Δίμηνο περιθώριο στον Προμηθευτικό και Καταναλωτικό Συνεταιρισμό Νεωρίου (Σούπερ Μάρκετ)

Παράταση για τον “κοινωφελή χαρακτήρα”

Έως τέλος Μαρτίου η παραμονή του στο δημοτικό ακίνητο και εκ νέου συζήτηση

Δίμηνη παράταση προς τον Προμηθευτικό και Καταναλωτικό Συνεταιρισμό του σούπερ μάρκετ Νεωρίου παραχώρησε με ομόφωνη απόφασή του το σώμα του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης μετά από σχετικό αίτημα, προκειμένου να μπορέσει να τεκμηριώσει τον κοινωφελή χαρακτήρα του, ώστε να διεκδικήσει περαιτέρω τη δωρεάν παραμονή του στο κτίριο που στεγάζεται.

Στο δημοτικό συμβούλιο παρέστη ο νέος πρόεδρος του ΔΣ, Δημήτρης Βογιατζής, ο οποίος ωστόσο, δεν κρίθηκε αναγκαίο να τοποθετηθεί, καθώς στην εισήγηση του θέματος προέβη η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Μαρία Καζαντζάκη ενημερώνοντας αναλυτικά τους δημοτικούς συμβούλους.

Ιστορικό πρώτης παράτασης

Η παραμονή του σούπερ μάρκετ Νεωρίου έως σήμερα στο κτίριο που λειτούργησε το παλαιό εργοστάσιο Βελισσαρόπουλου πραγματοποιείται χωρίς κανένα κόστος για το ίδιο σε επίπεδο καταβολής ενοικίου, με προγενέστερες αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων παρελθόντων ετών και παλαιών Δημοτικών Αρχών. Αξίζει να υπενθυμιστεί πως, το μίσθωμα της δωρεάν τελευταίας παραχώρησης έληξε στις 7 Σεπτεμβρίου του 2014, ημερομηνία που συνέπεσε και με την αλλαγή της Δημοτικής Αρχής στον ενιαίο Δήμο. Δεδομένου ότι δεν μπορούσε να παραμείνει το σούπερ μάρκετ εντός του συγκεκριμένου δημοτικού ακινήτου χωρίς να υπάρχει νέα απόφαση από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, η νέα Δημοτική Αρχή με δήμαρχο τον Γιώργο Μαραγκό, - μετά τη σχετική συνεδρίαση της δημοτικής κοινότητας Ερμούπολης στις 15 Οκτωβρίου, οπότε και γνωμοδότησε θετικά στην παράταση της παραμονής του έως και τις 31 Ιανουαρίου – επικύρωσε την απόφαση, προσφέροντας το πρώτο χρονικό περιθώριο στον Προμηθευτικό και Καταναλωτικό Συνεταιρισμό του Νεωρίου, με σκοπό να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα στοιχεία, που θα αποδεικνύουν ή όχι, τον κοινωφελή χαρακτήρα της επιχείρησης που επικαλείται το ΔΣ της. Σημειώνεται πως, ένα δημοτικό ακίνητο εκ του νόμου δύναται να παραχωρηθεί δωρεάν προς Νομικά Πρόσωπα ή Οργανισμούς, μόνο στην περίπτωση που αυτά, δεν έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα.

