Ξενάγηση της “Κοινής Γνώμης” στο Ισιδώρειο Ίδρυμα Ερμούπολης

"Είμαστε μια οικογένεια"

Συνέντευξη της προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής, Μαρίας Καζαντζάκη

Σε μία εποχή ομιχλώδους σταθερότητας και υποθηκευμένων ονείρων, όπου η ανάγκη για προσφορά, αλληλεγγύη και αγάπη άνευ όρων κρίνεται πιο επιτακτική από ποτέ, το Ισιδώρειο Ίδρυμα Ερμούπολης -πρώην Ισιδώρειο Ορφανοτροφείο Αρρένων- προσφέρει σήμερα μια φιλόξενη “αγκαλιά” σε παιδιά και φοιτητές συρρικνωμένων οικονομικά οικογενειών. 

Η πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής, Μαρία Καζαντζάκη υποδέχτηκε την “Κοινή Γνώμη” στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος στην περιοχή των Τριών Ιεραρχών και μίλησε στην κάμερα της εφημερίδας για το άγνωστο σε πολλούς έργο του, το οποίο επιτελείται διακριτικά και αθόρυβα με την υποστήριξη τόσο του δήμου, όσο και της τοπικής κοινωνίας. 

Η κ. Καζαντζάκη αναφέρθηκε στους ισχνούς οικονομικούς πόρους του ιδρύματος, οι οποίοι στερούν από το ίδιο τη δυνατότητα φιλοξενίας μεγαλύτερου αριθμού παιδιών, εστιάζοντας μεταξύ άλλων στην ανάγκη αναβάθμισης των κτιριακών εγκαταστάσεών του, καθώς και στην υφιστάμενη κατάσταση των ακινήτων ιδιοκτησίας του.

Φοιτητική εστία αλά Συριανά

“Το Ισιδώρειο Ίδρυμα ιδρύθηκε το 1857. Μετά το 1900 έγινε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και διοικείται από συμβούλιο, που ορίζεται από το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης. Φιλοξενεί παιδιά και φοιτητές από άπορες οικογένειες, καθώς δε διαπιστώνεται πλέον η ανάγκη στήριξης ορφανών. Ο ρόλος του είναι ιδιαίτερα σημαντικός γιατί με τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε έχει αρχίσει και πάλι να εκπληρώνει το σκοπό του. Σήμερα φιλοξενούμε 15 παιδιά και φοιτητές από 15 έως 25 ετών. Έχουμε δύο παιδιά που πηγαίνουν στο Ναυτικό Λύκειο, καθώς και σπουδαστές που φοιτούν στη Σχολή Μηχανικών και στη Σχολή Εμποροπλοιάρχων. Όλα τα παιδιά που φιλοξενούνται επιλέγονται με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Εμείς τα στηρίζουμε, έτσι ώστε να καταφέρουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, κάτι που στις μέρες μας είναι το σημαντικότερο όλων”.

Παραμελημένες εγκαταστάσεις

“Τα οικονομικά δεδομένα του ιδρύματος είναι πολύ περιορισμένα και δεν έχουμε μεγάλες δυνατότητες. Οι χώροι του δεν βρίσκονται και στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους, πρώτον διότι το ίδρυμα δεν έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί τα παιδιά και ταυτόχρονα να επισκευάζει και να επιδιορθώνει την ίδια του τη στέγη και δεύτερον γιατί τα προηγούμενα χρόνια δεν είχε δοθεί η απαραίτητη σημασία στη λειτουργία του. Ίσως η πλασματική οικονομική άνθιση που ζούσαμε τότε να είχε δώσει στη συριανή κοινωνία την εντύπωση ότι δεν χρειάζεται ένα τέτοιο ίδρυμα στις μέρες μας. Δυστυχώς, οι εγκαταστάσεις τους βρίσκονται παραμελημένες. Παρουσιάζει πολλά κτιριακά προβλήματα και οι ανάγκες του συνεχώς αυξάνονται. Δεν μπορούμε να παρέχουμε στα παιδιά μας αυτά που θα θέλαμε αυτή τη στιγμή. Όμως τους παρέχουμε στέγη και αγάπη”.

Προσφορά  αγάπης 

“Με προσφορά του π. Βενέδικτου, μέλους του διοικητικού συμβουλίου μας, εξασφαλίσαμε το καθημερινό φαγητό των παιδιών από τις γυναίκες, μέλη της Φιλοπτώχου του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου. Έτσι, τα παιδιά μας έχουν κάπου να μείνουν και κάτι να φάνε. Δεχόμαστε επίσης βοήθεια από διάφορους ανθρώπους, οι οποίοι με καλοσύνη και ευγένεια θέλουν να μας παρέχουν ό,τι μπορεί ο καθένας, από επιχειρηματίες, ακόμα και από τον ΟΠΑΠ που μας έδωσε τα αιρκοντίσιον, καθώς πετρέλαιο και θέρμανση έχουμε δυστυχώς μόνο τις ώρες όπου δουλεύει το διπλανό σχολείο. Παρόλα αυτά, τα παιδιά είναι πολύ χαρούμενα, αγαπημένα, και δεμένα. Είμαστε μια οικογένεια και πραγματικά βοηθάμε παιδιά να τελειώσουν τις σπουδές τους που δεν θα είχαν τη δυνατότητα χωρίς εμάς”. 

“Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανταμοιβή”

“Δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από το να προσφέρεις. Για μένα είναι μεγάλη ευτυχία που καταφέραμε σε δυόμιση μόλις μήνες να παρέχουμε στα παιδιά μας και φαγητό. Περιμένουμε επίσης ποσότητες τροφίμων που θα έρθουν από γειτονικά νησιά με τη βοήθεια της Ιεράς Μητροπόλεως. Στο συμβούλιο εκτός από μένα είναι ο Γιάννης Κεράνης, ο π. Βενέδικτος, ο Ιωάννης Χαρίτος, πρόεδρος της Κοινωνικής Μέριμνας και η Αλέκα Κεραμιώτη. Έχουμε καταφέρει πράγματα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, αλλά θέλουμε να κάνουμε περισσότερα. Αυτό που μας πονάει περισσότερο είναι οι κτιριακές εγκαταστάσεις. Δε θέλουμε τα παιδιά μας να μένουν σε δωμάτια όπου μπαίνει ο αέρας και τα επηρεάζουν οι καιρικές συνθήκες. Θέλουμε να μπορούμε να τους παρέχουμε θέρμανση το χειμώνα και το βράδυ. Θέλουμε να είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε περισσότερα παιδιά, να τελειώσουν τις σπουδές τους, γιατί η οικονομική κρίση θα συνεχίσει, όπως φαίνεται για αρκετό καιρό ακόμη”.

“Αποτυπώνουμε τις ανάγκες μας”

“Διαπίστωσα δυστυχώς ότι κατά τα προηγούμενα έτη δεν υπήρχε μια καλή συνεργασία ανάμεσα στη διοίκηση του ιδρύματος και στο Δήμο Σύρου – Ερμούπολης. Πλέον έχει αρχίσει μια συνεργασία με το δήμο, ο οποίος μέσω της τεχνικής υπηρεσίας μας παρέχει δωρεάν μηχανικούς για να αποτυπώσουμε τα προβλήματα σε όλα μας τα ακίνητα, γιατί το Ισιδώρειο διαθέτει ακίνητη περιουσία, που είναι ερειπωμένη κατά το μεγαλύτερο μέρος της και άρα ανεκμετάλλευτη. Με τους καινούριους νόμους, με το ΕΝΦΙΑ και όλες αυτές τις επιβαρύνσεις, το ίδρυμα καλείται να πληρώσει για μια περιουσία που δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί. Αυτή τη στιγμή είμαστε στο στάδιο της αποτύπωσης και αφού ολοκληρωθεί, θα βάλουμε τις ανάγκες μας κατά προτεραιότητα, ξεκινώντας από το χώρο που βρισκόμαστε”.

“Θέλουμε να μας μάθει ο κόσμος”

“Η τοπική κοινωνία μας υποστηρίζει στο μέτρο που μπορεί, όσοι βέβαια γνωρίζουν την ύπαρξη και τη δράση του ιδρύματος, γιατί δε σας κρύβω ότι κι εγώ πριν ασχοληθώ με τα κοινά δεν είχα ούτε γνώμη, ούτε γνώση για το ίδρυμα. Πιστεύω πως όταν μάθει ο κόσμος τι συμβαίνει εδώ, θα μας βοηθήσει. Σε μία απλή βόλτα που έκανα στην αγορά της Σύρου, ήρθαν από επιχειρηματίες σε μορφή δωρεάς πολύ σημαντικά πράγματα για εμάς. Ρούχα για τα παιδιά μας, χαλιά για τον χειμώνα, έπιπλα, σκεύη ακόμα και φαγητό ή κέικ. Μπορεί να φαίνεται απλό στον κόσμο, αλλά για εμάς είναι πολύ σπουδαία προσφορά. Έχω εμπιστοσύνη στη συριανή κοινωνία, η οποία θα μας βοηθήσει να αντεπεξέλθουμε σε δύσκολες καταστάσεις”. 

Ρωγμές  στην εκκλησία του  Ιδρύματος

“Στην ιδιοκτησία μας υπάρχει και η εκκλησία των Τριών Ιεραρχών, η οποία βρίσκεται και αυτή σε πολύ κακή κατάσταση. Παρουσιάζει τέσσερα ρήγματα στην οροφή τα οποία φαίνονται πολύ σοβαρά. Αποτυπώνουμε την κατάσταση με τη βοήθεια της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου και ελπίζουμε επίσης στη βοήθεια του Συλλόγου Μηχανικών και Μελετητών γι' αυτό και πιστεύουμε ότι θα βρεθεί ο κατάλληλος άνθρωπος που θα μας βοηθήσει να διατηρήσουμε την εκκλησία. Αυτό που θέλουμε είναι να λειτουργήσει ξανά. Να φέρουμε κόσμο μέσα στο ίδρυμα, να κάνουμε πράγματα και να βοηθήσουμε τα παιδιά”. 

Περί  αμφισβήτησης

“Το Ίδρυμα διαθέτει κάποια χρήματα τα οποία μας βοηθούν να αντεπεξέλθουμε στις τρέχουσες υποχρεώσεις καθώς τα εισοδήματά του είναι πάρα πολύ λίγα λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και λόγω του ότι η κατάσταση των ακινήτων ιδιοκτησίας του ιδρύματος είναι τόσο κακή, που δεν μπορούμε να τα μισθώσουμε εύκολα για να εισπράξουμε τα ενοίκια και να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας. Δυστυχώς δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να παρέχουμε περισσότερα πράγματα, αν και θα το θέλαμε. Είμαι σίγουρη πως αν βρισκόταν τρόπος κάποιο από τα ακίνητα του ιδρύματος να ερχόταν σε μία καλή κατάσταση, τότε θα μπορούσαμε να τα εκμεταλλευτούμε εύκολα και με τα ενοίκια να παρέχουμε περισσότερα. Τουλάχιστον η παρούσα διοίκηση, η οποία είναι άμισθη έχει ως μέλημα και σκοπό να παρέχει ό,τι μπορεί όχι μόνο στα παιδιά μας, αλλά γενικά στο κοινωνικό σύνολο. Κατά συνέπεια, ό,τι έσοδο υπάρξει για το ίδρυμα, με βεβαιότητα και απόλυτη διαφάνεια θα διατεθεί πρώτα στα παιδιά μας και δευτερευόντως σε όλο το κοινωνικό σύνολο. Μακάρι να μπορούμε πολλά και θα κάνουμε πολλά. Είμαστε στη διάθεση του οποιουδήποτε να ελέγξει το οτιδήποτε, τουλάχιστον στη διοίκηση τη δικιά μας που μόλις ξεκίνησε για την οποία έχουμε την ευθύνη”. 

Ολόκληρη  η συνέντευξη της  κ. Καζαντζάκη στο  web tv της “Κοινής Γνώμης”

<