Απαλλάσσεται ο ερασιτεχνικός αθλητισμός στη Σύρο από την μέχρι πρότινος “υποχρέωση” καταβολής ποσών για χρήση αθλητικών χώρων, με πρόταση της Δημοτικής Αρχής, λίγο πριν την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση

Με ψηφοθηρική ματιά η κατάργηση του τέλους χρήσης γηπέδων

“Επιφυλάξεις” στη γνωμοδότηση της Οικονομικής Υπηρεσίας και αναπάντητα σοβαρά ερωτήματα της αντιπολίτευσης

Όψιμο και προσχηματικό ενδιαφέρον για την οικονομική επιβάρυνση των σωματείων και των ενώσεων του ερασιτεχνικού αθλητισμού στη Σύρο εκφράζει η Δημοτική Αρχή, με τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο για αθλητικά θέματα και πρόεδρο της Επιτροπής Αθλητισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Γουλιέλμο Πρίντεζη να εισηγείται την κατάργηση του τέλους χρήσης των δημοτικών γηπέδων, δύο μήνες πριν τη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Πρόκειται για γεγονός και απόφαση που δύναται να ερμηνευθεί και ως ψηφοθηρική στάση της Δημοτικής Αρχής απέναντι σε μία αθλητική κοινότητα που λογίζεται(;) και ως εκλογική “πελατεία” από μέρους της, με τα αιρετά μέλη της, τα οποία δημοσίως τοποθετήθηκαν σε συλλογικά όργανα του Δήμου επί του θέματος, να μην πείθουν για τις αγνές προθέσεις τους, αφού η σχετική εισήγηση προκύπτει σήμερα, στο τέλος της τρέχουσας δημοτικής θητείας και μικρό χρονικό διάστημα προ της διεξαγωγής της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης.

Αν και απόλυτα λογική και αυτονόητη η θέση πως ο ερασιτεχνικός αθλητισμός θα πρέπει να στηρίζεται και να ενισχύεται με κάθε τρόπο, ωστόσο, σύμφωνα με τους χειρισμούς της Δημοτικής Αρχής, αποδεικνύεται πως κατά την τρέχουσα θητεία, το πολλάκις διατυπωμένο αίτημα αρκετών σωματείων και συλλόγων, ικανοποιείται λίγο πριν εκπνεύσει η δημοτική περίοδος που διανύουμε.

Η υπόθεση της κατάργησης του δυνητικού τέλους χρήσης αθλητικών εγκαταστάσεων συζητήθηκε στην Επιτροπή Αθλητισμού στο τέλος του πρώτου δεκαημέρου του Ιανουαρίου (2019), με την πλευρά της αντιπολίτευσης και ειδικότερα το μέλος της, Γιάννη Βρούτση να εκφράζει τη συμφωνία του με την πρόταση, εκφράζοντας όμως μία σειρά ερωτήσεων για τον τρόπο που μελετήθηκε(;) η εν λόγω κίνηση εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής. Ο ίδιος καθώς δεν έλαβε καμία απάντηση, ψήφισε “παρών”, ζητώντας τα ερωτήματά του να διαβιβαστούν στην Οικονομική Επιτροπή, μήπως κι απαντηθούν.

Ειδικότερα, χθες το μεσημέρι “άνοιξε” το θέμα στο εν λόγω δημοτικό όργανο, στη συνεδρίαση του οποίου προήδρευσε ο Δομένικος Σαγκινέτος, καθώς απουσίαζαν ο πρόεδρος και αντιπρόεδρός του, Αλέξης Αθανασίου και Νίκος Φωτεινιάς αντίστοιχα, με την πλευρά της Δημοτικής Αρχής να αποσιωπά πλήρως τα σχετικά ερωτήματα του κ. Βρούτση, η ουσία των οποίων συνοψίζεται στην παρατήρηση – απορία, αν υπάρχουν οικονομικά στοιχεία και δεδομένα τέτοια που δεν επηρεάζουν τον ήδη ψηφισμένο προϋπολογισμό και επιτρέπουν την κατάργηση αυτών των τελών σήμερα.

