την παρούσα Δημοτική Αρχή την ανάληψη των ευθυνών που της αναλογούν, αναφέροντας:

«Το πρόσφατο δελτίο τύπου του απερχόμενου Δημάρχου κου Δεκαβάλλα, σχετικά με την απόφαση της Επιτροπής του άρθρου 152 για τα δημοτικά τέλη, επιβεβαιώνει τους μέχρι σήμερα ισχυρισμούς μας περί παρατυπιών και οικονομικού “μπάχαλου” αναφορικά με τα οικονομικά του Δήμου Σύρου- Ερμούπολης.

Καλούμε την απερχόμενη Δημοτική Αρχή, να διορθώσει άμεσα και πάντως πριν τη λήξη της θητείας της, όλες τις παρατυπίες και τις παραλείψεις της, αναφορικά με τα Δημοτικά τέλη αλλά και με κάθε τομέα της οικονομικής διαχείρισης του Δήμου, καθώς και να ολοκληρώσει τους ισολογισμούς και απολογισμούς του πρώην Δήμου Άνω Σύρου, που ακόμα εκκρεμούν από το έτος 2006, καθώς επίσης και τον απολογισμό και ισολογισμό του 2012 και 2013 του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, έτσι ώστε να είναι αυτή που θα αναλάβει τις ευθύνες για τις ΔΙΚΕΣ ΤΗΣ πράξεις και παραλείψεις.

Αναμένουμε μέχρι τις 31 Αυγούστου 2014, ο κος Δεκαβάλλας, να πιστοποιήσει τα όσα έλεγε μέχρι σήμερα περί χρηστής οικονομικής διαχείρισης του Δήμου, φέρνοντας τα παραπάνω θέματα προς ψήφιση σε έκτακτα Δημοτικά Συμβούλια και να παραδώσει το Δήμο στην επόμενη Δημοτική Αρχή, τουλάχιστον, χωρίς τέτοιου είδους οικονομικές εκκρεμότητες.

Σε κάθε περίπτωση, η Δημοτική μας παράταξη, κάνοντας πράξη τις προεκλογικές τις δεσμεύσεις, θα προχωρήσει σε υπολογισμό των Δημοτικών τελών σύμφωνα με τις Αρχές της ανταποδοτικότητας και ακριβώς όπως προβλέπει ο Νόμος».

Ετικέτες: