Νέα αλλαγή σε επίπεδο παιδαγωγών πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς

Επεισοδιακή χρονιά για τον παιδικό σταθμό του Βήσσα

Μίνι απολογισμός από τον Αλ. Αθανασίου και τον Μ. Ρηγούτσο κι ευχαριστίες για την ακάματη παρουσία των απλήρωτων παιδαγωγών

Είκοσι ημέρες πριν εκπνεύσει η τρέχουσα σχολική χρονιά ο παιδικός σταθμός του Βήσσα “υποδέχεται” την τρίτη μεταβολή σε επίπεδο προσωπικού, με τα μικρά παιδιά να οδεύουν προς την αποφοίτησή τους, έχοντας αναγκαστεί να αποχωριστούν ήδη δύο φορές τις τρεις πρώην απλήρωτες, πλην όμως - πέραν του δέοντος - ευσυνείδητες παιδαγωγούς.

Το γνωστό και πολυσυζητημένο πρόβλημα της μη ανανέωσης των συμβάσεων των τριών υπαλλήλων του σταθμού από το 2013, οπότε και προχώρησε η κατάργηση του Νομικού Προσώπου (ΟΠΚΑ) και η απορρόφηση των δομών του στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, προκάλεσε “τσουνάμι” αλλαγών με επαναλαμβανόμενες επιπτώσεις στην ψυχολογία των μικρών παιδιών, αλλά και αναστάτωση στους γονείς αυτών, την ίδια στιγμή, που απαίτησε αγώνα δρόμου από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής ώστε να μπορέσει να διατηρηθεί σε λειτουργία η συγκεκριμένη δομή.

Λίγες ημέρες πριν συμπληρωθεί το τρέχον σχολικό έτος στους παιδικούς σταθμούς της Σύρου, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Αλέξης Αθανασίου καθώς επίσης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των παιδικών σταθμών στη Σύρο, Μάρκος Ρηγούτσος προέβησαν σε απολογιστικές δηλώσεις, αναγνωρίζοντας δημόσια την ακάματη προσπάθεια και συνεπή επαγγελματική παρουσία του απλήρωτου - επί σχεδόν δύο έτη - προσωπικού.

Αλ. Αθανασίου: Μονοπώλησαν τα ζητήματα του παιδαγωγικού προσωπικού

Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε ο κ. Αθανασίου, ήδη από χθες ο παιδικός σταθμός του Βήσσα λειτουργεί με το νέο παιδαγωγικό προσωπικό, αφού έληξε η δίμηνη σύμβαση του σημερινού προσωπικού, ενώ για λίγες ημέρες και συγκεκριμένα έως και την προσεχή Δευτέρα, θα παραμείνει η μία παλαιά παιδαγωγός, προκειμένου η προσαρμογή των νηπίων να δρομολογηθεί με όσο το δυνατόν γίνεται, μεγαλύτερη ομαλότητα. “Θα ολοκληρωθεί η χρονιά με προσωπικό από τα πεντάμηνα” δήλωσε ο Αλέξης Αθανασίου, επισημαίνοντας πως, “δυστυχώς, ούτε και μετά τις βουλευτικές εκλογές δεν υπήρξε αποτέλεσμα στο αίτημα νομοθετικής ρύθμισης του απλήρωτου προσωπικού”, με αποτέλεσμα, τα μικρά παιδιά να αναγκαστούν να δεχθούν μία ακόμη αλλαγή. Μιλώντας για τη φετινή χρονιά, ο ίδιος υπενθύμισε πως, όταν ανέλαβε η νέα Δημοτική Αρχή, “συναντήσαμε αυτήν την κατάσταση με τις απλήρωτες παιδαγωγούς στη δομή του Βήσσα, με τα γνωστά προβλήματα του προσωπικού των 26 παιδιών που φοιτούν εκεί”. Όπως πρόσθεσε, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης και ειδικότερα η νέα Δημοτική Αρχή κλήθηκε να αντιμετωπίσει το ζήτημα, καταβάλλοντας προσπάθειες “ώστε να προωθηθεί και να ψηφιστεί νομοθετική ρύθμιση” μέσω της οποίας θα ρυθμιζόταν το κώλυμα των συμβάσεων του απλήρωτου προσωπικού, θέμα που σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, “δυστυχώς δεν λύθηκε”. Αξίζει να αναφερθεί δε, πως, μέλη της Δημοτικής Αρχή επισκέφθηκαν το αρμόδιο Υπουργείο, ενώ βάσει των όσων συμπλήρωσε ο Αλέξης Αθανασίου, ενημερώθηκαν και οι βουλευτές των Κυκλάδων. “Ακόμη και τώρα, που το θέμα το έχουμε επικοινωνήσει στους ΑΝΕΛ, στους βουλευτές του Σύριζα κλπ, δεν έχει προχωρήσει κάτι σε σχέση με τις συμβάσεις” συμπλήρωσε, επισημαίνοντας μάλιστα, πως, πρόκειται για ένα ζήτημα που θα εξακολουθήσει να απασχολεί τη Δημοτική Αρχή, στο ευρύτερο πλαίσιο των προσπαθειών αναζήτησης οριστικής λύσης.

“Ουσιαστικά θέλω να ευχαριστήσω τους παιδαγωγούς για όλα όσα προσέφεραν, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων των παιδικών σταθμών με τον οποίο ήμασταν και είμαστε σε αγαστή συνεργασία και συνεννόηση όλη αυτήν την δύσκολη και περίεργη χρονιά, τους γονείς του Βήσσα που τα παιδάκια τους έχουν αλλάξει δύο τριάδες παιδαγωγών και πάμε για τρίτη αλλαγή” ανέφερε ο κ. Αθανασίου, καταλήγοντας πως, παρά τα εμπόδια που παρουσιάστηκαν, “το θετικό είναι ότι έστω και με δυσκολίες καταφέραμε να κρατήσουμε ανοικτό τον σταθμό, σαφώς με κόστος σε κάθε επίπεδο και κυρίως ψυχολογικό”.

Στις δηλώσεις του δε, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τους βουλευτές που όπως τόνισε, συνέδραμαν στις προσπάθειες για τη νομοθετική ρύθμιση.

Αισιόδοξος για τη μελλοντική λειτουργία της δομής με νόμιμο τρόπο

Ζητούμενο για την τοπική κοινωνία και ιδιαίτερα για τους ενδιαφερόμενους γονείς είναι να μπορέσει να συνεχίσει ομαλά και με σταθερό παιδαγωγικό προσωπικό η εν λόγω δομή, που είναι και η μόνη εκτός πόλης. “Το μόνο πρόβλημα που θα υπάρξει είναι αν δεν δοθούν οι πιστώσεις για να πάρουμε αυτούς τους τρεις συμβασιούχους που χρειαζόμαστε για να ανοίξει άλλο ένα τμήμα παιδικού σταθμού. Είτε στην Ερμούπολη, είτε στον Βήσσα” τόνισε κατηγορηματικά ο αντιδήμαρχος, διευκρινίζοντας πως, “Με αυτήν την κατάσταση (σ.σ. πολιτικές εξελίξεις) δεν μπορεί να υπάρχει βεβαιότητα”, παρόλα αυτά, ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθησή του, ότι θα υπάρξει θετική έκβαση για τον παιδικό σταθμό του Βήσσα, “Είμαι αισιόδοξος ότι όλα θα πάνε καλά. Είναι δύσκολη συγκυρία για όλη τη χώρα” ανέφερε, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα, πως, “Οι τρεις συμβασιούχοι είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία συνολικά των παιδικών σταθμών”. Ως εκ τούτου, όπως συμπλήρωσε, “Θέλω να πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά και μέχρι τον Σεπτέμβριο, θα έχουμε νέες παιδαγωγούς στο πόστο τους με νέα προκήρυξη και πάντοτε στο πλαίσιο της νομιμότητας”. Επανέλαβε δε, πως, σε ό,τι αφορά στη νομοθετική ρύθμιση που θα έλυνε το κώλυμα των τριών απλήρωτων παιδαγωγών ο Δήμος θα είναι “παρών”.

