Ο απόηχος του καλοκαιριού στη Σύρο

Η επερχόμενη Πολιτιστική Πρωτεύουσα "κλέβει" τις εντυπώσεις

«Γλυκός Σεπτέμβριος στη Σύρο» είναι ο τίτλος του άρθρου που δημοσιεύτηκε, αφιερωμένο στο νησί της Σύρου, την Πρωτεύουσα των Κυκλάδων, την εν δυνάμει Πολιτιστική Πρωτεύουσα, εστιάζοντας στα πολιτισμικά δρώμενα του νησιού και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.

Τελευταίες βουτιές και animation αποτελούν τις λέξεις εκείνες που χαρακτηρίζουν την Σύρο έπειτα την λήξη της καλοκαιρινής τουριστικής σεζόν, φανερώνοντας πως το νησί πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να προσεγγίσει τουρισμό ακόμα και μετά το τέλος των καλοκαιρινών μηνών. Στο εκτενές δημοσίευμα για την Σύρο, οι επισκέπτες, με αφορμή το 7ο φεστιβάλ animation, Aniμasyroς, καλείται να γνωρίσει τις ομορφιές και τα ιδιαίτερα στοιχεία της αρχοντικής Πρωτεύουσας. «Καταπολεμάμε τη μετα-καλοκαιρινή μελαγχολία με ένα ταξιδάκι-αστραπή στην αρχόντισσα των Κυκλάδων» αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα προσκαλώντας τους ενδιαφερόμενους να γνωρίσουν το πρώτο νησί που πρωτοτυπεί και διεκδικεί μαζί με την πολυνησία του, τον τίτλο της Πολιτισμικής Πρωτεύουσας τον Οκτώβριο του 2015 , έναντι των πόλεων του Πειραιά, της Καλαμάτας, της Ξάνθης, του Μεσολογγίου και του Βόλου.

Γνωρίζοντας τον τόπο

Το διεθνές φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων Aniμasyroς που πραγματοποιείται στο νησί, σημαίνει την παραδοσιακά τη λήξη των πολιτιστικών εκδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα κάθε καλοκαίρι στο νησί και τίθεται η αφορμή να αναδείξει η Σύρος τις κρυμμένες της ομορφιές με στόχο να επιμηκύνει την τουριστική της περίοδο. Επίτιμος προσκεκλημένος της φετινής θα είναι ο Mark Shapiro της Laika Entertainment, ο οποίος θα παρευρεθεί και στο kick-off event του Aniμasyroς στις 29/9 στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς, δίνοντας μια πρώτη γεύση της νέας ταινίας του στούντιο, του «Boxtrolls», που θα προβληθεί σε πανελλήνια πρεμιέρα στο πλαίσιο του φεστιβάλ,με επίκεντρο το πολιτισμικό διαμάντι του νησιού, το Θέατρο Απόλλων.

Έχοντας ως σημείο αναφοράς τα πολιτισμικά δρώμενα του νησιού, η Πρωτεύουσα των Κυκλάδων δύναται να «ξεδιπλώσει» και άλλες πτυχές της ξεχωριστής της ιδιομορφίας. «Σύρος και του λιμανιού, και του σαλονιού» τονίζεται στο αφιέρωμα του τόπου αποδεικνύοντας πως η πολυπλοκότητα της ιδιαιτερότητας του νησιού οφείλεται στο γεγονός ότι, επί σειρά ετών, κατάφερε να εναρμονίσει δυο διαφορετικούς κόσμους βάση των οποίων διαμόρφωσε σήμερα την ξεχωριστή πολιτισμική της ταυτότητα. Όπως περιγράφεται αναλυτικά στο δημοσίευμα για την Σύρο, με μια πρώτη ματιά γίνονται φανερές οι αντιθέσεις που συνθέτουν τον κόσμο και την εικόνα του τόπου. Αρχοντικά, προσεγμένα μαγαζιά, παραλίες συνυπάρχουν με τα παραδοσιακά σπίτια της Άνω Σύρου, καφενεία, μπαράκια και λιθόστρωτα δρομάκια. Ένα περιβάλλον που μαγνητίζει τον επισκέπτη για τις διαφορετικές επιλογές που του προσφέρει και την δυνατότητα να αποκομίσει ξεχωριστές εμπειρίες από το κάθε σημείο που θα επισκεφθεί.

Το νησί των αντιθέσεων

Σύμφωνα με το αφιέρωμα, οι δυο επιβλητικές εκκλησίες στους δυο λόφους του νησιού, που συναντά κανείς όταν προσεγγίσει το λιμάνι καθηλώνουν το βλέμμα των επισκεπτών. « Η εκκλησία της Αναστάσεως των ορθοδόξων και ο Σαν Τζώρτζης των καθολικών αγκαλιάζουν την αρχοντική πρωτεύουσα Ερμούπολη. Στρέφοντας τη ματιά προς τα αριστερά, το βλέμμα συναντά τους πανύψηλους γερανούς και τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις της ναυπηγοεπισκευαστικής μονάδας Νεωρίου, μαζί με τον γειτονικό ταρσανά» αναφέρεται χαρακτηριστικά, δηλώνοντας την συνύπαρξη των δυο αντιφατικών κόσμων, των περίτεχνων οικοδομημάτων και των καφενείων του ναυπηγείου, ενθύμια της βιομηχανικής και οικονομικής ανάπτυξης που γνώρισε η Σύρος. Για « Ένα ουζάκι στο γουστόζικο καφενείο που λειτουργεί εντός του ταρσανά μάς βάζει ακόμη περισσότερο στο κλίμα» κάνε λόγο το αφιέρωμα προκαλώντας τον επισκέπτη να βιώσει εκ των έσω την ιστορικότητα του τόπου.

Οι αντιθέσεις συνεχίζονται μέσα από τους περιπάτους στο κέντρο του νησιού. «Γεύσεις» από Ευρώπη συνθέτουν την πολιτισμική ομορφιά της Ερμούπολης, καθώς « Στην Πλατεία Μιαούλη βρίσκεται το επιβλητικό δημαρχείο με την εντυπωσιακή μαρμάρινη σκάλα, το αμαξίδιο περιπάτου της πριγκίπισσας Σίσι και την αίθουσα συνεδριάσεων, ενώ θα καθίσουμε στο βιενέζικου τύπου καφέ κάτω από το μεγάλο αίθριο» σημειώνει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα ενώ παράλληλα συμπληρώνει «Η συνοικία Βαπόρια: τα πανέμορφα αρχοντικά βυθίζονται –αλά Βενετία– κυριολεκτικά στη θάλασσα, ενώ πολλά από αυτά έχουν μετατραπεί σε boutique ξενώνες» ενώ η περιήγηση στον αρχοντικό κόσμο της Σύρου ολοκληρώνεται με την επίσκεψη στο Θέατρο Απόλλων, την μικρογραφίας της σκάλας του Μιλάνο. Ταυτόχρονα, γίνεται αναφορά στο Ινστιτούτο Κυβέλη που εστιάζει στη ζωή της μεγάλης ηθοποιού και φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις.

«Αλλάζοντας ατμόσφαιρα», με την φράση αυτή το δημοσίευμα εισάγει τον επισκέπτη στον παραδοσιακό κόσμο του νησιού. Όπως συγκεκριμένα αναφέρει, στο χώρο της Ερμούπολης δύναται κανείς να επισκεφθεί τα καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα, ταβέρνες με ενημερωμένη λίστα κρασιών από τον ελληνικό αμπελώνα και τα μαγαζιά της προκυμαίας για τα πρώτα κοκτείλ. Αφήνοντας πίσω την περιοχή του κέντρου, το αφιέρωμα εστιάζει στις αμμουδιές του νησιού Γαλησσά, Κίνι και Αγκαθωπές και Κόμητο που αποτελούν τις πιο κοσμικές και οργανωμένες παραλίες, ενώ στην Αζόλιμνο, στη Βάρη, στη Λια και στα Γράμματα, η πολυκοσμία ελαττώνεται και οι οικογένειες μπορούν να απολαύσουν τις διακοπές τους. Το αντιφατικό κλίμα, από την αρχική εντύπωση που προβάλει το κέντρου της Σύρου, ολοκληρώνεται με την επίσκεψη του ταξιδιώτη στην Άνω Σύρο. «Περνώντας την Καμάρα στην είσοδο του οικισμού, δεν βλέπουμε πια αρχοντικά, αλλά όλα εκείνα τα στοιχεία μιας κυκλαδίτικης Χώρας: φιδίσια δρομάκια, πολλά σκαλοπάτια, πυκνοχτισμένα σπίτια και φουντωτές μπουκαμβίλιες» κάνει λόγο το δημοσίευμα παραθέτοντας μια σειρά παραδοσιακών καφενείων που μπορεί ο ενδιαφερόμενος να απολαύσει την μοναδική θέα από την απάνω χώρα του νησιού προς το λιμάνι και τα νησιά του Αιγαίου.