Προτάσεις για το Τεχνικό Πρόγραμμα από την Τοπική Κοινότητα Πάγου κι επιστροφή στα κυκλοφοριακά δεδομένα της πόλης από τη Δημοτική Κοινότητα Ερμούπολης

Αποφάσεις έργων και παύση καλοκαιρινών ρυθμίσεων

Τη δική τους πινελιά στην καθημερινότητα των δημοτών συνεχίζουν να βάζουν οι Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, με απτά παραδείγματα να αποτελούν πρόσφατες αποφάσεις τόσο της Τοπικής Κοινότητας Πάγου, όσο και της Δημοτικής Κοινότητας Ερμούπολης.

Ενόψει της σύνταξης του Τεχνικού Προγράμματος για το έτος 2016, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πάγου, Δημήτρης Νομικός αναφέρθηκε στην ομόφωνη απόφαση των μελών για τα αιτήματα των δημοτών της περιοχής, που αποτέλεσαν το περιεχόμενο της τελικής πρότασης προς την Τεχνική Υπηρεσία, τα οποία όπως εξήγησε αφορούν στα κύρια ζητήματα που “ταλαιπωρούν” την περιοχή.

Παράλληλα, άξια λόγου κρίνεται η πρόταση της Δημοτικής Κοινότητας Ερμούπολης για τοποθέτηση στεγάστρων σε σημεία στάσης των λεωφορείων, αλλά και η νέα απόφαση για παύση εφαρμογής των καλοκαιρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και η αναφορά στο μοναδικό μέτρο εξ αυτών, που διατηρείται και για τη χειμερινή περίοδο.

Καταγεγραμμένες οι ανάγκες στον Πάγο

Ειδικότερα, απαντώντας η Τοπική Κοινότητα Πάγου στο έγγραφο του Τμήματος Οδοποιίας για την ιεράρχηση των αιτημάτων τους στη συνεδρίαση της 14ης Σεπτεμβρίου, κατέγραψαν για την επόμενη χρονιά πέντε προτάσεις προς υλοποίηση. Αυτές έχουν ως εξής: Τσιμεντόστρωση οδού από επαρχιακή οδό Ποσειδωνίας (οικία Τζαναβάρη) προς Παρακοπή (Κράλληδες), Επισκευή τοίχου αντιστήριξης δημοτικού δρόμου Γαλήνης, Δημιουργία προστατευτικού στηθαίου στον Αγρό Πάγου, Διαμόρφωση υφιστάμενου χωματόδρομου εντός οικισμού στην περιοχή Σταυρός Ταλάντων καθώς επίσης και τοποθέτηση συνθετικού τάπητα στο ΚΕΠ Πάγου.

Όπως προκύπτει από τα προαναφερθέντα αιτήματα και όπως αναφέρει ακολούθως ο Δημήτρης Νομικός, οι ανάγκες της συγκεκριμένης περιοχής είναι συγκεκριμένες και περιορισμένες, βασισμένες αποκλειστικά και μόνο στο κριτήριο που θέλει να γίνεται πιο εύκολη η καθημερινότητα των πολιτών. Έμφαση δίνεται κυρίως στην οδική ασφάλεια των πολιτών αλλά κι εν γένει στην ομαλή μετακίνησή τους. Πρόταση η οποία διαφοροποιείται σε περιεχόμενο είναι η παρέμβαση στο ΚΕΠ της περιοχής, θέμα για το οποίο έχει υπάρξει εκτενής συζήτηση και τα παλαιότερα χρόνια.

Δ. Νομικός: Δύο αιτήματα επανεντάσσονται

“Οι προτάσεις μας προέκυψαν βάσει των αναγκών του χωριού και της περιοχής μας και βάσει των όσων μας ζητούν οι ίδιοι οι δημότες” τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, εξηγώντας πως, “Προς το παρόν έχουμε αυτές τις ανάγκες και ευχή μας είναι να μπορέσουν να ενταχθούν όλες οι προτάσεις στο Τεχνικό Πρόγραμμα του επόμενου χρόνου αλλά και να υλοποιηθούν”. Πρόσθεσε δε, πως, “Στόχος μας είναι η καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των κατοίκων στον Πάγο” κι ως εκ τούτου, τα αιτήματα είναι συγκεκριμένα. Διευκρίνισε δε, πως, από το σύνολο αυτών, τα δύο αιτήματα προέρχονται από το προηγούμενο Τεχνικό Πρόγραμμα καθώς δεν είχαν υλοποιηθεί. Πρόκειται για το αίτημα περί δημιουργίας προστατευτικού στηθαίου στον Αγρό του Πάγου καθώς για το θέμα να προχωρήσουν εργασίες τσιμεντρόστρωσης σε μία επαρχιακή οδό που εξυπηρετεί την περιοχή της Παρακοπής.

Διατηρείται η αντιδρόμηση της οδού Κέας και οι νέες κατευθύνσεις στις οδούς Εμ. Ροΐδη Σουρή και Απόλλωνος

Με φόντο τη συμπλήρωση του χρονικού διαστήματος της θερινής περιόδου κατά την οποία εφαρμόσθηκαν τα κυκλοφοριακά μέτρα στο κέντρο της πόλης με στόχο την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση, τα οποία ίσχυσαν έως και τις 15 Σεπτεμβρίου, η Δημοτική Κοινότητα Ερμούπολης προχώρησε στη λήψη νέας απόφασης ώστε πλέον να πάψει η εφαρμογή τους. Μοναδική εξαίρεση στην ανωτέρω απόφαση, αποτελεί η διατήρηση των νέων δεδομένων για τις οδούς Κέας, Εμ. Ροΐδη, Σουρή και Απόλλωνος προκειμένου να μην προκληθεί κυκλοφοριακή σύγχυση στους οδηγούς. Συγκεκριμένα, στην ομόφωνη απόφασή τους, τα μέλη της Δημοτικής Κοινότητας αποφάσισαν: “Λόγω της εξέλιξης των εργασιών του έργου της παράκτιας ζώνης Ερμούπολης και προκειμένου να αποφευχθούν δυσλειτουργίες του οδικού δικτύου, η οδός Κέας να παραμείνει με κατεύθυνση από την παραλιακή οδό προς την οδό Σταματίου Πρωίου. Κατόπιν της εμπειρίας της θερινής περιόδου και την αποφυγή σύγχυσης, οι οδοί Εμ. Ροΐδη, Σουρή (από Εμ. Ροΐδη έως και πλ. Τσιροπινά) και Απόλλωνος να παραμείνουν με τις κατευθύνσεις ου ίσχυαν κατά τη θερινή περίοδο”.

Νέα στέγαστρα για τους πολίτες που χρησιμοποιούν αστική συγκοινωνία

Στην ίδια συνεδρίαση, τα μέλη της Δημοτικής Κοινότητας γνωμοδότησαν ομόφωνα να εξετασθεί η δυνατότητα τοποθέτησης στεγάστρων σε σημεία κεντρικών οδών από τα οποία εξυπηρετούνται πολίτες κάνοντας χρήση καθημερινά της αστικής συγκοινωνίας. Όπως εισηγήθηκε η πρόεδρος, Ανθή Χαλκιά, προτείνεται προς τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δόμησης να τοποθετηθούν στέγαστρα σε συγκεκριμένες στάσεις και ειδικότερα στις οδούς α. Γεωργίου Παπανδρέου και β. Α. Παπανδρέου στη θέση “Λαλακιά” για την εξυπηρέτηση και προστασία των επιβατών κατά την αναμονή τους. Αξίζει να σημειωθεί πως, η συγκεκριμένη απόφαση στηρίζεται και σε γνωμοδότηση της Τεχνικής Υπηρεσίας, αρμόδιοι υπάλληλοι της οποίας προέβησαν σε αυτοψία για την διαπίστωση του εφικτού της τοποθέτησης των ειδικών μεταλλικών στεγάστρων.