Συνέντευξη του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Πάγου, Δημήτρη Νομικού

“Στοχεύουμε σε μία ποιοτική καθημερινότητα”

Στην πρώτη γραμμή θέτει ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας του Πάγου, Δημήτρης Νομικός το στόχο της βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών και των κατοίκων του χωριού, εστιάζοντας σε βασικά ζητήματα τα οποία όπως τόνισε, “είχαν μείνει σε δεύτερο πλάνο” κατά την προηγούμενη θητεία.

Εστιάζοντας στην καλή συνεργασία που αναπτύσσουν μεταξύ τους τα μέλη της κοινότητας, αλλά και στην ουσιαστική επικοινωνία με τη Δημοτική Αρχή, ο νέος πρόεδρος, όπως δηλώνει στη συνέντευξή του, χαράζει πορεία σε επίπεδο περιοχής με άξονα τις κοινωνικές ανάγκες κάθε ομάδας, προκειμένου ο Πάγος ως περιοχή να ενισχυθεί και να αναδείξει τον δικό του, ιδιαίτερο χαρακτήρα.

“Μιλάμε με έργα”

Ξεκινώντας με μία γενική εκτίμηση αναφορικά με την κατάσταση που παρέλαβε ως πρόεδρος της τοπικής κοινότητας, ο Δημήτρης Νομικός τονίζει, “Τα προβλήματα του χωριού τα γνωρίζω αρκετά καλά καθώς πριν τη νέα θητεία, συμμετείχα ήδη οκτώ χρόνια στο συμβούλιο. Το χωριό μας ήταν παραμελημένο από την παλαιά Δημοτική Αρχή”, γεγονός που όπως εξηγεί, “συσσώρευσε αρκετά άλυτα ζητήματα”. Ωστόσο, παρά τα εμπόδια που συναντά κάποιος κατά τη διάρκεια της ενασχόλησής του με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο ίδιος πρόσθεσε, ότι, “με τη σειρά μας ως μέλη της τοπικής κοινότητας θελήσαμε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να δώσουμε έμφαση σε ζητήματα που απασχολούν έντονα τους κατοίκους και πιστεύω ότι, αν και νωρίς για να μιλάμε με έργα, εμείς ως ένα βαθμό το καταφέραμε”.

Ιατρείο, ΚΑΠΗ και ύδρευση

Αναλυτικότερα, σε επίπεδο αποτελέσματος, ο κ. Νομικός επανέλαβε ότι αν και έχουν παρέλθει μόνο τέσσερις μήνες από την αρχή της νέας θητείας, ωστόσο, “η τοπική κοινότητα έχει να παρουσιάσει έργο”. Αίτημα που κατέστη ήδη πράξη, αποτελεί πρωτίστως η λειτουργία του περιφερειακού ιατρείου στον Πάγο, το οποίο εξυπηρετεί τις ανάγκες κυρίως της πληθυσμιακής ομάδας των ηλικιωμένων. “Λειτουργεί ήδη το ιατρείο και ήταν κάτι που είχαμε αναφέρει και στην πρώτη λαϊκή συνέλευση” επεσήμανε, λέγοντας ταυτόχρονα, πως, “Εδώ και δυόμιση μήνες “υποδέχεται” τους πολίτες κάθε Τετάρτη, απόγευμα, με μία ιατρό να συνταγογραφεί τις φαρμακευτικές αγωγές των κατοίκων”.

Στη λίστα με της αρχικές επιτυχίες, ο νέος πρόεδρος, προσθέτει και την επαναλειτουργία του παραρτήματος του ΚΑΠΗ. Χαρακτηριστικά αναφέρει,“Μετά από τέσσερα χρόνια το ΚΑΠΗ λειτουργεί ξανά και στεγάζεται σε μία αίθουσα του κοινοτικού γραφείου, η οποία έχει παραχωρηθεί για την ψυχαγωγία των μελών του”.

Πλην αυτών όμως, ανακουφιστικά βήματα – σύμφωνα με όσα αξιολογεί ο ίδιος – έχουν πραγματοποιηθεί και σε επίπεδο ποιότητας υδροδότησης του χωριού. “Σε ένα μεγάλο τμήμα του χωριού έχει γίνει υπογείωση του δικτύου αλλά και αντικατάσταση σωλήνων, που εξυπηρετούν αρκετές κατοικίες με καλύτερο τρόπο”. Αναφορικά με το προαναφερθέν γεγονός, ο ίδιος ευχαρίστησε δημόσια τη ΔΕΥΑΣ για το έργο που μέχρι στιγμής έχει συντελεστεί.

“Επιτυχία η νέα χρήση του αμαξοστασίου”

Με φόντο τον Πάγο, θέμα που συγκέντρωσε πλήθος αναφορών αλλά και αντιπαραθέσεων κατά την προηγούμενη δημοτική θητεία, αποτέλεσε το αμαξοστάσιο και η χρήση του. “Υπήρχε ένα σοβαρό ζήτημα σχετικά με το αμαξοστάσιο. Από την πρώτη ημέρα που αναδειχθήκαμε νέα Δημοτική Αρχή, αποτρέψαμε την παραχώρησή του για τις ανάγκες τοποθέτησης ανακυκλώσιμων υλικών” υπογραμμίζει, αναφέροντας πως, έχει νέα λειτουργία, η οποία συνάδει με τον λόγο δημιουργίας του. “Οι κάτοικοι και οι αγρότες του Πάγου είχαν εναντιωθεί στην πρόταση να λειτουργήσει ως χώρος υποδοχής ανακυκλωσίμων υλικών” τόνισε στη συνέχεια, καταγράφοντας ως σημαντική εξέλιξη την αλλαγή πορείας που κατάφερε η Δημοτική Αρχή. “Στο χωριό μας έχουμε βιοκαλλιεργητές και οι συγκεκριμένοι άνθρωποι που ασχολούνται συστηματικά με τον πρωτογενή τομέα, είχαν εκφράσει την κάθετη διαφωνία τους” σημείωσε, υποστηρίζοντας ότι “λύθηκε επί της ουσίας ένα μεγάλο θέμα”.

Ανοικτή επικοινωνία με κατοίκους

Το σύνολο των προαναφερόμενων ενεργειών αλλά και των αποτελεσμάτων τους, απαντά στις καθημερινές ανάγκες των κατοίκων, με την τοπική κοινότητα να αποκτά για τον κ. Νομικό ένα πρόσωπο φιλικό προς τους δημότες. “Αυτός είναι ο ρόλο μας” δηλώνει κατηγορηματικά, “να συνδράμουμε σε μία καλύτερη ποιότητα ζωής των κατοίκων. Η επικοινωνία των δημοτών συνήθως είναι άμεση με τα μέλη της κοινότητας. Ο κάτοικος της Σύρου, χρειάζεται να λύσει τα καθημερινά προβλήματά του. Δεν τον ενδιαφέρει μόνο η ανάπτυξη αν πρώτα δεν έχει καλύψει τις ανάγκες του” επισημαίνει, δεσμευόμενος ότι το σύνολο των μελών στην τοπική κοινότητα του Πάγου, “στοχεύει στην άμεση παρέμβαση σε όσα ζητούν οι κάτοικοί του”.

Στην κατεύθυνση αυτής της λογικής, ο Δημήτρης Νομικός, εξηγεί ότι “κάθε Δευτέρα πρωί, από τις δέκα το πρωί έως και τη μία το μεσημέρι, το κοινοτικό γραφείο είναι ανοικτό ώστε να επικοινωνεί μαζί μας. Να το γνωρίζουν όλοι αυτό, καθώς θέλουμε να είμαστε σε έναν συνεχή διάλογο με τους κατοίκους”. Άλλωστε, όπως συμπληρώνει “οι τοπικοί σύμβουλοι οφείλουμε να μεταφέρουμε τα θέματα της περιοχής μας στην Δημοτική Αρχή ώστε να επιλύονται”.

Στόχοι, αιτήματα και λαϊκές συνελεύσεις

Η τοπική κοινότητα του Πάγου όπως φαίνεται έχει θέσει τις προτεραιότητές της αναφορικά και με το τεχνικό πρόγραμμα του 2015 του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης όσον αφορά στο χωριό του Πάγου. “Προτεραιότητά μας θα είναι να υλοποιηθεί το έργο της επισκευής του κοινοτικού γραφείου. Έχουν ξεκινήσει οι συντηρήσεις κι ελπίζουμε να προχωρήσει το έργο καθώς το κτίριο ήταν σε άθλια κατάσταση” τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Νομικός, αναφερόμενος στη συνέχεια στο γενικότερο πλάνο της κοινότητας, στο πλαίσιο του οποίου, σε επίπεδο εκδηλώσεων σχεδιάζεται μία συγκεκριμένη “ατζέντα” με προτάσεις που θα εστιάζουν σε παραδοσιακές εκδηλώσεις κι αναβίωση εθίμων. “Σε συνεργασία με τους Συλλόγους του χωριού και τους κατοίκους θα πραγματοποιήσουμε διάφορες γιορτές, στις οποίες πρωτεύοντα ρόλο θα διαδραματίζει το παραδοσιακό στοιχείο” δήλωσε, υποστηρίζοντας ότι “οι δράσεις, όπως το καθιερωμένο πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου ενώνουν τον κόσμο και αυτό στις ημέρες μας έχει ιδιαίτερη σημασία”.

Επιπρόσθετα, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας του Πάγου υπενθύμισε ένα εκ των σοβαρών αιτημάτων που έχουν θέσει οι κάτοικοι του χωριού και συνδέεται με την εξυπηρέτησή τους σε επίπεδο μετακινήσεων. “Είχαμε αναφερθεί στη δημοτική συγκοινωνία στη λαϊκή συνέλευση και πλέον, από κοινού με τις κοινότητες Χρούσσων και Μάννα θα ζητήσουμε από τη Δημοτική Αρχή να υπάρξει προγραμματισμός σε επόμενη συμφωνία με τα ΚΤΕΛ ώστε το χειμώνα να υπάρξει έστω κι ένα δρομολόγιο κάθε εβδομάδα από το κάθε χωριό”.

Καταλήγοντας στη συνέντευξη, ο κ. Νομικός, επεσήμανε πως οι κάτοικοι του Πάγου “έχουν την ευκαιρία να επικοινωνούν τα προβλήματά τους” αναφερόμενος στο θεσμό των λαϊκών συνελεύσεων, για τον οποίο τόνισε τέλος πως, “Μετά την πρώτη επιτυχημένη λαϊκή συνέλευση, θέλουμε να ακολουθήσουν κι άλλες. Θέση μας είναι να μπορεί να πραγματοποιείται τουλάχιστον μία λαϊκή συνέλευση το έτος”.