Την ίδια μοίρα ακολούθησε... και το έγγραφο με τη γνωμοδότηση της Οικονομικής Υπηρεσίας που υπογράφει ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Αλέξης Αθανασίου, στο περιεχόμενο του οποίου αναφέρονται ορισμένοι λόγοι για τους οποίους τα έσοδα από το εν λόγω τέλος θεωρούνται σημαντικά για το δημοτικό ταμείο, αφού καλύπτουν ανταποδοτικά κάποιες υπηρεσίες.

Με φόντο τα ανωτέρω, παραμένει ανοικτό το θέμα της τελικής απόφασης από το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο και βάσει της νομικής υπηρεσίας του Δήμου είναι το αποκλειστικά αρμόδιο για να ανατρέψει τα μέχρι σήμερα δεδομένα, που αποφασίστηκαν από τη λειτουργία του ενιαίου Δήμου και μετά.

Γ. Πρίντεζης: Δωρεάν παραχώρηση λόγω οικονομικής κρίσης στα Σωματεία

Το θέμα συζητήθηκε στην Επιτροπή Αθλητισμού στις 10 Ιανουαρίου, οπότε και κατά πλειοψηφία στηρίχθηκε η θέση του προέδρου της, Γουλιέλμου Πρίντεζη, ο οποίος χωρίς στοιχεία και με μία απλή εισήγηση που εστίαζε στην οικονομική δυσπραγία του ερασιτεχνικού αθλητισμού, πρότεινε την κατάργηση του τέλους χρήσης αθλητικών χώρων και τη λήψη απόφασης για δωρεάν παραχώρηση.

Αυτούσια η τοποθέτησή του, έχει ως εξής: “Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης διαθέτει: 1 κλειστό γήπεδο βόλεϊ (Β΄ αίθουσα), 1 κλειστό γήπεδο μπάσκετ (Α΄ Αίθουσα), 1 κολυμβητήριο ανοικτό και 1 γήπεδο ποδοσφαίρου (Άνω Σύρος).

Στις εν λόγω αθλητικές εγκαταστάσεις φιλοξενούνται ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, τα οποία, σύμφωνα με τα καταστατικά τους, προάγουν και αναπτύσσουν τον αθλητισμό, μέσα από κοινωφελή για την περίοδο δραστηριότητα, τόσο σε τοπικό, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, με τη συμμετοχή τους σε πρωταθλήματα.

Οι ανωτέρω αθλητικές εγκαταστάσεις παραχωρούνται δωρεάν για τη διεξαγωγή αγώνων των πρωταθλημάτων που συμμετέχουν.

Για τον λόγο αυτό παρακαλώ όπως εγκρίνετε τη δωρεάν παραχώρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων: α. Στους ερασιτεχνικούς συλλόγους που εδρεύουν στον Δήμο μας για την άσκηση των αθλητικών δραστηριοτήτων τους. β. Στις αντίστοιχες Ενώσεις των αθλημάτων, για τη διεξαγωγή των πρωταθλημάτων. Όλα τα παραπάνω με σχέδιο συμφωνητικού παραχώρησης από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και με την υποχρέωση από τα σωματεία να τηρούν τον Κανονισμό Λειτουργίας των Αθλητικών Εγκαταστάσεων.

Στον ερασιτεχνικό αθλητισμό το οικονομικό στένεμα υπήρξε απόλυτο. Φθάσαμε συχνά, οι αθλούμενοι να μετέχουν και να συνεισφέρουν οικονομικά στους αθλητικούς συλλόγους. Στα χρόνια της κρίσης, η παρατεταμένη οικονομική ύφεση έπληξε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, μαζί και τον αθλητισμό, ερασιτεχνικό και επαγγελματικό. Ότι στηρίζονταν στην κρατική χρηματοδότηση τελείωσε. Ότι στηρίζονταν στην ιδιωτική κερδοφορία συρρικνώθηκε και τέλος, ότι στηρίζονταν στο μεράκι και την εθελοντική προσφορά επέζησε, αλλά με βαθιές πληγές.

Πρέπει ο ερασιτεχνικός αθλητισμός, που είναι τα σωματεία, να καθοδηγήσει τους νέους του νησιού μας στον αθλητισμό, μιας και αποτελεί διαχρονικό δομικό στοιχείο του ανθρώπου, συνδυάζοντας στοιχεία όπως η κοινωνικότητα, ο εθελοντισμός, η ψυχαγωγία και ταυτόχρονα διαμορφώνει στάσεις και αντιλήψεις βίου και συμπεριφοράς”.

Η εισήγηση

Ο κ. Πρίντεζης ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του εισηγήθηκε τα εξής: Την κατάργηση των τελών χρήσης αθλητικών εγκαταστάσεων: α. Του γηπέδου Άνω Σύρου για όλα τα Σωματεία της Σύρου που συμμετέχουν στα πρωταθλήματα της ΕΠΣ Κυκλάδων εκτός των ακαδημιών, β. των Α΄και Β΄ αιθουσών εκτός των συλλόγων που αγωνίζονται σε εθνικές κατηγορίες, γ. της πισίνας του κολυμβητηρίου για τα αθλητικά σωματεία της Σύρου, δ. των γηπέδων τένις για τον Όμιλο Αντισφαίρισης Σύρου, εκτός των μεμονωμένων ατόμων, ε. του φουαγιέ του Κολυμβητηρίου, στ. της μικρής αίθουσας (καράτε) που βρίσκεται εντός της Β΄ αίθουσας, καθώς, τα αθλητικά σωματεία της Σύρου, προάγουν και αναπτύσσουν τον αθλητισμό, μέσα από κοινωφελή για την περιοχή δραστηριότητα, τόσο σε τοπικό, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, με τη συμμετοχή τους σε πρωταθλήματα και διότι στα χρόνια της κρίσης, η παρατεταμένη οικονομική ύφεση, έπληξε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, μαζί και τον αθλητισμό, ερασιτεχνικό και επαγγελματικό”.

Χωρίς απάντηση τα ερωτήματα του Γ. Βρούτση

Ωστόσο, ο κ. Βρούτσης είχε διαβιβάσει εγκαίρως στην Επιτροπή Αθλητισμού τέσσερα ερωτήματα, αναφορικά με τα οποία δεν έλαβε απάντηση, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ψηφίσει θετικά στην εισήγηση του προέδρου της.

“Αγαπητοί συνάδελφοι, αναφορικά με το 2ο θέμα ημερήσιας διάταξης “Εισήγηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο για κατάργηση τέλους χρήσης αθλητικών εγκαταστάσεων των αθλητικών συλλόγων” θα ήθελα να υποβάλω κάποια ερωτήματα τα οποία θα παρακαλούσα να απαντηθούν γραπτώς. Α. Ποιο είναι το συνολικό ποσό που πληρώνουν τα σωματεία; Β. Επιτρέπουν τα οικονομικά του Δήμου τέτοια παροχή – έχει προβλεφθεί ποσό στα έσοδα του προϋπολογισμού του Δήμου; Γ. Αν ναι, γιατί δεν γινόταν τα προηγούμενα χρόνια αλλά τώρα που οι επιχορηγήσεις προς τα σωματεία είναι πενιχρές; Δ. Υπάρχει εισήγηση του Νομικού Συμβούλου;”.

Ο ίδιος δε, εξηγώντας πως δεν τάσσεται κατά στην ουσία της απόφασης, θέλησε να καυτηριάσει τον χρόνο κατά τον οποίο εισηγείται η Δημοτική Αρχή ένα τέτοιο θέμα.

Είμαστε υπέρ της ελάφρυνσης των σωματείων (είτε κάνουν χρήση κλειστών, ανοικτών ή χώρων του κολυμβητηρίου) αλλά σπασμωδικές κινήσεις δεν είναι καλοί σύμβουλοι. Προσωπικά νιώθω ότι το θέμα έρχεται χωρίς τεκμηριωμένα επιχειρήματα και σε χρονικό σημείο το οποίο όσο και να μην θέλεις δεν μπορείς να μην σκεφθείς ότι όλα αυτά γίνονται καθαρά για ψηφοθηρικούς σκοπούς” σχολίασε κατηγορηματικά στην επιστολή του.

