Ερωτήματα της παράταξης "Σύρος, ένα βήμα μπροστά" για το θέμα του Πανεπιστημίου

  • Τετάρτη, 8 Απριλίου, 2015 - 12:03

Μετά την πίεση που δέχθηκε η δημοτική αρχή για να πράξει το αυτονόητο τροποποιώντας την αρχική της εισήγηση για το θέμα του πανεπιστημίου, έχει το θράσος να ζητάει και τα "ρέστα". Η εισήγηση που είχε στείλει στα μέλη του δημοτικού συμβουλίου για το θέμα της παραχώρησης ή μη των δημοτικών χώρων στο Πανεπιστήμιο, άφηνε τελείως στον "αέρα" τη λειτουργία του ιδρύματος όσον αφορά στα μαθήματα που σήμερα γίνονται στην αίθουσα "Παναγούλη" του Πνευματικού Κέντρου. Για την αποφυγή κάθε παρανόησης επισυνάπτουμε τη σχετική εισήγηση, μέσα από την οποία ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει πως δεν προβλέπεται καμία μέριμνα για τη συνέχιση των μαθημάτων μετά τη διακοπή της παραχώρησης της εν λόγω αίθουσας. Επιπλέον, στην ίδια εισήγηση φαίνεται ξεκάθαρα η αρνητική διάθεση της δημοτικής αρχής ως προς την παράταση παραχώρησης της αίθουσας του πρώην Καζίνο, παραθέτοντας ένα ασαφές σκεπτικό για τη δημιουργία αρχαιολογικού μουσείου στο χώρο αυτό, όταν είναι δεδομένη η ανυπαρξία πόρων και οποιασδήποτε προετοιμασίας για μια τέτοια ενέργεια.

Οι δημότες πρέπει να γνωρίζουν ότι το Πανεπιστήμιο δεν είχε προσκληθεί στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και η παρουσία του αντιπρύτανη Διεθνών Συνεργασιών, Φοιτητικών Θεμάτων και Θεμάτων Αποφοίτων κ. Συρόπουλου ήταν εντελώς συγκυριακή και μετά από τη δημοσιοποίηση που δόθηκε στο θέμα. Η μεθόδευση από την πλευρά της δημοτικής αρχής για τη διενέργεια της συζήτησης σε χρόνο που δεν θα ήταν παρόν ο πρόεδρος του τμήματος Σύρου Ι Δαρζέντας, ο φοιτητικός σύλλογος, και η μη αποστολή πρόσκλησης προς το πανεπιστήμιο για τη συζήτηση του δημοτικού συμβουλίου, την εκθέτουν και αποδεικνύουν την απαράδεκτη συμπεριφορά προς την πανεπιστημιακή αρχή.

Αυτές οι μεθοδεύσεις τις οποίες απεργάζεται "εν κρυπτώ" η δημοτική αρχή για θέματα τόσο σημαντικά όπως είναι η διασφάλιση της λειτουργίας του πανεπιστημίου στο νησί μας, μας ανησυχούν ιδιαίτερα και για αυτό το λόγο καλούμε τους συνδημότες μας να βρίσκονται σε εγρήγορση προκειμένου να διαφυλάξουμε από κοινού τα συμφέροντα του νησιού μας.

Ψευδώς δε στο δελτίο τύπου που εξέδωσε η δημοτική αρχή αναφέρει ότι το υποέργο της ενεργειακής αναβάθμισης του Πνευματικού Κέντρου εντάχθηκε στο έργο της αστικής ανάπλασης το 2011. Η ένταξη αυτή έγινε το 2014 και συνεπώς δεν ήταν γνωστό από τότε ότι θα απαιτηθεί να γίνουν εργασίες στο κτίριο. Θα πρέπει όμως να επισημάνουμε ότι οι εργασίες αυτές είναι περιορισμένης έκτασης και η εκτέλεσή τους μπορεί να πραγματοποιηθεί σε συνεννόηση με το πανεπιστήμιο όταν δεν χρησιμοποιείται η αίθουσα για διδακτικούς σκοπούς.

Στα παρακάτω ερωτήματά μας όμως που θέσαμε στο δημοτικό συμβούλιο, ο δήμαρχος και η εκτελεστική επιτροπή ήταν ανήμποροι να απαντήσουν και για αυτό εξακολουθούν να παραμένουν αναπάντητα:

  1. Γιατί δεν περιλαμβανόταν στην εισήγηση της δημοτικής αρχής η γνώμη του Πανεπιστημίου Αιγαίου και γιατί δεν κλήθηκε επίσημα στο δημοτικό συμβούλιο να εκθέσει τις απόψεις του ;

  2. Είναι νόμιμο να νοικιάσει ο δήμος κτίριο για λογαριασμό άλλου φορέα όπως είναι το Πανεπιστήμιο ; Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία ο δήμος καταρχήν μπορεί να πληρώνει μόνο τα μισθώματα των ακινήτων που χρησιμοποιούνται για τις δημοτικές ή κοινοτικές υπηρεσίες.

  3. Υπάρχουν τα χρήματα για να προχωρήσει ο Δήμος σε αγορά κατάλληλου κτιρίου, καθώς στον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2015 δεν προβλέπονται ποσά ούτε για την ενοικίαση ούτε για την αγορά ακινήτων ?

  4. Γνωρίζουν πόσο χρονοβόρες είναι οι διαδικασίες για την ίδρυση νέου μουσείου ;

  5. Από που θα βρεθούν τα απαιτούμενα κονδύλια όταν δεν παρέχεται η δυνατότητα από το νέο ΕΣΠΑ ;

  6. Υπάρχει μελέτη για τη δημιουργία συνεδριακού κέντρου στο Πνευματικό Κέντρο ;

Μόνο εφόσον τα παραπάνω ερωτήματα απαντηθούν με πειστικό τρόπο θα μπορέσουμε να συναινέσουμε στην αλλαγή του σημερινού καθεστώτος παραχώρησης αιθουσών στο πανεπιστήμιο. Όσο για τα περί ανυποληψίας τα οποία αναφέρει με περισσή υποκρισία η δημοτική αρχή στο δελτίο τύπου της, της τα επιστρέφουμε στο ακέραιο.

Οι συνδημότες μας έχουν την κρίση να καταλάβουν ότι η συνέχιση της λειτουργίας του πανεπιστημίου στο νησί μας θα είχε περιέλθει σε κατάσταση αβεβαιότητας εάν δεν είχαμε παρέμβει εγκαίρως έτσι ώστε να τροποποιηθεί η αρχική εισήγηση της δημοτικής αρχής και να προβλέψει τη συνέχιση παραχώρησης της αίθουσας Παναγούλη, μέχρι να βρεθεί κατάλληλος χώρος που θα μπορέσει να καλύψει τις διδακτικές ανάγκες των φοιτητών.