Αντιπαράθεση για τα δημοτικά τέλη σε Ποσειδωνία και Άνω Σύρο

Διχάζουν τα τέλη

  • Τρίτη, 29 Ιουλίου, 2014 - 06:10

Αποφασισμένος να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με την κατανομή των δημοτικών τελών, εμφανίζεται ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, Γιάννης Δεκαβάλλας, παρά την απόφαση της επιτροπής του άρθρου 152 που ανέτρεψε τα ισχύοντα δεδομένα.

Παρά την απόφαση της επιτροπής η οποία δικαίωσε μέρος της προσφυγής της δημοτικής συμβούλου Μαρίας Καζαντζάκη αναφορικά με τα δημοτικά τέλη, η Δημοτική Αρχή σκοπεύει, την ερχόμενη Δευτέρα, να προβεί στην υλοποίηση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, γεγονός που προκαλεί την αντίδραση της επερχόμενης δημοτικής αρχής.

“Αυθαίρετες ενέργειες”

Αγνοώντας τις αποφάσεις τις αρμόδιας επιτροπής η οποία ακυρώνει τη σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου όσον αφορά στα δημοτικά τέλη, ο κ. Δεκαβάλλας πρόκειται να προχωρήσει κανονικά στη μείωση των δημοτικών τελών κατά 50% στην περιοχή της Άνω Σύρου και στην αύξηση των τελών κατά 7% στην περιοχή της Ποσειδωνίας, κρίνοντας την απόφαση αυτή αναγκαία για την επίτευξη της σύγκλισης των καταστημάτων της περιοχής με τα υπόλοιπα καταστήματα του νησιού.

Παράλληλα, συνεχίζει να υποστηρίζει για μία ακόμη φορά ότι η προσφυγή της κ. Καζαντζάκη έχει απορριφθεί κατά 90%, κάτι το οποίο είναι ανυπόστατο καθώς βάσει της απόφασης της αρχής, πέρα των θεμάτων των δημοτικών τελών για τα υπόλοιπα σημεία της προσφυγής, που αναφέρονταν στην αλλοίωση των οικονομικών στοιχείων του δήμου, η επιτροπή δήλωσε αναρμόδια για τον σχετικό έλεγχο.

“Η επιμονή του δημάρχου σχετικά με τις αναπροσαρμογές στα δημοτικά τέλη έρχεται σε αντίθεση τόσο με τις αποφάσεις της επιτροπής όσο και με την νομοθεσία η οποία του έδινε το δικαίωμα να διορθώσει τα κακώς κείμενα μέχρι τα τέλη Ιουνίου”, δήλωσε ο κ. Μαραγκός στη ''Κοινή Γνώμη''. Επίσης χαρακτήρισε ''αυθαίρετες'' τις ενέργειες του δημάρχου, υποστηρίζοντας ότι λειτουργεί αυτοβούλως και δεν συμμορφώνεται με τις αποφάσεις της επιτροπής, η οποία αποφάνθηκε την ακυρότητα της απόφασης του συμβουλίου σχετικά με τις περιοχές της Ποσειδωνίας και της Άνω Σύρου. Ο κ. Μαραγκός συνέχισε λέγοντας ότι οι ενέργειες του δήμου σχετικά με την αύξηση και τη μείωση των τελών δεν εγκρίθηκαν λόγω έλλειψης στοιχείων, τα οποία έπρεπε να προσκομίσει ο δήμος για να αποδειχθεί εάν τα τέλη είναι υψηλότερα ή χαμηλότερα, κάτι το οποίο ο δήμαρχος δεν νοεί να καταλάβει.

Όσον αφορά στους ισχυρισμούς του δημάρχου περί δημιουργίας κινήτρων προκειμένου να δικαιολογήσει τις σχετικές αποφάσεις, ο επερχόμενος δήμαρχος τόνισε ότι οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται βάσει νομοθεσίας και όχι με βάση ''τα θέλω'', κάτι το οποίο αποτελεί αρχή της παράταξης, η οποία τάσσεται υπέρ της νομιμότητας. Τέλος ο ίδιος ανέφερε ότι με τη λήψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής θα εξεταστεί τόσο η μείωση του 7% που θέλει να επιβάλει ο δήμαρχος, προκειμένου η περιοχή της Ποσειδωνίας να εξομοιωθεί με το υπόλοιπο νησί ώστε να μην επωμίζονται παραπάνω βάρη οι επιχειρηματίες της περιοχής, όσο και η υπό προϋποθέσεις οριζόντια μείωση των τελών του νησιού. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο όμως απαραίτητο θεωρείται η αποτελεσματικότερη λειτουργία της υπηρεσίας καθαριότητας, η οποία πρέπει να είναι λιγότερο κοστοβόρα, προκειμένου να αποτελέσει εφικτό σενάριο η εν λόγω μείωση των τελών, που έχει αποτελέσει ουκ ο λίγες φορές την αιχμή του δόρατος στα εκάστοτε δημοτικά συμβούλια.

''Παιχνίδι εντυπώσεων''

Οι δηλώσεις του Δημάρχου περί προάσπισης των σχετικών αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου όσον αφορά στις αναπροσαρμογές των τελών στις περιοχές της Άνω Σύρου και της Ποσειδωνίας, πυροδότησαν τις αντιδράσεις της κ. Καζαντζάκης, η οποία αναφέρθηκε σε παιχνίδι εντυπώσεων εκ μέρους του κ. Δεκαβάλλα, με απώτερο σκοπό την παραπλάνηση των κατοίκων της Άνω Σύρου, οι οποίοι μέσα από την προπαγάνδα του δημάρχου έχουν πειστεί ότι η ίδια δεν προασπίζεται τα δικαιώματα τους. Κάτι το οποίο δεν έχει καμία υπόσταση, δεδομένου ότι ο αριθμός των δημοτών που θα επηρεαστούν από τη μείωση των τελών στη περιοχή της Άνω Σύρου δεν ισοσκελίζεται με τον αριθμό των επιχειρηματιών που θα επηρεαστούν από την αύξηση των τελών στην περιοχή της Ποσειδωνίας, τονίζει η κ. Καζαντζάκη. Ενώ όσον αφορά το κατά πόσο την δικαιώνει ή όχι η προσφυγή της, η ίδια επισημαίνει ότι θα αποφασιστεί από την επερχόμενη δημοτική αρχή, η οποία θα εξετάσει εκ νέου το υφιστάμενο πρόβλημα των τελών, αυτή τη φορά βάσει των πραγματικών αριθμών.

Μείωση τελών στις ευπαθής κοινωνικές ομάδες

Ανάμεσα στις αποφάσεις της δημοτικής αρχής, λίγο πριν τη λήξη της θητείας της, συμπεριλαμβάνεται και η μείωση των τελών για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, οι οποίες καλούνται να αιτηθούν τη μείωση και να προσκομίσουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά μέχρι τον επόμενο μήνα. Η εν λόγω απόφαση είχε ληφθεί προ τριετίας και κάθε χρόνο 60 περίπου συμπολίτες μας, μεταξύ των οποίων άτομα με αναπηρία σε βαθμό κατά 67%, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι, καταφέρνουν να απαλλαγούν κατά το ήμισυ από το βάρος των τελών,.

 

Ετικέτες: