Στο δημοτικό συμβούλιο ο εφιάλτης των κατοίκων των Πευκακίων από το “κοκκινόχωμα” του Ανοικτού Γυμναστηρίου

Έκρουσαν τον “κώδωνα” της υγείας

Πρόταση από τον Π. Χρυσαφίδη να συζητηθεί “η τήρηση ή μη των περιβαλλοντικών όρων του ναυπηγείου” στη συνεδρίαση

Ο καθημερινός “πονοκέφαλος” των κατοίκων των Πευκακίων λόγω του κοκκινοχώματος από το Ανοικτό Γυμναστήριο που έχει κάνει την περιοχή τους να θυμίζει... Σαχάρα το τελευταίο χρονικό διάστημα, τέθηκε ως πρώτο θέμα ημερήσιας διάταξης στο τραπέζι των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, με τους αιρετούς να ανταποκρίνονται σε επίπεδο αποφάσεων, στην “κραυγή” των αγανακτισμένων πολιτών.

Το θέμα εισηγήθηκε ο εκπρόσωπος των κατοίκων της περιοχής Κώστας Δαφνάς μετά από τη συγκέντρωση 86 υπογραφών, προκειμένου να πάρουν μέτρα οι δημοτικοί σύμβουλοι. Επιπλέον, όπως προέκυψε από τις αποφάσεις τους, τίποτα δεν θεωρείται τετελεσμένο γεγονός όσον αφορά στην παραλαβή του έργου από τη νέα Δημοτική Αρχή, εάν δεν υπάρξουν σαφείς απαντήσεις σχετικά με τη μη τοποθέτηση τάπητα νέας γενιάς όπως προβλεπόταν στη σύμβαση από τον εργολάβο, αφού, αντί αυτού επιλέχθηκε η φθηνότερη επιλογή, δηλαδή να τοποθετηθεί κουρασάνι.

Εκτός αυτού, ζήτημα που απασχόλησε τους δημοτικούς συμβούλους υπήρξε η πρόταση του επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου να συζητηθεί το θέμα της αμμοβολής του Νεωρίου και συγκεκριμένα “η τήρηση ή μη των περιβαλλοντικών όρων” από την πλευρά του.

Τα δύο θέματα προβάλλονται αναλυτικά στο web tv της “Κοινής Γνώμης”.

Ζητούν τη λύτρωση

Να καταλήξουν σε αποφάσεις που θα λυτρώνουν από το επόμενο λεπτό τους κατοίκους των Πευκακίων από την απειλή του κοκκινοχώματος αιτήθηκε ο Κώστας Δαφνάς από τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, εισηγούμενος το σοβαρό θέμα που “πνίγει” την καθημερινότητά τους. Ο ίδιος, επεσήμανε πως πρώτιστο μέλημα των αιρετών θα πρέπει να είναι η προάσπιση της υγείας των δημοτών, οι οποίοι βιώνουν μία απερίγραπτη κατάσταση που σχετίζεται με το έργο της ανακατασκευής του σταδίου του Ανοικτού Γυμναστηρίου, στο οποίο όπως ειπώθηκε κατηγορηματικά από τους συμβούλους φαίνεται να μην τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα της σύμβασης. Ο κ. Δαφνάς, πρόσθεσε πως οι αποφάσεις πρέπει να κινούνται στην κατεύθυνση που θα προστατεύουν επίσης και την περιβαλλοντική επιβάρυνση, διαμηνύοντας πως οι κάτοικοι της περιοχής είναι αποφασισμένοι να ακολουθήσουν τη δικαστική οδό και να προβούν σε αγωγές προς κάθε υπεύθυνο, τόσο για το θέμα της υγείας τους, όσο και για τις φθορές που έχουν υποστεί από το κοκκινόχωμα σε ιδιοκτησίες τους, το οποίο κυριολεκτικά “τρυπώνει” στα σπίτια τους, αφού “οι συνέπειες της ύπαρξής του είναι μέχρι στιγμής άγνωστες” όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Αξίζει να σημειωθεί, πως παρόντες στην αίθουσα συνεδριάσεων ήταν και κάτοικοι των Πευκακίων.

Ενδεχόμενες πειθαρχικές ευθύνες

Άκρως ενδιαφέρουσες ήταν οι τοποθετήσεις των συμβούλων επί του θέματος, οι οποίοι δήλωσαν ρητά πως συμμερίζονται την αγωνία των δημοτών, λαμβάνοντας κατά πλειοψηφία μία σειρά από αποφάσεις. Όπως ανέφερε και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Σταύρος Γουσγουνέλης, έχει δοθεί εντολή στον εργολάβο να προχωρήσει στον καθαρισμό του Γυμναστηρίου από το κοκκινόχωμα που έχει απομείνει μετά από τα πρόχειρα μέτρα που λήφθηκαν (επίστρωση του υλικού), καθώς ο ίδιος είναι υπεύθυνος γι αυτό, ενώ οι αιρετοί συναποφάσισαν να σταλεί δείγμα του υλικού που έχει χρησιμοποιηθεί στο διάδρομο στο χημείο, ώστε να προσδιορισθεί ακριβώς η “ουσία” του. Παράλληλα, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Γιώργος Μαραγκός κρίνεται αναγκαίο να διερευνηθεί αν - η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου γνώριζε ή όχι, ότι τα χρήματα που δόθηκαν και αρχικά προβλέφθηκαν για την ανακατασκευή -, δεν επαρκούσαν για την τοποθέτηση ταρτάν, καθώς και αν λήφθηκε αυθαίρετα η απόφαση και χωρίς έλεγχο από την πλευρά του Δήμου και της πρώην Δημοτικής Αρχής, να επιλεγεί τελικά μία φθηνότερη λύση και εν αγνοία της να χρησιμοποιηθούν χρήματα για την τοποθέτηση κουρασάνι.

Αναφορικά με τη συγκεκριμένη πρόταση μάλιστα, ο κ. Μαραγκός δήλωσε πως θα υπάρξει έλεγχος και δεν θα παραληφθεί το έργο, καθώς ενδέχεται να αποδοθούν ακόμη και πειθαρχικές ευθύνες.

Στο συγκεκριμένο ζήτημα, η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας κατέθεσε τη διαφωνία της, θέτοντας την παράμετρο, να γίνει σαφές αν η επιλογή της φθηνότερης λύσης, κινήθηκε μέσα στο πλαίσιο του εφικτού που “υπαγόρευε” το διαθέσιμο χρηματικό ποσόν.

Υπογραμμίζεται πως άκρως “αποκαλυπτική” υπήρξε και η τοποθέτηση του Παύλου Χρυσαφίδη, ο οποίος ανάγνωσε απομαγνητοφωνημένο τον διάλογο ανάμεσα στον πρώην αρμόδιο θεματικό αντιπεριφερειάρχη Αθλητισμού Δημήτρη Γρυπάρη και τον πρώην αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργο Πουσσαίο σχετικά με το θέμα, ο οποίος έλαβε χώρα μετά το πέρας πρόσφατου περιφερειακού συμβουλίου, απουσία μέσων ενημέρωσης, στο οποίο ο πρώτος ζήτησε να μάθει γιατί δεν έγινε η τοποθέτηση ταρτάν όπως είχε συμφωνηθεί αφού η Περιφέρεια χρηματοδότησε γι αυτόν το λόγο. Συμπλήρωσε δε, πως η θέση του κ. Πουσσαίου ήταν πως η επιλογή έγινε για λόγους κόστους.

Εν κατακλείδι, συνηγόρησε στις προαναφερθείσες αποφάσεις και ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, Νικόλας Καΐλης, ο οποίος τόνισε ότι είναι ένα έργο στο οποίο φαίνονται ξεκάθαρα οι αστοχίες που έγιναν, κάνοντας λόγο ταυτόχρονα, για την επιτακτική ανάγκη να υπάρχουν αθλητικοί χώροι κατάλληλοι και ανοικτοί προς όλους.

Προ των “ευθυνών” τους για την αμμοβολή

Το θέμα των ημερών που αφορά στην αμμοβολή του Νεωρίου και στο αν τηρούνται κανονικά ή όχι οι περιβαλλοντικοί όροι, έθεσε στο σώμα του δημοτικού συμβουλίου ο Παύλος Χρυσαφίδης. Ορμώμενος από πρόσφατα δημοσιεύματα, όπως ανέφερε και τονίζοντας συγκεκριμένα, πως αποτελεί ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει τους αιρετούς, υποστήριξε πως οι ίδιοι, οφείλουν να έχουν ξεκάθαρη θέση, αφού στην περίπτωση που δεν τηρούνται τα προβλεπόμενα, τότε θα πρέπει να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα προς όφελος της υγείας των δημοτών.

Ο ίδιος ήταν ο μοναδικός σύμβουλος που ψήφισε να συζητηθεί στη χθεσινή συνεδρίαση το πολυσυζητημένο θέμα, καθώς, οι υπόλοιποι σύμβουλοι, αν και συνηγόρησαν στην ανάγκη διερεύνησής του, ωστόσο, επεσήμαναν πως η όποια συζήτηση πραγματοποιηθεί εντός του δημοτικού συμβουλίου, θα πρέπει να γίνει παρουσία εκπροσώπου του Νεωρίου, αλλά και των εμπλεκομένων μερών και υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που ελέγχουν αν τηρούνται οι όροι και επιτρέπουν τις σχετικές εργασίες. Η πρόταση του κ. Χρυσαφίδη αναμένεται να τεθεί επί τάπητος σε επόμενη συνεδρίαση.

Ετικέτες: