Οι έκτακτοι προβολείς στην Πλατεία Ηρώων «ανέσυραν» στην επιφάνεια την ανάγκη αναβάθμισης του δημοτικού οδοφωτισμού στη Σύρο

Προσωρινό «φως» στο σκοτάδι

Προσωρινή λάμψη έδωσαν στην Πλατεία Ηρώων οι προβολείς που τοποθετήθηκαν εκτάκτως στο πλαίσιο των θρησκευτικών εκδηλώσεων για την εορτή του Αγίου Γεωργίου στην Ερμούπολη.

Με αφορμή τη λιτάνευση της εικόνας από τον ομώνυμο ναό έως την πλατεία Ηρώων, την περασμένη Παρασκευή τοποθετήθηκαν στην είσοδο και το εσωτερικό του κόμβου ειδικοί προβολείς, οι οποίοι, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Σύρου – Ερμούπολης, Φραγκίσκο Βακόνδιο, πρόκειται να αφαιρεθούν σήμερα.

Η ολιγοήμερη φωταγώγηση της πλατείας αποτέλεσε μία ευχάριστη έκπληξη τόσο για τους περαστικούς, όσο και για τους διερχόμενους οδηγούς, δεδομένου του μαύρου σκηνικού που επικρατεί στους περισσότερους δρόμους του κέντρου.

Έντονο το πρόβλημα στην Ερμούπολη

Παρά το γεγονός ότι, επρόκειτο για μία ξεχωριστή περίπτωση με προκαθορισμένο χρονικό περιθώριο, τόσο ο κ. Βακόνδιος όσο και η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ερμούπολης Ανθή Χαλκιά δήλωσαν στην «Κοινή Γνώμη» ότι εξετάζονται ήδη ιδέες και προτάσεις που αφορούν στη βελτίωση και ενίσχυση του υπάρχοντος δημοτικού οδοφωτισμού.

«Το κέντρο είναι σκοτεινό. Τα φαναράκια που έχουν τοποθετηθεί τα τελευταία χρόνια δεν αποδίδουν αρκετά και ουσιαστικά οι δρόμοι φωτίζονται σε κάποιο βαθμό από τους μεγάλους στύλους» σημείωσε η κ. Χαλκιά, καθιστώντας γνωστό ότι, σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί η κατάσταση, οι ηλεκτρολόγοι δυνάμωσαν τα φώτα της ΔΕΗ, έμπροσθεν της ΔΟΥ Σύρου.

Απαραίτητη η αντικατάσταση των παλαιών δικτύων

Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι, η Δημοτική Κοινότητα λαμβάνει κατά καιρούς αποφάσεις για την τοποθέτηση φωτιστικών σε διάφορα σημεία της πόλης, ενώ έχει καταθέσει αίτημα και στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου για την αντικατάσταση κάποιων παλαιών δικτύων σε περιοχές όπου παρατηρείται πτώση της τάσεως του ρεύματος.

«Έχουμε ζητήσει από τους ηλεκτρολόγους να αντικαθιστούν τις καμένες λάμπες με καινούριες που είναι πιο οικονομικές και έχουν καλύτερο αποτέλεσμα» επεσήμανε η κ. Χαλκιά, εκτιμώντας ότι χρειάζεται μια ριζική αλλαγή.

Σε υψηλά επίπεδα επικινδυνότητα και… κόστος

Ιδιαίτερα αναφορά κάνει στη διασταύρωση, μπροστά από το ΙΚΑ, που αποτελεί ένα από τα κεντρικότερα και υψηλής επικινδυνότητας σημεία της πόλης. «Μία από τις πρώτες αποφάσεις μας ήταν η φωταγώγηση του καινούριου δρόμου, μπροστά από την πύλη του Νεωρίου. Έχουν τοποθετηθεί φώτα πάνω στο κλειστό δημοτικό πάρκινγκ». Ωστόσο, σημείωσε ότι στον δρόμο πλησίον της Πυροσβεστικής υπάρχουν φαναράκια ανάμεσα στα δέντρα του πεζοδρομίου, χωρίς δυνατό φωτισμό.

«Έχουμε ζητήσει από τους ηλεκτρολόγους να μας βάλουν πιο δυνατά φώτα τουλάχιστον στις λάμπες που υπάρχουν, με βάση τα σημερινά οικονομικά δεδομένα του δήμου, ώστε το κέντρο να είναι πιο δυνατό», δήλωσε η κ. Χαλκιά, Ανέφερε, μάλιστα, πως στο παρελθόν έχουν ληφθεί αποφάσεις για την τοποθέτηση φωτιστικών, τα οποία εξοφλήθηκαν με καθυστέρηση, λόγω του υψηλού κόστους τους. «Η απόφαση για τα φώτα στο πάρκινγκ του Αγίου Γεωργίου είχε ληφθεί το 2015 και πληρώθηκαν τώρα. Ο στύλος κόστισε 1.500-1.800 ευρώ», υπογράμμισε.

Κατέστησε επίσης γνωστό, πως η Δημοτική Κοινότητα καταθέτει τις προτάσεις της στην Οικονομική Επιτροπή από την οποία διατίθεται ετησίως ένα συγκεκριμένο ποσό για το σκοπό αυτό. «Φώτα έχουν τοποθετηθεί επίσης στη Μεταμόρφωση και στην περιοχή «Βούρλη», ενώ προσωπικά ζήτησα να μπουν φαναράκια απέναντι από το Πνευματικό Κέντρο, όπου μετά το κλείσιμο των καταστημάτων, ο δρόμος προς και από το Θέατρο Απόλλων είναι σκοτεινός», υπογράμμισε η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ερμούπολης στόχος της οποίας είναι η βελτίωση του φωτισμού, όπου αυτή μπορεί να υποστηριχθεί από τα υπάρχοντα δίκτυα. «Είμαστε σε συνεχή επαφή με τους ηλεκτρολόγους της Τεχνικής Υπηρεσίας για να κάνουμε ό,τι καλύτερο γίνεται».

Καταλήγοντας, η κ. Χαλκιά έκρινε απαραίτητη την ενίσχυση του φωτισμού σε κεντρικά σημεία της πόλης, όπως η πλατεία Ηρώων, η οποία αποτελεί κόμβο με την πιάτσα των ταξί και το Νοσοκομείο σε απόσταση αναπνοής. «Στο σημείο αυτό πρέπει να μπει ένας φωτισμός που να μην αντανακλά στα διερχόμενα οχήματα. Ως εκ τούτου, χρειάζεται κάτι μελετημένο», υπογράμμισε.

Υπό εξέταση τρόποι ενεργειακής αναβάθμισης

Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Φραγκίσκος Βακόνδιος δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» ότι η δημοτική αρχή εξετάζει τρόπους για την ενεργειακή αναβάθμιση των δικτύων του δημοτικού οδοφωτισμού. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, ο δήμος εκπροσωπήθηκε από τον ηλεκτρολόγο – μηχανικό υπάλληλο Δημήτρη Κορφιάτη και τον σύμβολο της μειοψηφίας Μιχάλη Ζουλουφό σε σχετική εκδήλωση που διοργανώθηκε στην Αθήνα από Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν οι δυνατότητες, η διαδικασία υλοποίησης και τα οφέλη που παρέχει το ολοκληρωμένο πρόγραμμα χρηματοδότησης των ΟΤΑ για την ενεργειακή αναβάθμιση των δικτύων αυτών.  Το πρόγραμμα, που εκπονήθηκε από το Τ.Π.& Δανείων και το ΚΑΠΕ, εντάσσεται στο πρόγραμμα συγχρηματοδότησης του Τ.Π.& Δανείων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων συνολικού ύψους 200 εκ. ευρώ.

«Έχουμε πολλές ιδέες για το σύνολο των φωτισμών, οι οποίες βρίσκονται ακόμα υπό μορφή σκέψης. Δεδομένου του τεράστιου κόστους, πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να τις υλοποιήσουμε και να τις εφαρμόσουμε στην πράξη», κατέληξε ο κ. Βακόνδιος.