Μέσω δίμηνων συμβάσεων η πρόσληψη του απλήρωτου προσωπικού του παιδικού σταθμού του Βήσσα

Επιστρέφουν για δύο μήνες

- Μικρή ανάσα στο πρόβλημα για Μάρτιο και Απρίλιο - Πολλά τα σενάρια, καμία απόφαση για τη λειτουργία του έως το τέλος Ιουλίου

Αναλαμβάνουν καθήκοντα ξανά στον παιδικό σταθμό του Βήσσα οι τρεις απλήρωτες εργαζόμενες για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, μέσω απόφασης που αναμένεται να λάβουν τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Η επιστροφή τους θα πραγματοποιηθεί μέσω της πρόσληψής τους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (δύο μήνες), στην οποία θα προβεί ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης με σκοπό την κάλυψη εποχικών κι επειγουσών αναγκών, δυνατότητα που δίνεται από το άρθρο 206 του ν.3584/07 (Κώδικας κατάστασης δημοτικών και κοινοτικών υπαλλήλων), στο πλαίσιο της οποίας επιτρέπεται η πρόσληψη προσωπικού οποιασδήποτε ειδικότητας για την αντιμετώπιση πρόσκαιρων και σοβαρών αναγκών.

Πρόκειται για μία υπόθεση που καλείται να αντιμετωπίσει η Δημοτική Αρχή, για την οποία έχει χυθεί πολύ μελάνι και αναμένεται να χυθεί ακόμη περισσότερο, αφού, με το προαναφερθέν βήμα, ναι μεν δρομολογείται η ομαλή λειτουργία της δομής για τους επόμενους δύο μήνες, ωστόσο, μετά την παρέλευση αυτού του χρονικού διαστήματος, άγνωστες παραμένουν οι περαιτέρω ενέργειες του Δήμου, οι οποίες θα διασφαλίσουν τη λειτουργία του παιδικού σταθμού έως και το τέλος Ιουλίου.

Δίμηνο περιθώριο

Η απόφαση της Δημοτικής Αρχής να εισηγηθεί την προαναφερθείσα επιλογή ως την πλέον κατάλληλη για την προσεχή πορεία του παιδικού σταθμού, φαίνεται πως προκύπτει από τα ζητήματα που ανέκυψαν με την μετακίνηση τριών υπαλλήλων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης στη συγκεκριμένη δομή, μετά από την πρώτη χαμένη δικαστική προσπάθεια των τριών απλήρωτων εργαζομένων, που διεκδίκησαν την επιστροφή τους μέσω προσωρινής διαταγής από την αρμόδια δικαστική Αρχή χωρίς όμως να υπάρξει θετικό για εκείνες αποτέλεσμα.

Αξίζει να υπογραμμιστεί πως, πλην μίας παιδαγωγού που είχε μεταβεί στη δομή από αντίστοιχη δομή της Ερμούπολης, τα νήπια στον Βήσσα εξυπηρετήθηκαν και από υπάλληλο της Οικονομικής Υπηρεσίας, η οποία συνέδραμε ως βοηθός νηπιαγωγού το τελευταίο χρονικό διάστημα. Η εν λόγω εξέλιξη, φαίνεται να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των μικρών παιδιών τα οποία είχαν αναπτύξει ιδιαίτερους δεσμούς με τις “δασκάλες” τους, τα αιτήματα των γονέων που ζητούσαν επιτακτικά την εξεύρεση “αναίμακτης” λύσης για τα παιδιά τους, αλλά και για τα παιδιά των αντίστοιχων τμημάτων στην Ερμούπολη, ενώ επιπρόσθετα, φαίνεται να ικανοποιεί και το “δίκαιο” της υπόθεσης, αφού έστω και η δίμηνη πρόσληψη των τριών προσώπων, δείχνει πως ο Δήμος αναγνωρίζει τον αγώνα των συγκεκριμένων ατόμων, οι οποίες παρέμειναν στις θέσεις τους επί μήνες απλήρωτες.

Ανάπτυξη επικοινωνίας με τη νέα κυβέρνηση

Ωστόσο, η προσπάθεια για τη Δημοτική Αρχή θα χρειαστεί να ενταθεί ακόμη περισσότερο, δεδομένου ότι οριστική λύση στο πρόβλημα, όπως είναι ήδη χιλιοειπωμένο, δύναται να δοθεί μόνο μέσω ψήφισης κατάλληλης τροπολογίας στη Βουλή. Ως εκ τούτου, καθίσταται σαφές πως η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να εκμεταλλευθεί το δίμηνο περιθώριο που έχει στη διάθεσή της, ώστε να επικοινωνήσει το πρόβλημα στη νέα κυβέρνηση και να αιτηθεί την στήριξή της για τη διευθέτησή του. Υπενθυμίζεται, πως μετά τη συγχώνευση των πρώην Νομικών Προσώπων (ΟΠΚΑ και ΟΠΑΣ) στον Δήμο, οι συμβάσεις των τριών εργαζομένων έμειναν κυριολεκτικά στον αέρα, γεγονός που κόστισε στις ίδιες, τόσο σε απλήρωτους μήνες εργασίας, όσο και σε τεράστια ψυχική ταλαιπωρία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της “Κοινής Γνώμης”, μέλη της Δημοτικής Αρχής έχουν έρθει σε επικοινωνία με αρμόδια στελέχη της νέας κυβέρνησης του Σύριζα, που έχουν στις αρμοδιότητές τους θέματα Παιδείας κι εκπαίδευσης, στοχεύοντας στην παρέμβασή τους, ώστε να δρομολογηθεί η κατάσταση και να μην υπάρξει μία ακόμη αλλαγή για τα νήπια και τις οικογένειές τους, μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Αν δεν δοθεί λύση έως τέλος Απριλίου, εξέταση εναλλακτικών σεναρίων

Πληροφορίες της εφημερίδας, θέλουν η Δημοτική Αρχή δεδομένου του όγκου των προβλημάτων που έχουν συσσωρευθεί στην εν λόγω υπόθεση, να έχει εξετάσει ακόμη και το σενάριο της συνεργασίας με Κοιν.Σ.Επ., διατηρώντας όμως ενεργό ρόλο στη λειτουργία της δομής, προκειμένου να μη λειτουργήσει με ιδιωτικά κριτήρια. Ωστόσο, αυτό το ενδεχόμενο φαίνεται να μην προχωρά, αφού από νομικής άποψης δεν ευσταθεί και σκοπός είναι η δομή να παραμείνει υπό την ομπρέλα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Το ερώτημα που παραμένει αναφορικά με τη λειτουργία του παιδικού σταθμού του Βήσσα μετά από τον Απρίλιο είναι με ποιό προσωπικό θα συνεχίσει η δομή, στην περίπτωση που δεν έχει δοθεί κυβερνητική λύση, δεδομένου ότι δεν είναι εφικτό να υπάρξει εκ νέου δίμηνη πρόσληψη για τις τρεις απλήρωτες εργαζόμενες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Δήμος κατά πάσα πιθανότητα θα κληθεί να σηκώσει το βάρος με δικές του δυνάμεις, επιλογή που δεν αποκλείει τη μετακίνηση ξανά του προσωπικού που απασχολήθηκε μέχρι σήμερα, καλύπτοντας το “κενό” των τριών εργαζομένων.

Η υπόθεση του παιδικού σταθμού του Βήσσα μπορεί να έχει συναντήσει μέχρι σήμερα πολλά εμπόδια, ωστόσο, ουδείς μπορεί να υποσχεθεί πως δε θα συναντήσει κι άλλα έως το τέλος της τρέχουσας σχολικής χρονιάς. Σε κάθε περίπτωση, αναλυτική ενημέρωση αναμένεται στην μεθαυριανή συνεδρίαση των μελών του δημοτικού συμβουλίου από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Αλέξη Αθανασίου.