Ομόφωνη απόφαση του ΦΟΔΣΑ μία ημέρα πριν τη λήξη της σύμβασης για τη λειτουργία του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων

Έκπτωτος ο ανάδοχος του ΧΥΤΑ

- Μ. Πρίντεζης: “Αν δεν τηρήσουμε τη νομιμότητα, θα ασκηθεί δίωξη για παράβαση καθήκοντος”- Αλ. Αθανασίου: “Ο Φορέας θα προστατεύσει το έννομο συμφέρον του ΧΥΤΑ με κάθε τρόπο”

Με ομόφωνη απόφαση του νέου διοικητικού συμβουλίου του ΦΟΔΣΑ κηρύχθηκε έκπτωτος ο μέχρι πρότινος ανάδοχος της λειτουργίας του ΧΥΤΑ, αφού σύμφωνα με το περιεχόμενο της εισήγησης του προέδρου, Μάρκου Πρίντεζη, που υπερψηφίστηκε στις 2 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, μετά από συνεχείς αυτοψίες τριμελούς επιστημονικής επιτροπής, δεν υπήρξε συμμόρφωση από τον ίδιο με άξονα τις παρατηρήσεις που καταγράφηκαν και ως εκ τούτου, έπρεπε να τηρηθεί η νομιμότητα.

Η εν λόγω απόφαση γνωστοποιήθηκε προχθές στον έκπτωτο πλέον ανάδοχο, Νίκο Αλιφραγκή, ο οποίος κλήθηκε από την εφημερίδα να προβεί σε δηλώσεις στο πλαίσιο της σφαιρικής ενημέρωσης των αναγνωστών, ωστόσο, διευκρίνισε πως η θέση του θα σταλεί γραπτώς σήμερα, αρνούμενος να τοποθετηθεί προφορικά.

“Αναγκαία η τήρηση της νομιμότητας”

Κατηγορηματικός ως προς την ανάγκη έκπτωσης του αναδόχου, ακόμη και μία ημέρα πριν τη λήξη της μέχρι πρότινος ισχύουσας σύμβασης ανάμεσα στον ανάδοχο και στον Φορέα, παρουσιάσθηκε ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, επικαλούμενος τις επιταγές του νόμου, καθώς στην περίπτωση που έληγε η σύμβαση και δεν είχαν τηρηθεί τα προβλεπόμενα, τότε στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, σε ενδεχόμενη καταγγελία, θα μπορούσε να ασκηθεί ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος. “Στο άρθρο τέσσερα του σχετικού νόμου, αναφέρεται ότι εάν δεν τηρήσει σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο τη νομοθεσία, ακόμη περισσότερο ο πρόεδρος του Φορέα, μπορεί να ασκηθεί ποινική δίωξη. Δεν μπορούσαμε να μην τηρήσουμε τη νομοθεσία” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πρίντεζης, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα, πως, “παρήλθαν οι ημέρες των εορτών και κηρύχθηκε έκπτωτος πριν τη λήξη της σύμβασης, αφού αν αυτό γινόταν μετά, θα μπορούσε να κατηγορηθεί ο Φορέας για συγκάλυψη όλων αυτών που δεν έχουν γίνει”. Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε ο ίδιος, προχθές, παρέλαβε ο ΦΟΔΣΑ τα κλειδιά για τον ΧΥΤΑ και ανακοινώθηκε στον ανάδοχο η απόφαση της έκπτωσής του.

Για το ιστορικό της υπόθεσης, ο κ. Πρίντεζης, υπενθύμισε μάλιστα, πως, με απόφαση της 24ης Οκτωβρίου του 2014 “είχε επιβληθεί ποινή μετά από αναφορές της επιτροπής παρακολούθησης ΧΥΤΑ σύμφωνα με τις εκθέσεις αυτοψίας, όσον αφορά στην κακή εκτέλεση εργασιών στο χώρο του ΧΥΤΑ. Η οποία ποινή αφορούσε στο ποσό των 177, 03 ευρώ” ενώ έκτοτε, ακολούθησαν κι άλλοι έλεγχοι της τριμελούς επιτροπής ως οφείλει να πράττει με την πιο πρόσφατη να έχει πραγματοποιηθεί τέλη Δεκεμβρίου του 2014.

