Επαναλειτουργία της δανειστικής παιδικής βιβλιοθήκης

Λύση για τους μικρούς βιβλιοφάγους

Άμεσα οι ενέργειες για την ικανοποίηση του αυτονόητου παιδικού δικαιώματος

Την επαναλειτουργία της δανειστικής παιδικής βιβλιοθήκης αποφάσισε κατά πλειοψηφία το σώμα του δημοτικού συμβουλίου στη χθεσινή σύγκλιση που πραγματοποίησε στο δημαρχιακό μέγαρο.

Μετά από έναν πολύμηνο αγώνα πίεσης και διεκδίκησης από την πλευρά γονέων και εκπαιδευτικών, ο δήμος αναζήτησε την προσφορότερη δυνατή λύση για το σημαντικό θέμα της επανεκκίνησης της παιδικής βιβλιοθήκης στο χώρο που στεγαζόταν και τα προηγούμενα έτη.

Δύο ημέρες και απογευματινές ώρες

Εισηγητής του συγκεκριμένου θέματος ήταν ο δημοτικός σύμβουλος, Δομένικος Σαγκινέτος, ο οποίος προεδρεύει της τριμελούς επιτροπής για την παιδική βιβλιοθήκη, η οποία είχε συσταθεί προσωρινά με σχετική απόφαση των δημοτικών συμβούλων, προκειμένου να εξετάσει τους πιθανούς τρόπους επανέναρξής της. Ο κ. Σαγκινέτος από κοινού με τον επικεφαλής της “Σύρας με λογισμό και με όνειρο”, Ανδρέα Τζίνη αλλά και με τη δημοτική σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας, Αγγελική Πρίντεζη, “σεβόμενοι την πρόταση της ολομέλειας της πρωτοβουλίας για την παιδική βιβλιοθήκη Σύρου”, μετά από εξέταση όλων των πιθανών σεναρίων κατέθεσαν συγκεκριμένη πρόταση. Ειδικότερα, πρότειναν η δανειστική παιδική βιβλιοθήκη να λειτουργήσει στο χώρο που χρησιμοποιήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, δύο φορές την εβδομάδα, δηλαδή κάθε Τρίτη και Πέμπτη απογευματινές ώρες και συγκεκριμένα από τις 4 έως και τις 8 τους θερινούς μήνες ενώ από τις 3 έως και τις 7, τους χειμερινούς μήνες. Βασικό επιχείρημα της επιτροπής αποτέλεσε το γεγονός πως, τα μικρά παιδιά καλύπτονται επιπλέον δύο ημέρες κάθε Δευτέρα και Παρασκευή από τη λειτουργία ειδικής “πτέρυγας” στη δημοτική βιβλιοθήκη.

“Πρόκειται για μία καλή αρχή”, όπως σημείωσε ο κ. Σαγκινέτος, η οποία στη συνέχεια, λόγω της συγχώνευσης των δύο Οργανισμών ΟΠΚΑ και ΟΠΑΣ και με την κατάλληλη αξιοποίηση των υπαλλήλων, θα μπορούσε να πάρει άλλη τροπή και να αυξηθούν οι ημέρες λειτουργίας της, με άξονα την απασχόληση περισσότερων υπαλλήλων.

Σημειώνεται ακόμη, πως η τριμελής επιτροπή πρότεινε την πρόσληψη ενός υπαλλήλου για την άμεση επαναλειτουργία της δανειστικής παιδικής βιβλιοθήκης και υπογράμμισε την ανάγκη να διαμορφωθεί κατάλληλα ο υφιστάμενος χώρος με σκοπό τη συντομότερη έναρξή της.

Διαφωνία για το χώρο

Εντονότερη εκ των “διαφωνούντων”, καταγράφηκε η παρατήρηση του προέδρου του ΟΠΑΣ, Γιάννη Κεράνη αναφορικά με τη χρήση του συγκεκριμένου χώρου. “Αν δεν υπάρχει σκοπός να χρησιμοποιηθεί ο χώρος σταδιακά ως ΚΔΑΠ (Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών), τότε, δεν τίθεται ζήτημα να χρησιμοποιείται ένας τόσο μεγάλος χώρος απλά για να δανείζονται βιβλία”, υποστήριξε ο κ. Κεράνης, εκφράζοντας ταυτόχρονα την πεποίθηση ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από το δήμο για μία διαφορετική δραστηριότητα. “Είμαι αντίθετος με τη μέση λύση που προτείνει η επιτροπή προς το σώμα”, πρόσθεσε, εμμένοντας στη θέση του, ότι αναμφισβήτητα είναι αναγκαία η επαναλειτουργία της παιδικής βιβλιοθήκης αλλά, κρίνεται σκόπιμο να προσδιοριστεί ακριβώς ο χαρακτήρας που θα έχει. “Απλά θα δανείζει βιβλία ή θα χρησιμοποιείται και για τη φύλαξη παιδιών;”, ανέφερε καταλήγοντας, καταψηφίζοντας την εισήγηση του θέματος.