Επιστολή Γονέων και Φίλων μαθητών και ανηλίκων μελών της Φιλαρμονικής Δήμου Σύρου - Ερμούπολης

"Δεν ανεχόμαστε να χρησιμοποιείται το έργο των παιδιών μας ως αφορμή πολιτικής αντιπαράθεσης"

  • Παρασκευή, 27 Μαρτίου, 2015 - 13:18

Εμείς οι υπογράφοντες γονείς, συγγενείς και φίλοι των μαθητών της Φιλαρμονικής Σύρου – Ερμούπολης και των ανηλίκων μελών της Φιλαρμονικής Σύρου, καθώς και φίλοι της Φιλαρμονικής,

- θέλουμε να εκφράσουμε δημόσια την αναγνώριση και την ευγνωμοσύνη μας για το εξαιρετικό και πολύτιμο μουσικό, εκπαιδευτικό και κοινωνικό έργο που προσφέρει η Φιλαρμονική Σύρου στα παιδιά μας, στην κοινωνία του νησιού, στα θέματα πολιτισμού γενικότερα,

- θέλουμε να εκφράσουμε δημόσια την κατάπληξη και την πικρία μας για τον απαξιωτικό τρόπο με τον οποίον φαίνεται να αντιμετωπίζεται το έργο αυτό, μέσα από το Δελτίο Τύπου του Γραφείου Δημάρχου που δημοσιεύτηκε στα τοπικά ΜΜΕ στις 24 Μαρτίου.

 

Η Φιλαρμονική –είναι γνωστό– ότι αντιμετωπίζει πολλαπλά, συσσωρευμένα από χρόνια, προβλήματα λειτουργίας (περιγράφονται αναλυτικά σε ανακοίνωση των μελών της Φιλαρμονικής που δημοσιεύτηκε στα τοπικά ΜΜΕ στις 24 Μαρτίου):

διοικητικές δυσλειτουργίες και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, οι οποίες, σε συνδυασμό με την έλλειψη πόρων για την κάλυψη βασικών αναγκών (μουσικά όργανα, στολές, θέρμανση), οδηγούν σε εξαιρετικά μεγάλο φόρτο εργασίας για οργανωτική, γραμματειακή και διοικητική υποστήριξη. Το έργο αυτό έχει αναγκαστικά και κατ’ αποκλειστικότητα επωμισθεί η μοναδική υπάλληλος, αρχιμουσικός Alice Labarche, σε βάρος του μουσικού και εκπαιδευτικού της έργου. Οι δυσκολίες που προαναφέρθηκαν δεν επιτρέπουν τη στελέχωση της Φιλαρμονικής με σταθερό ανθρώπινο δυναμικό και οδηγούν σε ελλείψεις στο εκπαιδευτικό έργο που επιτελείται και στην αδυναμία εισόδου νέων μαθητών.

Εδώ και χρόνια, τα προβλήματα αυτά αντιμετωπίζονται εκ των ενόντων, με την εθελοντική εργασία των μελών της Φιλαρμονικής, εκ των οποίων κάποιοι λάμβαναν, μέχρι το 2013, ως αποζημίωση ένα ευτελέστατο ποσό. Θέλουμε να θυμίσουμε εδώ ότι εθελοντές δεν είναι μόνο οι ενήλικες μουσικοί της Φιλαρμονικής, αλλά και τα παιδιά μας, τα οποία, ως μουσικοί, συνεισφέρουν εξ ίσου στη λειτουργία της ορχήστρας. Εθελοντές είμαστε όλοι, γονείς και φίλοι, μέσα από τη συνεισφορά μας στην οργάνωση και τη λειτουργία της θερινής κατασκήνωσης και άλλων δημοσίων εκδηλώσεων.

Μας προσβάλλουν βαθύτατα, τα παιδιά μας – μέλη της Φιλαρμονικής, αλλά και εμάς τους ίδιους - οι αιτιάσεις του Γραφείου Δημάρχου για το ότι –δήθεν– η απόφαση για αποχή της Φιλαρμονικής από τις εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου ‘υποκινήθηκε’ για πολιτικούς λόγους.

Μας προσβάλει βαθύτατα ο τρόπος με τον οποίο αναφέρεται το Δελτίο Τύπου στην ασθένεια της αρχιμουσικού, η οποία έχει τιμηθεί από τον ίδιο τον Δήμο με την αναγόρευσή της σε επίτιμη δημότη της πόλης μας για την προσφορά της και την ακάματη εργασία της. Για την ιστορία, υπενθυμίζουμε ότι η Φιλαρμονική έχει -έως τώρα- εκπληρώσει στο ακέραιο της υποχρεώσεις της σε δημόσιες ‘Υπηρεσίες’, ακόμη και σε περίπτωση ασθένειας της αρχιμουσικού στο παρελθόν.

Μας προσβάλουν οι αναφορές σε ‘έμμισθους εθελοντές’. Ο εθελοντισμός δεν είναι δυνατόν να γίνεται καταναγκασμός και ο σεβασμός στην αξιοπρέπεια και στην προσωπική ζωή αυτών που προσφέρουν έργο εθελοντικό είναι αρχή αδιαπραγμάτευτη.

Η αποχή από της εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου δεν υποκινήθηκε από σκοτεινά πολιτικά κέντρα και από κέντρα συμφερόντων, αλλά αποφασίστηκε από την συντριπτική πλειοψηφία των μελών της Φιλαρμονικής ( των παιδιών μας συμπεριλαμβανομένων ) ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη χρόνια συσσώρευση άλυτων προβλημάτων.

Δεν δεχόμαστε, και δεν ανεχόμαστε, να χρησιμοποιείται το έργο που προσφέρουν τα παιδιά μας, αλλά και όλοι οι μουσικοί της Φιλαρμονικής, ως αφορμή πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στην παρελθούσα και την τωρινή Δημοτική Αρχή.

Σε συνάντηση των μουσικών και γονέων μαθητών της Φιλαρμονικής τη Δευτέρα 23-3-2015, με τους Αντιδημάρχους Πολιτισμού και Οικονομικών, είχε διαφανεί η πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να δρομολογήσει διαδικασίες για επίλυση των χρόνιων προβλημάτων της Φιλαρμονικής. Ας συνεχίσουμε λοιπόν τη συνεργασία μας προς την κατεύθυνση αυτή, χωρίς αντιπαραθέσεις και ύβρεις, που προσβάλουν πρώτα απ’όλα το ήθος αυτού που εξαπολύει τις επιθέσεις. Για το λόγο αυτό ζητάμε την έκτακτη σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου, με μοναδικό θέμα την εύρυθμη λειτουργία της Φιλαρμονικής.

Ο Δήμος θα πρέπει βέβαια, πρώτα, να αποφασίσει τι είδους Φιλαρμονική επιθυμεί να έχει:

Μια ορχήστρα που θα καλύπτει απλά και μόνο την ανάγκη πλαισίωσης πέντε-έξι δημόσιων εκδηλώσεων το χρόνο (θρησκευτικές τελετές, εθνικές επετείους, κλπ);

Ή μία ορχήστρα – πυρήνα δραστηριοτήτων που θα προσελκύει τα παιδιά κάθε οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης, από την ηλικία των 8 ετών και μέχρι την ενηλικίωσή τους, και θα αφορούν όχι μόνο την μουσική τους εκπαίδευση, αλλά την καλλιέργεια πνεύματος συνεργασίας, αλληλεγγύης και εθελοντισμού; Μια ορχήστρα, η οποία θα τους προσφέρει έναν γόνιμο εναλλακτικό τρόπο ψυχαγωγίας από την απορρόφηση στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, το διαδίκτυο και την τηλεόραση;

Αυτό που ενδιαφέρει εμάς, γονείς και φίλους των παιδιών, μαθητών και μελών της Φιλαρμονικής, είναι να συνεχίσει η Φιλαρμονική να προσφέρει έργο μουσικής παιδείας, καλλιτεχνικής καλλιέργειας, κοινωνικής ενσωμάτωσης, έργο πολιτισμού στο νησί μας. Είναι αυτό το έργο που συντελείται τα τελευταία χρόνια που εμπνέει και ενθουσιάζει τα παιδιά μας και εμάς, καλλιεργεί τη δημιουργικότητα τους και παράγει πολιτισμό.

Στην κατεύθυνση αυτή θα συνεισφέρουμε με όλες μας τις δυνάμεις και είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι η Συριανή κοινωνία θα είναι στο πλευρό μας.

Ευχαριστούμε για την προσοχή σας.