Μη λειτουργία βιολογικού και ρήγμα σε τοιχίο δεξαμενής

Άξιο λόγου είναι το περιεχόμενο της εν λόγω αυτοψίας στις 18 Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους, το οποίο περιλαμβάνει μία σειρά από σοβαρές παρατηρήσεις της τριμελούς επιτροπής του αρμόδιου επιστημονικού προσωπικού, μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε κατά την προαναφερθείσα ημερομηνία στις 07.20 το πρωί. Μεταξύ άλλων, οι συνυπογράφοντες, σημειώνουν πως, “Η επίχωση των απορριμμάτων εντός του κυττάρου δεν ήταν ικανοποιητική, αν και υπήρχε η διαθέσιμη ποσότητα υλικού για την εδαφοκάλυψη των απορριμμάτων” ενώ “αν και το δίκτυο συλλογής των όμβριων υδάτων βρίσκεται σε ικανοποιητική κατάσταση, μετά τον καθαρισμό του, σε κάποια σημεία διαπιστώθηκε συγκέντρωση απορριμμάτων και έλλειψη σχάρας συγκράτησης φερτών υλικών”. Επιπρόσθετα, διαπιστώθηκε πως, “ο βιολογικός δεν ήταν σε λειτουργία και πρέπει να γίνει έλεγχος στην εγκατάσταση του ΒΙΟΚΑ” αλλά και “από εξειδικευμένο συνεργείο να γίνει γενικό service της ηλεκτρομηχανολογικής εγκατάστασης του βιολογικού καθαρισμού του ΧΥΤΑ και της δεξαμενής στραγγισμάτων του ΧΔΑ και του ενδιάμεσου αντλιοστασίου λόγω παρέλευσης πενταετίας της λειτουργίας του”.

Ακολούθως, υπογραμμίζεται ιδιαίτερα, ότι, “Παρατηρήθηκε ρήγμα στο πλευρικό νότιο – ανατολικό τοιχίο της δεξαμενής SBR 1B, το οποίο είναι αρκετά σοβαρό και πρέπει να αντιπετωπισθεί άμεσα”. Μάλιστα, το επιστημονικό προσωπικό ελέγχου, αναφέρει στη συνέχεια, ότι “παρατηρήθηκε περιμετρική καθίζηση στον περιβάλλοντα χώρο των δεξαμενών SBR 1 και 2, η οποία έχει παρασύρει τις διάφορες σωληνώσεις που εισέρχονται ή ξεκινούν από αυτές, με πιθανή πρόκληση ζημιάς των συγκολλήσεών τους”.

Φθορές σε κτίρια, οχήματα και περιορισμένου βαθμού πυρασφάλεια

Επιπρόσθετα, στην αναλυτική καταγραφή της αυτοψίας και των διαπιστώσεων αυτής, αναφέρεται ακόμη, πως, “Οι πυροσβεστικές φωλιές παρουσιάζουν εκτεταμένες φθορές, οι μάνικες είναι εκτός αυτών και το πυροσβεστικό συγκρότημα πρέπει να λειτουργεί δοκιμαστικά δύο φορές την εβδομάδα τουλάχιστον, αλλά και να γίνεται άσκηση του προσωπικού σε εικονική περίπτωση πυρκαγιάς (ασκήσεις πυρασφάλειας) ενώ οι πυροσβεστήρες του χώρου πρέπει να τοποθετηθούν στις ενδεδειγμένες θέσεις και τα οχήματα – μηχανήματα να εφοδιαστούν με κατάλληλους πυροσβεστήρες”. Πλην των ανωτέρω, η τριμελής επιτροπή μετά την αυτοψία, προσθέτει ακόμη πως, “Το κτήριο του συνεργείου παρουσιάζει σημειακές φθορές” και συγκεκριμένα “στις γωνίες επικάλυψης των μεταλλικών panel και στις σωληνώσεις υδρορροής” ενώ μεταξύ του κτηρίου διοίκησης και του συνεργείου, ο λιθόκτιστος τοίχος χρειάζεται επιδιόρθωση, καθώς και το φρεάτιο αποχέτευσης”. Όσον αφορά σε μηχανήματα έργου του ΧΥΤΑ, σημειώνεται ότι, “έχουν συντηρηθεί όλα, εκτός από τον ερπυστριοφόρο φορτωτή 973C-WHA που παρουσιάζει ακινησία λόγω βλάβης” και “το γερανοφόρο φορτηγό VOLVO (δεν έχει πινακίδα κυκλοφορίας) παρουσιάζει σημειακές φθορές”.