Αξίζει να αναφερθεί σε αυτό το σημείο όμως, πως, ανέτοιμη φάνηκε η Δημοτική Αρχή να απαντήσει τα ανωτέρω ερωτήματα, όταν παρόμοια επιστολή είχε λάβει από την πλευρά της Κίνησης Πολιτών Σύρου στις 24 Νοεμβρίου του 2014 με φόντο το θέμα των επιχορηγήσεων, στην οποία και είχε απαντήσει εγγράφως στις 19 Ιανουαρίου του 2018.

Προβληματισμός(;) Αθανασίου. Ατεκμηρίωτα η κατάργηση

Παρά την απολύτως θετική εισήγηση του κ. Πρίντεζη, η γνωμοδότηση της Οικονομικής Υπηρεσίας, που υπογράφει ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Αλέξης Αθανασίου (11/2/2019) γεννά ερωτηματικά, σχετικά με το κατά πόσον η πρόταση κατάργησης των τελών έγινε μελετημένα.

Προς επιβεβαίωση των ανωτέρω, ακολουθεί αυτούσιο το περιεχόμενο της γνωμοδότησης της Οικονομικής Υπηρεσίας: “Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού εγγράφου σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 185 του Ν. 3463/2006 επιτρέπεται να παραχωρείται δωρεάν η χρήση ακινήτων σε άλλα νομικά πρόσωπα, που ασκούν αποκλειστικά και μόνο δραστηριότητα, η οποία είναι κοινωφελής ή προάγει τα τοπικά συμφέροντα με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Για να χαρακτηριστεί η δραστηριότητα ενός Συλλόγου ως κοινωφελής πρέπει αφενός να μην έχει ως σκοπό το κέρδος και αφετέρου να επιδιώκει την εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου εν γένει και όχι ορισμένου κύκλου προσώπων, να επιδιώκει δηλαδή την κάλυψη γενικότερων κοινωνικών αναγκών.

Επιπλέον, θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας ότι η λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου, απαιτεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση δημοτικών υπαλλήλων, την πρόσληψη εποχικού προσωπικού ή την ανάθεση έργου σε εξωτερικούς συνεργάτες (πχ. καθαριότητα ή φύλαξη κτιρίων) ενώ επιβαρύνει και τον ετήσιο προϋπολογισμό μας με πληθώρα λειτουργικών εξόδων όπως είναι οι δαπάνες ηλεκτροδότησης, ύδρευσης και θέρμανσης των κτιρίων, τα έξοδα συντήρησής των κτιρίων και αθλητικών εγκαταστάσεων καθώς και η ανανέωση του εξοπλισμού τους. Επίσης, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το τέλος χρήσης των αθλητικών εγκαταστάσεων επιτρέπει τον έλεγχο χρήσης και δίκαιης μεταχείρισης των αθλητικών συλλόγων και ομίλων ενώ επιτρέπει στο Δήμο να αξιοποιεί το παραπάνω ποσό και για τη διοργάνωση μεγαλύτερων αθλητικών διοργανώσεων.”.

Τον τελευταίο λόγο έχει το δημοτικό συμβούλιο

Για την ανατροπή της απόφασης του 2010, κατά την προηγούμενη θητεία, όπου επί ΟΠΑΣ είχε επιβληθεί για πρώτη φορά το τέλος χρήσης στις αθλητικές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, απαιτείται η λήψη νέας απόφασης από το ανώτατο συλλογικό όργανο, ήτοι το δημοτικό συμβούλιο.

“Οι αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων ισχύουν μέχρις της ακυρώσεως ή ανακλήσεως αυτών όπως ο Νόμος προβλέπει. Εις τους προβλεπόμενους τρόπους υπάγεται και η ανάκληση αυτών εκ του ίδιου του Δημοτικού Συμβουλίου (άρθρο 21 παρα 1 Ν2690/99) Κωδ. Διοικ. Διαδικασίας).

Κατόπιν των ανωτέρω μπορεί με νέα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να ανακληθεί η υπ΄ αριθμ. 158/2014 απόφασή του, η οποία επέβαλε τέλη χρήσης αθλητικών εγκαταστάσεων και να αποφασισθεί η κατάργηση αυτών, σύμφωνα με την εισήγηση 1/2019 της Επιτροπής Αθλητισμού” σημειώνει η νομική υπηρεσία κι ως εκ τούτου, καθίσταται σαφές πως το θέμα δεν αποκλείεται να απασχολήσει και την αποψινή συνεδρίαση.

Υπεραμύνονται της απόφασης οι κκ Σαγκινέτος και Ρουσσουνέλος αφήνοντας αιχμές...

Αξίζει να γνωστοποιηθεί δε, πως, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής τα μέλη της Δημοτικής Αρχής κκ Σαγκινέτος και Ρουσσουνέλος υπεραμύνθηκαν της θέσης του Γουλιέλμου Πρίντεζη, με τον δεύτερο μάλιστα να αφήνει αιχμές απέναντι στη διοίκηση της προηγούμενης θητείας, προσπερνώντας πως και η νυν Δημοτική Αρχή την πρόταση αυτή θέτει επί τάπητος στην εκπνοή της παρούσας δημοτικής περιόδου.

Χωρίς καμία απολύτως αναφορά στα συνοδευτικά έγγραφα της εισήγησης, ο κ. Σαγκινέτος αφού ανάγνωσε την τοποθέτηση του κ. Πρίντεζη, δήλωσε: “Συμφωνώ με τα λεχθέντα από την Επιτροπή και να συμπληρώσω κι εγώ ότι πράγματι όλα αυτά τα αθλητικά σωματεία σε συζητήσεις μαζί τους, βλέπουμε ότι βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς είναι λίγο δύσκολο να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Συμμετέχουν και σε αγώνες εκτός νησιού.

Ακόμη και τα μικρότερα Τμήματα των Συλλόγων είτε είναι ποδοσφαίρου, είτε βόλεϊ, είτε μπάσκετ, όλα βλέπουμε ότι συμμετέχουν στα παιδικά, εφηβικά εκτός νησιού, οπότε αυτά έχουν κάποιες μετακινήσεις, κάποια έξοδα”. Κατόπιν αυτών, κατέληξε πως, “Πιστεύω ότι θα είναι μία ελάφρυνση γι αυτά τα Σωματεία. Μπήκε ο όρος μέσα να μη γίνεται για τις ακαδημίες, οι οποίες συμμετέχουν με κάποιο αντίτιμο. Σε αυτές να μη γίνεται η μείωση”.

Σε ανάλογο ύφος και ο Αποστόλης Ρουσσουνέλος, ο οποίος πρόσθεσε τα παρακάτω: “Εγώ από την πλευρά μου θυμάμαι ότι μέχρι και το 2010 επί Δήμου Άνω Σύρου, τότε που ήμασταν στον αθλητικό όμιλο Άνω Σύρου και συμμετείχαμε στο πρωτάθλημα της Δ΄ Εθνικής Κατηγορίας όλοι οι σύλλογοι του Πάγου καθώς και της Άνω Σύρου, δεν πληρώναμε ποτέ καμία χρήση. Με το που έφυγε ο Δήμος Άνω Σύρου και έγινε ο ενιαίος Δήμος Άνω Σύρου εξεπλάγην, γιατί πρώτη φορά μας κάλεσε ο ΟΠΑΣ και για τη χρήση του συγκεκριμένου χώρου ή γηπέδου, μας είπε ότι πρέπει να πληρώνουμε κάποια τέλη”. Εκτός των ανωτέρω, συμπλήρωσε σχολιαστικά μάλιστα πως, “Κάτσαμε κάποια στιγμή και κάναμε τον ισολογισμό μας και είδαμε ότι αυτά τα τέλη, ήταν η επιχορήγηση που παίρναμε, τα 500 ευρώ κάθε χρόνο”, υποστηρίζοντας τέλος στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Σαγκινέτο πως, “Πιστεύω ότι η απόφαση αυτή (σσ. σημερινή) για τα αθλητικά σωματεία του νησιού είναι πάρα πολύ σωστή απόφαση και είναι κάτι που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και αρκετά χρόνια. Είναι αυτό που πρέπει να προσφέρουμε εμείς σε αυτά τα παιδιά. Τα Σωματεία ιδρώνουν για να μαζέψουν συνδρομές, όποτε πληρώνει ο καθένας. Οφείλαμε να το κάνουμε και μπράβο στην Αθλητική Επιτροπή που πήρε αυτή τη συγκεκριμένη απόφαση.”.