Δήλωση τέως δημάρχου Γιάννη Δεκαβάλλα για το στρατόπεδο

"Η π. Δημοτική Αρχή ενήργησε άμεσα, νόμιμα και αποτελεσματικά"

Ο τέως Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Γιάννης Δεκαβάλλας προέβη στην ακόλουθη δήλωση αναφορικά με τις εξελίξεις που αφορούν στο ζήτημα της παραχώρησης του στρατοπέδου προς τον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης. 

"Χθές δέχτηκα μια άδικη και αναιτιολόγητη επίθεση για ότι δήθεν είχα αποκρύψει απαίτηση του ΥΠΕΘΑ για ανταλλαγή (αντί παραχώρηση) του στρατοπέδου, με παραχώρηση εκ μέρους του Δήμου, ιδιαίτερης αξίας ακινήτου. Είναι ξεκάθαρο ότι όταν το θέμα αυτό τέθηκε από την πλευρά της στρατιωτικής υπηρεσίας του Υπουργείου, άπαξ και προφορικά, αντέδρασα αποφασιστικά. Το ίδιο έκαναν και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι της Σύρου (Ρήγας και Πουσσαίος) παρουσία και του καθηγητή κ. Δαρζέντα. Ξεκαθαρίσαμε ότι ο νόμος προβλέπει τη δωρεάν παραχώρηση της κυριότητας του στρατοπέδου στο Δήμο. Η άποψή μας αυτή έγινε απόλυτα δεκτή από τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη, γι’ αυτό άλλωστε στα συμπεράσματα του πρακτικού το οποίο η ίδια η στρατιωτική Υπηρεσία συνέταξε στις 3/9/2013 , σε κανένα σημείο δεν αναφέρει είτε ως αξίωση είτε ως εκκρεμότητα, τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτου του Δήμου προς το ΤΕΘΑ .

Το ΥΠΕΘΑ από τότε μέχρι και τη λήξη της θητείας μου ουδέποτε επανέλαβε αυτήν την αβάσιμη και αναιτιολόγητη απαίτησή του. Αντίθετα στις 3 Απριλίου 2014 , ο ίδιος ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος με έγγραφό του προς το ΤΕΘΑ, το οποίο κοινοποιήθηκε στο Δήμο « έκλεισε » το θέμα οριστικά και αμετάκλητα, δίνοντας εντολή για άμεση ενεργοποίηση της παρ. 1 του άρθρου 5 του Ν. 2745/1999 . Το μόνο που θέτει ως προϋπόθεση για τη μεταβίβαση της κυριότητας στο Δήμο ο κ. Αβραμόπουλος είναι η παραχώρηση της κυριότητας να γίνει με διαλυτική αίρεση . Όπως επί λέξει αναφέρει στο έγγραφό του αυτό «η παραχώρηση κατά κυριότητα του ποσοστού του Δήμου στο Δήμο, γίνεται με τον όρο της διαλυτικής αίρεσης και με ρητή διάταξη ότι ο Δήμος θα εκτελέσει τις υποχρεώσεις του σε χρονικό διάστημα δώδεκα μηνών από την υπογραφή του Πρακτικού της ΔΕ / ΤΕΘΑ».

Κατά συνέπεια δεν μπορεί να έρχεται σήμερα ο Υποστράτηγος , Δ/ντής του ΤΕΘΑ κ. Σταθιάς , του οποίου την ιδιότητα και το αξίωμα σεβόμεθα απόλυτα και να ανατρέπει το έγγραφο του ίδιου του Υπουργού , με το οποίο δίνει εντολή στο ΤΕΘΑ να «προχωρήσει» η μεταβίβαση προς το Δήμο χωρίς κανένα απολύτως αντάλλαγμα και να προτείνει ως αντάλλαγμα οικόπεδο – « φιλέτο» του Δήμου για να παραχωρήσει το στρατόπεδο. Εξάλλου ο ίδιος ο Νόμος που προβλέπει τη διαδικασία και τους όρους της παραχώρησης των στρατοπέδων στους Δήμους δεν μιλάει ούτε για αντάλλαγμα, ούτε για καταβολή οποιουδήποτε τιμήματος. Η παραχώρηση αυτή προβλέπεται από τον Νόμο να γίνεται εντελώς δωρεάν.

Πέρα από τα παραπάνω θεωρώ απαραίτητο να επισημάνω ότι :

1). Σε όλη τη διαδικασία της πολεοδόμησης από το 2004 και μετά το ΤΕΘΑ ήταν ενήμερο για την πολεοδόμηση και ουδέποτε προέβαλε αντιρρήσεις ως προς αυτήν μέχρι που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η πολεοδόμηση και συντάχθηκε η πράξη εφαρμογής.

2). Η Υπηρεσία Αξιοποίησης και Μετεγκατάστασης Στρατοπέδου (ΥΑΜΣ) του ΥΠΕΘΑ η οποία είναι και η πλέον αρμόδια υπηρεσία για το θέμα αυτό, είχε επισημάνει στις 14/5/12 προς το ΤΕΘΑ ότι οι απαιτήσεις του, ( για τη διατήρηση μεγαλύτερης έκτασης από αυτήν που λαμβάνει τελικά μετά την πολεοδόμηση), δεν μπορούν να ευσταθήσουν γιατί είναι ετεροχρονισμένες και γιατί οι αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί και δημοσιευθεί στο ΦΕΚ, βασίζονται επί ειλημμένων και νομικά κατοχυρωμένων αποφάσεων τόσο της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ, όσο και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ.
Μετά τα παραπάνω γίνεται ξεκάθαρο ότι το Υπουργείο δεν έχει καμία απολύτως νομιμοποίηση να καταστρατηγεί τον Νόμο και να ζητάει ακίνητο και μάλιστα «φιλέτο» από το Δήμο. Θα είναι επιπόλαιο από την πλευρά του Δήμου να υποκύψει σε τέτοιους είδους αξιώσεις της στρατιωτικής υπηρεσίας του Υπουργείου και να υποκύψει σε αυτές τις παράλογες απαιτήσεις.

Μέσα σε αυτό το δυσμενές πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί σήμερα το πρωί δέχτηκα πρόσκληση να παραστώ στο γραφείο του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης κ. Γιώργου Μαραγκού σε σύσκεψη που οργανώθηκε ειδικά για το θέμα αυτό. Έδωσα το «παρών» και δέχτηκα να συμμετέχω σε σειρά συναντήσεων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με τον ίδιο τον Υπουργό κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο και με άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες (ΤΕΘΑ, ΥΑΜΣ , κ.λ.π.) .

Το δίκαιο του Δήμου είναι ολοφάνερο και θα πρέπει από κοινού να το διεκδικήσουμε ξεπερνώντας τις όποιες διαφορετικές προσεγγίσεις έχουμε για το σοβαρό αυτό πρόβλημα.

Η προηγουμένη δημοτική αρχή έχει ενεργήσει άμεσα νόμιμα και αποτελεσματικά και είναι πέρα για πέρα άδικα τα όσα της καταλογίζονται για μη ορθό χειρισμό του θέματος από την πλευρά της".