Βλάβη στο μοναδικό μηχάνημα επίχωσης απορριμμάτων που διαθέτει ο ΦΟΔΣΑ

Εκτός λειτουργίας

Εγκρίθηκε κονδύλι για την ενοικίαση μηχανήματος έργου

Μετ΄ εμποδίων αλλά και με πολύ μειωμένους ρυθμούς προχωρά η διαδικασία της επίχωσης των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Σύρου εδώ και μία εβδομάδα, αφού το μοναδικό μηχάνημα έργου που διαθέτει ο ΦΟΔΣΑ έχει τεθεί εκτός λειτουργίας μετά από βλάβη που υπέστη, ενώ η τελευταία συντήρησή του, παραμένει άγνωστο πότε πραγματοποιήθηκε.

Εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου και με τον όγκο των απορριμμάτων που συγκεντρώνει καθημερινά ο ΧΥΤΑ, το συγκεκριμένο περιστατικό έρχεται να προκαλέσει ανησυχία, ενώ ο Φορέας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της “Κοινής Γνώμης” επιχειρεί να διεκπεραιώσει το στάδιο της επίχωσης με ένα μικρότερο μηχάνημα, το οποίο όμως δεν έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί σε καμία περίπτωση στις αυξημένες ανάγκες της θερινής περιόδου.

Μάλιστα, μέχρι την επισκευή του, η οποία δεν είναι γνωστό πότε θα πραγματοποιηθεί, θα απαιτηθεί η άφιξη εξωτερικού συνεργάτη εκτός Σύρου, αφού δεν υπάρχει κατάλληλο συνεργείο στο νησί με το απαραίτητο μηχάνημα.

Ως εκ τούτου, ο ΦΟΔΣΑ προχώρησε σε αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού του, ώστε να εγκριθεί νέα δαπάνη, την οποία ψήφισε ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο στην πρόσφατη συνεδρίαση.

Στην περίπτωση όμως που η επισκευή του απαιτήσει αρκετό χρόνο, όπως και η άφιξη του εξωτερικού συνεργάτη, η ανησυχία αναμένεται να αυξηθεί και το ζήτημα να μετατεθεί στη θητεία της νέας Δημοτικής Αρχής, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία του ΧΥΤΑ.

Μοναδικό μηχάνημα που δεν συντηρήθηκε(;)

Όπως όλα δείχνουν, ο ΦΟΔΣΑ φαίνεται “να τρέχει και να μη φτάνει” αφού η βλάβη έχει κάνει ανενεργό το μοναδικό μηχάνημα που διαθέτει για ένα από τα στάδια της επίχωσης μέχρι και την τελική φάση της ταφής, προκειμένου στον ΧΥΤΑ να μην προκληθεί πρόβλημα και να “χτίζονται” με τάξη τα διάφορα στρώματά του, προασπίζοντας με αυτό τον τρόπο τη ζωή του.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί, πως πρόκειται για ένα μηχάνημα εκ των τριών που θεωρούνται απαραίτητα για την ορθή ταφή των απορριμμάτων (συμπίεση, κάλυψη και διαχωρισμός) που φθάνουν στον ΧΥΤΑ, με αποτέλεσμα μετά και τη ζημιά που έχει υποστεί να προκαλεί απορία σχετικά με το τί μέλλει γενέσθαι. Μάλιστα, εγείρεται το ερώτημα αν - από τη στιγμή που δεν υπάρχει δεύτερο μηχάνημα έργου στον ΦΟΔΣΑ για τις ανάγκες επίχωσης -, είχε πραγματοποιηθεί το σύνολο των ελέγχων και των συντηρήσεων που απαιτεί η καλή λειτουργία του, ώστε τέλη Ιουλίου, η Σύρος να μην βρίσκεται στο σημείο να εξαρτάται από το... έλεος του χρονικού διαστήματος που απαιτείται για την αποκατάσταση της βλάβης του από την αρμόδια εταιρεία στην Αθήνα, με συνέπεια τα απορρίμματα να “στοιβάζονται” σιγά σιγά προκειμένου να ταφούν.

Αναπροσαρμογή προϋπολογισμού και εξωτερικός συνεργάτης

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αμέσως μόλις διαπιστώθηκε η βλάβη από τους χειριστές του, υπήρξε ενημέρωση προς τον Φορέα ώστε να μεριμνήσει για την άμεση επισκευή του. Ασφαλείς πληροφορίες θέλουν όμως, μέχρι και σήμερα να μην έχει φθάσει το συνεργείο για την αποκατάσταση της ζημιάς, γεγονός που – τουλάχιστον – θα έπρεπε να προβληματίσει τους υπεύθυνους του ΦΟΔΣΑ, οι οποίοι ωστόσο έθεσαν το θέμα επί τάπητος στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ως θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Φορέα, Στέφανος Βακόνδιος, επεσήμανε την ανάγκη να εγκριθεί η αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού του ΦΟΔΣΑ, ώστε να διατεθεί το χρηματικό ποσό των 2.000 ευρώ για την ενοικίαση μηχανήματος έργου και τη χρήση του από εξωτερικό συνεργάτη, ο οποίος θα αφιχθεί από την Αθήνα, ώστε να αναλάβει τη διεκπεραίωση της διαδικασίας επίχωσης, με τη συνδρομή μηχανήματος που μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες ταφής των απορριμμάτων του νησιού. Σημειώνεται επιπλέον, πως τις τελευταίες ημέρες το έργο της επίχωσης επιχειρείται να γίνεται με ένα μικρότερο μηχάνημα, ώστε να μη συσσωρεύεται ο όγκος των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ και αφήνονται τα συγκεντρωθέντα υλικά εκτεθειμένα.

Επιπλέον, κρίνεται αναγκαίο να επισημανθεί, πως η ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την επιλογή ενός εξωτερικού συνεργάτη αν και έχει δοθεί από τους αιρετούς, εν τούτοις, δεν έχει καθαρογραφεί ώστε να δημοσιευθεί και στη συνέχεια ο ΦΟΔΣΑ να μπορέσει να προβεί στην ανάθεση του έργου.

Άγνωστος ο χρόνος αποκατάστασης

Κατά τη σύντομη αναφορά του προέδρου στο δημοτικό συμβούλιο, προκειμένου να βρεθεί λύση όσο το δυνατόν συντομότερα γίνεται, δεν υπήρξε καμία διευκρίνιση αλλά ούτε αναφορά, σχετικά με το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα είναι αναγκαία η παρουσία του εξωτερικού συνεργάτη στον ΧΥΤΑ, ώστε να διεκπεραιώνονται όπως πρέπει οι αναγκαίες εργασίες.

Ωστόσο, σε τηλεφωνική επικοινωνία με την εφημερίδα, ο κ. Βακόνδιος διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος ελέγχει τη διαδικασίας επίχωσης που πραγματοποιείται με το μικρότερο μηχάνημα και σε κάθε περίπτωση, υπάρχει μέριμνα προκειμένου ο ΧΥΤΑ να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα.

Ουδείς βέβαια είναι σε θέση να μιλήσει με βεβαιότητα για το αν τελικά, η βλάβη και εν συνεχεία η λειτουργία του μηχανήματος θα ολοκληρωθεί πριν τη λήξη της τρέχουσας δημοτικής θητείας, ή αν πρόκειται να δοθεί λύση από τη νέα Δημοτική Αρχή.

Ετικέτες: