Σταδιακή επαναλειτουργία της Παιδικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Αχτίδα φωτός μετά από τέσσερα χρόνια

Ε. Βουτσίνου: “Δεν δεχόμαστε οποιαδήποτε πρόταση που δε διασφαλίζει τον δημόσιο χαρακτήρα της”

Ενέργειες έμπρακτης στήριξης του αιτήματος δεκάδων πολιτών της Σύρου για την επαναλειτουργία της Παιδικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, αιτήθηκε η εκπρόσωπός τους, Ελένη Βουτσίνου από το νέο δημοτικό συμβούλιο, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του οποίου, αποφασίσθηκε η επαναλειτουργία της, μία φορά την εβδομάδα με υπάλληλο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Πρόκειται για μία “ρεαλιστική πρόταση” όπως χαρακτηριστικά τόνισε η πρόεδρος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σύρου, Ιωάννα Σίμου, η οποία έχει ως πρώτο στόχο να ικανοποιήσει στο μέτρο του δυνατού τις ανάγκες των μικρών παιδιών, μέχρις ότου αναζητηθεί μία λύση για την κανονική λειτουργία της.

Μία φορά την εβδομάδα για αρχή

Την επιτακτική ανάγκη επαναλειτουργίας της Παιδικής Βιβλιοθήκης έθεσε στο σώμα της νέας σύνθεσης του δημοτικού συμβουλίου η Ελένη Βουτσίνου, η οποία εκφράζοντας το αίτημα πολλών πολιτών, καθώς και τη θέση του 15μελούς του Γενικού Λυκείου Σύρου, επεσήμανε πως πρέπει να υπάρξει άμεση ανταπόκριση στο δίκαιο αίτημά τους. Υπενθυμίζοντας πως η Παιδική Βιβλιοθήκη έχει 1.700 εγγεγραμμένα μέλη, με ημερήσια προσέλευση – όταν λειτουργούσε – 40 παιδιά, κατέστησε κατανοητό, πως πρέπει να εξευρεθεί λύση, που να ικανοποιεί τις εκπεφρασμένες με πολλούς τρόπους ανάγκες των παιδιών. Η εκπρόσωπος της “Πρωτοβουλίας για την επαναλειτουργία της Παιδικής Βιβλιοθήκης”, συμπλήρωσε μάλιστα, πως ο Δήμος έχει χρέος να ικανοποιήσει το εν λόγω αίτημα και να διασφαλίσει τον δημόσιο χαρακτήρα της, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη δωρεάν πρόσβαση των παιδιών σε αυτήν. “Σε κάθε πρόταση που δεν διασφαλίζει τον δημόσιο χαρακτήρα της είμαστε αντίθετοι” δήλωσε κατηγορηματικά, προσθέτοντας πως, ο Δήμος πρέπει να μεριμνήσει ακόμη, για την ύπαρξη καταρτισμένου υπαλλήλου, για την κατάλληλη διαμόρφωση του χώρου, καθώς και για την ύπαρξη του υλικού (πχ. βιβλία) που ανήκουν σε αυτήν. Η ίδια, τόνισε πως οποιαδήποτε απόφαση ανάψει το πράσινο φως στην επαναλειτουργία της, είναι θετική, υπό τις προαναφερθείσες προϋποθέσεις, οι οποίες ανταποκρίνονται στο πολυετές αίτημα της τοπικής κοινωνίας. Τελικός στόχος, όπως πρόσθεσε άλλωστε, είναι η λειτουργία της περισσότερες ημέρες την εβδομάδα.

Αξιοποίηση  υπαλλήλου Δημοτικής  Βιβλιοθήκης

Ιδιαίτερα αναλυτική στην τοποθέτηση της, η κ. Σίμου, αφού αναφέρθηκε στο χρονικό που οδήγησε στη σημερινή κατάστασή της, εξήγησε πως, ένα ζήτημα που πρέπει να διευθετηθεί είναι το θέμα της κατοχύρωσης του υλικού από τον Δήμο, αφού για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να προχωρήσει η απογραφή της “περιουσίας” της από επιτροπή του αρμόδιου υπουργείου. Εκκρεμεί ωστόσο, μία σχετική τροπολογία νόμου, σύμφωνα με όσα διευκρίνισε στη συνέχεια, μετά από την επικοινωνία που διατηρεί η ίδια με τους υπεύθυνους του υπουργείου, ωστόσο, η Δημοτική Αρχή θα προβεί στην επαναλειτουργία της και “θα πάρει το πολιτικό ρίσκο”. Λύση στο θέμα του προσωπικού, θα δοθεί με αξιοποίηση υπαλλήλου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, ώστε να ελεγχθεί τίνι τρόπω θα αναπτυχθεί η καθημερινή λειτουργία της μελλοντικά. “Ξεκινάμε με τη σταδιακή επαναλειτουργία της και θα προχωρήσουμε” σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πρόταση για Σύλλογο Στήριξης της Παιδικής Βιβλιοθήκης

Ανάμεσα στις τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων, που αναλυτικά προβάλλονται στο web tv της “Κοινής Γνώμης”, άξια λόγου υπήρξε η πρόταση του Δομένικου Σαγκινέτου, ο οποίος πρότεινε να συσταθεί Σύλλογος Φίλων Παιδικής Βιβλιοθήκης. Επεξηγώντας τη θέση του, ανέφερε πως ο συγκεκριμένος Σύλλογος θα κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με τον Σύλλογο Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού που στηρίζει το Βιομηχανικό Μουσείο και μπορεί να απαρτίζεται από γονείς, εκπαιδευτικούς και πολίτες που επιθυμούν να στηρίξουν τη λειτουργία της.

Η πρότασή του, στηρίχθηκε όπως υπογράμμισε, στο επιχείρημα πως, “δεν μπορεί ο Δήμος να τα παίρνει όλα πάνω του” δεδομένης της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας.

Ωστόσο, σε όσα ειπώθηκαν, υπήρξε και ο αντίλογος, καθώς όπως υποστήριξε ο δημοτικός σύμβουλος, Κομνηνός Στρογγύλης, ο Δήμος οφείλει να δίνει λύση και να προασπίζεται τα συμφέροντα των πολιτών, χωρίς να μεταθέτει την ευθύνη στην πλάτη των γονέων ή των δημοτών.

Ρεαλιστική  πρόταση και αναζήτηση οριστικής λύσης

Σαφής στις δηλώσεις του παρουσιάσθηκε ο δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός, που έκανε λόγο για “ρεαλιστική λύση”, η οποία προσαρμόζεται στις δυνατότητες του Δήμου, μετά από αξιολόγηση των δυνάμεων που διαθέτει και σε επίπεδο προσωπικού και υπαλλήλων. “Είναι μία ελάχιστη υποχρέωσή μας” σημείωσε χαρακτηριστικά, διατυπώνοντας τη θέση πως, “ουδείς είναι ευχαριστημένος, πλην όμως είναι ένα πρώτο βήμα” μέχρι να υπάρξει μία πρόταση που θα ανταποκρίνεται πλήρως σε όσα ζητούν οι πολίτες.

Παράλληλα, ο Ανδρέας Γιαλόγλου υποστήριξε πως θα ήταν ωφέλιμο να εξέταζε η Δημοτική Αρχή, εναλλακτικούς τρόπους λειτουργίας άλλων Παιδικών Βιβλιοθηκών πανελλαδικά, με σκοπό αυτή η πρώτη λύση, να εξελιχθεί “ανοίγοντας” φτερά στη μελλοντική λειτουργία της.

Από την πλευρά του, ο Νικόλας Καΐλης δήλωσε πως, “ρεαλισμός είναι οι ανάγκες των παιδιών” με “φόντο” τις οποίες πρέπει να διαφυλαχθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της και η ύπαρξη υπαλλήλων εξειδικευμένων, ενώ τέλος, ο Παύλος Χρυσαφίδης, τονίζοντας πως δεν υιοθετεί αφοριστικές απόψεις σχετικά με την ύπαρξη χορηγιών, επεσήμανε πως το θέμα επείγει καθώς δεν υπάρχει μέλλον, χωρίς πολιτισμό και καλλιέργεια των παιδιών.

<