Μ. Ρηγούτσος: “Τα παιδιά οι άμεσοι αποδέκτες των αλλαγών. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα το προσωπικό”

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του κ. Ρηγούτσου, ο οποίος μετά από μία ιδιαιτέρως επεισοδιακή χρονιά για τα μικρά παιδιά του παιδικού σταθμού στον Βήσσα, σχολίασε, “Το θετικό είναι ότι ο παιδικός σταθμός του Βήσσα έμεινε ανοικτός με την προσπάθεια όλων μας. Πιέσαμε σαν Σύλλογος πολύ και φάνηκε ότι προσπάθησε και ο Δήμος. Οι γονείς είχαν πολύ μεγάλη υπομονή αν σκεφθεί κανείς ότι τώρα είναι η τρίτη φορά που θα αλλάξουμε παιδαγωγούς και τα παιδιά είναι οι άμεσοι αποδέκτες αυτών των αλλαγών”.

Εκτιμώντας πως, “όποιες διαφωνίες παρουσιάστηκαν εξ αρχής ανάμεσα στα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και τους εκπροσώπους της Δημοτικής Αρχής” είχαν την αιτία τους “σε δισεπίλυτα προβλήματα” που κληρονομήθηκαν, για τα οποία αναγνώρισε ότι “υπήρχαν καλές προθέσεις για τη διευθέτησή τους καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους”, σημείωσε με τη σειρά του, πως, “Η Δημοτική Αρχή κατάφερε τουλάχιστον να λειτουργήσει τη δομή και να εξυπηρετηθούν οι γονείς”. Αναγνώρισε ωστόσο, ότι αυτό έγινε “με τον χειρότερο τρόπο, αφού χρειάστηκε τα παιδιά να προσαρμοσθούν αρκετές φορές σε νέες συνθήκες”.

Ολοκληρώνοντας το θέμα, ευχαρίστησε ιδιαίτερα τις τρεις πρώην απλήρωτες εργαζόμενες, λέγοντας πως, “οι ίδιες βοήθησαν πάρα πολύ αν και είχαν μείνει απλήρωτες πολλούς μήνες” ενώ “ακόμη και τώρα με τις νέες παιδαγωγούς, θα μείνει η μία εξ αυτών να τις βοηθήσει. Τουλάχιστον ένα ευχαριστώ πρέπει να ακούσουν” υπογράμμισε κατηγορηματικά.

Προσπάθειες ενίσχυσης των δομών

Κληθείς να προβεί σε έναν σύντομο απολογισμό για τα πεπραγμένα του Συλλόγου, ο πρόεδρος, επεσήμανε ότι “Από την πρώτη ημέρα της θητείας μας, το πρώτο μέλημά μας ήταν η ασφάλεια των παιδιών. Εξετάσαμε σε όλους τους σταθμούς κτιριακά θέματα μαζί με έναν μηχανικό και αμέσως ο Δήμος και η Τεχνική Υπηρεσία ανταποκρίθηκαν. Είναι κατανοητό ότι ο Δήμος έχει συγκεκριμένο κονδύλι για τα σχολεία και ως εκ τούτου, φρόντισε τουλάχιστον για τα πιο σημαντικά. Δεύτερος στόχος ήταν να βοηθήσουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας στο θέμα της νομοθετικής ρύθμισης των τριών απλήρωτων εργαζομένων. Συμμετείχαμε σε συναντήσεις, ενώ ένα ακόμη θέμα με μία παιδαγωγό που προέκυψε, ζητήσαμε να λυθεί και πράγματι διευθετήθηκε”. Αναφέροντας μάλιστα, πως μονοπώλησε το θέμα του παιδικού σταθμού του Βήσσα, ο κ. Ρηγούτσος συνέχισε, επισημαίνοντας πως, “Ο Σύλλογος επικεντρώθηκε σε ουσιαστικά ζητήματα”, με χαρακτηριστικό παράδειγμα να αποτελούν οι προσπάθειες που ακόμη και σήμερα πραγματοποιούνται για την αγορά και τοποθέτηση κατάλληλου τάπητα στα προαύλια των δύο κτιρίων της Ερμούπολης (Ξηροκάμπου και Κ. Μαρούλη). “Αφού δεν μπορέσαμε να κάνουμε εκδηλώσεις, με όσα χρήματα έχουμε, αλλά και με όσα αναζητούμε από ανθρώπους που μπορούν να βοηθήσουν, αποφασίσαμε να αφήσουμε ένα έργο ουσιαστικό για τις δομές” δήλωσε, εκτιμώντας πως, αυτή η ενέργεια του σημερινού ΔΣ, θα “πιάσει τόπο”.