Συνεδρίαση Λιμενικού Ταμείου Σύρου με αυξημένη παρουσία μελών

Παρόντες παρά τα ακτοπλοϊκά εμπόδια

Φύλαξη λιμένα Ερμούπολης, υδατοδρόμιο Κύθνου και πλειστηριασμός του πλοίου “Strovili”

Παρά την αγωνία και τα σοβαρά εμπόδια μετακίνησης που ανέκυψαν τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας του ακτοπλοϊκού προβλήματος της ενδοκυκλαδικής σύνδεσης των νησιών, πολλά από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Λιμενικού Ταμείου Σύρου κατάφεραν να παραστούν στη χθεσινή συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στη Σύρο.

Κατά τη διάρκεια της δίωρης συζήτησης για τα σχεδόν εξήντα θέματα που υπήρξαν στην ημερήσια διάταξη για τα νησιά της Σύρου, της Κέας, της Κύθνου και της Σερίφου, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως, το σύνολο αυτών υπερψηφίστηκε ομόφωνα. Πέραν των θεμάτων ήσσονος σημασίας, υπήρξαν εισηγήσεις που αφορούσαν μεταξύ άλλων, στη φύλαξη του λιμένα Ερμούπολης, στην προώθηση της υπόθεσης του πλειστηριασμού του κατασχεμένου πλοίου “Strovili” καθώς και στη δημιουργία υδατοδρομίου στην Κύθνο.

Ορμώμενος από τις δυσκολίες που συνάντησαν τα μέλη προκειμένου να μεταβούν στο νησί, ο πρόεδρος, Δημήτρης Κοσμάς, δεν παρέλειψε να καλέσει τους παρευρισκομένους να εξετάσουν σοβαρά το σενάριο της συνεδρίασης μέσω τηλεδιάσκεψης.

Νέος διαγωνισμός για τη φύλαξη του λιμένα Ερμούπολης

Σε δεύτερο διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό για τις υπηρεσίες φύλαξης του λιμένα Ερμούπολης στο πλαίσιο του ΣΑΛΕ θα προχωρήσει το Λιμενικό Ταμείο Σύρου, μετά από την άκαρπη πρώτη διαγωνιστική διαδικασία. Σύμφωνα με όσα εξήγησε ο εισηγητής του θέματος, “η τιμή που είχε δοθεί - 4,5 ευρώ ανά ώρα - ήταν πολύ χαμηλή και δεν συνέφερε καμία εταιρεία” κι ως εκ τούτου, “κατόπιν έρευνας ανάλογων διαγωνισμών, προτείνουμε μία νέα τιμή που διαμορφώνεται στα 8 ευρώ ανά ώρα, προκειμένου να προχωρήσει η διαγωνιστική διαδικασία”.

Επιπλέον, κατέστη σαφές, πως, μέχρι την ολοκλήρωση του δεύτερου διαγωνισμού – περίπου 50 με 60 ημέρες – είναι αναγκαίο να προχωρήσει η έγκριση διάθεσης πίστωσης με ανάθεση στην υπάρχουσα εταιρεία, καθώς η φύλαξη του λιμένα και συγκεκριμένα του προβλήτα, κρίνεται αναγκαία για την ασφαλή προσέγγιση κρουαζιεροπλοίων στο νησί.

Ανοίγει ο δρόμος για υδατοδρόμιο στην Κύθνο

Πράσινο φως έλαβε το θέμα της δημιουργίας υδατοδρομίου στην Κύθνο, με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου να ψηφίζουν θετικά όσον αφορά στην έγκριση σχεδίου προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου για την εκτέλεση του έργου “Μελέτη, Κατασκευή και Άδεια Ίδρυσης και Λειτουργίας του Υδατοδρομίου στην Κύθνο”. Εκπρόσωποι από την πλευρά του Δήμου Κύθνου που παρέστησαν ως μέλη στη χθεσινή συνεδρίαση, εξέφρασαν την ανάγκη να προχωρήσει όσο το δυνατόν ταχύτερα το θέμα των υδατοδρομίων, υποστηρίζοντας, πως, κυρίως στα μικρά νησιά, αυτή η απόφαση θα “χαρίσει” ακόμη μία δυνατότητα εξυπηρέτησης των κατοίκων και των επισκεπτών. Διατύπωσαν δε, την ανησυχία τους, κατά πόσον θα τρέξει σύντομα η διαδικασία από την Περιφέρεια, με τον Δημήτρη Κοσμά να αναφέρει ως “απάντηση” πως, η Αυτοδιοίκηση Β΄ Βαθμού αν έχει συναντήσει κάποια καθυστέρηση μέχρι σήμερα, αυτό οφείλεται στο χρονικό διάστημα της προεκλογικής περιόδου, ωστόσο, η Περιφέρεια έχει “ευελιξία” όσον αφορά στον τρόπο λήψης των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων σε σχέση με μεμονωμένες ενέργειες που θα μπορούσε να κάνει κάποιος Δήμος ή ένα Λιμενικό Ταμείο. Γνωστοποιώντας δε, πως, “τις επόμενες ημέρες θα γίνει η δημοπράτηση για το υδατοδρομίο της Σύρου”, σημείωσε πως σε επόμενη συνεδρίαση, κατά πάσα πιθανότητα θα κληθεί να παραστεί ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης, Γιώργος Λεονταρίτης, προκειμένου να απαντήσει σε όσες απορίες έχουν διατυπωθεί επί του θέματος.

Προσπάθειες λύτρωσης... από το κατασχεμένο “Strovili”

Στον ορισμό νέου πληρεξουσίου δικηγόρου για τη διεξαγωγή πλειστηριασμού για το Ε/Γ-Τ/Ρ Strovili, το οποίο είχε εγκαταλειφθεί από τον ιδιοκτήτη του από το 2008 στο νησί της Σύρου, προχώρησε το Λιμενικό Ταμείο. Πρόκειται για μία ιστορία που μετρά αρκετά χρόνια πίσω, με το εν λόγω πλοίο αρχικά να παραμένει πλαγιοδετημένο στο Καρνάγιο ενώ σήμερα να καταλαμβάνει ζωτικό χώρο του Λιμενικού Ταμείου στην περιοχή του Ταρσανά. Η ανέλκυσή του και η μεταφορά του σε εκείνο το σημείο απαιτήθηκε, αφού η περαιτέρω παραμονή του στο αρχικό σημείο ενείχε κινδύνους για πρόκληση θαλάσσιας ρύπανσης. “Το σκάφος είχε εγκαταλειφθεί στον ντόκο της περιοχής “Καρνάγιο”, το ανασύραμε, το βγάλαμε στη στεριά και φυλάσσεται σε χώρο του Λιμενικού Ταμείου στην περιοχή του Ταρσανά. Πρέπει να προβούμε στις ανάλογες ενέργειες για να γίνει πλειοδοτικός διαγωνισμός και να μας δώσουν πίσω και τα χρήματα που έχουμε δαπανήσει για την ανέλκυσή του” σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος, με τα μέλη να υπερψηφίζουν την πρόταση να οριστεί νέος δικηγόρος από την Αθήνα, ο οποίος γνωρίζει το ναυτικό δίκαιο και τα ναυτιλιακά ζητήματα, με σκοπό να “τρέξει” τις απαιτούμενες διαδικασίες τον πλειστηριασμό του. Υπενθυμίζεται ότι, μέχρι σήμερα είχε αναλάβει το θέμα ο αρμόδιος δικηγόρος που προχώρησε την υπόθεση του πλοίου ECS ISABEL που είχε παραμείνει στον προβλήτα των κρουαζιεροπλοίων στην Ερμούπολη μεγάλο χρονικό διάστημα, ο οποίος και συνταξιοδοτείται, προτείνοντας τον συνεργάτη του για την υπόθεση του “Strovili”.

Κοινή υπόθεση η προάσπιση των κοινόχρηστων χώρων

Την επιτακτική ανάγκη να επιδείξουν όλοι οι πολίτες τη στοιχειώδη προσοχή σε κοινόχρηστους χώρους αρμοδιότητας του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, ώστε να διατηρούνται ευπρεπείς ενόψει δε και της τουριστικής περιόδου, τόνισε ο Δημήτρης Κοσμάς κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Με αφορμή την έγκριση προμήθειας ειδών καθαριότητας και ευπρεπισμού των γραφείων του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου καθώς και των τουαλετών του καταφυγίου του Φοίνικα αλλά και του λιμένα Σύρου και του κτιρίου του επιβατικού σταθμού, ο πρόεδρος, επεσήμανε το γεγονός πως, αν και στους εν λόγω χώρους καταβάλλονται συστηματικές προσπάθειες για να διατηρούνται σε καλή κατάσταση, ωστόσο συχνά παρατηρούνται σημαντικές φθορές. “Έχουμε ένα πρόβλημα με τις τουαλέτες στο λιμάνι και πάρα πολλές φορές έχουν βαφτεί και την επόμενη ημέρα είναι στην ίδια κατάσταση” σημείωσε ενδεικτικά ο κ. Κοσμάς, προσθέτοντας πως, “Και στη Σύρο και στα υπόλοιπα νησιά γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες και παρέχουμε και όλα τα είδη τα οποία εξασφαλίζουν την ποιότητα και τον ευπρεπισμό όλων των χώρων και ειδικά των τουαλετών”. Ωστόσο, σύμφωνα με όσα συμπλήρωσε καταλήγοντας, “το μεγάλο στοίχημα είναι η συμπεριφορά του Έλληνα πολίτη” καθώς, “Πάρα πολλές φορές έχουμε βελτιώσει την κατάσταση κι ακριβώς την επόμενη μέρα έχουν υπάρξει βανδαλισμοί στους χώρους. Υπάρχει το ενδιαφέρον από την πλευρά μας να διατηρούνται καθαρά τα συγκεκριμένα σημεία, αλλά δυστυχώς, έχουμε και τους διάφορους “εξτρεμιστές” που δυστυχώς δεν συμβαδίζουν με τις σκέψεις και τα θέλω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης”.