Επιστολή για χρονικό περιθώριο και συλλογή στοιχείων

Αφού παρήλθε το πρώτο χρονικό διάστημα της προαναφερθείσας δωρεάν παραχώρησης του ακινήτου προς τον Προμηθευτικό και Καταναλωτικό Συνεταιρισμό, με έγγραφη επιστολή του ΔΣ, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος, Δημήτρης Βογιατζής, ζητήθηκε δίμηνη παράταση, καθώς δεν έχει καταστεί μέχρι σήμερα δυνατή η συγκέντρωση των απαραίτητων εγγράφων. Το περιεχόμενό της, που έκανε γνωστό η κ. Καζαντζάκη, παρουσιάζεται αυτούσιο παρακάτω: “Αξιότιμοι κύριοι, με την παρούσα ζητούμε δίμηνη παράταση συζητήσεως του θέματος που αφορά στο κτίριο πρώην Βελισσαρόπουλου και της εντεύθεν παραχώρησής του. Οι λόγοι της παράτασης αφορούν τη μη εισέτι χορήγηση στοιχείων που έχουμε από καιρό ζητήσει από δημόσιες υπηρεσίες και φορείς (Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων κλπ) και τα οποία είναι απολύτως απαραίτητα τόσο για την υποστήριξη των θέσεών μας και την τελική έκβαση του θέματος. Η μη χορήγησή τους μέχρι σήμερα οφείλεται και στη μεσολάβηση των εορτών και στην προκήρυξη και διενέργεια των εθνικών εκλογών. Επίσης, η πληρεξούσια δικηγόρος μας, η οποία είναι γνώστης της υπόθεσης, θα απουσιάζει από τη Σύρο για σοβαρούς οικογενειακούς λόγους. Για τους λόγους αυτούς ζητούμε τη δίμηνη παράταση της συζήτησης του θέματος που αφορά στο κτίριο που στεγάζεται ο Συνεταιρισμός”.

“Να δοθεί το δικαίωμα μετά από τόσα χρόνια κατοχής του ακινήτου”

Μετά τη γνωστοποίηση των λόγων που ζητείται η προθεσμία, το σώμα του δημοτικού συμβουλίου υπερψήφισε ομόφωνα την πρόταση της Δημοτικής Αρχής, με την Μαρία Καζαντζάκη να αναφέρει στην εισήγηση ότι, “Η πρόταση είναι να χορηγηθεί η δίμηνη παράταση που ζητείται μέχρι το τέλος του Μαρτίου του 2015” καθώς “Η άποψη της Δημοτικής Αρχής είναι ότι θα πρέπει να δοθεί το δικαίωμα στο σούπερ μάρκετ Νεωρίου σε αυτό το στάδιο τουλάχιστον και μετά από τα τόσα χρόνια κατοχής του ακινήτου να μας φέρει με πληρότητα του ισχυρισμούς του και να υποστηρίξει τις θέσεις του”.

Τη σύμφωνη γνώμη της μείζονος μειοψηφίας εξέφρασε ο δημοτικός σύμβουλος και αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Γιάννης Κεράνης, ζητώντας παράλληλα να υπάρξει και σχετική γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του Δήμου εφόσον αυτό καθίσταται αναγκαίο για το τυπικό μέρος της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου. “Είμαστε θετικοί κι εμείς στην παράταση. Δεν υπάρχει όμως απόφαση από το νομικό σύμβουλο για το αν αυτό νομιμοποιούμαστε να το κάνουμε. Αν είναι νόμιμο δηλαδή να δώσουμε δεύτερη παράταση. Σε δύο μήνες θα ήθελα να υπάρχει νέα συγκεκριμένη από τον νομικό σύμβουλο εισήγηση, η οποία να μας λέει τί δυνατότητες έχουμε” δήλωσε ο κ. Κεράνης, στην αναφορά του οποίου απάντησε η κ. Καζαντζάκη ολοκληρώνοντας το θέμα. “Εφόσον έρθουν νέα στοιχεία, θα τα στείλουμε στο νομικό σύμβουλο για νέα γνωμοδότηση. Εάν δεν υπάρξουν, εννοείται ότι θα λάβουμε υπόψιν μας τις ήδη υπάρχουσες δύο γνωμοδοτήσεις του γραφείου νομικής υποστήριξης του Δήμου”.

Υπογραμμίζεται ότι θετική ψήφο παραχώρησαν και τα μέλη των υπόλοιπων παρατάξεων. Η συζήτηση του θέματος προβάλλεται στο web tv.

Ετικέτες: