Με μετακίνηση προσωπικού λειτουργεί ξανά τη Δευτέρα ο παιδικός σταθμός του Βήσσα

“Βγαίνει” η χρονιά μετ΄εμποδίων

Στο σπίτι τα ωφελούμενα παιδιά έως και την Παρασκευή

Κλειστός θα παραμείνει έως και την Παρασκευή ο παιδικός σταθμός του Βήσσα, σύμφωνα με την άτυπη ενημέρωση που είχαν οι γονείς των μικρών παιδιών, προκειμένου να υπάρξει ο κατάλληλος προγραμματισμός και η μετακίνηση προσωπικού από τμήματα της Ερμούπολης, ώστε να συνεχίσει την ομαλή λειτουργία του από τη Δευτέρα και μετά, καθώς η πολυαναμενόμενη τροπολογία που θα έλυνε το ζήτημα των συμβάσεων των τριών εργαζομένων του, έπεσε στο κενό.

Με φόντο το σοβαρό θέμα, που αλλάζει εν μέρει τα δεδομένα για τον παιδικό σταθμό στην περιοχή του Βήσσα, πραγματοποιήθηκε εκτάκτως συνάντηση ανάμεσα στον δήμαρχο, Γιώργο Μαραγκό, τον αντιδήμαρχο, Αλέξη Αθανασίου, τον τ. δήμαρχο, Γιάννη Δεκαβάλλα, τον τ. αντιδήμαρχο, Δημήτρη Ρούσσο καθώς και άλλων αιρετών αλλά και εκπροσώπων του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του παιδικού σταθμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, αλλά και των εργαζομένων το βράδυ της Δευτέρας στο Δημαρχιακό Μέγαρο, οπότε και γνωστοποιήθηκε πως δεν θα υπογραφεί η τροπολογία που θα άνοιγε το δρόμο για την ανανέωση συμβάσεων μετά το κώλυμα που προέκυψε από την καθυστέρηση της απορρόφησής τους, λόγω της κατάργησης – συγχώνευσης του ΟΠΚΑ.

Ανακατανομή του προσωπικού στα τμήματα για κάλυψη κενών

Επίσημη θέση για το θέμα αναμένεται να πάρει σήμερα η νέα Δημοτική Αρχή με ανακοίνωσή της, με τον Γιώργο Μαραγκό, να τονίζει σε τηλεφωνική επικοινωνία πως δε θα προβεί νωρίτερα σε δήλωση, επιβεβαιώνοντας μόνο το γεγονός της μη ψήφισης της “σωτήριας” τροπολογίας. Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, το προσωπικό που εργαζόταν απλήρωτο έως και σήμερα από το 2013, παύει να παραμένει στη θέση του, αφού μοιάζει να είναι μονόδρομος πλέον, η επιλογή της δικαστικής οδού προκειμένου να διεκδικήσει τα δεδουλευμένα του.

Μπροστά στις απρόσμενες εξελίξεις, αφού μέχρι σήμερα το σύνολο των ενδιαφερομένων πλευρών ήλπιζε σε μία λύση από το κεντρικό κράτος, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, στο πλαίσιο του οποίου λειτουργεί ο παιδικός σταθμός του Βήσσα μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος, θα κληθεί να “επουλώσει” προσωρινά την “πληγή” και το κενό που θα υπάρξει από τη μη παρουσία του σημερινού προσωπικού, θα καλυφθεί με τη μετακίνηση εργαζομένων από τα υπόλοιπα τμήματα της Ερμούπολης. Ως εκ τούτου, αυτό γεννά προβληματισμό μόνον σε επίπεδο αποδυνάμωσης των άλλων παιδικών σταθμών, οι οποίοι εξυπηρετούν έναν σημαντικό αριθμό μικρών παιδιών εργαζόμενων γονέων, αφού κρίνεται αναγκαία η αναδιοργάνωση και η ανακατανομή του προσωπικού. Καθίσταται σαφές, πως η στελέχωση θα υπάρξει ώστε να λειτουργήσει όσο το δυνατόν πιο άμεσα ο παιδικός σταθμός τουλάχιστον μέχρι το τέλος του σχολικού έτους.

Βέβαια, κρίνεται σημαντικό να υπογραμμισθεί πως, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, τον προσεχή Μάρτιο, προβλέπεται πως θα μπορεί να προκηρύξει θέσεις εργασίας για το επόμενο σχολικό έτος 2015 – 2016, σενάριο που γεννά ελπίδες για πλήρη ομαλοποίηση της κατάστασης όσον αφορά στη λειτουργία της εν λόγω δομής.

Άκαρπες συναντήσεις και δικαστική οδός

Με δεδομένο πως δεν υπήρχε νόμιμη σύμβαση εργασίας, εξαιτίας του κωλύματος από τη συγχώνευση του ΟΠΚΑ στον Δήμο, που προηγήθηκε της απορρόφησης των συμβάσεών τους, με αποτέλεσμα να μείνουν κυριολεκτικά στον αέρα οι εργαζόμενες, πλέον οι ίδιες, καλούνται να δώσουν τη μάχη δικαστικά, τασσόμενες κατά του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Αυτό άλλωστε, επιβάλλει η ανάγκη να δοθούν σε εκείνες τα χρήματα, για τα οποία ούτως ή άλλως, με περίσσεμα επαγγελματισμού έχουν δουλέψει τουλάχιστον δεκαπέντε μήνες.

Κατά συνέπεια, η δικαστική περιπέτεια που αναμένεται να υπάρξει ανάμεσα στις δύο πλευρές, χωρίς να υφίσταται διαφωνία σε επίπεδο προσώπων, θα αφορά αποκλειστικά και μόνο στη δυνατότητα εκταμίευσης των χρημάτων και πληρωμής των εργαζομένων.

Αξίζει να αναφερθεί, πως για την προώθηση της πολυσυζητημένης τροπολογίας είχε πραγματοποιήσει επισκέψεις τόσο ο Γιάννης Δεκαβάλλας στην προηγούμενη θητεία, όσο και ο Γιώργος Μαραγκός εντός των πρώτων τεσσάρων μηνών της θητείας του στο αρμόδιο Υπουργείο και είχαν συζητήσει με τον υφυπουργό Εσωτερικών, Γεώργιο Ντόλιο, ωστόσο, το σύνολο των προσπαθειών, φαίνεται πως απέβη – δυστυχώς – άκαρπο.

Να λειτουργήσει ομαλά και να μην αποδυναμωθούν τμήματα

Αναφορικά με το θέμα, την πεποίθησή του να δρομολογηθούν όλες οι αναγκαίες ενέργειες για να εξυπηρετηθούν οι εργαζόμενοι γονείς αλλά και τα μικρά παιδιά, εξέφρασε στην εφημερίδα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του παιδικού σταθμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Μάρκος Ρηγούτσος, λέγοντας χαρακτηριστικά, “Μας ενδιαφέρει να λειτουργήσει ο σταθμός καθώς δεν μπορούν 25 οικογένειες να μείνουν χωρίς κάλυψη. Αυτό είναι το κύριο μέλημά μας”, ενώ σε δεύτερο χρόνο, ανέφερε πως, “σαφώς και νοιαζόμαστε επίσης για το προσωπικό που επί μήνες δούλευε απλήρωτο, αφού έχει κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά και θα θέλαμε να συνεχίσει. Ευελπιστούμε για τις εργαζόμενες να πάνε όλα καλά γιατί έχουν εξυπηρετήσει τις οικογένειες και τα παιδιά μας”.

Πριν ολοκληρώσει τις δηλώσεις του, ο ίδιος πρόσθεσε, ότι κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συζήτησης, μοναδική ανησυχία που διατυπώθηκε εκ μέρους του Συλλόγου αφού δρομολογηθούν οι ανωτέρω λύσεις, είναι να μην αποδυναμωθεί κανένα τμήμα ώστε να παιδιά να χαίρουν της φροντίδας που λάμβαναν μέχρι σήμερα.

Άλυτο το θέμα της ασφαλιστικής ενημερότητας

Το ανωτέρω ζήτημα, το οποίο έχει πρωταγωνιστήσει ουκ ολίγες φορές στην επικαιρότητα, όπως είναι γνωστό, αποτελεί τον κύριο λόγο που ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης δεν διαθέτει ασφαλιστική ενημερότητα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το θέμα δεν θα λυθεί για τη Δημοτική Αρχή ούτε μετά τις προαναφερθείσες εξελίξεις, αφού ο Δήμος δεν δύναται να καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές για τις εργαζόμενες – εξαιτίας νομικού κενού -, καθώς δεν υπήρχε σύμβαση, παρά το γεγονός ότι το οφειλόμενο ποσό των σχεδόν 16 χιλ. ευρώ, υπάρχει στα ταμεία του Δήμου.

Σε εκκρεμότητα σήμερα, παραμένουν λόγω αυτού του προβλήματος, οι εισπράξεις ενοικίων από κτίρια του Δήμου που έχει μισθώσει το Δημόσιο, αλλά και οι εκλογικές αποζημιώσεις για τις περασμένες δημοτικές εκλογές, οι οποίες κατά πάσα πιθανότητα θα χαθούν.