Ανυπαρξία ελέγχου εισόδου οχημάτων και προσωπικό εκτός λίστας

Ιδιαίτερη σημασία έχουν ωστόσο οι παρατηρήσεις που σχετίζονται με την παρουσία ή μη του κατάλληλου προσωπικού στις θέσεις του. Συγκεκριμένα, καθίσταται σαφές πως κατά τη διάρκεια του ελέγχου, “Δεν υπήρχε ο ζυγιστής και ελεγκτής του φορτίου των οχημάτων που εισέρχονταν στο χώρο του ΧΥΤΑ” ενώ “Η εργασία αυτή, όσον αφορά τη ζύγιση μόνο και όχι τον έλεγχο του φορτίου, τη διενεργούσε ο χειριστής μηχανημάτων (αναφορά ονόματος), ο οποίος δεν χειριζόταν το μηχάνημα ως όφειλε”. Η επιτροπή, επισημαίνει δε, ότι, στις 08.00 προσήλθε στο χώρο μία γυναίκα (αναφορά ονόματος), η οποία “ανέλαβε τη ζύγιση και τον έλεγχο των υλικών που εισέρχονται στον ΧΥΤΑ” παρά το γεγονός πως, η ίδια “δεν είναι στην κατάσταση του αναδόχου, στην οποία αναφέρει τα ονόματα που θα απασχοληθούν στον ΧΥΤΑ και τις εργασίες που θα αναλάβουν”.

Έκπτωτος εξαιτίας “μη συμμόρφωσης”

Η εν λόγω έκθεση ελέγχου βάσει της αυτοψίας που ολοκληρώθηκε κοινοποιήθηκε στον ανάδοχο, ο οποίος σύμφωνα με όσα αναφέρονται ρητά, “είναι υποχρεωμένος να συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις του άμεσα”. Εκτός αυτού, διατυπώνεται ξεκάθαρα ότι, “σε περίπτωση αδυναμίας του προσωπικού του, οφείλει να στείλει άλλο προσωπικό, σύμφωνα με το πρόγραμμα καθηκόντων που έχει υποβάλει και ταυτόχρονα, να ενημερώνει εγγράφως τον ΦΟΔΣΑ και την επιτροπή για τυχόν αλλαγή στα άτομα που απασχολεί”.

Κατά συνέπεια, αφού στάλθηκε το συγκεκριμένο έγγραφο της αυτοψίας και στο διοικητικό συμβούλιο του ΦΟΔΣΑ, όπως εξηγεί ο πρόεδρός του, “το ΔΣ του Φορέα ήταν υποχρεωμένο να τηρήσει το νόμο. Και ο νόμος είναι ξεκάθαρος” πρόσθεσε κατηγορηματικά ο κ. Πρίντεζης.

Ως εκ τούτου, κλήθηκε το σώμα του ΦΟΔΣΑ σε συνεδρίαση, την περασμένη Παρασκευή, στις 2 Δεκεμβρίου του 2015 ώστε να συζητήσει το θέμα. Στην εισήγηση του ζητήματος, προσκομίστηκαν αρκετά έγγραφα αποφάσεων από τις εκθέσεις αυτοψίας της αρμόδιας επιτροπής, τα οποία αφορούσαν σε ενέργειες που εκκρεμούν από την πλευρά του αναδόχου όσον αφορά στην εύρυθμη λειτουργία του ΧΥΤΑ. Οι ημερομηνίες των ελέγχων είναι οι εξής: 30/9/2014, 10/10/2014, 7/11/2014, 25/11/2014 και η τελευταία στις 18/12/2014, ενώ διευκρινίζεται ότι, στην απόφαση αναφέρεται πως, “ετάχθη εύλογη προθεσμία στον ανάδοχο προκειμένου να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του” σύμφωνα με τα διαπιστωθέντα των πέντε προαναφερθεισών εκθέσεων αυτοψίας. Μάλιστα, υπήρξαν και αποσπάσματα του περιεχομένου αυτών στην εισήγηση, στα οποία καθίσταται γνωστή η κάθε παρατήρηση που σχετίζεται με τη μη τήρηση των υποχρεώσεων του αναδόχου. Συμπερασματικά, το συμβούλιο του ΦΟΔΣΑ, αποφάσισε ομόφωνα, πως, καθώς, “ο ανάδοχος δεν συμμορφώθηκε με τις διαταγές του ΦΟΔΣΑ στην εύλογη προθεσμία”, κηρύσσεται έκπτωτος.

Υπάλληλοι του Δήμου για την προσωρινή λειτουργία του ΧΥΤΑ

Η προσεχής λειτουργία του ΧΥΤΑ βαρύνει πλέον τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, έως ότου προετοιμασθεί κατάλληλα από τους αρμόδιους υπαλλήλους, ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός που θα διεξαχθεί για την ανάδειξη νέου αναδόχου. “Είναι γνωστό πως ο πρώτος ηλεκτρονικός διαγωνισμός έγινε για την ανακύκλωση, αλλά δεν είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι για τον δεύτερο ηλεκτρονικό διαγωνισμό ακόμη, αφού δεν έχουμε προσωπικό στον Φορέα. Με τη βοήθεια και των Τεχνικών Υπηρεσιών, προχωράμε όμως και είμαστε σίγουροι ότι θα πετύχει κι αυτός ο διαγωνισμός για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ. Θα απαιτηθεί σίγουρα ενάμισης μήνας” εξηγεί ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ και άρα, “το κενό που δημιουργείται από την ημέρα της έκπτωσης του εργολάβου έως και την ανάληψη του έργου από κάποιον άλλον, θα καλυφθεί με υπαλλήλους του Δήμου”, κατέληξε.

“Χωρίς άδεια, δεν εισέρχεται κανένας πολίτης στον ΧΥΤΑ”

Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε στη συνέχεια, προκάλεσε μία αντιπαράθεση ανάμεσα στον ίδιο, τον αντιδήμαρχο και μέλος του ΦΟΔΣΑ, Αλέξη Αθανασίου με τον έκπτωτο πλέον ανάδοχο, το πρωί της Πέμπτης, στο χώρο του ΧΥΤΑ, τον οποίο επισκέφθηκε ο κ. Αλιφραγκής. “Δεχθήκαμε ένα τηλεφώνημα και κληθήκαμε να φτάσουμε το πρωί της Πέμπτης στις επτά περίπου στον χώρο του ΧΥΤΑ, καθώς εκεί είχε φθάσει και ο κ. Αλιφραγκής” τόνισε ο Μάρκος Πρίντεζης, διερωτώμενος παράλληλα, “Με ποιο δικαίωμα ο ίδιος πραγματοποιεί τέτοιου είδους επισκέψεις εφόσον δεν έχει κάποια εργασία πια στον ΧΥΤΑ, μετά την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΦΟΔΣΑ(;)”. Πρόκειται όπως συμπλήρωσε, για έναν “χώρο του Δήμου, στον οποίο κανείς πολίτης δεν έχει το δικαίωμα να βρίσκεται χωρίς άδεια. Απαγορεύεται να εισέλθει οποιοσδήποτε στον ΧΥΤΑ” επανέλαβε κατηγορηματικά, προσθέτοντας πως, αμέσως μετά, από τον έκπτωτο ανάδοχο, στάλθηκε στον ίδιο μία επιστολή, στο περιεχόμενο της οποίας, ο κ. Αλιφραγκής απαριθμούσε μία σειρά από προσωπικές διαπιστώσεις σχετικά με τη χθεσινή λειτουργία του ΧΥΤΑ. “Δεν είναι αρμόδιος να υποδεικνύει τί θα γίνει αφού δεν είναι ελεγκτής και κακώς εισήλθε στον χώρο” σημείωσε, καταλήγοντας πως, “Πρόθεση του ΦΟΔΣΑ είναι να λειτουργήσει σωστά ο ΧΥΤΑ, σύμφωνα με τη νομοθεσία και χωρίς να κάνουμε τα στραβά μάτια όταν δεν τηρούνται οι υποχρεώσεις της σύμβασης. Είναι μία δέσμευση την οποία θέλω να γνωρίζουν οι δημότες”.

“Να αναθεωρήσουν όσοι θεωρούσαν ξέφραγο αμπέλι τους δημοτικούς χώρους”

Σαφής ως προς τον τρόπο που οφείλει να κινηθεί ο ΦΟΔΣΑ, προκειμένου να προασπίσει την αποδοτική λειτουργία του ΧΥΤΑ, παρουσιάστηκε και ο Αλέξης Αθανασίου, ο οποίος σε συμπληρωματικές δηλώσεις, πρόσθεσε, πως, “στους δημοτικούς χώρους απαγορεύεται η πρόσβαση σε άτομα που δεν έχουν εργασία. Από χθες (προχθές) το μεσημέρι, τον χώρο του ΧΥΤΑ, τον λειτουργεί ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης με το προσωπικό της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας”. Αναφορικά δε, με τους ελέγχους που πρέπει να διενεργούνται στον εν λόγω χώρο, διασαφήνισε πως αυτή, είναι αρμοδιότητα, “μόνο των ελεγκτικών οργάνων του κράτους ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφού οι ιδιώτες δεν έχουν κανένα δικαίωμα να κάνουν ελέγχους ή να απειλούν τους υπαλλήλους στο χώρο του ΧΥΤΑ”. Σε οξύ τόνο, υπογράμμισε τέλος, πως, “όσοι τον τελευταίο καιρό είχαν μάθει να θεωρούν πως οι δημοτικοί χώροι είναι ξέφραγο αμπέλι, πρέπει να αναθεωρήσουν. Ο Φορέας θα προστατεύσει το έννομο συμφέρον της καθαριότητας, του ΧΥΤΑ και της ανακύκλωσης με οποιονδήποτε τρόπο”.

Ετικέτες: